Știam că aceasta este lista pe care o așteptau foarte mulți dintre voi, așadar n-am vrut să vadă lumina zilei înainte de a mă asigura că nu-mi scapă nimic, nici măcar programele pe care le instalez doar atunci când am nevoie de ele. În episodul de astăzi vă voi prezenta doar programele pe care le folosesc în Windows, și-am ales Windows din simplul motiv că e cel mai utilizat sistem de operare ce trece pragul acestui blog și totodată, sistemul de operare pe care-l folosesc cel mai des.

desktop-ul meu

Ceea ce vedeți mai sus este desktop-ul meu. Arată astfel fiindcă îmi place să am la vedere atât informațiile de care am nevoie, cât și pe cele pe care obișnuiesc să le consult relativ des.

Toate acestea sunt afișate având Rainmeter configurat așa cum am explicat aici, platformă în care am aplicat skin-ului Enigma și gadget-ul Arcs pentru afișarea ceasului din centrul desktop-ului. Pe fundal e wallpaper-ul Love Locks. Iar acum să vă prezint celelalte programe…

Programe de mententanță

  • CCleaner (pentru curățare temporare și regiștrii) – Deși datorită curățeniei pe care o face aș prefera Clean Master, trebuie să folosesc CCleaner fiindcă e singurul care-mi permite să păstrez în Internet Browsere câteva cookie-uri fără de care unele aplicații Web dintre cele care vizează strict activitatea mea profesională, ar trebui reconfigurate zilnic.
  • UltraDefrag  (pentru defragmentare HDD) – Este de departe cel mai bun program de defragmentare a HDD-ului. Dintre toate programele pe care le-am folosit în acest scop, acesta a fost cel care mi-a dat cele mai bune rezultate în timp.
  • IObit Uninstaller (pentru dezinstalarea programelor) – Am folosit mult timp Revo Uninstaller PRO, dar la începutul anului trecut am observat că acesta fie nu detecta anumite programe, fie lăsa în urmă resturi pe care ar fi trebuit să le identifice și elimine din PC odată cu dezinstalarea programului. Am încercat diverse alternative, iar IObit Uninstaller mi-a demonstrat că face o treabă de milioane chiar dacă e gratuit!
  • Acronis True Image (pentru full backup) – Prietenul Moxin mi l-a recomandat și, într-adevăr, e mult mai rapid și fiabil decât instrumentul integrat în Windows. Pentru crearea unei imagini de sistem bootez de pe stick-ul USB creat cu instrumentul dedicat acestei acțiuni a programului, iar operația o efectuez din interfața Live CD a Acronis.
  • Baidu PC Faster (pentru mentenanță PC în general) – Părerea mea despre acest program nu s-a schimbat chiar dacă au trecut doi ani de când l-am instalat pentru prima dată.

Securitate PC

  • Bitdefender TS 2015 (antivirus PC) – Îl folosesc din simplul motiv că l-am prins la promoție, dar i-am dezactivat toate protecțiile de care nu am nevoie (spam, firewall, safepay, etc). E un antivirus foarte bun, dar în opinia mea, diferența dintre acesta și Panda Cloud Antivirus Free nu e suficient de mare încât să merite să scoți din buzunar 300 de lei.
  • Windows Firewall (paravan de protecție Windows) – Configurat cum trebuie, firewall-ul oferit de Microsoft e cel mai bun firewall pentru PC. Motivele pentru care cred asta sunt multe, dar pentru a nu mă abate de la subiect nu voi intra în detalii.

Multimedia

  • AIMP (player audio) – Pentru mine reprezintă soluția ideală pentru redarea fișierelor audio în PC. Redă sunetul clar, știe ce-s alea butoane multimedia, are toate codecurile necesare și nici nu papă resurse inutil.
  • KMPlayer (player video) – Dacă ai un sistem audio decent, KMPlayer merită deranjul. În plus față de VLC Media Player, alt favorit de-al meu, are multe opțiuni interesante. La minusuri menționez codecurile disponibile; fără un pachet de codecuri complet nu prea ai ce face cu KMPlayer.
  • K-Lite Codec Pack Full (codecuri audio & video) – E cel mai complet pachet de codecuri și eu am nevoie de el pentru a putea folosi KMPlayer și alte aplicații multimedia.
  • Audacity (editare și mastering audio) – Chiar și fără plug-in-uri e excepțional, dar dacă-i mai adaugi și câteva plug-in-uri și codecuri, acesta devine imbatabil pentru înregistrarea podcasturilor, mastering, cutting, șamd.
  • Handbrake (conversie audio și video) – Nimic nu se compară cu el când vine vorba de convertirea fișierelor audio sau video, din niciun punct de vedere important.
  • Songr (download muzică) –  Cel mai simplu, rapid și util program de descărcat muzică pentru Windows. E bun pentru a descărca muzică nouă sau veche, dispune de foarte multe surse și n-are dependențe.
  • TV Wave (tv online) – Oi fi eu „cocoșul în casă”, dar telecomanda nu-i întotdeauna la mine.
  • Spotify (streaming audio) – Am prin intermediul său mai mare bibliotecă muzicală din lume la un click distanță (îl folosesc cu un cont premium US).

