Pentru a afla care este cel mai bun program de văzut filme pe calculatorul tău, înainte de toate, va trebui să le cunoști și folosești pe cele mai bune dintre cele disponibile, freeware ori shareware. E important să faci acest lucru deoarece nu toate programele funcționează la fel și nici nu oferă aceleași rezultate în toate sistemele în care sunt instalate, resursele —în special procesorul, placa video și memoria ram— jucând un rol deosebit de important în buna funcționare a acestora.
De-a lungul timpului am instalat și folosit tot felul playere video, însă doar câteva dintre acestea au răspuns nevoilor mele, respectiv BS.Player, VLC Media Player, GOM Player, Media Player Classic, Kantaris Media Player, KMPlayer, PotPlayer și SMPlayer; dar haideți să le luăm pe rând…
BS.Player
Folosesc BS.Player pentru a reda filme pe sistemul desktop, deoarece acesta are o configurație hardware superioară laptopurilor, inclusiv un monitor Full HD. BS.Player este unul dintre puținele aplicații care se pot lăuda cu peste 70 de milioane de utilizatori din întreaga lume, iar în astfel de circumstanțe cuvintele de laudă la adresa sa își pierd rostul. Din acest motiv mă voi rezuma la menționarea principalelor funcții și caracteristici care fac din el playerul favorit pentru redarea filmelor a atâtor milioane de oameni.
BS.Player, asemeni majoritatea programelor ce compun această listă, dispune de propriul său pachet de codecuri. Cu alte cuvinte, folosindu-l vom putea reda în calculator fără nici un fel de probleme filme și muzică în format AVI, 3GP, ASF, ASX, CDA, DAT, DIVX, M2V, M2P, M3U, M2TS, MKV, MP3, MP4, APE, FLAC, FLV, MP2, MEPG, MPG, OGG, OGM, PLS, VOB, WAV, WMA sau WMV. În plus, BS.Player dispune și de identificare și descărcare automată a subtitrărilor.
Deși BS.Player este unul dintre cele mai puțin pretențioase playere video, acesta putând fi utilizat fără probleme chiar și în calculatoarele mai vechi, consumul său de resurse este puțin superior celui avut de VLC în aceleași împrejurări. Chiar și așa, acea mică diferență m-a determinat să-l folosesc doar în sistemul în care consumul de energie nu presupune o problemă.
VLC Media Player
VLC Media Player este un program open-source excelent pentru redarea fișierelor video și audio, are un consum foarte redus de resurse, oferă posibilitatea activării limbii române pentru mesajele de notificare și meniurile de opțiuni. Deoarece VLC Media Player include toate codecurile de care putem avea nevoie pentru a reda filme și muzică în cele mai utilizate formate, pentru a-l utiliza nu mai este necesar să instalăm un pachet de codecuri adițional.
VLC Media Player admite subtitrări, poate fi îmbunătățit prin instalarea de plugin-uri și extensii, interfața sa poate fi personalizată, poate reda filme de pe CD, DVD sau Blu-ray Disc sau din fluxurile de rețea (streaming video). Din punct de vedere al compatibilității, acesta poate fi instalat în toate distribuțiile Linux și în toate versiunile sistemelor de operare Windows și OS X actuale. De asemenea, VLC Media Player poate fi instalat și în smartphone-uri și tablete cu Android, programul dispunând de o versiune 100% compatibilă cu acest sistem de operare dezvoltat de Google pentru telefoanele de ultimă generație.
GOM Player
Datorită codecurilor pe care le include, a consumului de resurse redus avut în timpul funcționării și a calității video și audio oferit la redare, GOM Player poate reda fișiere multimedia în format GOM, AVI, DivX, ASF, ASX, WM, WMX, WMP, WMV, WVX, MPEG, MPG, MPE, M1V, M2V, DAT, VOB, MP4, 3GP, K3G, LMP4, SKM, DMSKM, RMVB, RM, OGM, MKV, IFO, DMB, OGG, AC3, XviD sau H.263 și în plus, dacă încerci să redai cu el un film pentru care nu dispune de codec, îți fa afișa o fereastra care te va trimite direct pe site-ul de download al acelui codec.
Am folosit GOM Player o bună bucată de timp și am prins foarte mare drag de el, așa că nu puteam alcătui o astfel de listă fără a-l menționa. După cum am spus și mai devreme, GOM Player include codecurile necesare redării celor mai răspândite formate video și audio, afișează corect subtitrările și dispune de mai multe interfețe. În plus față de celelalte programe, acesta include trei moduri de redare: normal, high-quality și TV-output.
Media Player Classic
Media Player Classic, cunoscut și sub denumirea prescurtată de MPC-HC (Home Cinema), este unul dintre cele mai vechi, dar apreciate playere utilizate pe scară largă, datorită unor caracteristici de excepție, cum ar fi eficiența de redare a conținutului video, fără opțiuni încărcate care ar afecta performanța generală.
