CPU-Z este unul dintre cele mai menționate programe gratuite de pe acest blog, dar cu toate acestea observ că nu i-am dedicat până acum nici o postare în care să-l prezint după cum ar fi meritat. Mă voi revanșa acum, trecând în revistă, pe înțelesul tuturor, fiecare caracteristică ce-l face util oricărui utilizator de Windows.
După cum poate fi observat în instantaneele din animația superioară, interfața programului CPU-Z este împărțită în file, fiecare dintre acestea găzduind fie informații despre principalele componente ale calculatorului, fie instrumente utile pentru testarea lor.
Pentru a organiza cât de cât prezentarea, voi dedica fiecărei file câte un paragraf în care voi descrie principalul lor scop, dar și cum trebuie interpretate informațiile pe care acestea le pun la dispoziția noastră.
CPU (procesor)
Fila CPU conține informații cu privire la procesorul sau procesoarele instalate în computerul în care programul este rulat. Aceasta este împărțită în două: Processor și Clocks.
O altă secțiune, disponibilă în partea inferioară a filei, va afișa individual numărul nucleelor și al firelor de execuție a procesorului selectat (active doar doar pe configurațiile multi-CPU).
Prima secțiune afișează de la numele integral al procesorului la numele său de cod, puterea maximă de lucru calculată în wați, socketul, tehnologia de fabricație, voltajul administrat în acel moment procesorului, familia de procesoare din care face parte, versiunea materialelor folosite la asamblarea procesoarelor (stepping), revizia și seturile de instrucțiuni.
De exemplu, la această ultimă casetă a secțiunii vom apela pentru a afla dacă procesorul pe care îl folosim permite virtualizarea hardware (VT-x) sau dacă este compatibil cu software-ul (sisteme de operare și programe) de 64 de biți (EM64T), șamd.
A doua secțiune a filei afișează viteza de lucru a procesorului, multiplicatorul, viteza BUS-ului și informații cu privire la memoriile cache L1, L2 și L3. În acest ultim caz vorbim de informații pe care un utilizator obișnuit le-ar putea utiliza cel mult pentru a compara procesorul existent cu oricare altul, nimic mai mult, afișate în detaliu în Caches, a doua filă a programului.
Mainboard (placa de bază)
A treia filă afișează informații sumare despre placa de bază instalată în computer, informații pe care un utilizator obișnuit le va utiliza pentru identificarea driverelor fără de care sistemul nu va funcționa sau nu o va face la maxima capacitate.
Aici vom găsi modelul plăcii de bază, chipset-ul, soutbridge-ul, versiunea și data de lansare a BIOS-ului sau UEFI-ului și standardul PCI al slotului sau sloturilor, în care pot fi montate plăci video dedicate (achiziționate separate).
Memory (memoria RAM)
Probabil cea mai frecventată filă a CPU-Z, fila Memory ne pune la curent cu tipul memoriei RAM instalate în computer, iar informațiile de aici, dacă ar fi să mă iau după comentariile la articolul despre upgradarea memoriei RAM, cele mai greu de interpretat.
Fila este împărțită în două secțiuni, General și Timmings. Voi începe cu prima, de la stânga la dreapta, pentru a evita neînțelegeri.
DDR
În primul rând avem tipul memoriei RAM existente în computer. După cum se poate vedea în screenshot-uri, în computerul în care a fost rulat programul, mai precis pe placa de bază a acestuia, au fost identificate module de memorie RAM de tip DDR3:
DDR3 = Double Data Rate 3. Ce ne interesează pe noi este mesajul transmis de numele său, valabil în cazul tuturor versiunilor existente, de la DDR la DDR5, acela că valoarea pe care o afișează CPU-Z trebuie dublată pentru a obține frecvența de lucru a modulelor.
Channel: single vs. dual
Caseta următoare, inferioară celei tratate deja, afișează cantitatea totală de memorie RAM instalată în computer. În cazul de față este vorba de 16 GB:
Mergând mai departe ajungem la o altă informație prețioasă: modul de lucru al modulelor de memorie RAM instalate. Pe înțelesul tuturor, două module de memorie RAM identice din punct de vedere al specificațiilor tehnice pot opera precum unul singur. Mai mult, chiar e recomandată configurarea lor astfel în scopul dublării lățimii de bandă.
