Știu că nu o singură dată v-ați întrebat de ce se blochează calculatorul atunci când vă jucați, lucrați la ceva important ori vizionați un film folosind playerul video favorit. De aceea, în rândurile de mai jos, multe la număr ce-i drept, vă voi da câteva sfaturi și ponturi utile pentru a-i reda sprinteneala avută în primele zile de utilizare, proaspăt scos din cutie.
Voi începe prin a vă vorbi despre cauze, iar asta deoarece, odată identificați și înlăturați factorii care împiedică buna funcționare a calculatorului, comportamentul acestuia se va schimba radical. Acești factori se împart în două mari categorii: hardware și software. Îi vom cunoaște pe primii mai întâi.
1. Factori hardware ce pot îngreuna funcționarea calculatorului
Dacă nu vă numărați printre cei care instalează toate programele și jocurile gratuite ce le trec prin fața ochilor, dacă ați instalat și folosiți un antivirus bun care nu vă dă motive să credeți că ar putea eșua în misiunea-i de a vă proteja sistemul și dacă vă asigurați întotdeauna că folosiți cea mai nouă versiune a programelor pe care le utilizați frecvent, cel mai probabil, calculatorul se blochează din cauza unor factori hardware, adică a unor componente care nu mai funcționează corespunzător.
1.1 Curățați-vă calculatorul periodic
Când temperaturile din interiorul carcasei calculatorului sunt scăpate de sub control, indiferent că vorbim de un laptop sau un desktop, componentele au de suferit și drept urmare nu vor mai putea funcționa corect. De aceea e important să curățați periodic, cel puțin de două ori pe an, praful și scamele ce se depun pe ventilatoare și radiatoare.
E drept, nu este vorba de o operație la îndemâna oricui, iar dacă vă considerați neîndemânatici vă sfătuiesc să apelați la un service IT, ba chiar la unul autorizat de fabricantul calculatorului în cazul în care acesta se mai află în perioada de garanție.
Presupune unele costuri, într-adevăr, însă sunt mult mai mici decât achiziționarea și înlocuirea în regim de urgență a ventilatoarelor care au cedat de la efortul depus, ori după ce au fost blocate de-a dreptul de firele de păr, scamele și praful acumulate. În plus, voi alegeți când puteți lua o pauză de câteva ore, ceea ce e de preferat defectării în timp ce aveți mai mare nevoie de el.
1.2 Înlocuiți coolerul procesorului cu unul mai performant
Coolerele sistemelor desktop ce vin preinstalate nu sunt foarte performante, ci au fost concepute în scopul de a împiedica procesoarele să cedeze din cauza temperaturilor prea mari. Nu este un secret faptul că procesoarele funcționează cu atât mai bine cu cât temperatura lor este mai redusă, drept urmare nu un singur tehnician IT vă va recomanda să înlocuiți coolerul stock cu unul mai eficient.
Eu am mizat întotdeauna pe coolerele premium din segmentul entry-level, iar diferențele față de rezultatele obținute cu coolerele stock, dpdv al performanței, au fost suficient de importante încât să merite investiția și să mă determine să-mi fac un obicei din a renunța cu prima ocazie la cele oferite gratuit de către fabricantul procesorului în kiturile „box”.
1.3 Schimbați periodic pasta termoconductoare
După cum știți, coolerul e în contact cu procesorul. Între ambele se află pasta termoconductoare, o pastă care facilitează transferul de căldură dintre ele. Cu cât este mai de calitate această pastă, cu atât mai rece va fi păstrat procesorul și, după cum spuneam și mai devreme, mai performant.
Cele mai bune paste termoconductoare au în componența lor argint, material care beneficiază de un indice de conductivitate termică foarte mare, și conțin substanțe care-i încetinesc degradarea.
Chiar și așa, între a nu înlocui niciodată pasta termoconductoare și a folosi una de slabă calitate, este de preferat a doua variantă. Din fericire, prețurile nu sunt prohibitive, ci din contră, veți găsi unele chiar foarte bune cu prețuri începând de la 30 de lei la eMag sau alte magazine de profil.
