Despre mine

Numele meu este Cristian, sunt sysadmin zilnic, blogger periodic, nesuferit mereu. În această ordine, niciuna cu intenție.

În 2007 am deschis primul meu blog. Era găzduit pe wordpress și scriam despre software, electronică și radio, principalele mele pasiuni de atunci.

În 2009 am mutat blogul pe domeniul latestit.net, unde a fost găzduit până în 2011, an în care am făcut o nouă schimbare de nume, de această dată în cristianls.ro, adresă la care încă mai poate fi accesat și astăzi.

În 2010, am lansat forwindows.net, site cu articole și tutoriale despre Windows. În 2012 site-ul devenise cel mai vizitat site de IT din România. Tot în 2012, împreună cu Paul Beer și Adrian Stoica, am pus bazele site-ului nib.ro.

Din 2017 locuiesc în Madrid, unde bibilesc servere Windows și Linux, dar și baze de date SQL și MySQL, activități care mă pasionează și pe care m-am specializat, mai mult din curiozitate, de-a lungul timpului.

Ce folosesc

Pentru curioși, pe blog se scrie uneori de pe un Mac Mini M2 Pro, alteori de pe un Fujitsu Celsius H780. Pentru activități strict profesionale folosesc un ThinkBook 13s G4 IAP.

desktop

Pentru apeluri VoIP mă folosesc de o pereche de căști Creative Chat. Incredibil de comode și cu un microfon surprinzător de slab. În schimb, căștile Nothing Ear (1) le folosesc în exclusivitate pentru iPhone, atât pentru apeluri cât și pentru muzică și podcasturi.

desktop telefon

Laptop-urile

După cum spuneam, în scopuri personale mă folosesc de un laptop Fujitsu Celsius H780 cu Windows 11 Pro, procesor i7-8750H, 32GB de memorie RAM și 1TB NVMe WD_BLACK SN770.

LED-urile montat în spatele monitorului.

ThinkBook-ul e pentru activități strict profesionale, unde face față cu brio datorită celor 16 GB de memorie RAM LPDDR5 și procesorului Core i5-1240P. Se înțelege bine cu dock-ul și are o autonomie mai mult decât decentă, de 10-12h, acoperind necesitățile mele actuale.

desktop dock thinkbook

Mac-ul

A fost mai mult un moft decât o necesitate, tentat fiind de procesorul M2 despre care auzisem doar lucruri bune. Inițial cumpărasem versiunea de 8GB de RAM și 256 GB de stocare, dar m-am lămurit suficient de repede că nu-i ceea ce căutam pentru a-i putea face retur și alege o versiune superioară, cu M2 Pro, 16 GB de RAM și 512 GB de stocare.

desktop mac os

Îl folosesc în special pentru editare multimedia și browsing, rareori pentru altceva.

NAS-ul

Este vorba de un TS-531P deloc special, dar pe care-l folosesc doar pentru backup. A suferit, după cum poate fi observat, câteva operații estetice deși neplanificate, necesare pentru a-l păstra activ. Se ocupă cu a clona tot ce ajunge pe OneDrive din laptopurile și telefoane noastre.

nas

Funcția de NAS o îndeplinește, în schimb, un ThinkCentre M720q despre care am scris aici. Pe acesta rulează actualmente blocantul de reclame Pihole, serviciile multimedia Jellyfin și Navidrome, serverele web de care mă folosesc pentru a testa configurații și aplicații relaționate, precum și un Windows 11 Pro folosit pentru a testa aplicații și actualiza automat aplicațiile instalate pe iPhone cu AltStore.

thinkcentre

Aparatul foto

Majoritatea fotografiilor publicate pe blog le fac cu telefonul, rareori cu deloc specialul D3100.

nikon d3100

Chiar dacă a existat o perioadă în care parcurgeam zilnic km cu aparatul foto atârnat de gât, acum e folosit strict pentru documentarea câtorva articolelor postate pe blog.

Programele

Încă n-am publicat o listă a aplicațiilor pe care le folosesc în GNU/Linux, dar se înțelege care sunt acestea din articolele pe care le public sub categoria dedicată lor.

„Tomata”

Când vă vorbesc despre „Tomată” prin articole, mă refer la un Golf V Plus din 2007 cu motorizare 1.9 TDI BXE, pe care l-am cumpărat, cel puțin teoretic, pentru a învăța să conduc în primul an de permis.

Ce urmăresc cu acest blog


Să aduc în atenția celor care-i trec pragul informații și opinii pe care le consider utile și altora, iar el mă ajută la consolidarea „brandului personal” :)

Să cunosc persoane cu interese comune, iar din acest punct de vedere pot spune că blogul nu m-a dezamăgit, ci din contră, a jucat un rol deosebit de important la formarea relațiilor personale și profesionale de care mă bucur în momentul de față.

Încă ceva…


Deși consider că nu trebuie să dau explicații nimănui despre subiectele pe care le abordez, produsele pe care le promovez și experiențele pe care le descriu pe blog, din respect pentru cei care mi-au oferit parte din timpul lor pentru a-l vizita fac exact contrariul.

Criticile constructive au fost și vor fi întotdeauna acceptate și binevenite. Tot „feedback-ul” care nu se încadrează în această categorie este ignorat fără remușcări.

Cei care doriți, mă puteți contacta prin email, însă, din motivele explicate aici, nu o faceți pentru a-mi cere ajutorul la rezolvarea unor probleme tehnice. În astfel de cazuri apelați cu încredere la formularul de comentarii al unui articol ce tratează un subiect similar. Vă mulțumesc tuturor pentru înțelegere!