Teoretic, nu poți monta două Hard Disk-uri pe laptop dacă anumitul model nu a fost construit în așa fel încât să permită instalarea unui Hard Disk suplimentar. Teoretic am spus. În practică, poți monta două Hard Disk-uri —un Hard Disk și un Solid State Drive (SSD) sau două SSD-uri— dacă ești dispus să renunți la DVD-Writer-ul integrat. Eu am renunțat deoarece nu îl folosesc la nimic și, dacă aș avea vreodată nevoie de el, îl pot pune într-un rack extern. În locul lui, cu ajutorul unui Hard Drive Bay Adapter (Caddy), voi putea monta Hard Disk-ul secundar, lucru pe care l-am și făcut cu puțin timp în urmă.
Motive pentru a instala al doilea Hard Disk în laptop sunt multe. Unii îl vor pentru incrementarea spațiului de stocare ori îmbunătățirea performanței sistemului, iar alții, —eu, de ex.— pentru creșterea duratei de viață a SSD-ului prin reducerea numărul scrierilor pe acesta.
Cum se montează al doilea Hard Disk, în laptop
Hard Drive Bay Adapter-ul din imaginea de mai sus l-am comandat de pe un site de anunțuri, de la un tip din București care, astăzi, după ce i-am spus că intenționez să-i public numărul de telefon la sfârșitul articolului pentru ca și alte persoane să poată comanda de la el, mi-a spus că a renunțat deoarece nu a mai prea vândut astfel de adaptoare de când au apărut tot felul de personaje ce vând sub prețul pe care el și-l permitea. Păcat. Adaptorul de la tipul acesta, după cum poate fi observat, este din metal, în timp ce toate anunțurile pe care le-am găsit astăzi se refereau la adaptoare de plastic, pe care eu nu le recomand celor ce vor instala un Hard Disk și nu un SSD (Hard Disk-urile se încălzesc și, dacă folosești un adaptor de plastic, căldura acestora se disipă mult mai greu decât într-un adaptor metalic, ceea ce rezultă în multe neplăceri de tot felul, de la plastic topit la lipici de la îmbinări curs în carcasa laptop-ului; eu am pățit-o!).
Dar haideți să lăsăm recomandările privind locurile de unde pot fi comandate Caddy-uri bune pentru sfârșitul articolului și sa revenim de moment la cum se instalează un astfel de adaptor.
Dacă aveți noroc, Caddy-ul vine însoțit de o șurubelniță, necesară pentru înșurubarea șuruburilor proprii ce permit fixarea Hard Disk-ului ori SSD-ului montat în el:
Caddy-ul meu dispune de două șuruburi plasate în cealaltă parte a conectorului SATA. Prima dată, deoarece șuruburile sunt strânse, va trebui să le deșurubați pentru a permite introducerea Hard Disk-ului:
Apoi, introduceți Hard Disk-ul în adaptor și strângeți șuruburile pentru a-l fixa.
În continuare, opriți laptop-ul, scoateți-i bateria pentru a evita eventualele scurtcircuitări în caz că vă cade șurubul de susținere a DVD-Writer-ului din șurubelniță. Dacă șurubul ce împiedică unitate DVD-Rom să cadă din laptop în timpul transportului este acoperit, cu ceva subțire, îndepărtați capacul. Acesta este de obicei lipicios, aveți grijă unde și cum îl puneți deoarece veți avea nevoie de el mai târziu (eu n-am avut și l-am căutat vreo două ore prin casă; era lipit de pantaloni..):
Apoi deșurubați, de preferință cu o șurubelniță cu cap magnetic, șurubul DVD-Writerului:
După ce ați scos șurubul și l-ați pus într-un loc de unde să nu se piardă cu ușurință, cu o șurubelniță mică, ascuțită, încercați să extrageți cu grijă DVD-Writer-ul:
Scoateți DVD-Writer-ul în totalitate când a ieșit suficient încât să-l puteți prinde cu degetele:
Supă ce ați scos DVD-Writer-ul, în capătul care se afla în interiorul laptop-ului, veți vedea lamela în care a fost înșurubat șurubul ce-l împiedica să cadă la transport. Aceasta este fixată cu două șurubele mici. Deșurubați-le pe rând și puneți-le într-un loc sigur:
Urmează să desprindeți capacul de plastic DVD-Writerului, vizibil pe exteriorul laptop-ului, tot cu șurubelnița. E de plastic, așa că aveți mare grijă să nu-l rupeți ori să-i rupeți piciorușele apoi, dacă adaptorul achiziționat de voi dispunea de un capac de plastic asemănător, faceți același lucru:
În continuare, montați pe Caddy lamela metalică pe care ați demontat-o de pe DVD-Writer, în poziția în care se afla pe acesta:
După montarea lamelei, urmează montarea pe Caddy a capacului de plastic demontat de pe DVD-Writer. Facem acest lucru mai mult din motive estetice deși în unele cazuri Caddy-ul nu poate fi montat pe laptop datorită formei specifice a capacului original montat de fabricant pe unitate DVD:
De aici înainte cred că știți ce aveți de făcut. Montați Caddy-ul în locul DVD-ROM-ului, strângeți șurubelul de fixare, puneți la loc căpăcelul de plastic (dacă exista așa ceva), apoi porniți laptop-ul pentru a verifica dacă al doilea Hard Disk sau, după caz, al doilea SSD, este detectat corect de către sistemul de operare.