Interfața este simplă, minimalistă, punând la dispoziție strictul necesar vizionării în bune condiții a filmelor și videoclipurilor. Cu toate acestea, meniul contextual, click-dreapta pe suprafața de vizionare, dezvăluie opțiuni destul de avansate cum ar fi redimensionarea ferestrei, controlere de navigație, diverse filtre sau managerul de subtitrări.
Secțiunea Opțiuni este menită să ajute utilizatorul în personalizarea programului conform cerințelor sale, inclusiv asocierea cu diferite formate de redare. Caracteristica de redare a CD/DVD-urilor completează panoplia de opțiuni a player-ului.
Așa cum am menționat mai sus, fiind un player destul de simplu, Media Player Classic este direct dependent de un număr de codecuri, care trebuiesc descărcate manual de utilizator, pentru redarea anumitor formate. În caz contrar, Media Player Classic poate reda toate formatele compatibile cu sistemul de operare Windows.
Download Media Player Classic
Kantaris Media Player
De Kantaris Media Player am aflat de la un cititor al blogului în urmă cu aproximativ doi ani și încă îl folosesc pe netbook deoarece, deși are un consum de resurse superior celorlalte programe menționate mai sus, este cel care îmi oferă cea mai bună calitate video la rezoluția slabă a acestuia (1024x600).
Din punct de vedere al caracteristicilor, Kantaris Media Player nu are nimic de invidiat niciunuia dintre celelalte programe tratate în această postare ci din contră, la anumite capitole —calitatea redării pe monitoare de rezoluții mici, de exemplu— stă mai bine și decât VLC Media Player și decât BS.Player. Kantaris Media Player este în opinia mea programul care afișează cel mai bine subtitrările, iar dacă nu vă descurcați suficient de bine cu limba engleză încât să nu aveți nevoie de subtitrări, trebuie neapărat să-l încercați. În ceea ce privește formatele filmelor pe care le veți reda cu ajutorul său, vă asigur că nu aveți de ce să vă faceți griji, Kantaris, datorită faptului că este realizat VLC-ului, oferă aceeași compatibilitate cu acesta.
Download Kantaris Media Player
KMPlayer
Asemenea celorlalte media playere gratuite din această listă, KMPlayer este un program de văzut filme foarte apreciat, acesta oferind posibilitatea redării unei game largi de formate media, atât video, cât și audio: AVI, MOV, MPEG, MKV, MP4, FLV, 3GP, TS, WMV, ASF, SWF și RM pentru video, și MP3, AAC, WAV, WMA,CDA, FLAC, M4A, MID, OGG și AC3, DTS pentru audio. De asemenea, are suport pentru redare CD/DVD-uri, fișiere media în format ISO și multe altele.
KMPlayer poate citi orice format de subtitrare, cu posibilitatea alegerii stilului, fontului, culorii, sincronizării, etc. Pe lângă posibilitatea procesării subtitrării, acesta este capabil și de procesare audio sau video, răspunzând astfel pretențiilor utilizatorilor mai avansați.
Suportul pentru media streaming (HTTP Streaming), server FTP (UTF-8), nu lipsesc, oferind un pachet complet de codecuri interne, plus posibilitatea integrării unor plugin-uri pentru audio-player-ul Winamp și filtrul DScaler.
PotPlayer
PotPlayer este player video care, în mod sigur, poate răspunde ambelor categorii de utilizatori. Începând cu procesul instalării și terminând cu opțiunile de redare, toate caracteristicile acestui program sunt accesibile oricui.
La fel cum era de așteptat de la orice player aflat în această listă, PotPlayer suportă o gamă largă de formate audio, incluzând WAV, WMA, MP3, OGG, M4A, AAC, RA, FLAC și MOD, iar video AVI, WMV, ASF, MPEG, M2V, MTS, DPG, formate WebM, AMV sau DivX. În plus, față de alte player-e, are suport și pentru formatele mai deosebite, cum ar fi M3U, ASX, PLS, WVX sau CUE.
PotPlayer oferă utilizatorilor săi controlul total asupra funcțiilor sale, permițând modificarea vitezei de redare, reglarea volumului audio, al contrastului și luminozității. De asemenea, este disponibilă personalizarea interfeței, răspunzând astfel celor mai exigenți utilizatorilor.
Pentru a ușura deschiderea meniurilor și setărilor, PotPlayer oferă comenzi rapide ale tastaturii și chiar atribuirea diferitelor funcții butoanelor mouse-ului. Datorită consumului redus de resurse, PotPlayer este recomandat și pentru sisteme cu o configurație hardware mai redusă.
SMPlayer
Atât utilizatorii noi, cât și cei mai vechi ai unui calculator, se orientează spre programe nou apărute, inclusiv când este vorba despre player-e. Însă un utilizator experimentat nu va renunța la un program bun chiar dacă este vechi, însă actualizat. Este vorba de SMPlayer, un media player care face o impresie deosebită prin intermediul funcționalității sale impresionante, simplitatea și ușurința în utilizare. Pentru performanțe maxime, kit-ul de instalare include caracteristica de detectare ce va scana automat și recunoaște tipul de procesor, optimizând funcționarea player-ului în funcție de caracteristicile procesorului.
