În ultima vreme am testat tot felul de setări Windows 7 și Windows 8 recomandate pentru SSD, în scopul obținerii celor mai bune rezultate de pe urma upgrade-ului adus în urmă cu câteva luni hardware-ului laptopului personal. Unele dintre aceste setări, după cum veți vedea, au ca scop creșterea duratei de viață a SSD-ului și, chiar dacă nu vreau să-l duc cu mine în mormânt, le-am tratat cu aceeași importanță cu care le-am abordat și pe celelalte, ceea ce vă recomand să faceți și voi.
Mai întâi vom vorbi despre acele setări devenite oarecum obligatorii ce ne permit să profităm din plin de toate avantajele folosirii unui SSD în Windows, lăsând pentru cealaltă jumătate a articolului setările recomandate în scopul creșterii duratei de viață a acestuia.
Sunt aliniate corect partițiile de pe SSD ?!?
Înainte de a urma sfaturile referitoare la alinierea partițiilor de pe SSD este necesar să activați modul AHCI în BIOS-ul sistemului vostru. Dacă nu știți cum să faceți acest lucru, consultați manualul calculatorului vostru sau, în cazul în care acesta a fost construit la comandă, manualul plăcii de bază. În plus, având AHCI activat, profităm și de alte caracteristici importante ale SSD-urilor precum TRIM (vezi wikipedia).
E posibil ca partițiile să fie deja aliniate și prin urmare, să nu mai fie necesară punerea în practică a instrucțiunilor oferite la următorul capitol. Pentru a verifica dacă partițiile de pe SSD sunt aliniate corect, deschidem Command Prompt, scriem comanda diskpart și apăsăm tasta Enter:
În continuare, scriem comanda list disk și apăsăm Enter:
Diskpart va afișa lista tuturor unităților de stocare disponibile. În funcție de capacitate, în cazul în care avem mai multe, identificăm vizual SSD-ul. În cazul meu, SSD-ul este semnalat de Disk 0:
Următoarea comandă, select disk 0 în cazul meu, îi va spune utilizatului diskpart că doresc selectarea unității Disk 0, respectiv, a SSD-ului. După introducerea comenzii, ca de obicei, apăsăm tasta Enter:
Urmează să folosim comanda list partition. Aceasta, pe lângă faptul că ne va indica partițiile disponibile în SSD, ne va oferi și informațiile de care avem nevoie, anume, dacă partițiile sunt aliniate corect sau nu:
După cum puteți observa în captura de mai sus, la Offset, pentru partiția 1, cea de 100 MB creată în timpul instalării sistemului de operare Windows 7, este aliniată la 1024 KB în timp ce, partiția 2, cea 111 GB, în care am instalat sistemul de operare, este aliniată la 101 MB. N-am să intru în detalii referitoare la aliniere, am să vă spun doar că, dacă valoarea aflată sub Offset, în KB, se împarte corect la 4, atunci partițiile sunt aliniate corect și nu trebuie să realizăm altă acțiune. Așadar, să verificăm:
- Partiția 1 – 1024:4=256. Nu a dat cu virgulă, deci, partiția este aliniată corect.
- Partiția 2 – (101x1024):4=25856. Nu a dat cu virgulă, deci, și această partiție este aliniată corect. După cum ați observat, înainte de a realiza împărțirea, am înmulțit numărul de MB disponibili la cantitatea de KB corespunzătoare fiecăruia (1 MB = 1024 KB).
Dacă rezultatul oricăruia dintre aceste calcule vă dă cu virgulă, înseamnă că partițiile nu sunt aliniate corect și că ar fi cazul să le aliniați.
Cum se aliniază partițiile pe SSD
Repet: alinierea partițiilor prin procedura descrisă în continuare duce la pierderea tuturor datelor de pe SSD. Prin urmare, vă recomand să salvați datele importante aflate pe SSD pe un Hard Disk extern, în Dropbox, Skydrive, etc. Important este să le puteți recupera după reinstalarea Windows-ului.
Pentru a alinia partițiile vom avea nevoie de un mediu de instalare al Windows 7 ori Windows 8 de pe care să bootăm sistemul și realiza alinierea, precum și pentru reinstalarea sistemului de operare după aliniere. După ce am pornit calculatorul de pe discul de instalare, în loc de installer, vom selecta instrumentul de reparare a sistemului:
În următoarea fereastră, facem click pe Command Prompt:
Prin Command Prompt, așa cum am făcut și la verificarea alinierii, executăm instrumentul diskpart. Cu acesta, după ce vom selecta SSD-ul, ștergem toate partițiile disponibile cu ajutorul comenzii clean:
Diskpart ne va confirma eliminarea tuturor partițiilor prin afișarea mesajului „DiskPart succeeded in cleaning the disk”. În continuare, va trebui să creăm o partiție primară aliniată la 1024 KB. Pentru asta, scriem comanda create partition primary align=1024 și apăsăm Enter:
Și, înainte de a instala sistemul de operare, nu ne-a mai rămas decât să formatăm noua partiție în NTFS și să o activăm. Pentru formatarea partiției în NTFS vom folosi comanda format quick fs=ntfs, iar pentru activare, comanda active:
Acum, după ce am realizat alinierea, formatat și activat noua partiție, putem închide diskpart cu comanda exit. În continuare, instalăm sistemul de operare.
Instalarea tuturor driverelor plăcii de bază
Pentru a profita din plin de SSD e foarte important să instalăm toate driverele plăcii de bază. Categoric, le obținem de pe pagina oficială a fabricantului acesteia sau, în cazul laptop-urilor și a sistemelor desktop fabricate în serie, de pe pagina producătorului acestora. Continuați punerea în aplicare a sfaturilor recomandate mai jos doar după instalarea tuturor driverelor și repornirea sistemului!
Dezactivarea indexării partiției de pe SSD
Eu am creat o singură partiție pe SSD, cea în care am instalat Windows 7, dar, în cazul în care voi ați creat la instalare mai multe partiții, vă recomand să dezactivați indexarea pe fiecare dintre acestea pentru a micșora numărul de scrieri pe SSD. Pentru asta, mergeți la Computer » click-dreapta pe partiția de pe SSD » Properties » debifați caseta „Allow files on this drive to have contents indexed in addition to file properties” » Apply:
Repetați acțiunea pentru fiecare partiție aflată pe SSD.
