Am început să fiu interesat de Zsh pentru posibilitățile de particularizare pe care le oferea, însă o dată instalat am descoperit că nu e doar mai plăcut la vedere, ci și mult mai practic.

zsh pop_os

Cum niciodată n-am documentat instalarea și configurarea sa astfel încât să obțin după reinstalarea sau înlocuirea sistemului de operare aceleași caracteristici, de fiecare dată când trebuie să reiau procesul pierd o grămadă de timp în acest scop. Da, știu! Dotfiles și git și…

Profit de faptul că ieri am reinstalat Pop!_OS (după o nouă tentativă de a trece la Arco Linux), pentru a documenta în sfârșit fiecare etapă din instalarea și configurarea sa.

1. Instalare zsh, git, curl…

Fiecare dintre acestea necesare. Se instalează cu:

sudo apt install zsh git curl -y

2. Instalarea manuală a fonturilor necesare

Pentru ca tema Powerlevel10k să se afișeze corect în Zsh, are nevoie de câteva fonturi, MesloLGS NF Regular, MesloLGS NF Bold, MesloLGS NF Italic și MesloLGS NF Bold Italic.. Acestea por fi descărcate de aici.

3. Înlocuirea fonturilor implicite din Terminal

Înainte de instalarea temei activăm noile fonturi în Terminal din Meniu » Preferences:

inlocuire fonturi terminal

Căutăm și activăm fontul MesloLGS NF Regular în profilul actual:

MesloLGS NF Regular

Dacă preferați să păstrați intact profilul activ, puteți crea și activa unul nou.

4. Înlocuirea Bash cu Zsh

Avem Zsh, însă nu e shell-ul implicit. Pentru început ne asigurăm că a fost instalat cu:

cat /etc/shells

Apoi îl activăm cu:

chsh -s /bin/zsh

Confirmăm operația introducând parola.

inlocuire bash cu zsh

Pentru ca Zsh să înlocuiască Bash va trebui să repornim PC. După repornire, la deschiderea Terminal-ului, vom vedea următorul mesaj:

configurare initiala zsh

Dacă nu aveți alte preferințe, tastați 2 și așteptați ca Zsh să aplice setările implicite.

5. Instalare Oh My Zsh

După Zsh, urmează instalarea framework-ului Oh My Zsh, necesar pentru a putea activa extensii și template-uri. Acesta se instalează cu:

sh -c "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/ohmyzsh/ohmyzsh/master/tools/install.sh)"

După instalare, tastăm exit și apăsăm Enter.

oh my zsh

Repornim Terminal.

new terminal

Nu e nimic în neregulă cu el dacă arată precum cel din captura de ecran superioară. Continuăm cu instalarea și activarea temei.

6. Instalarea și activarea temei Powerlevel10k

Avem Zsh și Oh My Zsh, ne mai trebuie doar tema Powerlevel10k:

git clone --depth=1 https://github.com/romkatv/powerlevel10k.git ~/powerlevel10k

apoi:

echo 'source ~/powerlevel10k/powerlevel10k.zsh-theme' >>! ~/.zshrc

Tema a fost descărcată și Zsh o poate folosi, însă își va da seama de asta abia după restart. La repornire, asistentul de configurare a Powerlevel10k, prin intermediul unui chestionar, ne va ajuta să configurăm tema:

powerlevel10k

Dacă în loc de simbolurile descrise de asistent vedeți altceva, înseamnă că nu ați instalat fonturile necesare, caz în care va trebui să răspundeți cu litera q, să instalați fonturile și să reluați procedura de configurare.

powerlevel10k lacat

Confirmând că simbolurile afișate între săgeți sunt cele descrise de asistent, veți ajunge la configurarea propriu-zisă a temei.

prompt style zsh

În continuare veți putea alege opțiunile preferate, dar dacă sunteți curioși, eu am răspuns cu:

  • Prompt Style → 3) Rainbow
  • Character Set → 1) Unicode
  • Show current time? → 2) 24-hour format
  • Prompt Separators → 3) Slanted
  • Prompt Heads → 2) Blurred
  • Prompt Tails → 4) Slanted
  • Prompt Height → 1) One line
  • Prompt Spacing → 1) Compact
  • Icons → 1) Few icons
  • Prompt Flow → 1) Concise
  • Enable Transient Prompt? → n) No
  • Instant Prompt Mode → 3) Verbose

Nu uitați să salvați ajustările realizate răspunzând afirmativ la:

  • Apply changes to ~/.zshrc? → y) Yes (recommended)

Astfel, valorile alese vor fi salvate în fișierul de configurare .zshrc. În cazul în care v-ați răzgândit, puteți repeta operația invocând asistentul de configurare cu:

p10k configure

Asta a fost tot, după repornirea Terminal-ului veți putea beneficia din plin de toate avantajele pe care Zsh le oferă față de Bash. Apropo, procedura de instalare este aceeași indiferent că folosiți Pop!_OS, Ubuntu, Linux Mint sau orice altă distribuție Linux derivată din Debian.

6 comentarii
    1. MX Linux.Dupa ce am trecut prin vreo 25 de distributii testate, am ramas aici.Ca si usurinta in folosire (GUI la cam orice, lucrez deosesbit de putin din linia de comanda), la repozitoriu cu foarte multe aplicatii .deb si pana la felul cum a fost gandit (MX Tools-care te fac sa fii foarte independent de magazinul de aplicatii).Plus ca au o comunitate foarte buna, singurul minus ar fi pentru cei ce nu vorbesc engleza, desi am gasit si niste compatrioti p-acolo.

    2. Poti fi mandru de mine.De la tine am invatat si instalat prima data windows.Si acum is mester in Linux!
      Tot de la tine am ajuns cumva la Bobses, si acolo am putut vedea ce este Linux.Am instalat cuiva din familia MX, dupa ce i-am dat in teste alte cateva distributii.E cu MX si acum, tare multumita.Mai ales ca nu-l mai viruseaza.Si mai am cativa novici carora le-am instalat Linux, nu a trecut nici unul inapoi pe Windows.

    3. Chiar sunt, eram curios dacă ai trecut la tiling, am inceput acum câteva zile cu i3, apoi awesome și de câteva ore qtile, dar nu mă acomodez nicicum cu scurtăturile… Învârt ferestrele tot anapoda, nicidecum unde vreau eu.

  1. Nu am ajuns chiar acolo.Eu imi fac in principiu laptop-urile mele si eventual pe cele ale apropiatilor.Sambata mi-am facut de la 0 un laptop vechi de prin 2007 cu 2gb RAM pe care-l folosesc la navigat si in deplasari (sunt sofer profesionist).Si-n Linux fac instalarea si sistemul cum ai explicat tu pentru windows 7, prima data scot bloatware-ul apoi pun ce am nevoie si dupa setez fonturi, culori etc.Eu am nevoie sa fie sistemul stabil in primul rand.
    Dar tot zic mereu ca am invatat suficient, si mai vad cate o chestie pe la tine si ma apuc sa fac si eu…mai iese, mai nu-mi iese, si iara da-i pe studiu pe net.Uite, POP!OS nicicum nu am reusit sa il instalez.Bine, adevaraul e ca nu am verificat nici checksum+sha256 la imaginea aia, am pus-o direct pe stick cu multiboot.Dar mai incerc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.