De i3 n-am aflat de pe r/unixporn, unde e un festival al tot ce înseamnă tiling window managers, ci instalând din greșeală Manjaro i3. Mi-a plăcut, dar Manjaro tot Manjaro: îți trebuie cel puțin un master în Linux pentru a o aduce la nivelul de optimizare avut de Pop!_OS ori Solus!
Nu-s chiar atât de fan Arch. În plus, Linux continuă să reprezinte pentru mine un instrument și nimic mai mult, sau și mai bine spus, o platformă în care pot folosi programele fără de care în cel mai fericit caz aș spăla vagoane-n gară, așadar n-am niciun motiv să-l învăț pe de rost.
Dar chiar și așa voiam i3 pe X230 și neapărat în Pop!_OS!
Soluția a venit prin Regolith, pe care l-am instalat înainte să bag de seamă că există un depozit care îți permite să instalezi i3-ul în aproape orice fork al Debian:
$ sudo add-apt-repository ppa:regolith-linux/release $ sudo apt install regolith-desktop-complete
În plus, cei din spatele distribuției au documentat foarte bine totul, astfel încât unul ca mine să înțeleagă ce și unde să modifice pentru a-l adapta la propriile necesități.
Mă veți întreba care-s avantajele față de a folosit i3 pe Manjaro ori Arcolinux: păi sunt câteva. De exemplu, Pop!_OS e atât de bine optimizat pentru laptopuri încât pot lăsa X230-ul în repaus vineri, cu bateria 70-80% și continua luni cu 65-70%; iar asta fără a instala și bibili TLP ori PowerTOP.
Nu trebuie să compilezi kernelul pentru a face un nenorocit de LED să se aprindă, ori pentru ca butonul Mute să facă lucru acela pentru care fabricantul l-a pus acolo. Și-as mai avea, dar ați prins ideea.
Salut.In continuare nu pot testa Pop deoarece nu vrea sa booteze.L-am pus pe USB cu multiboot, cu utilitarul din MX, nu vrea si pace.Mie personal nu-mi prea place partea de arch poate si pentru ca in Debian am in repozitoriu aproape 60000 de pachete, in AUR sunt semnificativ mai putine.Ideal e ca fiecare sa gaseasca o distributie si sa se specializeze pe aceasta.Eu de exemplu am un folder de capturi de ecran cu setarile din MX, la reinstalare merge foarte repede.Personal dupa ce am incercat aproape toate DE enviroments di Linux, am ajuns la concluzia ca foarte personabilizabil este XFCE, desi la prima vedere nu ai zice asta.
La Manjaro un plus e ca au basic version.Vine curat, fara bloat.Un minus e ca nu poti instala wireless, trebuie cablu.De fapt eu asa am impartit Linux-ul, dupa usurinta la instalare.
Ce mi-a placut inafara ecosistemului Debian a fost OpenSuse.Frumos cu mediul KDE, doar ca (vorba ta) numai pana faci sa ai conexiune wi-fi ajungi invatat in ale Linuxului.
Ca si concluzie, Linux este o solutie viabila pentru utilizatorul obisnuit.Am instalat pentru prieteni si amici Linux, nici unul nu a trecut inapoi pe Windows, oamenii-s absolut multumiti din varii motive : ba lipsa de virusi, ba lipsa de lag etc.Viitorul posibil utilizator de Linux trebuie doar sa incerce sa faca tot ceea ce face in Windows pe Linux.La inceput cu dual boot.In momentul cand sari de 80%, poti renunta la W.Restul de 20% apare natural.Cel putin asa a fost in cazul meu.
Ai încercat Etcher (https://www.balena.io/etcher/) ?
E echivalentul lui Rufus din Windows. Nu am avut probleme cu el (pentru distribuții linux).
Legat de arch, dacă te refereai la inconvenientul de a-l instala prin wifi, lucrurile s-au mai schimbat în ultima vreme.
Poți arunca o privire la un ghid de instalare realizat de `EF – Tech Made Simple` from Youtube (https://youtu.be/8T0vvf1xm58). Eu am ajuns să cred că instalarea la Arch nu e cea mai complicată, ci setarea propriuzisă a propriilor preferințe (asta si erorile specifice fiecărei platforme, există, sunt ilogice, apar și dispar când nici nu ai habar)
Legat de MX-Linux, nu l-am incercat, dar poate o să o fac, acum că au adăugat installer direct pentru KDE.
Ciudat că nu te lasă. Dă o eroarea anume? Cum instalezi, uefi sau legacy?
Referitor la Debian, eu am început cu Ubuntu pe vremea când îți trimiteau CD-ul acasă (dacă nu mă înșel, am început cu 8.04), iar de Suse și Fedora, în această ordine, am aflat deja când era prea târziu pentru a mai avea chef să mă obișnuiesc cu alt manager de pachete șamd.
