Când eram aproape convins că Mi 5-ul va fi ultimul meu telefon de la Xiaomi, aceștia lansează Mi A1 în propriile-i magazine din Europa, printre care și-n unul aflat la doar 10 minute de noul meu job… Ghinion, ghinion pur!
L-am înfiat în urmă cu puțin peste două săptămâni, iar în tot acest timp i-am făcut tot felul de lucruri. În primul rând i-am instalat Magisk (pentru că Android-ul nativ nu e chiar atât de practic pe cât ne imaginam mulți) și Xposed (pentru că YouTube Red nu este disponibil nici în Spania, iar alea 3-4 anunțuri ce-ți întrerup fiecare video redat cer insistent AdAway-ul).
Materiale & Specificații tehnice
Pentru cineva ca mine, obișnuit cu dimensiuni de genul celor avute de Mi 5, Xiaomi Mi A1 este prea corpolent pentru ca acomodarea să se facă în doar câteva zile. Vorbim, totuși, despre o diferență de 11 mm pe lungime și alți aproape 7 mm pe lățime, nicidecum un mizilic!
Având partea frontală din Gorilla Glass 4, o sticlă suficient de rezistentă pentru a-l feri de zgârieturile provocate de chei și alte obiecte metalice cu care telefonul va împărți frățește buzunarul, iar carcasa din aluminiu, Xiaomi Mi A1 nu se impune dpdv al construcției nici măcar în fața terminalelor din categoria low budget, dar nici nu e important să o facă.
La interior găzduiește nu mai puțin de 4GB de memorie RAM, octa-core-ul Cortex-A53 de 2.0 GHz și 64GB de memorie pe care să o tot umpli cu pozele făcute cu deloc modesta cameră foto dual de 12 Mpx (f/2.2, 26mm, 1.25 µm) și, atenție, zoom optic! Ah, și GPU Adreno 506.
Asta da, seamănă izbitor cu iPhone 8 Plus, ceea ce e neplăcut, că atunci când îți cumperi un telefon diferit o faci pentru ca ceilalți să nu te considere doar o altă oaie din turmă…
Camera foto
Camera foto dual pozează destul de bine dacă o ajută și lumina, în caz contrar lasă mult de dorit. Noaptea suferă la fel de mult precum cea a Mi 5-ului sau a S6-ului, primele care îmi vin în mine acum dintre cele cu care s-ar putea compara și i-ar fi prins bine, pe de altă parte, lipsa stabilizatorului optic, de aceea activarea EIS, care a dat rezultate foarte bune pe Nexus 5X și alte terminale Android, devine obligatorie. Iată câteva exemple:
Am observat că mulți dintre cei care au testat Xiaomi Mi A1 o laudă, o fi un trend să-i lauzi camera, dar mie, unul, mi se pare de o calitate cu mult inferioară a ceea ce consider că ar trebui să întâlmim într-un telefon despre care se știa de la bun început că va crea un hype incredibil în rânduri fanilor.
Autonomie și performanțe
Xiaomi Mi A1 nu excelează la niciunul dintre ele, dar nici nu mă pot plânge. Chiar dacă are o capacitate de doar 3080 mAh, acumulatorul a asigurat cu lejeritate aproape 5 ore de ecran activ în condițiile în care Viper4Android a rulat în tot acest timp în fundal, n-am făcut rabat de la conexiunea de date și serviciile de localizare, am efectuat apeluri (o medie de 30 min/zi), mi-am citit fluxurile de știri la care sunt abonat, șamd.
Am spus că nu excelează nici dpdv al performanței, nicidecum că ar lăsa de dorit.
Ba din contră, Xiaomi Mi A1 se comportă impecabil în utilizarea zilnică, iar dovadă că Android One este o alegere mult mai bună decât MIUI o vedem și între testele comparative între el și geamănul său Mi 5X. În ceea ce mă privește chiar n-am ce să-i reproșez la acest capitol.
Nu l-am supus testelor de performanță fiindcă le consider irelevante. Timpurile în care numerele contau, cel puțin pentru mine, au apus de mult. Ceea ce realmente contează este experiența la utilizare, de exemplu, să poți instala și juca în condiții optime orice joc din Google Play, să poți redacta documente de câteva zeci de pagini, să vizionezi filmele și serialele preferate, indiferent de platforma aleasă, fără lag și distorsionări.
