Dacă aveți prin casă un Box TV cu Android pe care-l considerați nefolositor, s-ar putea să vă înșelați. Multe dintre acestea pot căpăta o nouă sansă la viață cu firmware-ul sau distribuția Linux potrivite. Eu, de exemplu, cumpărasem prin 2020 un A95X cu SoC RK331 de pe AliExpress în speranța că va înlocui Fire TV-ul care deja dădea semne de oboseală, dar Androidu-i adaptat chinezește avea alte planuri.
După vreo trei ani, căutânt cu totul altceva, am dat peste acest topic. Brusc, micul A95X putea avea, în sfârșit, ceva util de făcut: putea fi o gazdă bună pentru Home Assistant, Pi-hole, AdGuard Home, Funnel-ul Tailscale și Navidrome sau chiar pentru toate la un loc.
Pentru acestea este candidatul perfect în special datorită dimensiunilor reduse și a consumului infim de energie, care nici măcăr în full load nu depășește, conform Shelly-ului, 3W. În plus, are Bluetooth și WiFi integrate, așadar poate comunica fără ajutor extern cu senzorii din componența casei inteligente.
Are și puncte negative, principalul primindu-l pentru conectivitatea-i ethernet limitătă la doar 100 Mbps, din cauza căreia nu va putea fi întrebuințat cu rezultate optime pentru a găzdui un VPN, un server multimedia precum Jellyfin ori Plex, sau clienți de torrente. Conectivitatea-i WiFi, capabilă să se conecteze la rețele de 2.4 și 5 GHz, șchiopătează jenant chiar și fără a fi solicitată intens, așadar iese din calcul.
Tot din propria experiență vă vorbesc atunci când spun că se înțelege bine cu Docker, în compania căruia l-am folosit fără inconveniente pentru Pi-hole-ul de backup, Navidrome și Tailscale configurat pentru a-l accesa din exterior. De altfel, am fost atât de mulțumit de prestațiile sale încât i-am încredințat instanța principală a Home Assistant, actualmente și gazdă a Mosquitto, AdGuard și Tailscale, instalat prin metoda descrisă aici și păcălind installer-ul
Problema o provoacă o dependență de o componentă existentă în Debian 11 și versiuni mai noi, systemd-resolved, dar pe care homeassistant-supervised.deb nu o recunoaște, așadar trebuie păcălit, în caz contrar va fi afișată eroarea:
The following packages have unmet dependencies: homeassistant-supervised : Depends: systemd-resolved but it is not installable
Dependența se „rezolvă” cu ajutorul equivs:
sudo apt install equivs equivs-control systemd-resolved.control sed -i 's/<package name; defaults to equivs-dummy>/systemd-resolved/g' systemd-resolved.control equivs-build systemd-resolved.control sudo dpkg -i systemd-resolved_1.0_all.deb
Această operație trebuie realizată înaintea executării comenzii:
dpkg -i homeassistant-supervised.deb
La prima accesare a Home Assistant este posibil sa vedeți un mesaj de eroare a Watchdog-ului care nu poate comunica cu API-ul Home Assistant. Nu trebuie să faceți nimic, ci doar să așteptați ca instalarea și pornirea containerelor ce-l compun să fie duse la bun sfârșit.
N-am parcurs asistentul de configurare inițială. După cum spuneam, migram instanța din Proxmox, unde a stat în ultimul an, pe A95X, așadar am restaurat unul dintre cele mai recente backup-uri avute.
În cazul în care veți realiza instalarea ignorând dependența de systemd-resolved, după restaurarea backup-ului, la accesarea interfeței Home Assistant, veți vedea următorul avertisment. Ghidul de instalare spre care am făcut trimitere mai sus tratează subiectul, dar la mine s-a manifestat doar atunci când am forțat installer-ul să ignore dependență cu –ignore-depends=systemd-resolved.
Pus la treabă, atinge rapid 62-64ºC, dar temperaturile revin și se mențin la valori normale (48-50ºC cu o temperatură ambientală de 25ºC) de îndată ce sarcinile greoaie au fost realizate. În fond, e normal să se întâmple asta dacă ținem cont de faptul că micul SoC nu e ajutat de niciun cooler sau radiator.
În timpul realizării capturii de ecran de mai sus realizam un test de performanță a docker, iar acesta rula deja de câteva minute bune. La 2-3 minute după oprirea testului temperatura a revenit și s-a menținut în jurul valorii de 50ºC rulând doar cele 10 containere ce formează Home Assistant-ul și addon-urile instalate pe acesta.
Aș fi putut improviza pentru a monta un cooler de laptop ori chiar de Raspberry Pi, dar am preferat să nu o fac pentru a nu-l auzi bâzâind. Am perforat carcasa de plastic pe laterale pentru a facilita degajarea căldurii și i-am montat un radiator de 1cm, iar asta e tot ce am făcut în acest sens.
Diferențele sunt neglijabile, temperatura scăzând cu doar 1-2ºC, așadar nu mă pot lăuda că a meritat efortul.
Revenind la cât de bine poate înlocui un Raspberry Pi, totul ține de scopul în care doriți să-l utilizați. Dacă e vorba de Home Assistant și propriul blocant de reclame, ori găzduirea unui server personal de streaming audio cum ar fi Navidrome, șamd, balanța se înclină în favoarea-i. Aceste dispozitive se găsesc cu ușurință în ofertele constante ale AliExpress la prețuri ce nu depășesc 30€, incluzând carcasa și sursa de alimentare.
E imposibil să găsești undeva un Raspberry Pi cu 4GB de memorie RAM, carcasă și sursă de alimentare la banii aceștia, așadar o achiziție bună. În plus, instalarea Armbian nu este deloc complicata și poate fi realizată chiar din Windows, cu ajutorul unei aplicații dedicate pe care o puteți descărca de aici și a instrucțiunilor spre care am făcut trimitere la începutul articolului.