Pentru a facilita instalarea lor astfel, majoritatea fabricanților de plăci de bază au dat aceeași culoare sloturilor în care trebuie montate modulele de memorie RAM ce vor opera în regim dual channel. Apropo, am un exemplu foarte bun de cum trebuie montate cele identice:
Cu alte cuvinte, dacă aveți pe placa de bază patru sloturi, însă veți monta două module, nu le montați unul lângă celălalt, ci în sloturi de aceeași culoare!
Frecvența reală a memoriei RAM (interpretarea datelor)
Fiindcă vorbim de un modul DDR, pentru a afla viteza de lucru reală a acestuia va trebui să înmulțim cu 2 valoarea afișată de programul CPU-Z în a doua secțiune a filei Memory, în dreptul DRAM Frequency.
Pe înțelesul tuturor, în exemplul dat programul CPU-Z a identificat module cu o frecvență de 798.1 MHz. Pentru a cunoaște frecvența reală a modulelor de memorie RAM instalate, vom înmulți această valoare cu 2.
După cum știți, module de memorie RAM cu frecvențe de 1596.2 MHz nu există, așadar vom rotunji rezultatul la cea mai apropiată valoare existentă, respectiv 1600 MHz.
Frecvențe și latențe
Pe scurt, frecvența unei memorii RAM se măsoară în MHz și reflectă viteza de încărcare și descărcare a datelor, în timp ce latența reflectă timpul mediu de încărcare a datelor. Cu cât prima este mai mare și a doua mai mică, cu atât mai rapidă va fi memoria RAM.
Aceste valori le regăsim în fila Memory a programului CPU-Z, în cadrul secțiunii Timmings:
În caz că ați ajuns la acest punct omițându-le pe cele anterioare, vă reamintesc că frecvența reală a modulelor DDR, DDR2, DDR3 sau DDR4 se află dublând valoarea afișată în CPU-Z.
SPD
SPD este fila în care vom găsi informații detaliate despre fiecare dintre modulele de memorie RAM instalate în computer, de la capacitatea fiecăreia în parte, la banda de lucru, fabricant, frecvențe, latențe și voltaje:
Cu alte cuvinte, acesta este fila la care trebuie să apelați dacă doriți să cunoașteți cu precizie specificațiile tehnice ale modulelor existente în scopul achiziționării altora identice.
Graphics
Ultima filă despre care vă voi vorbi este Graphics, cea în cadrul căreia veți găsi informații cu privire la placa video instalată în computer. Din acest loc, selectând un nivel de performanță sau altul, vom putea cunoaște viteza de lucru a procesorului GPU și memoriei acesteia.
N-am insistat prea mult asupra acestei file deoarece același dezvoltator a publicat o aplicație mult mai bună pentru monitorizarea plăcii video, GPU-Z, despre care v-am și vorbit pe blog.
Penultima filă a CPU-Z găzduiește două instrumente de testare a performanței procesorului, utile utilizatorului obișnuit pentru a efectua comparații și alege cea mai bună variantă. Totuși, acestui tip de teste, deoarece rezultatele trebuie tratate prudent, îi voi dedica un alt articol.
Salut !
Foarte interesant si util reportajul ( asa l-am numit ) si foarte bine realizat .
Nu prea stiu multe despre computer ( mai nimic ) dar vazand ca-mi merge cam greu m-am gandit sa-i adaug o memorie sau chiar doua .
Apoi mi-a trecut alt gand , daca pot adauga o memorie as mai putea adauga inca o placa video sa o dublez precum memoria ? Si am cautat toata ziua pe net si am vazut ca se poate si m-am bucurat ca ideea de a dubla placa video e buna cu SLI ca am GB ( dar eu recunosc ca nu stiu sa instalez nici un joc FIFA macar )
Asa am dat peste articolul tau care pentru mine mi se pare extraordinar de bine conceput , dar cu toate astea am o nelamurire .
Am placa de baza GA945 PL -S3P cu PCI expres x16 ( toate astea le-am prins astazi cautand sa vad ce am in calculator si am scos memoria sa vad cum e si am puso la loc ) cu o memorie Kingmax DDR2 1GB 800 ( aici cred ca sint MHz )
Dupa ce am downloadat CPU-Z , acum pe DramF. este valoarea 334.9MHz x2 = 669.8 rotunjit ar da 667MHz ( care conform graficului tau este de PC2-5300 ) sau rotunjit la 800MHz ( PC2-6400 ) .
