Mă îngrijorează temperaturile mari ale procesorului, așa că luni, după aproape 2 săptămâni de utilizare a PC-ului folosind coolerul stock ce venea cu i3-4340, am comandat un cooler nou, Noctua NH-U9B SE2. Acesta, chiar dacă în specificațiile oferite de magazinele online nu este menționat, poate fi montat fără probleme și pe socket-uri LGA 1150, iar confirmarea o aveți inclusiv pe site-ul fabricantului. A ajuns ieri, l-am instalat și sunt foarte mulțumit de rezultatele obținute!
În cutia coolerului Noctua NH-U9B SE2 găsim două kituri de instalare, unul pentru procesoarele AMD și altul pentru procesoarele Intel, o șurubelniță, pastă termoconductoare NT-H1 de foarte bună calitate, două ventilatoare Noctua NF-B9 de 92x92x25 mm, cu rulmenți SSO-Bearing (premiate în nenumărate rânduri la concursurile de modding, dar și lăudate de revistele de specialitate), patru reductoare de turație U.L.N.A. (două la 1000 RPM și altele două la 1300 RPM).
Coolerul este din aluminiu, are cele 8 heatpipe-uri și baza din cupru nichelate (contrar a ceea ce am văzut că se vorbește pe unele forumuri, n-au fost nichelate pentru un aspect mai plăcut, ci pentru a proteja și evita coroziunea cuprului).
Montarea, deși la vederea pieselor împrăștiate ați putea crede contrariu, este ușor de realizat și manualul va va ghida pas cu pas pe tot parcursul acesteia.
Cooler stock vs Noctua NH-U9B SE2
Iar acum să vorbim despre ce ne doare: performanțele Noctua NH-U9B SE2 comparativ cu cele ale coolerului stock de la Intel. Nu am rulat programe de benchmark, ci am dezactivat accelerarea GPU în Sony Vegas, lăsând toată sarcina randării pe umerii procesorului. Am creat un proiect nou, am aplicat circa 40 de filtre și efecte pentru a mă asigura că țin procesorul ocupat, am salvat proiectul, am deschis aplicațiile de monitorizare și am pornit randarea pe coolerul stock, apoi am repetat procesul având coolerul Noctua NH-U9B SE2 montat.
Cooler Intel
Noctua NH-U9B SE2
După cum ați putut observa, diferențele sunt semnificative, coolerul Intel permițând procesorului să atingă temperaturi cu până la 12°C mai mari decât cele atinse cu Noctua NH-U9B SE2.
Și fiindcă tot am adus vorba de monitorizarea temperaturilor, în astfel de cazuri Speccy e irelevant, iar asta deoarece rata sa de refresh este prea mică. Până să afișeze el noua valoare, procesorul își schimbă temperatura de 5-6 ori!
Revenind la Noctua NH-U9B SE2, aș mai putea adăuga că datorită ventilatoarelor de foarte bună calitate este mult mai silențios decât mă așteptam, dar și mai eficient. De exemplu, având coolerul Intel montat, temperatura procesorului revenea la normal după finalizarea randării în aproximativ 20-35 de secunde. În schimb, Noctua NH-U9B SE2 reușește să facă același lucru în cel mult 5!
Notă finală…
Inițial, eu pusesem ochii pe Thermaltake NiC F3 și Thermaltake Nic C4, dar niciunul n-ar fi încăput. Cu alte cuvinte, achiziționarea coolerului Noctua NH-U9B SE2 nu a fost una premeditată, ci m-am ales cu el pur și simplu deoarece nu găseam în stocurile magazinelor alt cooler de calitate, nu doar compatibil cu LGA 1150, ci și unu care să încapă în carcasa Cooler Master Elite 361. Acum, mă credeți ori ba, chiar mă bucur că celelalte aveau dimensiuni prea mari! Și mai are și garanție 6 ani!
Produsele Noctua sunt produse de top,si coolerele lor se inscriu in acest trend atat ca performanta…dar si ca pret.Tinand cont ca ai o placa mATX pot spune ca a incaput la milimetru.
Acum,prin montarea acestui cooler,cele doua ventilatoare de sistem(cele de 80) nu ar trebui intorse invers ..sa extraga aerul din carcasa?
Adrian, cele două de 80 scot aerul, cel de 120 bagă aer rece. Așa a fost și până acum.
E ok,am avut impresia ca si cele mici baga aer in carcasa.
Salutare!
Profit de aceasta ocazie pentru a va cere parerea mai mult sau mai putin profesionista asupra cumpararii acestor produse in vederea asamblarii unui Pc.
https://i.imgur.com/ORMMHY6.png
Astept pareri privind compatibilitatea componentelor si/sau ce alte componente s-ar potrivi mai bine tinand cont ca bugetul alocat este 2.500-3.000 de lei!
Multumesc anticipat!
Marius, dacă ar fi după mine, în ceea ce privește grafica, eu aș alege versiunea EVGA, care are un sistem de răcire cu mult superior față de varianta produsă de gigabyte. Problema e că depășești bugetul, dar în locul tău aș renunța momentan la 1 modul de memorie ram pentru a putea lua această grafică.
În rest, configurația pare OK.
Depasesc bugetul cu 300 de lei dar cred ca as putea face cateva compromisuri pentru a-mi putea lua ceva mai bun!
Mersi Cristian pentru raspuns!