Dezactivarea hibernării
Sunt multe motivele care îmi vin în minte pentru a dezactiva hibernarea, dar, având în vedere că subiectul articolului este configurarea sistemelor de operare Windows pentru SSD, am să precizez doar două: 1. Dezactivând hibernarea eliberați spațiul inutil ocupat pe SSD de fișierul hiberfil.sys. Pentru dezactivarea hibernării, click-dreapta pe scurtătura Command Prompt din Start » All Programs » Accessories, alegeți Run as administrator și executați comanda powercfg -h off:
În Windows 8, în ecranul Start, scrieți CMD, faceți click-dreapta pe scurtătura Command Prompt » click pe butonul Run as administrator din bara de la baza ecranului (exemplu aici).
Dezinstalarea funcției de căutare
Funcția de căutare poate fi utilă unor utilizator, mie nu îmi este. Totuși, dezactivând indexarea pe SSD, aceasta nu afectează sub nicio formă numărul scrierilor pe acesta. Am văzut exemplare ce recomandă dezactivarea funcției de căutare în scopul creșterii duratei de viață a SSD-ului. Nu-i băgați în seamă dacă aveți nevoie de funcția de căutare și cu atât mai puțin dacă pe lângă SSD mai aveți și un Hard Disk!
Dezactivarea System Restore
Aici e cu dus și întors! Am să vă spun imediat de ce. În momentul în care faceți „vreo minunăție” iar sistemul nu mai vrea să pornească și discul de recuperare nu vă este de niciun ajutor pentru a remedia problema, dacă nu aveți System Restore activat, cea mai simplă soluție de pornire a calculatorului va fi formatarea și reinstalarea sistemului de operare, a driverelor, a aplicațiilor, etc. Categoric, recomandarea mea este să realizați o imagine de backup a sistemului imediat după ce ați instalat și configurat Windows. Despre cum se face acest lucru în Windows 7 am explicat aici, în timp ce am văzut aceeași metodă în Windows 8, dincoace. In acest fel, în cazul în care apar probleme, restaurați copia de siguranță și în doar câteva minute aveți calculatorul ca nou, cu driverele și aplicațiile esențiale instalate, gata configurat.
Pentru a dezactiva System Restore faceți click-dreapta pe Computer » Properties » Advanced system settings » System Protection » Configure și selectați caseta Turn off system protection, apăsați Delete » Apply » OK:
Dezactivând System Restore reducem semnificativ numărul de scrieri pe SSD!
Fiindcă tot am adus de atâtea ori vorba de importanța reducerii numărului de scrieri pe SSD în scopul creșterii duratei de viață a acestuia, în partea a doua a tutorialului despre setările Windows 7 și Windows 8 recomandate pentru SSD, vom vorbi despre o alte câteva trucuri importante prin care putem micșora numărul acestora. În plus, tot în partea a doua, vom cunoaște și alte metode prin care putem configura sistemul de operare astfel încât să profităm cât se poate de mult de viteza oferită de SSD.
Daca dezactivez functia system restore,cum resturez copia de siguranta creata pe un dwr sau hdd extern?
System restore e una, windows backup e alta. Poți restaura folosind discul de restaurare creat la finalizarea realizarii copiei de siguranta.
Salut,
Am instalat windows 7 service pack 1 pe un ssd Kingston HyperX de 120 GB. La instalare s-au creat automat 2 partitii pe SSD una de 111 GB si una de 9 GB. E normal ca partitia de 9 GB sa fie vizibila si utilizabila in windows?
buna
am observat ca pe noul SSD intel pe care am instalat windows 7 este doar o partitie iar cum am citit pe aici ar fi trebuit sa am doua una cu sistemul de operare si una creată în timpul instalării sistemului de operare cam de 100mb! Ea apare pe vechiul HDD pe care era instalat sistemul de operare inainte
este cumva posibil ca atunci cand am instalat win 7 pe noul SSD sa se fi creat acea partitie pe celalalt HDD pe care il am in sistem si pe care il folosesc pentru stocare date,filme etc? sau asta era cea veche si se poate sterge si crea alta pe SSD sau nu?
Da. Partiția System Reserved a fost creată pe HDD chiar de către asistentul de instalare și sunt convins că și fișierele de boot-are se află pe HDD.
Eu cred ca ce spune Silviu este altceva.
El a pus acum slave hdd-ul vechi si acum vede fisierele sistem ale vechiului sistem ascunse cand acel sistem era chiar cel activ. Si automat nu le vede pe cele de pe SSD (ale sistemului acum activ) pentru ca default este setat sa nu le vada.
Asadar Silviu, evident ca da, poti sterge si chiar este recomandat, asa cum a scris si Cristian, sa formatezi acum vechiul hdd. Asta dupa ce muti (temporar, doar pt formatare) tot ce ai pe el si nu vrei sa pierzi.
Eu am o nelamurire. Am un laptop Acer Aspire 5741G cu procesor i3-330M, cu 4GB memorie.
Am pus in locul hdd-ului un SSD Samsung EVO 840 de 240GB pe care sta sistemul abia instalat, fara nici o mutare a temporarelor. Doar i-am dezactivat hibernarea si indexarea.
Nelamurirea mea este ca booteaza windows-ul in 32 secunde. In BIOS este setat AHCI si asta inainte de instalare. Hdd-ul vechi l-am montat in caddy dupa instalarea sistemului. Chiar nu pricep….
Acum eu cronometrez de cand apas pe butonul de Power si pana s-a incarcat windows-ul. Voi nu la fel?
Nu are optiunea AHCI in bios.
E o versiune primitiva de bios chiar daca am instalat ultima versiune a producatorului placii de baza.
Poate fi instalata o alta versiune de bios?
Nu am auzit dar, ma gansesc.
Doar cel oferit de fabricant. Nu stiu ce sa zic, eu am instalat recent un SSD pe doua sisteme cu data fabricației în 2003, dar aceasta dată nu reprezintă un criteriu pentru a determina compatibilitatea, construcția plăcii de bază e importantă. Singura soluție rămasă e să încerci SSD-ul pe un alt sistem. Dacă funcționează, e clar vorba de o incompatibilitate și nu prea ai ce face.
Mi am luat un ssd si imi da mari batai de cap.