Cu Pop!_OS e oarecum diferit, iar asta deoarece pe Thinkpaduri vine așa de fain optimizat încât nu-ți bați capul cu absolut nimic. Pentru reinstalării trag de dotfiles, astfel am sistemul gata de atac la doar câteva secunde de la instalarea programelor.
Cât despre Linux vs. Windows am mai discutat. Sunt instrumente și cam atât. De exemplu, de când cu pandemia eu lucrez foarte mult conectat prin RDP la PC-ul de la birou, iar lucratul astfel din Remmina sau alți clienți RDP pentru linux n-are nici o treabă cu lucratul conectat folosind clientul RDP nativ al Windows. Procesez destul de des și fotografii RAW, ori asta în Linux e aproape imposibil.
Fără să mai spun că cine pune semnul egal între LibreOffice și Microsoft Office, nu cred că a lucrat vreodată cu acestea în adevăratul sens al cuvântului.
În concluzie, nici Windows nu e rău și nici Linux perfect. Open Source și ce mai vrei tu, dar câți știm să examinăm întregul cod? Eu nu și nici nu-s pasionat, dar cine îmi garantează mie că bug-urile celebre detectate inclusiv în kernel după 10-15 ani nu erau în realitate backdoors?
Windows colectează și trimite date, corect, dar există soluții. Oricând poți instala GlassWire ori adăuga un Firebox ori un Pi-hole între router și PC pentru a lăsa să treacă doar ceea ce realmente contează. Android procedează la fel, dar puțini utilizatori de Linux și Android se plâng de asta, iar despre cât de OpenSource este nici nu cred că are rost să vorbim.
Pe de altă parte, mi se pare stupid să nu folosească Linux cineva care în afară de a consuma multimedia și naviga pe Internet nu face altceva de la PC.
Interesant articolul. Când am vazut `i3` în titlu mă gândeam că te-au convins sigur cei de pe r/unixporn :)
Pot înțelege plângerile la adresa Arch, am avut și eu probleme cu el recent. Din cauza programului cu care mi-am facut un stick multiboot tot aveam probleme în arch cu pulseaudio. Nu-mi detecta microfonul la laptop, tot se bloca, … (i-am facu reinstal recent, venind tot de la Arch instalat. Mi-am căutato singur)
Legat de PopOS, nu știu ce să spun, 2 lucruri mă țin la distanță momentan:
– Gnome, da, nu sunt unul dintre fanaticii contra, dar pentru laptop-ul meu tot am avut probleme în trecut cu scalarea textului (oribilă). Asta și extensiile care crapă la fiecare update, resursele consumate (Am folosit XFCE si acum sunt pe KDE, m-am obisnuit cu sistemul la ~560MB după boot, nu la ~1.1GB. La 8Gb sistemul diferența îmi este importantă, mai ales când lucrez la un cod și am vreo 20+ taburi în firefox pentru depanare probleme)
– Mentalitatea minimală. M-am obișnuit (prost) de la arch ca în sistem să am doar minimul necesar de pachete ~1200 (Cred). Acum când văd o distribuție cu prea multe aplicații preinstalate nu mă simt în apele mele. Am ajuns să nu doresc să fac un unistall masiv în sistem din motive de stabilitate și oarecum comoditate.
Nu zic că Arch este perfect, chiar din contră. Mi-a facut zile amare prea multe. Dar îmi oferă ceva ce în Ubuntu obțin ceva mai greu: cele mai recente aplicații de care, uneori, chiar am nevoie (s-au m-am învățat să am nevoie, preferințe, nu ai ce să le faci).
De compilat kernel chiar nu am chef și nici experiență (aici să se ducă pasionații Gentoo, cei care consideră că 2 zile de compilat la aplicații aduce cu sine o justificare mai mult decât cea personală).
Am încercat cam tot ce mi-a stat în putință, că-mi doream încă de pe vremea lui Antergos să trec pe Arch, dar am ajuns la stadiul în care dedicam mai mult timp depanării problemelor decât utilizării propriu-zise, așa că m-am dat bătut.
Și da, ai perfectă dreptate referitor la Gnome, și deși sub Pop e ok, surprinzător chiar, tot mai trebuie bibilit cu tweaker-ul.
Indiferent cum setez Bios-ul, Pop! nu bootează.Fara erori.Nu pornește, simplu.Mai încerc oricum, și mai încerc să-l scriu pe USB cu alt utilitar.
La un punct am zis că-mi construiesc un Arch de la 0.Doar ca asta implica timp și lectura multă.Doar ca între timp am ajuns la MX, și de aci am știut ca am găsit ce vreau.Si probabil a or scoate o ediție cu Gnome s-atunci vom fi mai mult de o gramada fericiți.
Versiune minimala au scos, insa eu prefer sa dezinstalez ce nu am nevoie.Am vreo 2800 de pachete
instalate dacă nu ma insel.
