Preview, în macOS, este pentru mine cea mai utilă și totodată cea mai frustrantă aplicație nativă dintre toate cele pe care le-am folosit vreodată. Utilă pentru că poți vizualiza rapid imagini ori documente, frustrantă pentru că spre diferență de oricare alta nu-ți permite să treci cu ușurință la următorul fișier.

Preview - image viewer macOS

Vrei să vizualizezi mai multe imagini din folder fără a părăsi Preview? Închide-l, deschide Finder, intră în respectivul folder, selectează-le pe toate și deschide în Preview una dintre acestea. Abia acum vei putea folosi tastele de navigare pentru a trece la imaginea următoare ori reveni la cea anterioară. Ceva mai practic pare greu de implementat pentru Apple, presupun.

Da, știu că Photos face toate astea, dar dacă tot ai Preview, de ce să-l limitezi în halul ăsta? Fără să mai pun la socoteală și alte considerente, de la consum de resurse la instrumente de editare pe care nici măcar nu vreau să le văd atunci când răsfoiesc un folder cu pictograme ori screenshot-uri, e pur și simplu absurd.

Pentru ca atunci când cauți o imagine anume printre miniaturi și vrei să te asigur că ai găsit ceea ce cauți, să poți să o deschizi și, dacă e nevoie, să o poți vizualiza pe următoarea ori pe cea precedentă fără a deschide altă aplicație, ai nevoie de… altă aplicație.

De qView, de exemplu, preferata mea deoarece o dată instalată și configurată pentru a fi vizualizatorul de imagini implicit, e atât de minimalistă încât pare o extensie a Finder.

qView - image viewer macOS

În captura de ecran de mai sus avem un exemplu a tot ceea ce putem face cu imaginea deschisă în prim-plan folosind quick look, iar în cea inferioară, posibilitățile avute folosind Preview.

Preview image viewer - meniu contextual

Ați observat că lipsește posibilitatea de a deschide fotografia într-un editor extern? Ei bine, e una dintre opțiunile de care am nevoie și pe care qView le oferă, printre multe altele, inclusiv din meniul contextual afișat la realizarea unui click dreapta pe imaginea afișată.

ThnikBook vs. Macbook Air M1 in qView

În afară de funcționalitățile pe care le dobândești folosind-o, nici nu-ți vei da seama că ai trecut de la Preview la qView, dar, după cum spuneam și mai devreme, pentru asta trebuie să setată ca aplicație implicită de vizualizare a imaginilor în macOS (click dreapta pe orice imagine, Get Info > Open with > qView > Change All).

qView - default image viewer

Prin intermediul qView pot fi vizualizate cele mai răspândite formate de imagine, printre care bmp, gif, jpg, png, tiff și webp, așadar o bună alternativă la aplicația implicită din macOS, cu un consum de resurse identic, chiar mai redus. În plus, este disponibilă și în versiuni pentru Windows si Linux, un alt motiv în plus pentru a ne aminti de ea atunci când vom avea nevoie de un vizualizator de imagini minimalist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.