1.4 Asigurați-i sistemului resursele hardware de care are nevoie
Computerele nu sunt precum mașinile de spălat sau frigiderele, nu vor îndeplini pe întreaga durată de viață aceleași sarcini. Prin ele se perindă mii de fișiere, de la documente la fotografii, muzică sau filme, la biblioteci ale programelor care se actualizează constant. După cum știți, tendința este una de creștere a puterii de procesare și calcul, iar noile capabilități vin însoțite de cele mai multe ori de un consum de resurse mai mare.
E important să vă asigurați că PC-ul vostru dispune de suficiente resurse pentru a îndeplini și chiar surclasa cerințele hardware ale programelor și jocurilor rulate. De exemplu, dacă vedeți că sistemul folosește toată memoria instalată, adăugați-i noi module de memorie RAM sau înlocuiți-le pe cele existente cu altele mai performante și o capacitate mai mare.
Dacă procesorul nu mai face față, înlocuiți-l cu unul nou, iar dacă nu este posibil, folosiți versiuni mai vechi ale programelor de care aveți nevoie, versiuni care, deși vă vor oferi mai puține facilități, nu vor fi la fel de pretențioase.
În cazul în care ați adăugat componente noi, cum ar fi un hard disk secundar, module de memorie RAM noi, o placă video mai puternică, șamd, asigurați-vă că sursa de alimentare este suficient de puternică pentru a suporta consumul de energie electrică rezultat de pe urma upgrade-ului.
1.5 Înlocuiți Hard Disk-ul cu un SSD
Marii fabricanți de laptopuri au renunțat de mult la a mai instala în modelele vârf de gamă Hard Disk-uri, preferând în detrimentul acestora SSD-urile, dispozitive de stocare a datelor mult mai performante, fără elemente în mișcare și cu un consum mai redus de energie.
Principalul dezavantaj al SSD-urilor rămâne prețul, cel care pe mulți dintre noi încă ne mai obligă să le folosim în tandem cu Hard Disk-urile. În ceea ce mă privește, am montat în propriul PC un Hard Disk de 1TB în care salvez fișierele multimedia și documentele, și un SSD de 120GB în care am instalat sistemul de operare și programele.
Astfel, calculatorul meu este mult mai rapid, nu se mai blochează așa des și am și suficient spațiu la dispoziție pentru a depozita filmările și fotografiile făcute în concedii, excursii sau la evenimentele la care am participat de-a lungul timpului. Pe laptop am aplicat aceeași rețetă, folosind un caddy.
1.6 Feriți ventilatoarele calculatorului de praf
Ultima recomandare la acest capitol, deși cu caracter preventiv, este aceea de a feri, prin mijloacele avute la dispoziție, ventilatoarele calculatorului de praf. Eu folosesc un suport din lemn pe care mi l-a confecționat un prieten, asta după ce începuse să mă incomodeze pe birou.
Laptopul în folosesc acasă doar pe un stand dotat cu coolere, m-a costat în jur de 50 de lei și este o metodă bună de a feri laptopul de praf, scame și fire de păr. Dacă nu doriți să dați banii pe un astfel de suport, puteți folosi un atlas, o bucată de placaj sau pur și simplu să evitați contactul laptopului cu patul, pătura sau covorul.
2. Factori software ce pot îngreuna funcționarea calculatorului
Dacă dispuneți de un calculator performant, pe care ați avut grijă să-l întrețineți conform sfaturilor din capitolul anterior, acesta se blochează, cel mai probabil, din cauza unor probleme de natură software. De vină poate fi un virus, un program realizat fără a respecta standardele sau incompatibil cu sistemul de operare instalat în PC. Dar haideți să-i luăm pe rând pe fiecare dintre acești factori.
2.1 Scanați periodic computerul cu un alt antivirus
Nu spune nimeni să face asta zilnic, săptămânal sau lunar, ci de 2-3 ori pe ani. Indiferent de cât de bun este antivirusul pe care îl folosiți, dați-i o pauză de câteva ore! Descărcați versiunea de probă a unei alte soluții de securitate cu reputație bună. Dezinstalați antivirusul folosit, instalați-l pe cel pe care tocmai l-ați descărcat și efectuați, după actualizarea sa, o scanare exhaustivă a sistemului.