SMPlayer vine cu un suport remarcabil pentru peste 192 video și 85 de codec-uri audio. Astfel, se pot reda fișiere media în formatele cele mai populare ca AVI, MPEG, VOB, ASF, WMA, WMV, RM, QT, MOV, MP4, Ogg,OGM, MKV, VIVO, FLI, NuppelVideo, yuv4mpeg, FILM, RoQ, VCD, DVD, SVCD, Blu-ray, 3ivx, DivX 3/4/5, WMV și H.264. În afară de aceasta, MPlayer oferă posibilitatea redării discurilor VCD, DVD, SVCD, Blu-ray, 3ivx, DivX 3/4/5, WMV și chiar filme H.264.
Instalarea SMPlayer impune ceva mai multă atenție, în sensul că programul are trei moduri de instalare: cel minim, care cuprinde numai UI MPlayer (de asemenea, cunoscut sub numele de MPUI), cel complet cuprinzând MPUI și SMPlayer, împreună cu toate codec-urile necesare și cel personalizat, destinat utilizatorului avansat, ce permite selectarea manuală a componentelor dorite.
Download SMPlayer
Iar acum, cunoscându-le pe cele mai bune playere video, nu vă mai rămâne decât să le încercați și să decideți care dintre acestea se adaptează cel mai bine necesităților voastre! Simplu, nu?!? :)
Simplu,VLC Media Player, e singurul care nu mi-a facut figuri :)
splash pro ex player le bate pe toate,dupa mine ar fii asa
1- splash player
2-potplayer
3-vlc player
Chiar daca articolul este cam vechi… chiar nu vede nimeni ca acest GomPlayer are o reputatie foarte proasta!? Zic si eu asa… nu dau cu paru’…
Sunt si utilizatori care il prefera ridicandu-l in slavi.
Personal nu mi se pare o alegere potrivita pentru mine nu neaparat din cauza reputatiei sale cat a altor aspecte de diferentiere.
Eu consider ca a fost oarecum o clona a unui alt celebru player,KM Player…
Din experientele trecute cu el nu il recomand dar daca doriti a testa lucruri noi,go ahead :P.
Cel mai bun player video este Splash de la Mirillis, în folosesc de mai bine de 2 ani și crede-mă că dă clasă la orice player video existent la ora actuală pe piață! Bine, ce aș putea spune, nici gratis nu e, deci era de așteptat! ^.^
Vorbesc aici strict de Windows 10/8.1 și 8, dacă mai sunt și unii care încă folosesc antichitatea aia de 7, sau chiar mai rău… ei bine asta e partea a doua! =)))
vorbiti ca niste copii ce au descoperit prima oara nu stiu ce jucarie..NU EXISTA cel mai bun player.toate au plus si minus..cand cineva scrie,X este cel mai bun player,ar trebui sa modifice in,MIE IMI PLACE acel player,altfel pare cel mai penibil coment,de gradinita..orice player se incadreaza in cerintele fiecarui utilizator,asa ca nu exista cel mai bun,ci,cel mai potrivit pt fiecare..m-am saturat de acele coment de gradinita,in orice domeniu,precum X soft este cel mai bun pt ca….imi place mie
bravo vali intradevar cineva in cunostinta de cauza vedem comentarii dintre cele mai nastrusnice cel mai bun cel mai tare nu exista am testat de-a lungul anilor multe playere multe din ele cu bani care sunt undeva la nivelul celor free toate au plusuri si minusuri chestie de optiune ce iti place la unul sau la altul
…….o mica completare..incercati-le pe toate si veti descoperi singuri care vi se potriveste.nu va mai luati dupa top-uri facute de „profesionisti”..pt mine cel mai potrivit este Potplayer.este singurul ce a redat orice fisier folosit,singurul ce a redat clipuri de pe youtube la calitate 1080p fara intreruperi datorita buferului generos,si la un consum mem+proc foarte redus fata de alte playere..sa nu mai zic si de multiplele optiuni configurabile..nu stiu daca este”cel mai bun”,dar imi place mie :)
…nu stiu daca este cel mai potrivit loc pentru asta,dar tin sa MULTUMESC SINCER pentru cel sau cei ce tin in viata acest loc,nota 10+ pt toate articolele si sfaturile postate de unde am invatat foarte multe,iar tot ce am pus in practica de aici mi-a functionat perfect si cu rezultate foarte bune..Felicitari Cristian pentru toata munca depusa…daca am gresit locul,rog pe cel in drept sa stearga sau sa mute unde crede de cuvinta..multumesc.
Buna . Cu ce player trimit un film pe un smart tv?
Testeaza Kodi.
As renunta la acest Splash din start,al doilea VLC Media Player!Aici nu evorba de vreo preferinta,la cite erori dau astea doua,mai bine te lipsesti de ele!
Super tare