Având un monitor destul de măricel, nu m-am gândit că schimbându-l cu unul puțin mai mare voi câștiga și altceva decât spațiu pentru aplicațiile pe care le folosesc simultan, însă adevărul e că după ce l-am înlocuit cu unul de 32″ ochii nu-mi mai lăcrimează și nici nu mai am nevoie de ochelari pentru a vedea clar tot ce e la mai mult de 2m distanță. La prima vedere pare imens —lângă K65, în poză, chiar mai mare decât este în realitate— dar m-am obișnuit rapid cu el.
Dacă ar fi fost vorba de un monitor de top, poate aș fi crezut că datorită specificațiilor pe măsură am obținut rezultatele astea, însă n-are nimic special în afară HDR10 (toate specificațiile tehnice aici). De altfel, eu căutam un monitor HDR de 32″ cu cel puțin două porturi HDMI și un DisplayPort, de preferat anti-glare. VA, IPS, LED, OLED, mi-era indiferent.
E la aceeași distanță de mine ca anteriorul, probabil de la asta și senzația inițială că nu mă voi obișnui cu el și-l voi înlocui cu unul de 27″, însă nici vorbă de necesitatea unei perioade de adaptare. Singurul care mi-a dat de cap a fost HDR-ul, care atunci când era activat distorsiona culorile atât de tare încât deranjau, dar am remediat problema ajustând corect valoarea black boost în setările monitorului. N-a ajutat nici aplicația Windows pentru calibrarea HDR-ului, nici altele.
Îl folosesc cu luminozitatea la 35%, valoare la care imaginea se vede bine ziua și nu mă orbește după căderea nopții, deși nu cred că asta are vreo relevanță în atenuarea efectului avut asupra ochilor. Nici la cel anterior, IPS ce-i drept, nu aveam luminozitatea la valori foarte ridicate, dar înainte să-l înlocuiesc le-am așezat unul lângă celălalt și l-am „calibrat” pe cel nou astfel încât diferența dintre ele să fie insesizabilă.
Repet, tot ce căutam era un display mai încăpător, dar cert este că pe lângă asta, chiar prima zi n-am mai avut ochii obosiți seara, iar după aproape trei săptămâni nici de ochelari n-am mai avut nevoie pentru a ameliora din efectele miopiei, ori asta mi se întâmpla doar în concediu. Păi să nu mă rog la el ca la icoane? Să fie de la VA, despre care se spune că ar fi mult mai ok pentru vedere decât IPS-ul, ori pur si simplu mărimea contează?
Oricum ar fi, dacă te dor ochii seara, s-ar putea să ai nevoie de un monitor mai mare, eventual cu panou VA.
De ce nu ai ales un monitor cu rată de refresh mare? Din ce văd eu în specificațiile tehnice are doar 60Hz. Eu cred că o rată de refresh mai mare ajută la ochi. În mod normal, ar trebui să primesc și eu un laptop perioada următoare, pe care l-am ales extrem de greu, iar principala componentă și cea mai importantă ptr mine este display-ul. Pe baza acestuia am ales laptopul. Ecranul e de 17,3, WQHD 2560×1440 cu 240Hz, 16:9, IPS, Anti-Glare, contrast 1000:1, 300cd/m2, HDR și G-Sync. Restul nu m-a interesat foarte mult. Special să nu mă rupă la ochi, sper eu.
Din câte am săpat pe net săptămâna trecută, am aflat că e foarte important și inclinația ecranului pentru oboseala ochilor, în special pe laptop. Pe lângă asta, unii suneau că mai bine o luminozitate mai mare decât întunecat. Iar o lumină ambientală în spatele display-ului ajută enorm de mult atunci când camera e mai întunecată. Gen o lampă. Pe lângă mult clipit, iar la 20 de minute de privit ecranul, cel puțin 20 secunde de privit pe geam sau în cameră la minim 6/7 metri. :)
Am tiling configurat pe fiecare dintre cele trei sisteme de operare (aerospace, i3, komorebi), majoritatea timpului folosesc terminal-ul (neovim), outlook-ul și ISL, mi-e indiferentă rata de refresh.
În spatele monitorului am bandă LED RGD (aia de la Ikea), care ajută mult.
Voiam doar font ceva mai mare și spațiu pentru tiling, mozaic de 4 ferestre (2+2), fibonacci.
M-am gandit si eu sa imi pun o banda led in spatele monitorului, cat de mult ajuta? Nu am folosit niciodata. Am comandat o lampa de pe banggood si astept sa imi ajunga. Incarc sa imi pozitionez biroul spre un geam sa imi ofere mai multa lumina naturala, asta va ajuta mai mult.
Pe mine mă ajută enorm, am încercuit lateralele biroului cu ea (vezi aici), reglată astfel încât luminozitatea monitorului sa fie mai puternică. Cât despre poziționarea biroului spre geam, consider că nu este o idee bună, dar te vei convinge sigur de asta. Cel mai ok, și o spun din proprie experiență, e cu geamul pe lateral, astfel încât razele soarelui să nu cadă direct pe monitor.
Și eu cred că geamul lateral e mai indicat. Pe la cladiri de birouri așa sunt amplasate și monitoarele. Iar ca lumină ambientală în spatele monitorului sau biroului, sunt curios dacă e diferență în funție de culoarea acesteia. Cred că albastrul ăla m-ar deranja.
Alternez între respectivul albastru și mov (în special noaptea), rareori culori foarte calzi. În realitate luminozitatea nu e chiar așa de puternică precum se vede în poze, pentru gusturile mele creează un ambient plăcut.