În acest mod vă veți asigura că programele rău intenționate n-au găsit o cale de a eschiva soluția de securitate folosită și nu vă folosesc sistemul într-o rețea bootnet sau pentru a mina bitcoins.
2.2. Renunțați la programele și jocurile pe care nu le folosiți
Majoritatea programelor pentru Windows rulează în fundal, pentru o accesare mai rapidă, procese care inevitabil consumă resurse ce ar putea fi utilizate în alte scopuri, de exemplu pentru a spori în timpul utilizării lor performanțele celorlalte aplicații sau jocuri.
Dacă au trecut câteva luni de când n-ați mai deschis un program sau un joc anume, înseamnă că nu mai aveți realmente nevoie de el și poate fi dezinstalat. Dacă printre acestea se numără și programe pe care le folosiți ocazional, optați pentru descărcarea versiunii portabile.
Vă recomand să folosiți un program special conceput în acest scop, cum ar fi Geek Uninstaller sau Revo Uninstaller, pentru a vă asigura că dezinstalarea se face fără a lăsa în urmă resturi ce ar putea duce la blocarea calculatorului sau împiedica buna funcționare a Windows-ului și a programelor.
Dacă nu ați mai folosit până acum un astfel de instrument, vă recomand să citiți cu atenție sfaturile din articolul „Cum se dezinstalează corect programele din calculator”, dedicat acestui subiect.
2.3 Curățați periodic fișierele temporare
În caz că nu știați deja acest lucru, de fiecare dată când vizitați un site, în computerul vostru este descărcat tot conținutul afișat în navigatorul web folosit. La prima accesare, acesta va descărca întregul conținut, dar la următoarea va descărca doar conținutul nou.
Să presupunem că ați accesat pentru prima dată acest blog. Internet Browserul, dacă nu a fost configurat altfel, a descărcat în PC-ul vostru logo-ul, butoanele, foaia de stil, scripturile, imaginile din articolul sau de pe pagina accesată, etc.
La următoarea vizită pe blog, fișierele care nu au fost modificate între timp, cum ar fi logo-ul, nu vor mai fi redescărcate de pe server, ci afișate din temporarele navigatorului.
În acest fel, blogul va fi afișat mult mai rapid. Dacă nu dispuneți de un SSD și obișnuiți să ștergeți fișierele temporare zilnic, vă propun să renunțați la acest obicei în următoarele 30 de zile și să-mi spuneți dacă ați observat vreo diferență de performanță la navigarea pe Internet.
Cu sau fără SSD, ștergerea fișierelor temporare cu periodicitate este recomandată oricărui posesor de calculator. Eu le șterg la un interval de două trei luni, ceea ce e mai mult decât suficient. În fine, chiar dacă temporarele nu provoacă în mod direct blocarea calculatorului, acestea ocupă resurse ce vor putea fi utilizate în alte scopuri, de exemplu pentru găzduirea memoriei virtuale.
2.4 Ajustați sistemul de operare la necesitățile avute
Sistemele de operare au fost concepute pentru a corespunde unor nevoi generaliste, drept dovadă nu avem câte o versiune de Windows pentru programatori, arhitecți, dezvoltatori sau contabili.
Vă recomand să renunțați la caracteristicile de care nu aveți nevoie și să ajustați în concordanță cu felul în care folosiți computerul parametri de funcționare ai acestuia.
Pe acest subiect am vorbit de mai multe ori pe blog, iată câteva exemple de articole de acest tip:
- Cum se configurează Windows 7 imediat după instalare.
- Configurare Windows 10 pentru performanțe mai bune.
- Setări Windows recomandate pentru SSD.
- Cum se dezactivează caracteristicile Windows 7 nefolosite.
- Optimizare Windows și Steam pentru Counter-Strike.
- Manual de configurare uTorrent ( µTorrent ).
- Cum se configurează Google Chrome pentru o performanță mai bună.
- Ajustări în Windows Registry pentru un sistem mai rapid.
- Dezactivat rularea automată a programelor la pornirea calculatorului.