Cu un SSD și un HDD, în laptop…
După ce am montat Caddy-ul și am văzut că sistemul a detectat corect Hard Disk-ul, l-am aliniat, formatat și am creat în el două partiții, una pentru Memoria Virtuală, fișierele temporare ale sistemului și aplicațiilor, cealaltă pentru a muta în ea folderele utilizatorului și, bineînțeles, pentru stocarea datelor descărcate de pe Internet, prin Internet Browser, uTorrent sau Songr. Înainte de a trece la configurarea propriu-zisă a sistemului, am făcut un test cu CrystalDiskMark pentru a vedea diferența dintre performanța Hard Disk-ului montat în Rack, conectat prin USB 3.0, și cea avută la montarea în Caddy. Iată rezultatele:
Nu cred că are rost să mai comentez, cifrele vorbesc de la sine și, fără niciun fel de îndoială, Hard Disk-ul se comportă mult mai bine decât în rack, iar de laptop nu mai atârnă nimic…
Și, din câte se poate observa în captura de mai jos, pe durata testului, în ciuda faptului ca Hard Disk-ul era solicitat la maxim, CrystalDiskInfo arata că temperatura acestuia a rămas încadrată în parametri normali:
Concluzii și sfaturi
Chiar dacă unii Dorei nu recomandă instalarea unui Hard Disk suplimentar în laptop, și motivele le știu doar ei, eu consider că se merită. Eu m-am gândit serios la achiziție imediată după instalarea SSD-ului, din motivele pe care vi le-am înșirat deja. Acum, fișierele temporare, folderele utilizatorului (Desktop, Download, Pictures, etc.), sunt pe Hard Disk, Dropbox și SkyDrive, tot pe acesta, temporarele, Memoria Virtuală și mașinile virtuale necesare pentru testarea aplicațiilor, de asemenea. În acest mod am micșorat foarte mult numărul de scrieri pe SSD și prin urmare, i-am prelungit viața cu ani, sper. Am mai spus și o mai spun odată, că nu mă doar nimic dacă o fac: nu vreau să mă îngroape cu SSD-ul pe piept, știu că mai devreme sau mai târziu acesta va ceda în ciuda tuturor eforturilor mele, însă atunci când o va face, fotografiile și muzica vor rămâne pe Hard Disk, în siguranță, iar eu, pe noul SSD va trebui doar să restaurez imaginea sistemului de operare și să-mi continui activitatea ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
DVD-Writer-ul îl foloseam de maxim 1, 2 ori pe lună și atunci o făceam doar pentru a boota laptop-ul de pe vreo distribuție Linux, lucru pe care pot să-l fac și de pe USB.
N-am pus un Hard Disk mai mare deoarece nu am nevoie de o capacitate foarte mare de stocare. Am preferat un Hard Disk mai mic, care se încălzește ceva mai greu decât cel mai mare pe care îl am și care, de acum înainte va sta frumușel într-un rack și va păstra pe el filmele pe care nu mă îndur să le șterg, fotografiile din concedii și, bineînțeles, imaginea de backup.
Dacă ați achiziționat de curând un SSD sau intenționați să face acest lucru în curând, sfatul meu este să luați în calcul și un Caddy. Prețul unui Caddy bun se învârte în jurul a 100 Lei + taxe de transport (pe mine m-a costat 108 Lei în total). Dacă achiziționați un Caddy, asigurați-vă că este dimensiunea corectă, că dispune de același conector pe care îl are DVD-ROM-ul / DVD-Writer-ul și, foarte important, asigurați-vă că este din metal, nicidecum din plastic!
Prin luna noiembrie a anului trecut, neștiind prea bine cum stă treaba cu Caddy-urile, am comandat în Hong Kong, pe DealExtreme, un Caddy de 12.7 mm. L-am luat pe cel mai ieftin (15$). A ajuns în ianuarie, pe 18, adică 2 luni mai târziu. L-am instalat, cu același Hard Disk pe care îl folosesc acum, dar laptop-ul nu-l detecta. Am citit niște tutoriale pe internet referitoare la produs și am aflat că trebuiesc lipite anumite piciorușe. Zis și făcut. Le-am lipit, l-am montat la loc, dar aveam altă problemă: transferam fișiere pe și de pe el cu viteza melcului leneș. Am instalat alt Hard Disk, SATA 1, iar pe acesta, viteza de transfer era aproape dublă. Problema era că noul Hard Disk se încălzea foarte tare și că, la câteva minute de folosire intensă (ex: descărcarea unui fișier de pe torrent), Caddy-ul parfuma laptopul cu un miros neplăcut de plastic încins; când l-am demontat, observasem că lipiciul folosit la îmbinări era moale, gată să curgă în carcasa laptopului, așa că am renunțat la el și am comandat Caddy-ul actual, cu care nu am mai avut astfel de probleme.