Pe scurt: am incercat sa upgradez un PC mai vechi care imi placea cum se misca la ce config. are, dar se pare ca e prea mult pt el.
Intrebarea mea este daca e posibil ca un sistem din 2005 sa nu suporte un ssd sau alta este cauza?
Precizari: placa de baza EcsElitegroup Sochet 755, are doua porturi Sata, CPU amd 1,6 ghz, 2 gb de ram DDR, placa video Nvidia de 64 mb.
Am urmat toti pasii din articolul tau si tot nu merge. Am reusit si am instalat win 7 ultimate cu usurinta insa la un moment dat incepe prin a se bloca pana nu mai misca deloc pc ul si sunt nevoit sa l opresc fortat dupa care nu mai intra in win, se restarteaza singur la infinit. Am incercat si cu migrarea datelor de pe vechiul HDD si tot aia chiar mai rau nici nu a luat o din prima data, a zis ca discul tinta e disconected tocmai cand sa termine de tranferat datele de pe HDD.
Daca ti ai facut o idee si ai vreo solutie ….merci!
Cauta in bios optiunea SATA si muta pe AHCI.
Imi poti da un timp de SSD bun sau chiar foarte bun??? Sau la ce caracteristici sa ma uit cand il cumpar. Vreau saptamana asta sa-mi cumpar un SSD si nu stiu ce fel. Am vazut si SSD (cu mufe de placute, gen placuta video, ram…etc).
Multumesc frumos Cristi pentru sfatul tau!
Îți dau altceva mai bun: o recomandare. Ia-l pe acesta. Îl am de 2 ani și încă n-am găsit SSD instalat pe vreun PC care să-l bată pe al în rapiditate, în aceeași gamă de preț.
Multumesc foarte mult pentru sfat.
Deja am trimis comanda, astept sa vina produsul si sa-l testez.
Mai o intrebare care nu are legatura cu acest tutorial, si nu stiu unde sa o postez….
E legat de Key-ul Windows criptat in Bios!
Lasa-mi un mesaj cand ai timp si locul unde o pot posta!
Multumesc !!
Salut am luat un ssd https://m.emag.ro/flash-ssd-kingston-v300-2-5-120gb-sata-3-sv300s37a-120g/pd/E3DZKBBBM/
Care e diferenta intre acesta si https://m.emag.ro/flash-ssd-kingston-hyperx-3k-2-5-120gb-sata-3-sh103s3-120g/pd/E4H9TBBBM/?ref=ps&emag_click_id=1c4c4f28459ab7e849d1fdbc58424117
Bine diferente sunt dar si la pret merita sa dau 100 in plus ca sa il inlocuiesc te rog daca imi poti da raspunsul pe mail ms
Uite aici diferențele. Principalele sunt vitezele de scriere și citire.
mie imi cam da cu virgula la alinierea partitiilor este grava situatia ? afecteaza ssd-ul si ce anume?
Informatiile sunt utile,dar incomplete .Vorbim de SSd nu de hard disk classic cu cap si platane si nu stiu cate rotatii pe minut.Deci nu ai nevoie de indexare si nici de superfetch.Cat despre restore point,eu sunt de parere sa le faca fieacare manual cand simte nevoia.
Indexarea reprezinta un serviciu de system,se da disable la „Windows Search” din lista se servicii si nu doar sa te duci pe SSD si sa debifezi indexing.
Recomandat e sa dai disable si la serviciul „super fetch” , nu te ajuta cu mare lucru cand ai sistemul instalat pe SSD.
Ești liber, ba chiar te invit să ajuți la completarea lor.
Obs.: Dai disable la serviciu dacă pe lângă SSD n-ai în PC și-un Hard Disk. A se vedea în acest sens documentația oferită de Microsoft.
Referitor la ceea ce ai scris mai sus si anume operatia de mai jos
Partiția 2 – 101×1024:4=25856 intotdeauna va da fara virgula !
e chestie de matematica 101x(1024:4)=101*256 in restul super ok tutorialul , dar acolo ceva nu e ok
Am pus paranteze ca să excludem neînțelegerile. :)
Buna seara.
1.am cumparat un laptop Asus G771JM fara sistem de operare;
2.vreau sa montez un SSD Samsung EVO850/120GB si sa mut HDD-ul de 1TB pe al doilea slot ;
3.care sunt pasii corecti si ordinea lor, precum si setarile optime pentru SSD ?
Cu multumiri,
Cristian .
1. Montezi SSD.
2. Instalezi OS pe SSD.
3. Montezi HDD.
4. Instalezi drivere & configurezi.
Multumesc.
Am urmat pasii. O.K.
Am un CD de la SSD Samsung Evo 850 cu optiuni pentru configurare .
Care ar fi varianta optima ?
Pot combina cu recomandarile din articolul de mai sus ?
Acuma nu știu foarte clar ce face respectivul CD, dar tot ce am recomandat mai sus sunt setări generice pentru SSD, prin urmare n-are cum să intre în conflict cu cele recomandate de fabricant.
Salut,
Legat de reducerea nr. de scrieri pe SSD, am citit ca se recomanda si mutarea folderelor din profilul de user pe HDD pentru a reduce uzura. Poti sa-mi zici daca este ok sa muti si folderele din %AppData% pe HDD? La fel si librariile? Ma refer la Windows 7 in principal.
Posibil este, dar eu niciodată n-am fost capabil să folosesc fără probleme un sistem astfel configurat mai mult de 2-3 luni.
Buna ziua,
Nu s-a inteles ce-am vrut sa intreb cum conectez un dispozitiv laptop vechi care detine stantat si desenat wi-fi trebuie dar adaptor dar conectare cum se realizeaza acasa la persoana; si setarea pe windows 8 cum se face? va multumesc pentru intelegere si-mi cer scuze pentru mesaj nepotrivit nefiind cu intentie in cazul in care asa pare; o zi de duminica placuta si feriti-va de cald
Sal ce parere ai despre SSD-ul Samsung 850 pro 128gb ! Merita sa il cumperi ?
Salut Cristi.
Te rog ajutam-a cu un sfat sau sugestii,rezolvare,etc: am un alptop Sony vaio cu win 7 sp1 cu ssd de 128 samsung 840 si am facut toate satarile ssd-ului ptr win 7 pas cu pas ,asa cum ai relat in tutorialele tale.