Android One
Mi A1 este primul smartphone fabricat de Xiaomi care nu vine cu MIUI preinstalat, ci cu Android One, adică versiunea Android pe care o întâlnim acum pe terminalele din gama Nexus ori pe Moto G. Dar nu e neapărat un lucru bun, și vă spun imediat și de ce cred asta.
Pentru utilizatorul de rând, cel neinteresat de Magisk, Xposed, Viper4Android sau alte minuni de genul, Android One este prea sărac în caracteristici. De exemplu, deși telefonul vine cu modul Radio FM integrat, acesta nu poate fi utilizat deoarece, surpriză, kernel-ul nativ nu-i oferă sprijinul necesar.
Nu poți particulariza nici măcar volumul notificărilor, gesturile sunt practic inexistente, iar pentru activa funcții elementare, cum ar fi afișarea procentului de încărcare a bateriei, modul avion și tipul de afișare a orei, printre altele, trebuie neapărat să apelezi la System UI TUner.
Pentru „lumina de noapte”, EIS, softkeys, DnD în bara de volum și altele, trebuie neapărat să apelezi la Magisk sau Xposed. Dar ai Android curat care se actualizează periodic la cea mai recentă versiune lansată de Google.
Iar dacă tot am adus vorba de Google, acesta știe în permanență tot ce faci. Știe când ai bilete la film sau de avion, ce cafea bei, unde ți-ai parcat mașina, cât mai faci până la serviciu și în cât timp îți ajunge chinezăria aia cumpărată de pe AliExpress.
Este, practic, asistentul personal care-ți vine la pachet odată cu telefonul, asistentul pe care-l poți întreba inclusiv verbal cum va fi vremea săptămâna viitoare, cât costă biletele de intrare la cutare muzeu sau film, cât fac de acasă până la serviciu ori la clinica veterinară, etc.
Vorbim de o caracteristică ce la primul contact te poate speria, dar care reușește să-ți câștige încrederea în timp record, ca un veritabil cal troian, după care devine indispensabilă.
Cei obișnuiți cu MIUI, TouchWiz, FlymeOS sau orice altă interfață comună, le veți duce dorul în Xiaomi Mi A1; veți vedea ca nu e chiar atât de nasol să n-ai mereu ultima versiune a Android.
Accesorii
Fiind practic un Mi 5X ce funcționează pe un alt firmware, toate accesoriile pentru acesta sunt 100% compatibile cu Xiaomi Mi A1. Eu i-am cumpărat doar husă și tempered glass, pentru că mă cunosc, nicidecum fiindcă ar fi avut neapărat nevoie.
Ambele sunt compatibile și-i vin ca o mănușă.
Minusurile, toate…
Xiaomi Mi A1 primește multe minusuri de la mine:
- Primul, cel mai mare, îl primește din cauza echipei de marketing, care l-a promovat ca pe un telefon cu Radio FM deși acesta nu poate fi utilizat. Mulți îl vor cumpăra pentru radio, prea mulți…
- E decembrie și kernel-ul încă n-a fost făcut public.
- O cameră dual mai proastă, inutilă dacă vrei să fotografiezi cu ea și altceva decât portrete în modul „stereo”, sunt sigur că era greu de găsit.
- Ciuciu NFC… What the duck, Xiaomi? Lumea, în anul domnului 2017 plătește cu telefonul mobil, își validează intrarea la metru cu el, își sincronizează rapid căștile bluetooth și sistemul Hi-Fi.
- Nici încărcare rapidă, că e al dracului de palpitant să stai legat de priză 2 ore. Păi de-asta au murit oameni la revoluție?!?
Concluzii finale
În opinia mea, Xiaomi Mi A1 nu merită cumpărat dacă nu ești, după cum spuneam și mai sus, pasionat de bibilit telefonul și alterat sistemul de operare Android în fel și chip. Dacă te lasă indiferent activitățile astea, o alegere mai bună ar fi Moto G5 sau P10 Lite.
Bine punctat, multumim ptr review, credeam ca nu te mai aud anul asta.