Între timp, văd că de pe DealExtreme au dispărut Caddy-urile de plastic, iar în ofertă au rămas doar cele metalice parțial sau integral (1, 2, 3). Puteți să comandați de la ei, transportul este gratuit, dar durează cam 1,5 – 2 luni până pachetul ajunge la Oficiul Poștal Vamal din reședința județului unde locuiți.
De asemenea, puteți comanda și de pe site-urile de ocazii din România, am văzut mulți care vând astfel de adaptoare, dar, repet, fugiți ca de necuratul de adaptoarele din plastic și nici să nu vă treacă prin cap să cumpărați așa ceva dacă știți că nu veți monta în ele un SSD! Iar după achiziție, citiți aceste sfaturi.
Nu exista „se merita”, ci doar „merita” :).
E bine sa bagi caddy daca nu ai garantie la laptop. Modificarile astea duc la pierderea garantiei!!!!
De cele mai multe ori dvd rom-ul este sata1 sau msata, adica vitezele de transfer sunt mici, foarte mici, in conditiile in care, cu ceva cablaraie(deranjanta, dar asta e) iti poti face un hard rapid.
In cazul meu, am un ssd samsung 840 de 250 gb pe laptop si mi-am luat un adaptor sata3 pentru hardul vechi de laptop WD BLACK 7200 RPM 64 MB CACHE.
Da, nici măcar graba pentru a termina tutorialul în mai puțin de 4 ore nu este o scuză pentru greșeala asta. Sorry! Am modificat, mulțam! ;)
Laptop-ul meu e în garanție, mai are 1 an și verificasem chestia asta înainte de a comanda primul caddy, iar în cartea lui spune că am voi să înlocuiesc unitatea optică. Cred că ține de fabricant regula asta și da, întotdeauna, atât timp cât laptop-ul e în garanție, înainte de a-i face orice, mai ales să-l deșurubezi, e bine să verifici contractul de garanție.
Chiar și viteza oferită de SATA 1, pentru temporare, download și cache-ul programelor, eu cred că e mai mult decât suficientă (eu n-am probleme cu Photoshop, iar ăsta „papă” când vine vorba de PSD-uri și RAW-uri mari). Tot cache-ul Chrome merge pe HDD și, când am încercat cu același HDD prin USB, fonturile mai speciale și imaginile de pe anumite site-uri se încărcau cam cu 2-3 secunde mai greu decât dacă era setat cache-ul pe SSD; acum, practic nu simt vreo diferență față de SSD.
La mine, varianta cu cabluri nu prea merge. Laptop-ul e laptop peste tot mai puțin acasă, uneori, când îl conectez la monitor, sistemul audio, tastatura și mouse-ul wireless și-l folosesc pe post de unitate. Să târâi după mine un HDD extern e un preț pe care nu sunt dispus să-l plătesc, și în plus, nu spațiul de stocare e o problemă pentru mine; am și eu 1 HDD de 1 TB, tot la 7200, Seagate, venea instalat în laptop, dar se încinge cam tare, se simte căldura cum iasă de sub tastatură :)
Pai de ce ti-ai mai luat SSD daca tu tii cache-ul pe HDD? Fa-i ramcache daca tot vrei sa-l protejezi.
Oricum, in windows ai pagefile.sys, te mai protejeaza si ala:)
Din cate stiu ai 3100, un raw de 19-20 mb deschis de pe hdd te cam face sa astepti…pe ssd cam 3,4 secunde…
Majoritatea RAW-urilor pe care le procesez sunt primite de la clienți, pentru a pregăti cataloagele sau anunțurile de pe panouri, și au 25-30 MB, și se deschid în 2,3 secunde (îți fac un screencast dacă e nevoie, pentru a te convinge). Eu fac puține fotografii și DSLR-ul l-am cumpărat mai mult de curiozitate și pentru a învăța să folosesc modul manual.