Pe net la specificatii https://www.gigabyte.com.ro/products/product-page.aspx?pid=2541#sp pe placa pot sa adaug pana la 2GB
a , 4 DDR II DIMM memory slots (supports up to 2GB memory)
b , Supports 1.8V DDR II DIMM
c , Supports dual channel DDR II 667/533/400 DIMM
* Due to standard PC architecture, a certain amount of memory is reserved for system usage and therefore the actual memory size is less than the stated amount.
Pe CPU – cu SPD arata PC2-6400 ( 400MHz ) . iar in comp. vad ca am patru sloturi doua galbene si doua rosii ( https://www.manualslib.com/manual/271367/Gigabyte-Ga-945pl-S3.html?page=14#manual ) arata ca pot pune pina la 4 module .
Asta ar insemna ca pot sa updatez pina la 4GB ? sa mai iau unul de 1Gb si alt modul de 2Gb ? Sa pun 1Gb cu 1Gb pe slot galben si cel de 2Gb pe slot rosu ? sau sa pun inca 1Gb pe slot rosu sal fac doar de 3GB ?
Ce fel de mermorie sa cumpar ?
Si ce placa video sa adaug linga cea pe care o am , de 1 Gb ar merge sau 2GB si ar fii total 1.5Gb sau 2.5GB ? pentru ca acum am placa video de 512MB .
Multumesc .
Salut .
Daca tot adaug o placa video as dori sa aibe o iesire HDMI macar , ca la comp. am doar conectori interni :
4 Serial ATA II 3.0Gb/s connectors
1 UDMA ATA 100/66/33 connectors
1 SPDIF IN/OUT connectors
1 FDD connector
2 USB 2.0/1.1 connector (supports 4 ports)
2 Cooling fan pin headers
1 CD IN connector
1 Chassis Intrusion connector
si conectori spate :
4 USB 2.0/1.1 ports
1 RJ45 ports
PS/2 Keyboard/ Mouse
1 COM port connector
1 LPT port
6 audio jacks (Line In / Line Out / MIC In / Surround Speaker Out (Rear Speaker Out) / Center/Subwoofer Speaker Out / Side Speaker Out) ,
si nu stiu daca as putea sa adaug un cablu la una din iesiri si la celalalt capat sa am HDMI .
Multumesc .
Pe respectiva placă de bază, dacă este revizia 6.6, poți monta 4 module a 512 MB fiecare (limita e la 2GB). Placa video e la alegere, de preferat ar fi una PCI Express 2.0 care să dispună de drivere pentru sistemul de operare folosit.
Salut. In mare am inteles ce am de facut dar ideea e ca nu inteleg faza cu Jedec… Are vreo treaba sa bag in seama ce scrie acolo. Si inca ceva, in cpu-z imi zice simplu ddr3, dar am dat save report si acolo imi apare ddr3l, cel din urma suportand voltajele 1,35 si 1,5, iar ddr3suporta doar 1,5
DIMM # 1
SMBus address 0x51
Memory type DDR3L
Module format SO-DIMM
Manufacturer (ID) Samsung (CE00000000000000000000)
Size 4096 MBytes
Max bandwidth PC3-12800 (800 MHz)
Part number M471B5173DB0-YK0
Serial number 92D40439
Manufacturing date Week 50/Year 13
Number of banks 8
Nominal Voltage 1.35 Volts
EPP no
XMP no
AMP no
JEDEC timings table CL-tRCD-tRP-tRAS-tRC @ frequency
JEDEC #1 5.0-5-5-14-19 @ 380 MHz
JEDEC #2 6.0-6-6-16-22 @ 457 MHz
JEDEC #3 7.0-7-7-19-26 @ 533 MHz
JEDEC #4 8.0-8-8-22-30 @ 609 MHz
JEDEC #5 9.0-9-9-24-33 @ 685 MHz
JEDEC #6 10.0-10-10-27-37 @ 761 MHz
JEDEC #7 11.0-11-11-28-39 @ 800 MHz