Sistemele de operare Windows —și nu numai— dispun de o caracteristică ce se comportă ca o extensie a memoriei RAM, simulând această componentă hardware a calculatorului. În momentul în care memoria RAM a fost ocupată în totalitate, sau înainte ca acest lucru să se întâmple în scopul menținerii stabilității sistemului de operare, Windows mută fișiere din memoria RAM în memoria virtuală.
Aceasta este prezentă fizic sub forma unui fișier de paginare ascuns și protejat de către sistem, aflat pe hard disk sub numele de pagefile.sys, care pe versiunile recente ale Windows vine însoțit de un alt fișier similar având numele swapfile.sys.
În funcție de cum a fost configurat sistemul, fișierele ce formează memoria virtuală se află fie pe unitatea de stocare principală, adică cea în care este instalat Windows, fie pe oricare altul conectat în permanență la computer. Ideal, acestea ar trebui plasate pe unitatea cea mai rapidă.
Capacitatea acesteia poate fi configurată cu ușurință de către utilizatorul cu permisiuni de administrare și poate fi realizată din setările de sistem avansate:
La care puteți ajunge cu ușurință rulând comanda sysdm.cpl:
În fereastra ce se va deschide, Proprietăți de sistem, accesați fila Complex și apăsați butonul Setări din chenarul setărilor privind performanța sistemului de operare Windows.
Se va deschide o nouă fereastră: Opțiuni performanță. Accesați fila Complex și faceți click pe butonul Modificare aflat sub chenarul Memorie virtuală:
Debifați caseta Gestionare automată a dimensiunii fișierului de paginare pentru toate unitățile.
Din lista de unități de stocare disponibile, alegeți-o pe cea mai rapidă. Bifați opțiunea Dimensiune particularizată, introduceți cantitatea de MB pe care doriți să-i alocați memoriei virtuale și apăsați butonul Setare.
Totuși, nu introduceți aceleași valori pe care le-am introdus eu, s-ar putea să nu vi se potrivească. Dacă veți arunca o privire peste explicațiile de aici, veți vedea că aceste valori n-ar trebui inventate. Microsoft recomandă pentru valoarea minima a opta parte a cantității totale de memorie RAM instalate în PC, minimum 1GB, în timp ce valoarea maximă este determinată înmulțind de trei ori cantitatea totală de memorie RAM, cel puțin 4GB, validă fiind cantitatea superioară.
Cum se calculează cantitatea de memorie virtuală
În cazul unui computer cu 8GB de memorie RAM, al meu de exemplu, corect ar fi să setez valoarea minimă la 1024MB. Asta deoarece sistemul dispune de 8192MB de memorie RAM instalată, așadar, a opta parte din respectiva cantitate.
Dar, atenție! Microsoft recomandă alocarea a 1024MB. Cu alte cuvinte, dacă sistemul ar dispune de mai puțin de 8GB de memorie RAM, 4GB de exemplu, tot 1024MB ar trebui alocați. În cazul sistemelor cu mai mult de 256GB de memorie RAM, pentru pragul minim nu ar trebui setată o valoare superioară a 32GB.
Dând curs recomandării oficiale, am setat dimensiunea minimă a memoriei virtuale la 1024MB.
Pentru valoarea maximă e și mai simplu: RAMx3, sau minimum 4GB, determinantă fiind valoarea superioară. Cu alte cuvinte, dacă PC-ul ar dispune de 1GB de memorie RAM, făcând calculul după formula menționată, dimensiunea maximă a fișierului de paginare ar trebui configurata la 3GB. Ar fi greșit, valoarea minimă recomandată pentru dimensiunea maximă fiind de 4GB.
Laptopul de pe care scriu aceste rânduri dispune, după cum indicam și mai sus, de 8GB de memorie RAM. Așadar, valoarea corecta în acest caz pentru dimensiunea maximă este 24570MB, 24 de GB. Pare exagerat, dar dacă veți citi cu atenție explicațiile la care am făcut trimitere mai sus veți înțelege că aceasta reprezintă valoarea optimă.
Mai mult, fișierul de paginare trebuie configurat doar pe cea mai rapidă unitate de stocare montată în computer. Pentru celelalte unități marcați opțiunea: Fără fișier de paginare.
Aplicarea modificărilor
Pentru ca sistemul de operare să țină cont de valorile introduse, va trebui să reporniți PC-ul după configurarea limitelor inferioare și superioare a fișierului de paginare.
Cu cât mai rapidă este unitatea de stocare pe care ați configurat fișierul de paginare, cu atât mai mai puțin veți simți efectele unei cantități insuficiente de memorie RAM. Desigur, nu va așteptați la minuni, la urma urmei, memoria RAM este de câteva zeci, chiar de sute de ori mai rapidă decât multe unități de stocare aflate actualmente în uz.
salut…felicitari pentru aceste optimizari binevenite.darr….am observat ceva,ciudat pot sa zic..cu pagefile dezactivat,imi arata normal cantitatea de ram instalata,respectiv 6 Gb dd3,iar pc-ul ruleaza ok,respectiv booteaza in 32 secunde..dupa diferite valori introduse in acele casute,inclusiv valoarea 6144,si setarea a pagefile pe alta partitie,chiar am incercat si pe hard extern,am observat ca pc booteaza in 45 sec,iar aplicatiile merg mai greu,iar la cantitatea de ram imi arata mult mai putin de 6 gb..cand am setat la pagefile 3064,la ram imi arata ca din 6gb am doar 5.68.cand setam 6144,din 6 gb imi arata ca am doar 2gb iar aplicatiile functionau penibil,fiindca memoria libera de 2gb era mereu ocupata 99%.spatiu liber pe ambele hhd am 100gb..atunci de ce situatia asta?eu cred ca inca este un domeniu neexplorat cum trebuie si nu este chiar asa cum prezentati voi..daca functioneaza pe un sistem,asta nu garanteaza ca este un lucru general,ci depinde si de alti factori de la un sistem la altul..
acum am dezactivat pagefil,bootarea a revent la 32 secunde,aplicatiile merg ok,iar la ram imi arata 6gb ddr3