Daca trec la windows 10 prin update ,ramin acelesi setari pentru win 10 la fel ca la win 7 asa cum le-am setat?
si daca nu ce setari si unde trebuie sa intru sa le fac?
MUltumesc mult ,astept raspuns.
Setările respective nu se păstrează. Va trebui să parcurgi iar, toți pașii, imediat după instalarea Windows 10.
MUltumesc Cristi.
In legatura cu Cortana, cum fac sa salvez intr-un alt folder decit cel default?
Daca stii cumva tv online mai functioneaza pe win 10 asta daca nu mai are windows explorerer? (majoritatea saiturilor merg pe platforma ie.)
Am inteles ca dupa update de windows 10 ,SSd se incarca foarte mult,din acauza ca sund 2 sisteme de operare de ssd .
Dupa un anumit timp (o luna de zile..) se sterge automat win 7 cel cu acre era instalat in prealabil,pentr-u a-mi salva spatiul pe ssd,sau trebuie manual facut cleaner?
Poți șterge manual fișierele respective urmând indicațiile de aici.
Cristi multumesc.
Te rog sa ma ajuti cu o alta problema:
pe un desktop am trecut la win 10.
a mers bine citeva zile dar cind ii dau sa se deschida comp-ul se incarca prima fereastra cu cerculetul si ramane ecranul negru si nu pot vedea nimic(in timpul asta ledul de la procesor pilpiie in disperare..)asa ramane pina il inchid din buton,tinand apasat mai multe secunde.
Am decis a fac roolback la windows 7,dar imi cere sa schimb locatia la profilul meu. ex LFM
Nu stiu ce sa fac?
Nici măcar săgeata mouse-ului nu apare pe ecran?
NU cristi nici macar sageata.
Dar daca apas power citeva secunde pina se inchide ,cind il pornesc din nou citeodata imi afisa mesajul: the user profile service service failed the sign-in.User profile cannot be loaded(ok).
Asta m-a cam suparat cu win 10 si am hotarit sa revin la 7 ,dar surpriza ,cind intru in seting backup la win 7 ,imi spune sa schimb locatia profiluli meu .
Si imi spune ca profilul meu este LFM.
Am uitat sa iti spun ca am sapat un pic pe google sa rezolv problema cu mutat-ul profilu-lui: am intrat in regedit-windows nt..etc si a trebuit sa schimb numele si valorile in 2 foldere.(eu nu am gasit decit 1 care semana cu ce scria in articol,dar la rename sa sters numele folderului..asa ca am lasat doar cu un punct la noul nume) Se intimpla ceva rau? si daca da ,cum scriu acelasi nume inapoi in folderul acela?
Precizez ca am facut treaba asta dupa ce am avut problemele semnalate mai sus cu windos-ul 10 .
Multumesc
Am scris aseara de pe laptop un raspuns dar vad ca nu s-a publicat.
Da nici macar sageata nuse vede..dar cind inchid calculatorul fortat isi revine cu un mesaj: the user profile services filed in sign in.
Used profile cannot be loaded.
Cind ii dau sign now revine la normal(citeodata).
Înțeleg că ai găsit un singur profil în cadrul Profile List. În acest caz lasă-i numele așa cum ei, dar adaugă-i la sfârșit .bak
După ce i-ai schimbat numele, faci click pe el și-i schimbi, în panoul din dreapta, valoarea cheii RefCont pe 0
Apoi repornești pc-ul în Normal Mode.
Pai asta am icercat sa fac ,dar problema este ca nu mai stiu ce nume avea folderul din cauza ca s-a sters in momentul cind am vrut sa adaug bak la urma.
Dar daca incerc sa revin la win 7 gegistry se modifica in mod-ul default?
Si cum rezolv treaba cu user account ce am semnalat in comentariul de mai sus?
Multumesc.
Chestia e că te-ai blocat între versiuni. Părerea mea e că mai bine faci un clean install în loc de downgrade, că soluții simple pentru remedierea problemei n-ai.
Pai care a fost cauza?
Win 10 a provocat asta?
Chiar de asta mi-a fost frica…
Multumesc .
Ceva nu a mers conform planului pe durata upgrade-ului. Se mai întâmplă. În fine, indiferent ce vrei, Windows 10 sau 7, fă un clean install.
Multumesc mult Cristi.
Tine-o tot asa cu multe tutoriale bune
Felicitari pentru tutorial!
Ceva asemanator am vazut si in revista Chip nr. 9/2015.
Sper ca nu te-au Ctrl+C.:)
Mulțumesc! Mă bucur că ți-a plăcut și te mai aștept pe blog!
Daca stochez numai muzica , poze si niste kituri de programe pe un ssd
mai merita creata o alta partitie ?
E vreo diferenta in a le pune pe toate direct pe C:\ in foldere dedicate sau pe alta partitie D:\ de ex.?
La capitolul filme, folosesc alta aplicatie care face streaming online, nu folosesc torenti.
Mersi
Dacă nu descarci des muzică de pe Internet, nu este cazul. Totuși, filmele pe care le vizionezi „online”, prin Browser sau aplicații, se descarcă și sunt scrise pe SSD sub forma unor temporare, practic e ca și cum le-ai fi descărcat.
Buna.
Azi mi-a venit SSD (Intel 535, 120) comandat. Am vrut sa instalez un W7-64. Dar surpriza…. nu am optiune de AHCI in BIOS… Placa baza ASROCK N68-S, SATAII, versiune BIOS 2.1 (updatat azi). Ce va cauza lipsa setarii AHCI? Cum va afecta acest lucru durata de viata a SSD sau performantele lui? Am incercat sa caut pe net…. dar nestiind limba engleza… nu am aflat mare lucru.
Mersi anticipat
Nu va afecta durata de viață, TRIM funcționează și pe IDE. Asigură-te doar că instalezi toate driverele relaționate (chipset/ide/raid).
Multumesc mult.
O zi buna.
Revin. Merge OK, cu toate ca placa de baza e numai SATAII, e rapid etc.