Iar exemplele pot continua, că sunt un fanatic al optimizărilor și am făcut întotdeauna tot ce mi-a stat în putință pentru a nu ajunge să mă întreb vreodată de ce se blochează calculatorul și nici care ar putea fi cauzele ce pot determina o funcționare necorespunzătoare.
Salutare si bun venit in noul format .!!! incep sa-l explorez :)))
Multe informatii bune si bine explicate multumesc si tine-o tot asa sunt fan al acestui site…..
Multumesc mut jonutzj; promit sa fac tot ce-mi sta in putinta sa mentin ritmul. Ma bucur ca iti place acest blog!
Calculatoarele se blocheaaza din doua motive temperatura prea mare la un moment dat vara si daca se depaseste numarul de 60 aplicatii + programul de operare windows,linux,mac etc.Rezolvarea e o ventilatie buna pentru o temperatura optima de 34,35 grade celsius si o sursa de curent,putere de la 500-1200w/ora.
Chiar daca depasiti 60 aplicatii + program de operare nu prea are voie sa se blocheze pentru ca daca are o sursa de la 500w consuma mai mult curent electric daca are sursa de putere.
Eu rulez 120 aplicatii la prnire + 80 drivere pe windows xp si nu are nimic probleme cu blocarea.
Iar acest caz este valabil pentru ce configuratie (sistem de operare, procesor, ram, grafica, hdd), ?!?
Pai mie mi se blochează mai mereu calculatorul.Lam cumpărat de aproape 3-5 săptămâni. Si face figuri mai mereu.
Apeleaza la garantie, sa nu fie vorba de o problema hardware.
Am un PC cu urmatoare configuratie :
Procesor: AMD ATHLON II x2 215 ~2,7ghz
2 Gb ram DDR 2
Nvidia 8400 GS 512 MB DDR 3
HDD Western DIgital 320 GB
placa de baza Biostar mcp6b m2+
Componentele nu se incing,am ultimele drivere instalate dar PC se blocheaza in jocuri(wow,war3,nfs carbon etc)
Acum 1 ora mia dat urmatorul crash:
https://i51.tinypic.com/vcrkhd.jpg
Care ar fi cauza blocarii Pc-ului?? Nu am acces in unitatea centrala fiindca este in garantie PC-ul!
Salut Johnny, am gasit asta: https://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=16143. Uite, instaleaza driver-ul asta, da un restart si spune-mi daca mai dai de aceeasi problema: https://www.nvidia.co.uk/object/win7-winvista-32bit-270.61-whql-driver-uk.html.
Logic, daca ai Windows Vista sau Windows 7 instalat.
Daca folosesti Windows XP, atunci instaleaza driverul lansat cu doua zile in urma de Nvidia: https://www.nvidia.co.uk/object/winxp-270.61-whql-driver-uk.html.
Incearca asa si spune-mi daca problema ti s-a rezolvat.
Am luat driver-ul,l`am instalat si problema persista!
Initial am avut o placa ATI RADEON HD 4350 care de asemenea se bloca ca si aceasta!
Sa fie o problema cu sursa??Deoarece am intrebat un prieten si mi-a spus ca lui asa i s-a rezolvat o problema asemanatoare!
Nu am gasit niciun software/appz care sa`mi arate puterea si voltajele sursei,si din cate am inteles nici nu exista!
Eroarea pare a fi de la driver, nu ar fi exclus ca sursa sa aiba ceva probleme si sa nu ofere necesarul de putere. Totusi, inainte de a cumpara o sursa noua cred ca ar fi mai convenabil sa imprumuti una de la cineva.
Nu cred ca e de la drivere fiindca dupa cum am spus am avut alta placa video si se bloca si aceea,eu am o sursa de 600 watts dar nu am acces in unitate fiindca e in garantie !
Atunci mergi cu PC-ul la un service autorizat si spune-le care-i problema si ca nu se poate continua asa.
