Pe lângă setările recomandate în scopul creșterii autonomiei pe dispozitivele cu Android, iar asta deoarece înainte de ZenFone, cu o singură excepție, am avut doar smartphone-uri cu panouri AMOLED, țineam cont inclusiv de culorile wallpaper-ului folosit chiar dacă niciodată nu vedeam homescreen-ul mai mult de câteva secunde.

economizor energie - zenfone

Și AcDisplay s-a dovedit a fi extrem de utilă întru atingerea aceluiași obiectiv —devenind, în opinia mea, o aplicație obligatorie pentru dispozitivele Android cu acest tip de ecrane— deși este (aproape) nerecomandabilă pentru cele cu display IPS. Odată cu schimbarea forțată a smartphone-ului, am fost nevoie să-mi schimb și tabieturile, să caut soluții pentru a profita de fiecare mAh ai acumulatorului, iar cele descrise mai jos mi-au dat cele mai bune rezultate.

Aproape toate telefoanele actuale vin la pachet cu cel puțin o aplicație a cărui țel este acela de a împiedica funcționarea celorlalte. Așa zisele „economizoare de baterie” fac minuni doar în reclame și nu o singură dată le-am găsit în lista celor vinovate de epuizarea energiei. Mai mult, unele acționează ca un task killer, ceea ce face ca pornirea aplicațiilor uzuale să nu se poată efectua cu minimum de efort, caz în care efectele vor fi contrare celor urmărite.

Altele limitează viteza de lucru a procesorului, ceea ce, într-adevăr, crește durata de viață a bateriei, dar totodată sporește și timpul necesar efectuării multor operații. Pare incredibil, dar am întâlnit utilizatori de S6 care dezactivaseră jumătate din nuclee și/sau îl foloseau având în permanență activat modul de economisire a energiei.

De ce ți-ai cumpăra cel mai puternic telefon de pe piață pentru a-l folosi precum pe unul cel puțin mediocru? Probabil fiindcă, după cum spunea o colegă a Oanei, „Alta e când trântești pe masă un iPhone…”?!? Nu exclud, că snobismul e sport național, iar la noi îi mai lipsește doar campionatul.

Bun, dar cum creștem autonomia fără sacrificii?

Din experiență vă spun că nici cel mai bun economizor de energie nu va crește autonomia smartphone-ului la fel de mult precum o va face o brățară inteligență sau o bună configurare a notificărilor sonore.

Dacă înainte de achiziționarea celei actuale activam ecranul telefonului la aproape fiecare notificare primită, că auzeam același sunet indiferent dacă primeam un email, un SMS ori o notificare de la Drippler, acum știu despre ce e vorba în funcție de culorile în care se aprind LED-urile acesteia. Ce m-a împiedicat, până atunci, să setez sunete diferite? Habar n-am…

notificari Mi Band

Pe lângă această metodă simplă mai avem și „metoda Stamina”, acel mod „inedit” prin care Sony sporea autonomia dispozitivelor proprii rărind frecvența verificării actualizărilor atunci când nu era necesar. Și de această dată a fost necesar să schimb telefonul pentru a-mi da seama cât de utilă este această metodă de economisire a energiei.

Un ghid complet în acest sens găsiți aici, dar dacă doriți mai multe detalii sau vă interesează setările utilizate de mine, continuați să citiți.

Aproape toată lumea spune că ecranele mari ale smartphone-urilor consumă cea mai multă energie. Da, îmi amintesc că și eu susțineam acest lucru până nu demult, mai exact până în momentul în care am descoperit că panourile noi au un consum infim de energie comparativ cu cel avut în urmă cu doar doi sau trei ani. Acum lucrurile stau diferit, foarte diferit:

Actualmente un smartphone cu Android consumă exagerat de multă energie inclusiv atunci când este „inactiv”. Google a încercat să rezolve problema cu Doze, dar din motive greu de explicat, abia începând cu Android N (7.0 Nutella) ne vom da seama cât de importantă și de necesară e această tehnologie, versiune începând cu care râvnita tehnologie va fi activă de fiecare dată când ecranul este oprit, nu doar atunci când smartphone-ul tolănește pe birou.

Ce face, mai exact, această tehnologie?

Scurt și la obiect, hibernează aplicațiile neesențiale împiedicându-le să ruleze procese în fundal, iar celorlalte le reduce activitatea. De ex., este nenecesar ca aplicația de email să consulte inbox-ul la fiecare 30 de secunde;pentru urgențe avem apelurile telefonice sau SMS-urile, cum la fel de inutil e ca Facebook să te avertizeze instant de fiecare like primit.

Dar până la Android 7.0 e cale lungă…

Corect! Tocmai de aceea ar fi păcat să nu profităm de aplicațiile deja la îndemână, cum ar fi Power Nap, Amplify, Greenify și Kernel Adiutor. Din păcate, niciuna dintre acestea nu vă va fi de ajutor în cazul în care nu v-ați rootat dispozitivul și nici nu intenționați să o faceți, dar dacă îndepliniți condițiile.

Despre instalarea și configurarea lor n-am să vă vorbesc acum, iar dacă nu puteți aștepta câteva zile, aici găsiți tot ce trebuie să știți. În ceea ce mă privește, eu le-am configurat după cum poate fi observat în screenshot-urile din galeria inferioară.

Pentru a putea beneficia de anumite caracteristici ale Greenify și Amplify trebuie efectuată o „donație” prin achiziționarea pachetului special din Google Play. Dacă veți achiziționa ambele pachete veți cheltui 11 lei, dar beneficiile sunt… de neprețuit.

Dacă nu utilizați un ROM personalizat, ci îl preferați pe cel oficial, blocați cu Titanium Backup tot bloatware-ul, ori renunțați la aplicațiile ce se încadrează în această categorie prin metoda explicată în articolul dedicat acestei operații.

Având setările arătate mai sus, am obținut de la același ZenFone care până atunci abia dacă ajungea la 3 ore de ecran activ cu 2 ore de convorbiri, la unul care asigură în medie 5 ore de ecran activ și cel puțin altele 4 de convorbiri. Și nu, n-am renunțat la niciuna dintre aplicațiile menționate aici cu excepția celei oficiale a Facebook, ci din contră, lista e mai bogată acum.

În plus, dacă înainte de ajustări acumulatorul pierdea pe parcursul nopții (6h) ∼ 14 procente din nivelul de încărcare, la o medie de 5 procente pentru același interval. Impresionant, nu?

7 comentarii
    1. Mai vedem după I/O ce nume va avea, tot 7.0 rămâne; intern e folosit NYC. Mie îmi place Nutella, sună mai fain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.