Legat de TRIM… Cum am scris mai sus, nu am optiune AHCI, deci am SATA pe mod IDE. Comanda „fsutil behavior query DisableDeleteNotify” returneaza „DisableDeleteNotify=0”, deci pare ca TRIM functioneaza. Totusi, HDSENTINEL spune ca functia TRIM este inactiv. Toate driverele placii de baza sunt cele mai noi, luate de pe site-ul producatorului, la fel si BIOS e la zi. Firmware-ul SSD insa nu este actualizat, e versiunea RG20, iar Intel SSD Toolbox zice ca ar trebui updatat la RG21. Actualizarea nu am putut efectua tocmai din lipsa AHCI. (Intel SSD Toolbox actualizeaza firmware doar cu SATA pe AHCI.) Pe site-ul INTEL este o metoda de actualizare si in lipsa AHCI, prin crearea unui mediu de instalare cu Intel Firmware Update Tool si Universal-USB-Installer-1.9.6.2, insa dupa crearea unui mediu pe usb stick, la bootare se opreste zicand ca nu gasesce fisierele de boot (am incercat cu stick formatat atat pe FAT16 cat si pe 32 si NTFS, dar fara rezultat). Iar daca l-am pus pe DVD, linuxul se incarcat, dar nu intra fereastra de INTEL, singura posibilitate fiin oprirea fortata a calculatorului.
Mersi anticipat.
Salut,
Tocmai ce am trecut si eu in era SO-ului(Win 7) instalat pe SSD. Am avut ceva probleme la inceput cu instalarea de drivere + update de BIOS. Pana atunci sistemul meu era foarte instabil. In 3 zile am ajuns la performanta de a instala de 7 ori SO-ul.
Le-am depasit, dar astazi am rulat un program de la Adobe pentru editare video. I-am dat de lucru sa prelucreze un video si dupa scurt timp sistemul o crashuit. Am avut noroc ca nu stiam de dezactivarea System Restore, astfel sistemul o avut un punct de revenire la normal :D Altfel trebuia sa reinstalez de la zero tot sistemul. O sa recurg la sfaturile din acest post in vederea obtinerii unui disc de backup.
Dupa ce am mutat cache-ul programului Adobe de pe SSD pe o partitie a unui HDD clasic, aplicatia ruleaza bine. Este o problema de hardware la mine ca sistemul o crash-uit din cauza utilizarii SSD-ului ca zona cache pentru acea aplicatie, sau este ceva inevitabil si nu se preteaza a se folosi SSD-ul ca zona cache?
SSD-ul n-are nici o vină în situația expusă de tine, nici cache-ul mutat de pe acesta pe un HDD.
Buna.Cum se sterge imaginea care isi face Windows ? are o imagine cu fisierele lui si boot si la orice formatare imaginea aia ramane.cum as putea sa o sterg.am dus laptopul la formatat iar respectivul a pus Windowsu cu sistemul de 64 dar daca te uiti in C vezi si 32 . habar nu am cum a facut .vreau sa sterg si sa intre totul pe 64.multumesc
După cum am explicat în acest tutorial.
De ani de file folosesc ssd-uri dar nu ma interesat alinierea partitiilor.Pe primul ssd de 90 gb am dat 700-800 lei!Functioneaza si azi la actualul proprietar!
Acum o luna am inlocuit ssd-ul de 120gb cu unul de 240gb si citind articolul am zis sa verific alinierea.
Desigur nu era corecta!Am verificat si cu AS SSD Benchmark si tot incorecta(bad) era.
Pentru a nu pierde datele am folosit pentru aliniere programul AOMEI Partition Assistant .
In cateva minute partitiile au fost aliniate.Acum AS SSD Benchmark ca totul este OK!
Am folosit si alte metode pentru prelungirea vietii ssd-ului.Nu am renuntat la sistem restore.
Multumesc pentru articolele scrise!
Salut.
Dupa montarea si instalarea sistemului de operare Windows 7 pe un SSD, nu mai pot accesa datele de pe stick urile de memorie, camera video si foto.
Poti te rog sa ma ajuti cu un sfat?
Multumesc.
cred ca am facut o prostie. am instalat win 7 pe ssd, apoi m-a pus necuratul sa fac upgrade de firmware la ssd. dupa reboot ramane blocat in ahci init… si nu mai face nimic
Caută și dezactivează în BIOS Legacy USB storage, sau ceva asemănător. Salvează cu F10 și PC-ul va funcționa fără probleme.
Salutare , am instalat si eu pe un MSATA SSD 128GB (placa de baza are locas) am facut setarile in bios…etc…numai ca acuma nu imi mai citeste hdd ul …am instalat windousul fara hdd ,numai cu msata ssd ..am incercat eu sa fac acea asociere intre ssd si hdd dar nu mi a reusit , cum fac si eu sa recuperez datele de pe hdd , avand in vedere ca nici pe alt calculator nu il citeste …:(
multumesc !!!
N-are cum să nu-l recunoască alt PC dacă HDD-ul e OK. Ce poți face? Restaura valorile implicite în bios și vedea dacă astfel HDD-ul e detectat. Ar trebui să fie…
Buna seara sper sa ma poti ajuta cu o problema.Am cumparat un ssd TRANSCEND de 32gb nu pentru pc.Am masina un PEUGEOT 407 si gps-ul masini are mai multe functii toate datele sunt stocate pe un hdd TOSHIBA de 30gb si sa cam stricat si am cumparat ssd-ul sa anlocuiesc hdd-ul din sistem.Problema e ca hdd-ul original este setat MASTER dar fara chestia aia care se pune pe pini asa vine. la ssd vine setat MASTER setati primi doi pini uniti.daca pun ssd-ul pe pc cu pini uniti an master al vede dacai scot sil las an slave nu al vede adica dacai scot chestia aia care uneste pini.scuze nu stiu cum ai zice.an slave ssd-ul este exact ca hdd-ul original dar asa hdd-ul e an MASTER. sper ca m-ai anteles ???? Acum sistemul masini daca pun ssd-ul am MASTER cu pini uniti NU AL VEDE SI NU POT SA FAC INSTALAREA PROGRAMULUI trebuie sal las an SLAVE numai asa al vede an slave fara sa unesc cei doi pini.Am reusit sai fac o instalare dar nu mi-a reusit e cu defecte acum nu pot sa-l sterg pe pc pentru ca an slave nu mil vede pc-ul nici an bios nici nimic.Am o clona de la hdd-ul original dar nu pot sa o fac pentru ca numi vede pc-ul ssd-ul an slave….SPER CA AM EXPLICAT BINE CARE E PROBLEMA VREAU SA MA AJUTI SAMI ZICI CUM SA FAC SAL PUN PE PC SAL FORMATEZ SI SAI FAC CLONA . Pe pc am placa de baza ASUS SABERTOTH 990 FX pentru ssd-ul asta am folosit adaptoare cu 44 pini pentru leptop pentru ca sistemul rt4 la peugeot foloseste hdd ca si la leptop scuze pentru scris .ASTEPT O REZOLVARE MULTUMESC
Vreau sa zic ca am incercat sa-l instalez pe pc in toate felurile cunoscute de mine dar nu am reusit, nu il vede setat in slave. Am scos restul de hdd-uri am lasat numai dvd-r, l-am pus singur, degeaba, nu-l vede. Mai vreau sa zic ca am citit pe foruri si multi care au schimbat hdd-ul cu ssd la sistemele rt4 au taiat cei 4 pini. Si eu am facut la fel si nu-l mai pot pune nici in master dar oricum in master nu imi foloseste la nimic
Buna,
Am un calculator Dell all in one Procesor Intel® Core™ i7-4770S (8M Cache, up to 3.90 GHz), 27″ QHD, IPS, Multi-Touch, 16GB, 2TB @7200rpm+32GB SSD
si am incercat sa instalez pe el windows 7 si nu am putut, tot imi apare „Intel Rapid Storage Tehnology…” si ca windows-ul se restarteaza . Ma puteti ajuta cu ceva sfaturi pentru instalarea windows-ului cu aceasta configuratie?