SSD-ul l-am luat pentru că mă săturasem să văd cum MacBook-ul pornește de patru ori până pornește laptopul o singură dată, l-am luat și pentru Premiere Pro, că am zilnic, foarte mult de lucru în el și MacBook-ul are display-ul prea mic, dar și pentru Photoshop, că îl deschid foarte des. Am folosit și ram cache și unitate creată pe RAMDisk o perioadă, mai mult pentru a le testa 1,2 săptămâni înainte de a scrie tutorialele despre setăi Win. pentru SSD, dar sincer, dacă sunt diferențe între astea două și HDD la navigarea pe Internet, acolo unde chiar mă interesează ca laptop-ul să fie rapid, atunci eu nu sunt capabil să le observ. Așa că, la ce folos?!?
Țin cache-ul Photoshop-ului pe HDD fiindcă m-am obișnuit atât de mult cu el încât îl deschid pentru orice chichiță, chiar și pentru unele screenshot-uri, și am nenorocit deja un SSD, fix după 1 an fără o zi de când l-am pus pe MacBook , „cu tot ce aveam mai scump pe el” :) Totuși, fac mutarea cache-ului pe SSD când știu că am PSD-uri mari de procesat și/sau multe RAW-uri pentru cataloage.
În rest, cred că e vorba doar de pitici pe creier…
Eu nu tin nici cache nici nimic :)). Am un laptop banal pe care zboara Ubuntu :P.
PS: eu inca imi prind nasul in DSLR. Il tin pe auto momentan. Poate cand o veni si pe aici vreamea frumoasa, o sa ies la plimbare si testez si alte moduri. Imi place sa fac poze, dar nu imi place sa folosesc mii de functii ale aparatului. Doar imortalizez momentul, peisajul, obiectul.. si cu asta basta :D.
Eu am intel 520 120 gb si samsung 840 pro 250 gb. pe samsung chiar randez video-uri si n-are nici pe dracu…
Oricum, au 5 ani garantie, degeaba le protejam ca oricum peste 5 ani 250 de gb vor fi nimic…
Yamasha, ai înțeles greșit. Tocmai, aveam nevoie de SSD pentru când fac randare, că pe HDD se mișca lent ca dracu. Pe HDD țin doar cache-ul programelor a căror performanță nu e afectată, uneori și al Photoshop-ului, când procesez fișiere mici și multe (30-40).
Apropo, SSD-ul meu are 3 ani garanție, dar nu cred că apucă să facă 2 înainte să-l schimb.
Astăzi am pus și eu cel de-al doilea HDD în laptop, nu e un SSD, păcat, dar deocamdată e bun și așa! Merge și unitatea optică, tot. Thanks Cristi!
De ce „nici prin gand sa nu-mi treaca sa montez altceva decat SSD” in caddy? :(
Ma incanta rau ideea de al doilea HDD (SSD imi pare inca un moft) si cum laptopurile ieftine nu au loc de doua harduri, solutia asta , caddy, pare geniala.
Mai plusez cu o intrebare, sper sa nu fie cu suparare: unitatea optica de la laptop se poate adapta la un rack de hdd de 2.5?
P.S.: Nota 10 pentru post, il gasesc foarte util
Îi limitezi viteza de scriere și citire. Cu alte cuvinte, degeaba ai o mașină ce prinde 300 km/h, dacă îi pui limitator de viteză la 50 KM/h.
P.S. Mulțumesc! Apreciez fiecare comentariu, like și +1 :)
Salutare,
Am fost incantat sa gasesc un astfel de tutorial pe net dar sunt interesat de ceva mai ciudat si nu prea gasesc pe net. As vrea sa montez pe un laptop un HDD de la un PC (3.5″). si nu stiu daca pot face asta si cum as putea face asta. Mentionez ca laptopul este unul mai vechi pe interfata ATA.
Doar prin rack extern. Acesta sau oricare altul.
Omul de care ziceai vinde in Bucuresti?
Multumesc!
Caut un om prin oras pe aici. Din pacate singura sursa de care am stire e in Timisoara. Nu ca ma deranjeaza asta dar nu prea doreste sa puna la posta si transportul prin fancurrier e cam dublu ca pret, Zic eu ca e important sa nu dau bani daca se poate.
Era din București, da și l-am găsit pe Okazii. Vezi și tu tot acolo, si cumpăra doar de la cei cu feedback pozitiv 100%. Găsești o groază.
Asta fac mereu cand e nevoie doar ca nu am gasit decat un tip si e din Tm. O idee de mod de cautare? Cuvinte cheie? Filtre?
Eu asa am cautat si am gasit doar:
https://www.okazii.ro/cautare/optical+bay+hp+dv6.html?fuzzy=0&autoc=write
Salut!
Am primit SSD(120gb) de curand si am un laptop mai vechi ( https://www.emag.ro/laptop-toshiba-satellite-cu-procesor-intel-174-core-small-sup-tm-sup-small-i3-380m-2-53ghz-3gb-320gb-ati-madison-lp-1gb-freedos-negru-l650-1qj/pd/ELD47BBBM/ ) care are doar un singur bay. Ce vreau sa te intreb… care sa il montez in locul unitatii optice (in caddy), SSD-UL sau HDD (pentru ca sa am performante mai bune pe amandoua)? stiu ca am sata II in locul unde este hdd-ul vechi, dar unitatea optica din ce am citit ar putea sa fie doar sata I(nu-s sigur). Sa montez SSD-ul pe locul vechiului HDD si hdd-ul vechi in caddy?
