Se spune că pe omul care îmbătrânește îl frământă tot felul de gânduri, iar eu îmbătrânesc și nu pot evita să mă gândesc la ce se întâmplă cu datele mele colectate de tot felul de companii care oferă servicii „gratuite”, la ce s-ar fi ales de email-urile primite pe contul meu de Gmail dacă Google ar fi decis să-l blocheze pentru presupusa încălcare a unor termene și condiții pe care niciodată nu m-am sinchisit să le citesc, șamd.
Pentru protejarea email-urilor am găsit o soluție simplă: cont de email creat pe domeniu luat pe persoană fizică și înlocuirea celui de gmail cu acesta treptat, pe principalele servicii pe care încă mă interesează să le păstrez active. Urmele lăsate de browsere și aplicațiile pe care le folosesc încerc să le reduc cu ajutorul DNS-urilor private, extensiilor și aplicațiilor. Pe iPhone și Mac folosesc 1Blocker, singura premium dintre toate.
De 1Blocker am aflat căutând o alternativă la Brave —între noi fie vorba, acesta din urmă „o castană” pe iOS— și-l o folosesc de mai bine de un an. Prin mai, când am cumpărat noul Mac mini tentat de lăudatul M2, am descoperit că același abonament anual de 16,50€ pe care-l plăteam pentru iPhone îmi oferă posibilitatea să instalez extensia și în macOS.
Pe telefon funcționează diferit, în sensul că 1Blocker creează o rețea VPN cu ajutorul căreia filtrează și conexiunile altor aplicații, așadar protecția nu se limitează doar la Safari. În plus, accesul la setări poate fi protejat cu Face ID, evitând astfel ca altcineva cu acces la dispozitiv să-ți dezactiveze protecțiile.
Din nefericire, iOS nu știe să gestioneze mai multe VPN-uri, chestie pe care Android o face impecabil, așadar scutul cade de fiecare dată când trebuie să te conectezi la oricare alta. Personal, nu mă afectează foarte mult, ambele VPN-uri pe care le folosesc, unul creat cu Wireguard și celălalt cu Tailscale, au configurate DNS-urile Pi-hole, așadar conexiunea cu exteriorul e mereu filtrată.
Pe macOS nu am descoperit această funcționalitate, presupun că se oferă doar un blocant pentru Safari și nimic mai mult, dar pentru mine e mai mult decât suficient, apucăturile de spion ale sistemului de operare și a aplicațiilor instalate în acesta sunt ținute sub control de Pi-hole și OPNsense.
Atât pe macOS cât și pe iOS, putem permite accesul la site-uri blocate implicit de 1Blocker adăugându-le în Allow List. O opțiune similară este oferită și pentru blocarea unor site-uri anume.
De exemplu, eu citesc zilnic știrile de pe un site a căror proprietari au considerat oportun să pornească redarea automată a propriilor video-uri incărcate pe Dailymotion. Negăsint altă modalitate de a evita asta pe telefon, am blocat domeniul dailymotion.com și subdomeniile acestuia (wildcard rule).
Sunt conștient că această postare pare un advertorial făcut după manual, însă vă asigur că nu este cazul. 1Blocker mi-a plăcut pur și simplu, e genul de blocant de reclame pe care te poți baza și face o treabă bună limitând scurgerea de informații care, deși sunt colectate sub acest pretext, nu prea văd cum ar putea ajuta la „îmbunătățirea experienței utilizatorului”. Nu e gratuită, dar în realitate nimic nu este, diferă doar felul în care le plătești, iar eu prefer să plătesc în euro.
De altfel, dacă n-aș fi avut iPhone, nu cred că aș fi plătit abonamentul, doar pentru macOS aș fi optat, cu siguranță, pentru utilizarea Brave sau a oricărei extensii gratuite, mai mult ca sigur uBlock Origin.