Comanda „fsutil behavior query DisableDeleteNotify” returneaza „DisableDeleteNotify=0”, deci pare ca TRIM functioneaza. Totusi, HDSENTINEL spune ca functia TRIM este inactiv. Toate driverele placii de baza sunt cele mai noi, luate de pe site-ul producatorului, la fel si BIOS e la zi. DE CE arată așa ?
Întreabă-i pe cei care au făcut programul. Au forum de support.
mulțumesc.așa am să fac
Salut Cristian .As vrea sa pun pe leptop in locul la dvd driver un SDD. Dupa care sa clonez Windows 10 de pe HDD pe SDD si sa butez de pe SDD.In cazul in care o sa mearga si as vrea sa fac o instalare pe curat, o sa imi mai recunoasca cheia de reactivare al window-sului. Momentan am facut instalare Windows 10 pe curat si mia recunoscut cheia de activare care este inbutat in bios cica.Multumesc anticipat.
Cu activarea Windows 10 nu vor fi probleme dacă l-ai conectat la contul Microsoft. Referitor la SSD, nu-l folosi în locul DVD ROM-ului, ci în locul HDD-ului.
ok. Multumesc de atentia acordata
Buna ziua
De curând am achizitionat un SSD ADATA Premier SP550, 2.5, 240GB, pe care intentionez sa il folosesc pe un laptop, intentia mea este sa il configurez cu doua partitii, una cu sistemul de operare si cealalta partitie pentru stocarea datelor.
Imi puteti sugera o dimensiune pentru partitia C de care ar avea nevoie sistemul de operare windows 10, sau cum ati partitiona acest ssd pentru o aliniere corecta…?
Multumesc
Pocedura de partitionare (aliniere), se poate face din meniul contextual al sistemului de operare, in timpul instalari windowsului, sau trebuie urmata procedura de mai sus cu Command Prompt?
Multumesc
Salutare.
De curand mi-am cumparat un ssd m.2 ( https://www.vexio.ro/ssd-uri/samsung/87657-ssd-nvme-sm951-512gb-m-2-pcie-3-0/ ) nu am slot pt. m.2 deci mi-am luat si un adaptor ( https://www.emag.ro/pci-express-la-1-x-port-internal-nvme-m-2-ngff-delock-89455/pd/DVZN53BBM/ ) . Problema este ca nu reusesc sa pun windows 8.1 64x pe el nici cum. In windows imi vede ssd-ul ,dar in bios nu. Culmea cand vreau sa instalez windowsul de pe usb imi vede ss-d ,dar dupa ce dau format numai ma lasa sa dau OK ca sa pot instala windowsul si primesc eroarea respectiva :
https://www.youtube.com/watch?v=cQVU5RLM4-s
Culmea ca am facut ce mi-a aratat in video si am pe AHCI ,dar degeaba…tot nu ma lasa instalez windowsul.
Ne-ai aratat niste sfaturi foarte pretioase, multumesc frumos
Detin laptop dell xps l502x.Un ssd 256 gb,san disk,montat in locul dvd-RW.
Am aliniat partitiile conform partii a 2-a,adica prin repair computer ca prin prima metoda
nu a mers.
Bootarea din stick usb,se subintelege.Dupa ce-si face copierea fisierelor si toate alea
isi facerestartul normal si pauza dupa aia….ecranul negru cu o liniuta alba
stanga sus.
Windows 7 ultimate vroiam.
i7-nvidia gt540m – 8 gb ram-hdd toshiba 500 gb curat
Am mutat windowsul din hdd in ssd cu Easeus Todo Backup Free.
Toate bune.In bios il vede corect cu nume si capacitatea de 256 gb dar la bootare nu il vede cu nume
Va rog stie cineva ce solutii mai sunt,va rog?
Salut Cristian,
Căutând tot felul de optimizări pentru un SSD, am dat peste site-ul tău şi sunt foarte happy de cele găsite aici.
Totuşi ceva nu am înțeles eu referitor la alinierea partițiilor: 1024 este o putere a lui 4, respectiv este 4^5. Rezultă că orice produs al oricărui număr înmulțit cu 1024 va fi divizibil exact cu 4, fără să fie vorba de virgulă.
În cazut tău 101×1024 este clar divizibil cu 4.
Am încercat cu tot felul de numere ciudate: impare şi prime, pe care le-am considerat ca fiind offset şi le-am înmulțit cu 1024 (3, 7, 11, 113, 1313, etc) până m-am prins că 1024 este 4^5… şi nu voi avea niciodată un rezultat cu virgulă! Pentru că, orice număr înmulțit cu 4 (sau cu o putere a lui 4) va fi divizibil cu patru.
Deci, întrebare: cum aflu totuşi dacă partițiile de pe un SSD sunt aliniate sau nu?
