Am cumpărat Raspberry-ul pentru a-l transforma în acel dispozitiv magic care, o dată conectat la router blochează toate reclamele din toate celelalte conectate la rețea, însă Pi-hole doar acest lucru nu-l face cum trebuie.
În schimb, mă ține la curent cu activitatea online a fiecărui dispozitiv din rețea și-mi permite să blochez accesul la site-uri periculoase ori servicii de care juniorul n-are deocamdată nevoie.
Apropo, e incredibil cât de activ poate fi telefon lăsat la încărcat!
Și știu asta deoarece adresa IP a dispozitivului a cărui activitate o puteți vedea în screenshot-ul de mai sus o adăugasem la un moment dat în lista de clienți cunoscuți.
Pe lângă firewall, o altă caracteristică a Pi-hole utilă mie e serverul DNS integrat, locul din care pot redirecționa dispozitivele din rețea către un domeniu fictiv găzduit de NAS ori de o mașină virtuală, nemaifiind necesară memorarea adresei IP ori a hostname-ului fiecăruia în parte.
Home assistant
De pe același Raspberry Pi administrez și marea majoritate a dispozitivelor inteligente montate prin casă (senzorii, întreruptoarele, benzile LED, șamd), folosind Home Assistant, evitând astfel trimiterea comenzilor spre un server din China pentru a avea de unde se întoarce.
Astfel nu depind de conexiunea la Internet pentru a interacționa cu aceste dispozitive. Fiind transmise offline, comenzile sunt executate aproape instant, ca în cazul apăsării unui buton fizic.
În plus, Hassio integrează și un client DuckDNS, ceea ce-mi ușurează conectarea la VPN-ul privat configurat tot în Raspberry Pi cu PiVPN și cu care accesez de oriunde aș fi NAS-ul și serverul multimedia local, ori naviga pe Internet în siguranță conectat la rețele WiFi publice.
Cu toate acestea consumul de resurse este suficient de redus încât să mă bată gândul să-i instalez Mopidy ori Pi MusicBox pentru nu mai ține NAS-ul pornit doar pentru a asculta muzica descărcată de la dial-up încoace.
Iar acestea sunt doar trei exemple banale pentru cât de util poate fi un Raspberry Pi la casa omului.
interesant! … cu PI-Hole inca nu m-am jucat…. în schimb m-am gândit la un server propriu de email cu Citadel https://pimylifeup.com/raspberry-pi-email-server/ … card-uri la 128Gb sunt destul de ieftine acum și au viteze impresionante
Te vezi având mailul pe-un Raspberry? Și când pică netul sau crapa SD-ul? Mie mi-au crăpat 3 în mai puțin de un an…
:) …nu-i bai … rsync…sau mai rămâne și varianta sistemului pus pe hdd gen berryboot…sper totuși ca cele noi nu crapă ca cele vechi…unul s-a defectat dar în camera de supraveghere auto…. dupa 2 ani cu jdemii de recorduri și suprascrieri… la mail (oricum familiar ignorand spam-urile cred ca mai mult de 10/zi nu sunt…nu vad de ce nu ar face fata) din ce am înțeles de la cei care sau mai luptat…. rămâne problema spam-urilor
Eu folosesc Posteo pentru chestii personale și conturi delicate (amazon, banca, etc), e doar 1€/lună și e foarte OK din toate punctele de vedere.
Salut, de unde actualizezi blocklistul la PiHole?
Salut Cristi,
ce program ai folosi pe Pi ca network monitor? am un Pi cu un client de torrent pe el, un server plex și aș vrea să văd ce aplicație face trafic și unde. Un dashboard e de preferat decât orice în terminal.
Merci