Cloud Hosting

  • Dropbox – Îl folosesc fiindcă dispune de client oficial pentru toate dispozitivele mele. Habar n-am cum am reușit performanța aceasta, dar îmi oferă 72 de GB pentru a stoca fișierele online.
  • Drive – Îl folosesc pentru Quickoffice și Google Docs.

Vizualizare documente și eBooks

  • Word & Excel Viewer – N-am nevoie de editor. Fișierele create cu Office ajung la mine doar pentru a le citi, așadar ar fi inutil să instalez o suită completă în acest scop.
  • Foxit Reader – Pentru că e singurul care-mi acoperă toate necesitățile în materie de documente PDF exact așa cum vreau eu.
  • Icecream Ebook Reader – Pentru că-mi place să citesc cărți și acasă mi-e mai comod să fac asta din fața calculatorului.

Diverse utilizări

  • Photoshop, Premiere PRO, Sony Vegas, Perfect Effects, Ilustrator – foto, grafică și video.
  • Recuva: recuperare fișiere șterse.
  • Belvedere: organizare automată a fișierelor descărcate de pe Internet.
  • FileZilla, Putty, WinSCP (ftp, sftp, ssh)
  • Screenpresso PRO: pentru screenshot-uri și videocast.
  • CDBurnerXP: incripționare CD-uri și DVD-uri.
  • WinRAR: arhivare / dezarhivare.
  • TeamViewer: pentru suport la distanță.
  • VMware Workstation: pentru virtulizare.
  • Unified Remote: controlarea funcțiilor principale ale calculatorului, de pe smartphone.
  • Notepad++: editare fișiere PHP, CSS, etc.
  • HWiNFO – informații system
  • HWMonitor – monitorizarea senzorilor sistemului.
  • Wireshark – monitorizare rețele.
  • µTorrent – download torrente.
  • Chrome, Firefox & Internet Explorer – browsere Web.
  • FrootVPN – navigare în anonimitate.
  • SharpKeys & MapKeyboard – mapare taste.
  • Startup Delayer – clasificarea programelor ce pornesc odată cu sistemul de operare.
  • Ultimate Windows Tweaker – ajustări rapide ale caracteristicilor Windows.

Cam asta ar fi! E posibil să-mi fi scăpat unele programe pe care le folosesc rar, nu zic nu, dar despre acestea îmi amintesc doar atunci când am nevoie de ele, prin urmare nu se află în PC în momentul de fată, nici instalate, nici în versiune portabilă. Diferă mult lista voastră?

Publicitate:
31 comentarii
  1. salutare
    am facut si eu stick usb Acronis True Image 2015 18.0 Build 6055 ,toate bune si frumoase bootez de pe el intru in interfata selectez ceva din ea si se blocheaza ,am incercat pe 2 stick-uri diferite si pe un pc si un laptop si pe toate patesc asa.tu ai reusit sa faci backup de pe stick-ul creat ?

  2. deci tu ai instalat vers 2013 si cu ea ai creat stick-ul cu acronis si poti face back de pe el ,poti sa imi zici si mie ce versiune este exact,te rog frumos.

  3. Multe programe frate….eu folosesc doar patru din cele enumerate de tine

    Windows Firewall, caci de!!, e indispensabil pt Win 8
    IObit Uninstaller, la care, in ultima vreme, am observat niste probleme la dezinstalarea fortata…
    KMPlayer, care de asemenea incepe sa-mi apara lipsa unor codecuri, chestie ce nu se la versiunile vechi..
    Dropbox, fara probleme, deocamdata
    uTorrent
    Chrome
    Am scutit multe programe cum ar fi Antivirus, de back-up, optimizare, fiindca am sistemul inghetat cu Deep Freeze.

    1. Cum te scutește Deep Freeze de antivirus? Tu nu salvezi nimic, niciodată în PC?

    2. In cazuri (rare, pt mine) cand un virus modifica sau produce daune sistemului, simplu restart rezolva problema.
      De salvat o fac intr-o partitie neutra (neinghetata), iar fisierele importante, intodeauna pe un server online, Dropbox, Box, OneDrive, etc.

  4. Folosesti foarte multe programe, majoritatea celor importante si necesare le am si eu instalate, majoritatea recomandate de tine. Nu s-au schimbat multe de la lista veche, ce am aflat nou e programul Icecream Ebook Reader care l-am instalat acum pentru ca kindle-ul ce il am nu are lumina si seara nu am de pe ce citi.

    1. Da, nu neapărat despre setări recomandate, că nu e cazul, ci de cum se folosește.

    1. N-ai motive să o faci doar dacă ai un singur PC conectat la acel router și doar dacă nu conectezi PC-ul și la alte rețele.