Sper că nu am înțeles eu greşit cele explicate de tine în articol. Dacă totuşi mi-a scăpat ceva, îmi cer scuze.
Aşadar, te rog dă-mi tu un exemplu de offset astfel încât să rezulte partiții nealiniate, că mie nu mi-a ieşit…
Rareori se întâmplă ca partițiile să fie aliniate incorect, de exemplu după o migrare Linux » Windows, sau după restaurarea unei imagini de sistem (se întâmpla des cu Acronis).
Dacă vrei exemplu, iată două 1, 2. În ceea ce mă privește am avut de-a face cu așa ceva o singură dată, chiar am făcut screenshot dar nu reușesc să-l găsesc.
Totuși, presupun că vrei să te convingi că SSD-ul tău e în regulă, caz în care îți poate fi de folos AS SSD Benchmark.
Salut,
Tocmai ce mi-am comandat un ssd intel 120 gb și as dori sa îl pun în locul HDD iar HDD sa îl pun într-un caddy în locul dvd-writer-ului. Ma poți ajuta cu pașii pe care sa ii fac sa funcționeze totul cat mai corect? Mersi.
Salut.
Un articol relevant in aceasta situatie ai aici.
Trebuie sa ai mare grija la procesul de demontare a carcasei care sa iti confere acces la HDD si la DVD-RW, depozitand cu grija toate surubelele scoase, recomandand inainte daca nu ai facut aceasta operatiune pana acum sa urmaresti un ghid de demontare pe YouTube strict pe modelul laptopului detinut, observand astfel cum anume se demonteaza anumite parti, componente.
Salut!
Am o problemă cu PC-ul. Nu pornește din prima, trebuie să-l restartez din buton, după care pornește. Sistemul de operare (Win 10) este pe un SSD care apare că are 3 partiții:
-Partition 1 Primary size 111GB offset 8KB,
-Partition 0 Extended size 449MB offset 111GB
-Partition 3 Logical size 449MB offset 111GB.
Am folosit AS SSD Benchmark pt a verifica partiționarea și apare:
INTEL
RG21
intelide – OK
8K – OK
111.79 GB
Folosind EaseaUs Partition apar doar două patiții:
– C NTFS 111.35 GB System Primary
– I NTFS 449 MB None Logical.
Ce ar trebui să fac pt a porni fără restart?
Mulțumesc!
Pot fi mai multe cauze: ai adăugat componente însă nu ai înlocuit sursa cu una mai puternică (ventilatoare, hard disk-uri, etc), cablul unui hard disk este defect sau conectorii nu calcă bine (problemă care se rezolvă de regulă cu înlocuirea cablului sau curățarea de praf a conectorilor) sau se folosesc drivere chipset generice.
Mulțumesc!
Ai avut dreptate, un cablu era problema. Felicitări pentru toate postările. Ne ajuți foarte mult.
Mulțumesc!
Ce windows e mai bun de instalat pe un ssd ? Windows 7 pro sau win 8.1, ambele pe 64 bit
De la Windows 8.1 in sus optimizarile pentru SSD sunt mult mai bune.
Sincer daca ai o configuratie decenta si indeplinesti cerintele de instalare recomand Windows 10, fiind destul de stabil in faza in care este acum, de asemenea avand si cel mai recent si actualizat sistem de operare.
Operating System
Windows 7 Professional 64-bit SP1
CPU
Intel Core i3 3217U @ 1.80GHz 46 °C
Ivy Bridge 22nm Technology
RAM
4.00GB Single-Channel DDR3 @ 798MHz (11-11-11-28)
Motherboard
LENOVO S500 (U3E1) 47 °C
Graphics
Generic PnP Monitor (1366×768@60Hz)
Intel HD Graphics 4000 (Lenovo)
2047MB NVIDIA GeForce GT 720M (Lenovo) 41 °C
ForceWare version: 375.95
SLI Disabled
Storage
465GB ATA ST500LT012-9WS14 SCSI Disk Device (SATA) 34 °C
Optical Drives
No optical disk drives detected
Audio
IDT High Definition Audio CODEC
astea sunt ce am in laptop.. le-am luat din programul speecy
Buna. Un sfat daca imi permiti … am citit articolul, dar in cazul jocurilor (ocazional), pe ce recomandati instalarea ? Pe Ssd sau pe hdd clasic. Parerile sunt impartite, din ce am mai reusit sa citesc … va multumesc
SSD-urile cu toate performantele lor net superioare celor clasice au o mare buba, anume datele pierdute nu se mai pot recupera.
Chestiile importante tine-le pe un HDD obisnuit, sistemul de operare si cele uzuale aici intrand si jocurile utilizeaza-le dupa SSD, avand avantajul vitezei dar scazand durata de viata.
Este o sabie du dublu tais.
Sfatul meu este sa te bucuri de performanta,avand ocazia sa iti iei altul cand cedeaza.
Salut!
Am achiziționat un SSD Samsung PRO, model MZ-7KE1T0, pe care vreau să-l folosesc pe un laptop Hp pavilion dv-5el, cu următoarea configurație:
Procesor; Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P7350 @ 2.00GHz, 1995 MHz
Memorie RAM; Hynix HYMP125S64CP8-S6, 2x2Gb
Placă de bază; Hewlett-Packard cu chipset North Bridge – Intel Cantiga PM45/South Bridge -Intel 82801IM ICH9M/Intel Platform Montevina
Placă video on board; nVIDIA GeForce 9600M GT (HP)
HDD; Seagate, ST750LX003-1AC154 ATA Device, (750Gb)
Sistem de operare; Microsoft Windows 7 Ultimate, (două partiții, C și D)
Vă rog să mă ajutați să instalez corect SSD-ul, de aceea aș vrea să-mi răspundeți la câteva întrebări:
1.a) Este mai bine să clonez conținutul întregului HDD, (cu ajutorul programului de pe CD-ul SSD-ului),sau,
b) să instalez sist. de operare de la început, și apoi celelalte softuri?
2. Aș vrea să fac o copie a tuturor datelor, inclusiv a sistemului de oprare, astfel încât să le pot accesa și reinstala în situația în care aș pierde datele de pe SSD.Cum se face asta, (atât copierea cât și reinstalarea)? Pe ce unitate externă este recomandabil a fi făcută, HDD, SD card, stick, etc.?