Mă bucur că l-ai considerat util. Mulțumesc și eu!
S-a stricat Mi5 sau de ce ai facut downgrade ?
Nu, funcționează perfect. Doar că i-au furat Oanei telefonul și i l-am dat ei. :)
Griji de telefon, și să-l porți sănătos !
Părerile tale îmi sînt utile pentru că fiind în căutarea unui nou telefon, mă bătea gîndul și spre un Xiaomi Mi A1. În funcție de buget, care buget este în funcție de renumerație (vorba lui nenea Iancu) o să mă pot orienta mai bine, incluzînd în criteriile de alegere și acest review. Și îmi place cum spui „timpurile în care numerele contau (…) au apus de mult„, pentru că întradevăr experiența utilizării efective este tot ce contează. Toate cele bune !
Nu e un telefon rău, în ciuda lipsurilor, iar faptul că ii pot pune oricând MIUI optimizat pentru el îl consider un plus. Deocamdată n-am simțit nevoia. Ce îmi lipsea am adăugat prin magisk.
Welcome back! Nu prea comentez de obicei, dar Welcome back! Speram sa ai in curand mai mult timp si pentru blog!
Încetul cu încetul revin. Abia am terminat cu mutatul lucrurilor și cu actele mai importante.
Pentru mine personal telefonul este interesant in special datorita hardware-ului mid-range destul de performant. De obicei fac poze putine, asa ca nu ma prea afecteaza camera duala cu performante slabe. Pacat insa ca nu are NFC si incarcare rapida. Din cate stiu, chipset-ul SD625 ofera aceasta tehnologie.
Pare ok si face poze destul de decente. Nu-mi place design-ul ptr ca imi aduce aminte de Lenovo S60 care m-a dezamagit. Zilele trecute am vazut la un tovaras un Xiaomi Redmi 4x si nu era cine stie ce. Oricum, nu vad vreodata sa cumpar un Xiaomi. Pacat ca marlanii de la Huawei au urcat preturile asa mult si m-au facut sa aleg telefoane rugged.
Salut! Ma bucur ca ai revenit! De cateva saptamani detin si eu un Mi A1, un telefon interesant pentru pretul lui. Sunt curios daca vei face un articol in care explici cum instalezi Magisk, Xposed, Viper4Android si sa recomanzi alte aplicatii.
Salutare! Felicitari pentru noul job si curajul de a o lua de la zero! Revenind la articol constat ca absolut toate telefoanele tip flagship al oricarei firme nu au radio FM! Degeaba iei o aplicatie si asculti radio online deoarece calitatea si volumul sunetului scad simtitor deci explicatia ca ai internet berechet asigurat de provider e cel putin hilara. Chiar nu inteleg motivul si poate ne lamuresti cu acest aspect. Nu de alta
dar citeam zilele trecute pe forumuri cum ca in US de anul viitor legile federale obliga ca producatorii de telefoane sa implementeze in toate telefoanele lor radio FM pentru a se putea asculta mesaje de interes in caz de calamitati, atentate samd cazuri in care internetul ar fi cazut.
Sunt ,,hoti” si pe acolo??? or fi tot romani!?!
Salut. Am incercat sa pun alt ROM pe un MI 5 cumparat de cateva zile asa cum ai descris tu aici : https://clsb.net/instaleaza-urile-xiaomi-telefoane-xiaomi/ si nu mai porneste. Imi arata doar pentru o secunda mi si apoi nimic. Fastboot functioneaza dar mai departe nu se intampla nimic. Ce pot face? A murit?
E posibil sa fi ramas click pe flash all. Din acest motiv nu mai porneste?
Salut. Am ales și eu un mi a1 de câteva săptămâni. Are multe plusuri dar și ceva minusuri. Pe unde am citit camera era criticata. Nu este foarte proasta dar unii recomanda clonarea aplicație de pe pixel. Se pare că da rezultate foarte bune. Cât despre design sper să scoată unul care sa nu copieze iPhone sau Samsung…In rest e super, se mișcă foarte bine.
Numai bine,
Doru
Eu n-am sesizat diferențe majore între ele.
Mă gîndeam să îmi iau unul și eu dar fiindcă nu are NFC am zis pas.