  5. Sal, am instalat si eu versiunea asta de windows 10 technical preview si vreau sa stiu de ce imi functioneaza asa de greu. Cand dau sa deschid o pagina pe internet se deschide foarte greu, cand dau sa deschid un fisier dintr-o partitie la fel de greu se deschide. Mentionez ca am instalat versiunea pusa de tine adica 9926, am instalat corect, adica am urmat toti pasii pe care trebuie sa-i faci pentru a instala un sistem de operare. Poate ma poti ajuta cu ceva sfaturi. Multumesc.

    1. Pentru că încă se lucrează la ea și sunt probleme. Vezi că au fost publicate ieri update-uri importante care rezolvă multe probleme ale Windows 10, instalează-le.

  6. @cristian mai bine ai face o sectiune si cu linu ca sigur ai citii multi. ca win e praf pe langa linux. si la capitolu securitate win e mic copil pe langa linux si pe linux se remediaza mult rapid o pb prin update decat pe win.

  7. Buna ziua!
    Am instalat Google Chrome. Cand l-am deschis a mai aparut alte doua tampenii: MyStart by IncrediBar.com si Certified-Toolbar Search. Cum scap de ele?
    Am Windows XP cu liceenta.

  8. Salut. Cum pot pune RSS pentru vreme la Rainmeter pentru orasul Roman ? Iar sa apara noutatile de la Gmail sau Facebook la Rainmeter imi poti spune unde le pot gasi ?

  9. Folosesc si eu cateva programe din lista. Eu am insa o problema veche si pentru ca am vazut cat esti de amabil si binevoitor, indraznesc sa te intreb si eu ceva. Nu pot sa scap de XP pentru ca versiunile urmatoare de explorer sant incapabile sa lase utilizatorul sa mute direct prin tragere un fisier in alt loc intr-un folder. (exact asa cum e posibil sa muti un fisier prin tragere in orice loc pe desktop). Desigur ma refer la optiunea de a deschide fisierele unui folder in varianta „miniaturi”. Am mare nevoie de aceasta facilitate si te rog mult daca cunosti un programel care sa modifice windows explorerul din Windows 7 sau 8 ,asa cum era la XP. Multumesc mult.

    1. Răspunsul pe care-l cauți se află aici. Dezactivezi așa cum e explicat acolo funcția de aranjare în mod automat a conținutului, apoi poziționezi fișierele după bunul plac. Pentru a afla dacă este rezultatul dorit, sfatul meu e să rulezi Windows într-o mașină virtuală și să aplici în aceasta setările înainte de a instala Windows 7 în PC.

  10. Multumesc foarte mult. Nimeni nu a stiut sa-mi spuna daca e posibil si bineinteles au spus ca este ceva inutil. Ei folosesc vizualizarea in „Detalii” si chiar nu pot sa-i inteleg, acum cand majoritatea fisierelor sant imagini. Inca o data, multumesc.

  11. Multumesc pentru aceasta lista cu programe. Nu am mai folosit Windows de ani buni de zile. Insa am luat un laptop refurbished acum cateva zile cu licenta Windows 7 pe el, am facut gratuit upgrade la W10 si nu mai stiam ce programe sa-i pun, in special pentru intretinere. Cu toate ca, presupun, doar ocazional o sa-l folosesc, Windows 10 e ok, imi place.
    Am dat recent de blogul tau, desi putin l-am rasfoit, pare util si explicit. Felicitari !

  12. as dorii sa vb cu tine la tel. 0743 *** ***
    am instalat win 7 si doresc sa pun si win 10, am introdus DVD cu win 10, bootez, imi apare imaginea de la win 10 si nu mai face nimic, am incercat si cu stick bootabil si face la fel. de ce nu merge? multumesc

    1. Îmi pare rău dar nu te pot ajuta prin telefon. Pentru a încerca să-mi dau seama de problemă va trebui să-mi oferi ceva mai multe detalii, de exemplu modelul sau specificațiile PC-ului în care vrei să instalezi W10.

  13. Cristian, KMPlayer a devenit, in timp, un program slab, de cand a fost preluat de Pandora. Eu folosesc Daum POTplayer. Autorul este acelasi, dar POT este cu adevarat gratuit si mai bun.
    Mai poti considera si SumatraPDF ca e-book reader.

  14. Baidu PC Faster este si antivirus. De ce nu e suficient si imi mai mai trebuie un program antivirus? Am asa eu o impresie ca nu au rost atatea programe, cel putin pe calculatorul meu care e mai vechi.

  15. m.am jucat cu/pe un Linux Ubuntu cu niste virtualizari si nu mai vrea sa plece/porneasca sistemul….ce se poate face/recupera….multumesc
    eu ma impacam f.bine cu IE,da nu prea mai are support ce se poate face ?,spre ex nu mai pot deschide mail-ul si anumite pagini/site-uri…sunt de accord cu cele mai multe progr/app.lic propuse +altele de care nu stiam….mersi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.