Este recomandabil ca setările Windows pentru SSD să fie făcute înainte de inserarea/instalarea acestuia în slotul plăcii de bază, sau după ?
Vă mulțumesc pentru răspunsuri.
Parerea mea este sa instalezi sistemul de operare de la zero pe acel SSD, setarile recomandate sa le implementezi dupa finalizarea procesului de instalare/configurare.
Datele de regula este recomandat sa le tii pe un HDD clasic, avand sanse de recuperare mai mari decat de pe un SSD, aici fiind super ok pentru necesitatile fiecaruia in functie de volumul de date ce trebuie stocat un HDD extern de 1 sau 2 TB.
Pentru partea de backup a sistemului de operare iti recomand Acronis True Image fiind un soft cat se poate de competent, un backup pentru partitia ce contine sistemul de operare fiind suficient.
In functie de marimea acestuia poti face si partitionarea, la unul de 120GB fiind de parere ca il poti lasa asa,strict pentru sistemul de operare.Programul de partitionare poate sa fie cel dedicat din sistemul de operare utilizand Disk Management ori daca doresti soft separat poti utiliza Easeus Partition Master.
Succes.
…revin cu o altă întrebare; este recomandabilă sau nu partiționarea SSD-ului?Dacă da, cu ce soft se face?
(scuze pentru dublă postare)
Vă mulțumesc pentru răspuns.Dacă voi întăpina ceva probleme vă voi ruga din nou să mă ajutați… pentru că nu aș vrea să fac cine știe ce prostii și asta din neștiință și/sau lipsă de experiență…Tehnologia asta………
Nici o problema.
Pe partea de montare poti apela catre un service, pentru partea de software este necesara putina documentare si niste tutoriale relevante.
Succes.
Am montat un hard SSD pe un Laptop lenovo G580 , dar calculaorul nu-l vede. Sistemul de operare este Window 7.
Verifica-ti optiunile din BIOS.
Salut Cristian,am si eu 2 intrebari:-
1.aceasta placa de baza(M61PME-S2P) are tehnologia ahci ?? 2.Dar biosul acesteia suporta ssd ??
Am un ssd pe care vreau sa l utilizez in pc ul care are aceea placa de baza si daca nu l „leg/imperecheZ” cu un hdd pe langa el acesta Nu merge…mi l vede in bios dar mi o baga p aia cu:disk boot failure insert system disk and press enter…
Salut.
Buba in cazul tau este de la prioritatile din BIOS.
M-am aflat intr-o situatie similara, avand un sistem bazat pe Intel dar cu o placa de baza similara, tot Gigabyte, problema in cazul asta fiind strict pe modul in care sunt setate celelalte componente (HDD, SSD, Unitate Optica).
Daca ai si un DVD-RW ori CD-RW, incearca sa il decuplezi de pe placa de baza si de la alimentare lasand doar SSD si HDD, verificandu-le daca sunt prezente si in BIOS.
Tind sa cred ca asta cauzeaza aceasta situatie.
Salut!
Am un Asus proc i3 x64 bit gen7th.4GB ram.
Vreau sa-mi pun un ssd pentru windows doar ca sa ruleze mai repede.
Mai am un hdd de 1 tb pe care il folosesc ptr depozitare filme,muzica etc.
Intrebarea mea este:ssd in Win 7×64 ultimate are acelasi randament ca in Win 10×64 Pro?
Ma refer la viteza scriere citire.
Ce windows imi recomandati pentru randament maxim? 7 sau 10?
Performantele raportului de scriere/citire trebuie sa fie similare sub orice sistem de operare utilizat fie el windows ori linux etc…
Producatorul la randul lui garanteaza aceste specificatii tehnice sub testele ce le efectueaza pe diverse configuratii si sisteme de operare.
Trecerea catre Windows 10 este inevitabila devreme ce Windows 7 este marginalizat incetul cu incetul, prin eliminarea suportului.
Eu unul as recomanda inca Windows 7, dar o sa vina vremea si deja este oudated la anumite capitole, fiind ok sa faci tranzitia catre 10 inca de pe acum dar sa elimini si bloatware-ul cu ce vine la pachet cat si telemetria.
Sunt n ghiduri de configurare Windows 10 dupa instalare, fiind ok sa implementezi modificarile prezentate de majoritatea userilor ce recomanda.
Succes!
Multumesc frumos Marian.O zi buna!
Uitati cum am facut:
Montat ssd 120gb cu mufa bagata langa hdd 1tb.
Demontat din pc ambele mufe ale hdd ului.
Repornit pc in bios alegand usb cu win 7 pe el si bootez.
Imi apare logic doar ssd ca 0 si il formatez.Dau install win 10 si isi creeaza o mini partitie de rezerva ca deobicei.Raman cu 115 gb pe ssd si acea mini partitie ssd Sistem reserved.Dau format din nou separat la ambele ssd partitii 115gb+500mb sis reserved si instalez frumos win 10 pana la capat.
Shut down pc.Replug cablurile hdd ului de 1 Tb,repornesc pc si in This Pc sunt ac 2 harduri.1 ssd cu win 7 fiindca nu mi a placut 10 si alt hdd de 1tb fara alte partitii suplimentare.
Am facut in asa fel ca totul sa fie individual.
Am dorit ca si Sistem reserved partition automated created by windows sa faca parte doar din ssd.Nu vroiam sa am windows instalat pe ssd si bootare din hdd.Fiindca stupidele windowsuri nu au vrut sa faca partitia sistem reserved din ssd a trebuit sa deconectez hdd ul.
Intrebarea mea este:Are ceva daca partitia sistem reserved de 500 Mb facuta de win 10 este folosita de win 7? Stiu ca win 7 face o partitie sistem reserved mult mai mica in mb decat cea facuta de win 10.
Windowsul 7 x64 este pe ssd 0 in linie cu partitia 0 sis reserved iar hdd 1tb este sub ssd si se num part 1 fara alte partitii.
Windows 7 functioneaza excelent asa cum am stiut eu sa l instalez.
Ce parere aveti,este ok?
Intrebare . Am o placa de baza cu 6 porturi Sata 3.
Accesul cu cabluri de date este cam incomod pe placa de baza si uneori sunt nevoit sa schimb Hdd.
Pot sa las Cablurile de date bagate permanent in placa de baza si in vant la celalalt capat ?
Rog frumos .