Multumesc anticipat!
Pune în caddy HDD-ul, da.
Salut!
Un tutorial excelent!
Doresc sa-mi cumpar un SSD de 128 gb + un caddy de pe dx, sau okazii.
Merita sa instalez Windows-ul si cateva programe pe care le folosesc des (gen visual studio, eclipse, photoshop, eventual ceva jocuri) pe SSD, sau pentru ce recomanzi SSD-ul?
Intreb asta, fiindca vreau ca SSD-ul sa aiba o viata cat mai lunga…
Pentru Windows, programe și jocuri recomand SSD-ul, desigur. Pentru stocare, pentru locația de download a utorrent și a celorlalte programe, HDD.
Am un ssd samsung care vreau să îl pun in locul hdd si hdd in caddy .Dar cum pun windows pe ssd ca nu reusesc nicicum este gol.
Îl instalezi de la zero, având HDD deconectat.
Am rezolvat multumesc dar mai am o problema am instalat crystaldisk si nu vad temperatura la ssd samsung sm841n 256gb
Servus si mii de multumiri! Foarte utile si usor de inteles tutorialele tale!
Pana la urma cum a ramas cu mutarea cach-ului la anumite browsere pe hdd, ca am citit intr-un alt tutorial al tau ca ai intamplinat la un moment dat ceva probleme. S-au rezolvat acele probleme sau anumite temp-uri totusi este bine sa le lasi pe ssd? La ce concluzie ai ajuns pana la urma?
Versiunile actuale ale browserelor funcționează perfect având temporarele pe SSHD. Funcționează totul corect. Totuși, la fiecare actualizare a acestora, trebuie reconfigurat.
Salut, Cristian,
Felicitări pentru un articol bine scris. Intenționez să fac un upgrade la un laptop mai vechiuț dar încă oscilez între a înlocui unul dintre cele două hard-uri cu un SSD sau să păstrez hard-urile și să înlocuiesc drive-ul optic cu un SSD pe caddy.
Ai ceva sugestii pro/contra?
Mulțumesc,
Dorin
Da, SSD niciodată pe caddy. În rest, e bună ideea ta. Eu am SSHD pe caddy și SSD în locul HDD-ului.
Mulțumesc. Mă abonez la blogul tău :)
Am inlocuit hdd (SLeopard) cu un ssd (MLion).
intrebare: Pot instala in caddy hdd-ul (cu SLeopard) sau trebuie reformatat ?
Poți. Nu trebuie neapărat formatat, dar ar fi indicat să o faci.
Felicitari ! Nu stiam de aceasta solutie. Am dat de articolul D-vs la o cautare pe Google pt. utilizarea HDD-urilor SATA-2 in laptopuri vechi. Asa ca de ieri am in laptop HDD-caddy (metalic :-) si merge perfect, ca al II-lea HDD. Sistemul nu il vede insa la boot , desi am selectat DVD in ordinea de bootare. Daca aveti o solutie , mi-ar fi de mare folos, intrucit as putea avea sistemul de operare pe un HDD nou din HDD-caddy. Cum ma pot abona la blogul D-vs ?
Salut Cristian,
Vreau sa te intreb, daca si la tine bratele care au capetele de citire se aud ca si cum lovesc cand inchizi sau repornesti laptopul? Eu asa patesc acum, cand hard era in locasul lui special pentru hard nu se auzea asa ceva, dar de cand este in Caddy, am sunetul asta de izbitura cand opresc sau repornesc.
Nu. Cred că HDD nu e fixat bine în șuruburi sau caddy-ul e defect.
Salut Cristi!
Dupa indelungi cautari pe net vreau de vreo luna sa fac schimbarea pe un Dell N5110. In locul SSHDului Seagate 1Tb pe care l-am pus pe laptop(pe controllerul SATA III) sa pun un SSD Samsung 850 Evo 120Gb si SSHDul sa il pun prin intermediul unui caddy metalic in locul unitatii optice care este SATA I. Folderul pt torrente va fi pe SSHD si de asemenea pozele/filmele/muzica si cam orice va ramane pe SSHD si pe SSD va fi doar sist de operare si programele instalate.
Intrebarea mea si de fapt dilema care ma opreste momentan sa fac mutarea asta este urmatoarea.
In configuratia pe care o vreau voi simti vreodata de exemplu ca viteza cu care voi scoate Torrentele va fi mai mica decat inainte, voi simti cand execut copieri de fisiere mari pe SSHD ca se va misca mai greu ca inainte sau nu voi simti absolut nimic?