Mi se blocheaza PC-ul cand deschid un joc intotdeauna :((. Sa va dau niste date despre PC paote va ajuta cu cv dar is disperat trebuie sa dau mereu un restart ca sa mearga dar in ultimul timp nici cu restarturile nu mei merge :(((
windows version: Windows XP Service Pack 2, 5.1, build: 2600
windows dir: C:WINDOWS
CPU: AuthenticAMD AMD Sempron(tm) 2600+ AMD586, level: 6
1 logical processors, active mask: 1
RAM: 1341640704 total
VM: 2147352576, free: 2061520896. Va rog ajutatima !!!!
mi se blocheaza calc.asa din senin nu stiu prea multe despre calc poate ma poti ajuta cu ceva .
Intotdeauna un OS piratat nu functioneaza ca unul cumparat, chiar daca il activam (prin diverse metode) mai ales dupa actualizari (in special Win 7) de aceea nu faceti actualizarile. Un win bun chiar foarte bun este win 8.1, functioneaza aproape ca un linux si chiar am vazut ca se apropie ca aspect de acesta.
Folosesc ubuntu de cativa ani si nu s-a blocat niciodata chiar daca l-am torturat rau de tot.
Deci daca nu sunteti inebunit/a dupa jocuri instalati un linux (face tot ce face si win) sau win 8.1 care se misca in directia buna.
În mare parte sunt de acord cu ceea ce spui, cu Linux și Windows 8.1, însă, afirmația că „un OS piratat nu functioneaza ca unul cumparat” este total neîntemeiată. Nu încurajez pirateria, însă, poți folosi un OS piratat în EXACT aceleași condiții ca unul licențiat, îl poti actualiza fără grijă (Automatic Updates). Posibil că tu nu ști ce și cum, însă cele afirmate de mine sunt în cunoștință de cauză.
Salut, am si eu o problema cu PC-ul, de vreo doua zile incoace se blocheaza , nu in jocuri, acolo merge bine, se blocheaza din senin, ramane imaginea pe monitor din momentul blocarii si nu mai pot face nimic, doar reset. Daca ma poate sfatui cineva ii multumesc anticipat.
Probabil este vreo incompatibilitate între un program sau hardware nou instalat. Verifică-elimină ce ai instalat recent. De asemenea, vezi ce scrie în Event Viewer la process ID. Caută ceva, vreun proces care îți mănâncă resurse mai mult decât e normal în Task manager.
Buna am si eu o problema am cumpărat un calculator Hp nou in Decembrie si in fiecare zi deblochează chiar de 3 ori pe zi rămâne imaginea dar nu mai merge absolut nimic trebuie sa scot cablu de alimentare si să i-l repornesc. Calc e in garantie dar am nevoie in fiecare zi de el cum pot sa fac sa imi dea altul la fel de la magazinul de unde l-am cumpărat deoarece nu pot aștepta 2saptamani pana i-l aduc ei înapoi probabil exact in starea in care este acum!i-am dat reset de 3 ori temperaturile sunt normale i-l folosesc doar pentru internet si nu am nimic instalat pe el doar 4programe(WORLD ,bs player ,winamp,messengerul )programele le-am luat de pe situl oficial!poate a mai întâlnit cineva problema!va multumesc!si succes
(Se blochează )scuze
https://www.programecalculator.ro/afla-de-ce-se-blocheaza-calculatorul/
https://www.programecalculator.ro/de-ce-merge-greu-calculatorul/
https://www.programecalculator.ro/programe-gratuite-devirusat-calculatorul/
Salut.
Urmareste solutiile date putin mai sus in acele link-uri, fiind de recomandat pe viitor sa postezi acolo.
Sugerez o scanare de virusi a sistemului in prima faza.
