Google Play, magazinul oficial al Android, deși reprezintă principala sursă de aplicații pentru telefoanele și tabletele cu acest sistem de operare, nu este singurul de acest gen. Mai sunt și altele ce merită cunoscute, nu neapărat pentru a-l înlocui pe primul, ci pentru a-l completa.
APKMirror este unul dintre acestea, cel mai cunoscut dintre toate, la care mulți dintre noi am apelat cel puțin o singură dată pentru a descărca versiunea anterioară a acelei aplicații care nu a mai funcționat cum trebuia după actualizare.
Deși permite oricărui dezvoltator să-și publice aplicațiile cu ușurință, APKMirror a devenit mai mult un fel de backup al Google Play, și totodată un refugiul de preferat al oricărei aplicații pentru Android care, deși inofensivă pentru dispozitiv sau datele utilizatorului, a fost exclusă din magazinul oficial deoarece încalcă termenele de utilizare ale altor servicii Google (un bun exemplu ar fi cele care permit descărcarea vide-urilor de pe YouTube).
Uptodown a început aventura din postura de gazdă pentru aplicațiile Windows, concurând pe acest segment cu Softpedia, Soft32, șamd. În timp, i-au fost adăugate secțiuni pentru alte sisteme de operare, printre care și una dedicată în întregime dispozitivelor cu Android.
Asemeni APKMirror, acesta ne oferă doar posibilitatea de a descărca fișierul de instalare a aplicațiilor (apk), dar se diferențiază de primul prin catalogul mult mai bogat și diversificat.
Apptoide este una dintre cele mai bune alternative la Google Play, pe care eu o recomand de regulă tuturor celor care preferă să stea departe de serviciile Google.
Se remarcă și prin aspectul minimalist, intuitiv și atractiv, dar mai presus de asta, o face prin catalogul bogat în aplicații și jocuri pentru toate vârstele și gusturile, dar și posibilitatea de a exclude de la actualizarea automată a anumitor aplicații sau jocuri.
Este disponibilă și în versiune Lite, destinată dispozitivelor Android din prima generație, sau a celor sărace în resurse și, de asemenea, în versiune optimizată pentru utilizarea pe un Smart TV cu Android. Fiecare dintre acestea sunt traduse și adaptate în limba română.
F-Droid își rezervă privilegiul de a fi alternativa open source a Google Play. Devine lesne de înțeles, dacă nu ignorăm tipul de aplicații pe care le admite sub propriul acoperiș, de ce nu poate concura, dpdv al diversității, cu celelalte magazine consemnate în lista curentă.
MoboMarket, în schimb, o altă alternativă interesantă la Google Play de care am aflat recent de la un cititor al blogului, e printre puținii componenți ai acestei liste care se poate lăuda cu peste 100 de milioane de utilizatori activi, dar și cu calitatea de a se număra printre puținele care au implementat soluții eficiente de evitare a malware-ului.
Astăzi se împlinește o săptămână de când l-am instalat, dar îl consider prea agasant când vine vorba de recomandări; în permanență îți găsește un „must have” și nu-ți dă pace până când nu te lași înduplecat și-i faci pe plac. În ciuda acestui comportament care ar determina orice om normal să-l dezinstaleze, eu îl păstrez deoarece mi-e foarte util pentru a descoperi aplicații noi, interesante; adică materie primă pentru articole.
Nu puteam uita de Amazon Undergroud, alternativă a Android care, începând cu prima sa versiune, e de nelipsit din dispozitivele mele cu acest sistem de operare. Din păcate pentru Amazon, cumpăr foarte puține aplicații din el, iar atunci când o fac, le cumpăr doar pe cele aflate în promoție, că îl țin special asta.
Deși lista se încheie aici, dacă descoperiți că v-am omis preferatul, aștept cu deosebit interes să mi-l faceți cunoscut, și vă promit că îl voi adăuga cu prima ocazie ivită.
Salut Cristi ce parere ai de Mobogenia?Si poti sa faci si un review/tutorial pentru noul soft de securitate de la advanced systemcare ?????
O părere relativ bună, de mult plănuiesc un articol. Despre program voi scrie, însă nu aici, ci pe site-ul programecalculator.ro, ca de obicei.
Salut,iti multumesc ca ai postat si alte aplicatii gen Magazin play ! mam tot saturat de conturi pe google ! apropo am citit undeva ca facebook iti foloseste telefonului pentru a te spiona ! asa ca am renuntat la conturi definitiv !
Da este o idee mai buna cu mai multe aplicatii