Multumesc mult.
La descărcat fișiere intră în ecuație și viteza conexiunii, procesorul și memoria RAM. Referitor la SSD, nu-l monta în Caddy. În caddy montează SSHD-ul dacă vrei un sistem cât mai rapid cu putință.
Salutare. Am doua intrebari, poate ma poti ajuta. In primul rand, cum imi dau seama ce fel de conexiune foloseste unitatea optica (sata1, 2, etc.)? In cazul meu e un bluray rom.
Apoi, cum pot sti daca caddy-ul va fi compatibil cu laptopul meu? Ma refer la dimensiuni, forma, etc. Presupun ca nu sunt universale, nu? Adica pot diferi de la laptop la laptop.
Multumesc.
Buna ziua
am gasit acest produs ptr LAPTOP DELL Inspiron 17R N7010 I5 480
https://www.hddcaddy.ro/Dell-Inspiron-N7010-N7110-HDD-Caddy
insa nu-mi dau seama daca e metal sau daca e bun .
Va multumesc anticipat ptr raspuns
În specificații nu este menționat nimic referitor la grosime, dar ca format pare a fi cel compatibil. Titlul anunțului spune același lucru.
Am un Toshiba Satellite P200 . Partea buna e ca laptop-ul suporta 2 HDD-uri , partea proasta e ca unde trebuie sa pun al doilea HDD nu am port SATA disponibil desi in BIOS imi apare la sectiunea informatii Hard disk 1 : Toshiba MK2561GSYN (S1) si Hard disk 2 : None (S2) . Vreau sa pun un SSD si in felul acesta nu mai trebuie sa înlocuiesc unitatea optica . Întrebarea mea este : Se poate lipi un port SATA in locasul disponibil pentru HDD 2 ? Mentionez ca unde ar trebui sa fie al doilea port sata sunt disponibile cele 2 gauri pentru suruburile de prindere a portului sata si totodata si orificiile pentru lipirea conectorului sata pe placa de baza sunt prezente . Stima .
Salut , am o problema cu un caddy ca asta l-am tinut pe laptop aproximativ un an , la un moment dat s-a blocat laptopul si am dat reset si nu mai trecea de bios , am scos caddy si a mers poate sa fie de la controlerul dupa caddy ? multumesc
p.s hdd-ul merge pe extern , caddy-ul se comporta la fel si cu alt hdd .
Da, poate fi vorba. Și al meu a început să facă figuri, uneori pur și simplu nu este detectat de sistem.
am si eu o intrebare am un laptop hp-dv-9000 am port pentru 2 harduri am 2 ssd-uri pe unul am w7 iar pe celalalt w8 intrebarea mea este cum fac sa-le vad pe rind astept un raspuns ms
nu înțeleg întrebarea…
Salutare
Tocmai ce am instalat un hdd caddy pe un lenovo g510, in el un hdd wd de 1 tb,iar in locul hdd’ului un ssd samsung de 250; toate bune si frumoase pana la descarcarea de ceva torrenturi de pe filelist pe una din partitiile hdd’ului ce le’am facut, dupa ceva download, primesc eroare in torrent si in event viewer apare asta:The driver detected a controller error on \Device\Ide\IdePort1
la restart dureaza foarte mult, banuiesc ca citeste ceva de pe hdd,ma cam enerveaza tinand cont ac boota fantastic de rpd fara hdd caddy. prioritatea de boot e ok desi nu cred ca are importanta, w7 este clar pe ssd:) daca aveti sugestii va rog sa le impartasiti cu mine, poate rezolv, multumesc anticipat:)
Mi-am luat un ssd samsung 850 evo 250gb. Folosesc programe de randare pt arhitectura des, photoshop etc. Ce-mi recomandati ca sa mearga cat mai bine laptopul?
Nu înțeleg întrebarea…
In primul rand felicitari pentru tutorial, de nota 10. Inspirat de el am comandat si azi am primit si montat un hdd wd 7500 in locul unitatii optice pe un Asus X55V iar in caddy a ramas hdd-ul vechi pana o sa il schimb cu un ssd. Totul functioneaza ok s-a instalat din prima insa atunci cand inchid laptopul (normal cu turn of) apare normal procedeul de inchidere se stinge ecranul dar raman aprinse ledurile de power on si wifi-ul iar ventilatorul merge la o viteza mica desi sistemul de operare este inchis, doar atunci cand scot hdd cu unitatea cd-rom se inchid ledurile si ventilatorul de tot. Ceva idei, ce as putea sa fac???
Multumesc .
