Chiar dacă nu sunt un jucător de Counter-Strike, nu doar o singură dată mi s-a cerut, după o reinstalare și reconfigurare a computerelor prietenilor și cunoscuților, să fac „ce știu eu mai bine” pentru ca jocul, în special versiunea Global Offensive (CS:GO) a acestuia, să ruleze cât mai bine cu putință pe hardware-ul existent.
Orice optimizare de acest fel începe din Windows, așadar, tuturor celor care folosiți Windows 7 vă recomand să puneți în aplicare, înainte de toate, recomandările din ghidul de optimizare după instalare dedicat acestuia.
În schimb, celor care folosiți Windows 8, 8.1 sau Windows 10, vă recomand să parcurgeți cu atenție și să puneți în aplicare sfaturile din acest ghid de configurare și optimizare, ce includ instrucțiuni, în ciuda titlului, aplicabile oricăreia dintre cele trei versiuni menționate.
Optimizarea lansării CS:GO în Steam
După optimizarea sistemului de operare, instalarea Steam și a jocului Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), urmează configurarea parametrilor de lansare a jocului. Toți cei care vă puteți lăuda cu computere de gaming, dotate cu hardware de top, puteți ignora fiecare dintre aceste aceste recomandări, spre diferență de ceilalți, care ar trebui să le pună în aplicare cât mai curând, dacă vor să se bucure de cea mai bună performanță pe care este capabil PC-ul să o asigure în timpul rulării renumitului joc.
Deschideți Steam, accesați Colectie, dați click dreapta pe CS:GO, apoi dați click, în meniul contextual ce se va deschide, pe opțiunea Setări avansate.
În fereastra următoare apăsați butonul „Setează parametri pentru pornire„:
Introduceți în caseta „Parametri pentru lansare – Counter-Strike: Global Offensive„, în ordinea în care apar mai jos, următoarele comenzi:
-novid -high -threads 4 -nojoy +cl_forcepreload 1 -nod3d9ex
apoi apăsați butonul OK pentru salvarea acestora.
Pentru cei interesați, iată ce efect va avea asupra jocului fiecare dintre aceste reguli:
-novid | dezactivează animația Valve la pornire |
-high | procesorul va prioritiza CS:GO în detrimentul tuturor celorlalte aplicații, procese ori servicii |
-threads 4 | indică numărul de nuclee ale procesorului ce vor fi utilizate. Pentru un procesor dual-core utilizați -threads 2, pt. octa-core -threads 8 |
-nod3d9ex | accelerează ALT+TAB |
-nojoy | dezactivează suportul pentru joystick, dacă nu se folosește |
+cl_forcepreload 1 | crește FPS-ul prin pre-încărcarea hărților |
Ca de fiecare dată când public astfel de ghiduri, vă recomand să testați diverse variante ale ansamblului de comenzi până obțineți cele mai bune rezultate. Varianta folosită de mine mi-a dat rezultate bune în majoritatea situațiilor, cu mici excepții.
După aplicarea noilor reguli, pentru ca acestea să fie aplicate, reporniți Steam și CS:GO.
Setări video Counter-Strike: Global Offensive
Trecând mai departe ajungem la setările video din cadrul jocului, setări pe care am observat că majoritatea celor ce nu dispun de un PC puternic fie le neglijează, fie le efectuează greșit.
În primul rând trebuie să alegeți, și e important să faceți acest lucru, un raport de aspect cât mai apropiat de cel real al monitorului utilizat. La alegerea rezoluției vă recomand să optați pentru o valoare care să vă asigure o experiență plăcută, dar cât mai redusă.
Eu am un monitor UltraWide, dar am configurat CS:GO să ruleze la rezoluția 1920 x 1080 cu un raport de aspect de 16:09, iar diferențele se simt față de comportamentul avut de joc pe durata rulării sale la maxima rezoluție permisă de monitor, cea de 2560 x 1080 px.
Cât despre setările video avansate, am optat pentru varianta vizibilă în screenshot-ul inferior:
Nici de data aceasta nu există o regulă ce trebuie urmată cu sfințenie, dar este varianta care va garanta rularea jocului la cea mai bună performanță posibilă pe acel computer. Reduceți la minimum doar valorile caracteristicilor pentru care nu aveți alte preferințe.
Actualizarea Windows-ului, ale driverelor și a jocului
Conform informațiilor oferite de Valve, 34.01% dintre utilizatorii platformei Steam folosesc la momentul actual Windows 10, ceea ce face ca această versiune a Windows să fie a două cea mai utilizată după Windows 7, folosită de 0,20% mai mulți, respectiv 34,21% din total.
Este știut faptul că marea majoritate a actualizărilor au rolul de a îmbunătăți performanțele softului pe care-l vizează, indiferent dacă vorbim de un sistem de operare, de un driver sau de un joc sau program oarecare.
Nu o singură dată s-a întâmplat ca după lansarea unui joc utilizatorii să descopere probleme pe care, ulterior, dezvoltatorul le-a remediat publicând un patch sau chiar o nouă versiune.
Referitor la drivere, vă sfătuiesc sa nu le folosiți pe cele generice, cele instalate automat prin Windows Update imediat după instalarea și actualizarea Windows-ului, ci să le descărcați și instalați pe cele oficiale, disponibile pe site-ul fabricantului computerului sau a plăcii video.
În cazul în care nu vă descurcați, până veți găsi pe cineva care să vă ofere o mână de ajutor, puteți utiliza funcția de actualizare a driverelor plăcii video integrată în Steam:
Asigurându-vă că dispuneți de cele mai recente update-uri instalate, că folosiți cea mai nouă versiune a Steam, a jocului, a driverelor și a aplicației de configurare a plăcii video, cu mici și foarte rare excepții, veți beneficia de cea mai bună performanță pe care computerul vostru e capabil să o asigure la rularea jocului preferat.
Atât de moment! Cu mai multe sfaturi de optimizare vă aștept în următoarea parte a ghidului!
Bafta la frag-uri :D
Pentru cine se joacă, da, multă baftă. :)
Am bagat aceste comenzi si cand am si CS:GO si alte programe (ex. TS, SKYPE) deschise nu mai functioneaza asa de bine. De exemplu la TS, cand vreau sa vorbesc trebuie sa astept un interval de timp pana imi activeaza microfonul. Cand apas shift+tab la fel, dureaza ceva. O fi din cauza comenzii -high ?
Da, ea e vinovata. Șterge-o și repornește jocul.
de ce se salveaza cs go in 32 de bits, mie imi trebuie salvat in 64 bits. ma ajutati va rog?
Trebuie sa le scriu pe rând adica una si dau ok si tot asa sau toate odată cum le ai tu scrise in poza
Eu am pus toate comenzile și când vreau sa intru pe o mapa mai mare cum ar fi dust II îmi intră în loading screen și bum black screen.(țin să menționez că mă win7 pe 32bit oare asta sa fie problema?)