Nu ai specificat ce configuratie ai,ce specificatii tehnice,sistem operare,actualizari la zi etc…
Bună-seara, O altă cauză care duce la blocarea calculatorului este dată de către aplicaţiile din unele pagini web. Să dau doar un exemplu: atunci când deschid un blog sau un website de interes, constat că, bunăoară, în Internet explorer 9, 10 sau chiar 11 sau chiar în Firefox, pagina se încarcă uneori greoi, sau după deschiderea legăturii către aceasta, browser-ul pur şi simplu stă pe loc mai bine de 20 de secunde, după care, târâş grăpiş, abia încarcă pagina aia care o sumedenie de aplicaţii, script-uri şi conţinut multimedia, iar când să se încarce astfel încât să poată fi văzut întreg conţinutul site-ului, atât browser-ul cât şi PC-ul s-a blocat de nu mai răspunde la comenzi. Caz concret: Am un laptop Acer extensa 5630, cu procesor Intel core duo, de 2 GHZ, 2 GB ram, DDR 2, pe care încă mai am instalat Windows XP service pack 3, în dual boot cu Vista Ultimate 32 bit; (ambele versiuni de Windows sunt pe 32 de biţi). XP este instalat pe partiţia standard C a hard-disk-ului principal, iar Vista, – pe un SSD de 120 GB pe care l-am introdus într-un adaptor caddy, în locul unităţii optice. Aşadar, acum vreo 3 zile, vrând să citesc un articol de pe un blog, am constatat că IE 9 s-a blocat imediat ce a încărcat pagina cu pricina. Faza cea mai de trăsnaie este că laptop-ul nu mai răspundea de nici o culoare la comenzi, astfel că am fost nevoit să fac o repornire forţată. În Firefox, – fix la fel. Am bootat Windows XP am deschis inbox-ul cu mail-ul în care se afla link-ul către articolul cu pricina, l-am deschis, bineînţeles, cu Internet explorer 8. Culmea ironiei! A mers super, aşa că am putut citi acel articol absolut fără probleme. O altă problemă, însă de data asta, ceva mai specifică ce poate crea blocarea computerului, este aceea că, dacă este utilizat un cititor de ecran cu voce, aşa cum de pildă fac eu, apare un conflict între unul sau mai multe script-uri de pe pagina web, şi cititorul de ecran, în speţă, în cazul meu, Jaws, de la Freedom scientific, şi asta, indiferent dacă utilizez Internet explorer, Firefox sau Chrome pentru a deschide o pagină web care se dovedeşte că are probleme. Aşadar, am constatat că unele aplicaţii merg uneori mai prost pe o versiune ceva mai recentă de Windows decât pe una mai veche cum este XP; tot aşa şi cu unele pagini web deschise în versiunile cele mai recente ale browser-elor. O spun pentru că şi după achiziţionarea unui laptop nou, care, cel puţin pare că este mai capabil decât acesta, în sensul că procesorul are 4 nuclee şi pe deasupra are şi 4 GB ram, întâmpin aceeaşi problemă chiar şi când deschid facebook-ul şi citesc ceva. Habar n-am cum poate fi rezolvată problema asta într-un alt mod în afară de ştergerea istoricului şi a fişierelor temporare din browsere, a celor din Windows, defragmentarea hard-disk-ului sau chiar curăţarea cache-ului DNS, lucru pe care chiar am început să-l fac mult mai des în ultimul timp. Presupun că paginile web necesită un hardware de cel puţin 8 ori mai puternic decât ceea ce avem noi în mod obişnuit.
Salutare. Si pc-ul meu se blocheaza numai cand fac browsing in momentul cand dau cautare ramane blocat 15-20 secunde dupa care isi revine singur sau in momentul cand vad un film online indiferent daca s-a incarcat tot filmul. Un sfat va rog frumos. Multumesc.
Salut!Eu ma numesc Edy,si am 13 ani.As vrea sa stiu de ce calculatorului meu ii ia un minut, aproape doua sa se incarce pagina de Facebook si Messenger precum si celelalte aplicatii de pe Facebook.Pc-ul meu este mai vechi de vreo 5-6 ani.Se blocheaza aproape constant.
Salut.
Poti incerca sa obtii ceva mai multe performante montandu-i un SSD, chiar daca e vechi.
Scaneaza de virusi… reimprospateaza sistemul de operare.
Am PC si vreau sa ii instalez Windows 10
Cum pot face?
Urmezi tutorialul de aici: https://clsb.net/instaleaza-windows-10/ !
Bună seara. Am o problemă la calculator el se numește TOSHIBA, fiica mea făcea lecțiile și brusc s-a blocat si nu mai nu merge delo, nu pot nici să-l sting.
Care sa fie cauza?
Mulțumesc.
Comentariu editat!
Recomandat este sa apelati catre un service specializat in diagnosticarea si remedierea problemei.