Cum apare în Managerul de dispozitive?
apare ok nu e cu x apare ca si harddisk.
click dreapta pe el » proprietăți » management alimentare » bifează se permite computerului să închidă…
dacă este bifată, debifează cealaltă casetă.
nu am nimic la proprietati de alimentare in device manager, am incercat sa fac update la (intel(r) 7 series chipset family sata ahci controller ) era din 2006 driver-ul si am gasit ceva din 2014 dar tot nu s-a rezolvat, mai incerc sa vad si alte variante si o sa incerc un alt hdd pana i-mi voi lua ssd.ul.
Ai formatat HDD-ul după montarea în caddy?
nu ca aveam date pe el dar o sa le mut si o sa incerc,
Azi am reusit sa rezolv problema , am descoperit ca dupa ce am instalat driverul (intel(r) 7 series chipset family sata ahci controller ) are si o interfata de unde am putut seta power managementul.
Eu am luat acum 1an jumate un caddy din China, a venit dupa o luna, e metalic si merge perfect. M-a costat cam 30lei atunci.
Problema mea e alta, am bagat un Kingston HyperX 3K de 120gb in loc de HDD, pe care l-am pus in caddy in locul unitatii optice. De curand am luat si un ADATA PremierPro SP310 64gb pe mSATA, dar daca le las pe toate 3 nu trece laptopul de POST. In BIOS le vede bine, daca las oricare 2 din 3 merge perfect, dar cu toate 3 nu booteaza. Trebuie sa las 2, iar pe al 3-lea sa-l conectez oricand vreau dupa ce incepe sa incarce Windowsul. Laptopul este un Lenovo B570. Ceva idei?
Buna,
Oare mai poti da un sfat Cristi? Mai esti activ aici.
Mersi
Mai pot, mai sunt. :)
Salut , revin si eu cu o intrebare am un laptop toshiba tecra a50a 13z si am instalat in locul hdd-ului un ssd samsung 850 pro , am instalat win. 10 fara nici o problema si hdd-ul l-am pus in caddy in locul unit. optice .Totul ok dar nu reusesc sa fac sa plece win dupa ssd ci pleaca numai dupa hdd din caddy. Care ar fi probl. ca in bios e setat ssd la butare , merge doar daca dau f12 si bif ssd cre e bif. deja , dar dupa oprire iar trebuie sa dau f12 .
Nu F12, F2 sau Del și alegi SSD.. Opțiunea a doua o dezactivezi.
Cu f2 intru direct in bios , cu f12 in boot dar si in bios si nu am inteles ce sa dezactivez eu am bios fara ahci doar cu uefi si csm .Eu am activ csm dar problema e ca in bios la configurare boot am doar o funtie hdd/ssd la care apare ssd -ul nu hdd.Nu am cum sa pun prioritar ssd si al doilea hdd, chiar nu stiu ce sa fac e cam ciudat biosul asta.
Cu F12 modifici ordinea temporar.
Poți dezactiva al doilea HDD. Uite, ți-am făcut niște screenshot-uri în UEFI-ul meu. 1 și 2. Primul e din lista dispozitivelor, al doilea aparține listei HDD-urilor. Important e să dezactivezi celelalte dispozitive din lista de BOOT.
Scuze ca raspund asa tarziu , inca nu am rezolvat cu pornirea win dupa ssd si dupa hdd caddy , am formatat hdd si a mers cateva minute pana am mutat temporalele de pe un stik usb 3.0 128gb care il tin tot timpul cuplat si dupa ce am sters folderul temp de pe stik si am scos stikul din laptop nu a mai vrut neam sa plece win de pe ssd aceeasi problema .A si biosul meu din tecra a50a 13z nu seamana deloc cu ce mi-ai aratat in pozele alea.Acu am trecut din nou temporalele pe stik si am scos hdd din laptop dar acu nu mai pot sa mut temporalele din int. explorer pe stik , cand de c….r cand de cap .Mersi poate mai ai vreo idee sa ma lumunezi si pe mine ca in biosul asta de la tecra nu prea ai ce seta.
Salut Cristian, Am instalat si eu un ssd pe laptopul meu un Acer E5-571G si hdd-ul intr-un caddy. Am instalat windows de la 0 pe ssd. Sa instalat si functioneaza, insa cand intru pe partitiile hdd-ului se blocheaza sau se misca foarte greu, am tot incercat sa instalez driverele care se aflau pe hdd si foarte greu am reusit, crezi ca pot sa-i fac ceva ? Am facut update de bios de pe site-ul oficial dar degeaba, am dezinstalat si instalat discul din Device Manager fara nici un rezultat, ma poti ajuta cu ceva informatii daca ai si daca te-ai mai lovit de problema asta ? Multumesc
Controller-ul caddy-ului e praf, nu ai altă soluție decât înlocuirea cu un produs de o mai bună calitate
Am rezolvat cu niste drivere mai noi pentru sata … Multumesc mult
Salut , mai revin si eu tot cu aceeasi problema adica cum fac sa imi plece windowsul de pe ssd si nu de pe hdd -ul din caddy .In bios este activat csm si prioritate la boot primul este ssd-ul denumit hdd/ssd si al doilea hdd-ul denumit odd parca . Dau f10 pt. save si pleaca tot hdd-ul si bineinteles cu nu mai am win. pe hdd deci nu pleaca nimeni , dar daca la restart sau cand pornesc laptopul si apas f12 intru la boot menu imi apare lista cu ce vreau sa bootez si nu trebuie sa dau decat enter ca ssd-ul e deja primul la boot si atunci porneste win. dupa ssd dar numai asa.E enervant sa stau mereu sa apas f12 . Daca pleca win dupa ssd totul e ok vad si hdd-ul in my computer.Cumva trebuie formatat tot hdd-ul ca eu am formatat doar partitia C si partitia cea mica din disk management , patitia D nu am formatat-o ca mai am ceva pe ea. Laptopul este toshiba tecra A 50 A Z13. Poate stie cineva sa ma indrume ca tin hdd degeaba si temporalele le tin pe un usb 3.0 de 120 Gb conectat tot timpul pe care nu vreau sa il folosesc pe post de hdd.Multumesc.
În ordinea de boot pune SSD Uefi pe prima poziție. În a doua pune SSD P0 (non uefi).
Dezactivează orice altă opțiune ce face referire la HDD.
Salut revin si eu tot cu aceeasi problema adica de ce pleca win. dupa hdd din caddy si nu dupa ssd. Eu am in bios activat CSM si la prioritate boot este ssd notat hdd/ssd si al doilea hdd numit ODD parca. Laptopul este toshiba tecra A 50 A 13Z si intru in bios cu F2 si cu F12 la boot menu dar si in bios . In bios pe prima pagina imi vede si ssd si hdd si cum spuneam la boot este ssd-ul primul dau F10 pt. save si tot hdd-ul pleca primul , bineinteles ca pe hdd nu mai am win asa ca mai pleaca nimeni , trebuie restart apas F12 intru la boot menu unde ssd-ul totusi e primul pe lista si doar da enter si atunci pleaca win de pe ssd si totul merge ok ,vad si hdd la my computer. Dar este enervant sa tot dau F12 ca sa plece win . de cate ori pornesc laptopul…..Cumva trebuie sa formatez tot hdd-ul pt. ca eu am formatat doar partitia C si partitia aceea mica din windows la disc management. Poate stie cineva sa ma indrume ca tin hdd-ul degeaba si temporalele le tin pe un usb 3.0 de 128 Gb conectat tot timpul si nu vreau sa il folosesc pe post de hdd.Multumesc
Salut , ai putea sa imi dai si mie un sfat , as vrea sa iau un ssd de 120 sau 240 , pe ssd e mai bine sa tin doar windosul instalat si programele,? filme, poze si alte documente e mai bine sa le tin pe un hdd? Ssd e mai bine sa il montez in locul hdd si hdd sa il pun in caddy?
M-am gandit sa iau un ssd intel 540s, tu ce recomanzi?
Recomandabil este sa iti tii acolo doar sistemul de operare,neavand cum sa il tii doar intr-un ciclu continuu de scrieri/rescrieri.
Cred ca varianta propusa de tine este una dintre cele mai bune variante.
Multumesc Marian
Ssd Intel 540 sau Intel 535 series ? ce sa aleg ? Am vazut ca intel 540 are MLC si intel 535 series are TLC , si ambele au controllere diferite .Ce imi recomandati?
nu imi recunoaste ssd. ce sa fac?
Salutare,
Doresc sa-mi achizitionez acest Laptop HP 15-bs005nq cu procesor Intel® Core™ i3-6006U 2.00 GHz, Skylake, 15.6″, Full HD, 4GB, 1TB + 128GB SSD, DVD-RW, AMD Radeon™ 520 2GB, Free DOS, Black. Intrebarea mea ar fi : Pot sa instalez Windows 10 Pro pe SSD (dar nu stiu pe cati biti , 64 sau 32) si cateva aplicatii, iar pe HDD fisierele mele personale, fara sa apara vreo problema ?
Iti multumesc!
Recomand pe 64 de biti, deoarece dispui de o cantintate RAM de 4GB.
Nu ai ce probleme sa intampini cu lucrul intre HDD-SSD.
Am și eu un laptop ce dispune de doua locașe pentru hdd(ssd) doar că pe placa de baza este doar o mufa . Cum pot sa „leg” un al doilea hdd(ssd) ?
Despre ce model este vorba?
Varianta cea mai uzuala pentru laptopuri este cea prezentata in articol.
SSD pentru sistemul de operare si HDD clasic pentru partea de stocare, fiind ok sa urmezi instructiunile legate de achizitionarea unui caddy.
Este un packad Bell eg70 LE68KG amd e2-3800 apu with radeon(tm) hd graphics 1.30ghz .