La Suse cred ca e cel mai bine implementat KDE-ul.Duminica am rulat puțin KDE Neon, categoric nu.Nici cal nici măgar.
Încearcă cu Popsicle dacă Etcher nu ajută, mereu mi-a funcționat bine.
Etcher nu-l pot instala, deoarece nu e pachet Debian, cel putin asa-mi zice GDebi cand dau sa-l instalez.Popsicle am gasit sa-l instalez doar prin comanda in terminal, si vad acuma ca aceasta comanda e doar pentru distributii bazate pe Ubuntu.Ori a mea e bazata pe Debian.No, in fine, mai caut, ciudat e ca Multiboot-ul de-l folosesc eu a scris o gramada de distributii, doar Pop!OS nu vrea, adica imi zice ca l-a scris, dar nu booteaza.
M-ar interesa o parere. Mă pregătesc ca în vacanța de iarnă să-mi basculez datele din laptop pe un nou SSD (256Gb cu dual-boot și windows cu visual studio instalat se dovedesc azi neîncăpători). Cum a ajuns să mă termine micile imperfecțiuni ale Arch-ului la instalare (bestie neîmblânzită), caut alternative (căci tot am ocazia). Cum zicea cineva odată, nu apreciezi defapt minimalismul până nu ți se umple casa de probleme de câteva ori la rând.
Planul de bătaie ar fi simplu (după standardele mele):
– Mut actualul SSD pe laptopul părinților (un Cerelon single-core cu 2Gb de Ram). Cum nu au mai simplaviețuit prea multe distribuții pe 32 de biți, fac un efort și instalez pe el Debian (laptopul poate 64bit, dar la ce îl folosesc ei – chromium – e mai degrabă un overhead).
– Pe noul SSD, instalez Windows-ul (aș fi încercat AME, dar incompatibilitatea cu noile versiuni de Office e un drawback) și Un Linux (aici e cu interpretare, obișuința iar mă lasă cu sechele).
Aș cere o părere despre Solus. Au trecut vreo 2 ani de când nu l-am mai folosit și sunt curios despre cum a mai evoluat proiectul. Și pe atunci era stabil, dar repo-ul cam limitat m-a ținut departe de el. Pe lista de posibilități mai am Manjaro (pe care l-am de vreo 3 ani, până ca un update care să-mi strice sistemul să apară și să mă forțeze a mă reorienta pe Arch), Kubuntu/KDE Neon (nu le-am folosit în prealabil, dar primii mei ani pe linux au fost pe Xubuntu, până când erori enervante să mă împingă a cauta ceva nou) și Void (literalmente nu l-am testat, doar știu că este o alternativă rolling-release la arch, cu posibilitatea de a compila pachetele lipsa din repo din sursă)
Că tot m-am lungit și scuze de vorbăraia multă, ce m-ar interesa ar fi:
– Ce parere ai despre Solus, curent?
– Ar merita să-mi instalez PopOS și să înlocuiesc Gnome cu KDE (din motive de preferință) ?
– Despre Debian ca o soluție pentru Laptop? Prea greu de administrat ? (mă tentează faimoasa stabilitate + posibilitatea de a-l instala minimal, linie de comanda, și apoi să-i adaug eu mediul plasma, evitând restul pachetelor care nu mă interesează)
Totul depinde de cât timp am la dispozitie, dar atât cât va fi posibil, vreau să explorez și alte posibilități.
Solus-l-am rulat live recent, mi se pare cam simplut, și am impresia ca nici magazinul lor nu e prea bogat.
Debian-pe asta dacă nu l-am încercat, n-am încercat nimica.E ca și cum ți-ai cumpăra BMW și ei ți-ar da caroseria motorul și cutia de viteze sa ți-i le ansamblezi tu.
Dacă ai hardware nou,vezi ca au scos recent un MX cu KDE.Eu din păcate nu am pe ce sa îl instalez, hardware cam depasit.Au și o versiune minimala am văzut acum recent pe blog.
Mi-a mai plăcut (grafic) Elementary OS.
Referitor la KDE, cel mai bine implementat cred ca e la OpenSUSE.
Pe 32 de biți exista MX, am avut, e ok, încă îl mai țin în viata, chiar citisem pe forum ca au făcut sondaj dacă să-l mai tina.
Eu folosesc Garuda Linux si uneori Peppermin OS Linux. Garuda Linux este o distributie Linux desktop bazata pe Arch cu medii desktop (KDE Plasma, GNOME, Cinnamon, MATE, Xfce, LXQt, Wayfire, bspwm, i3, Deepin, UKUI si Recbox variantele „Ultimate”, si „Lite”). Mai folosesc si brazilianul LinuxFX 10.7 (seamana cu W10). De obicei creez cu Ventoy, un stick usb multiboot, cam 64 sau 128 Gb plini cu SOuri de Linux. Am mai incercat cateva distro-uri sub Arch: ArcoLinux, Endeavour OS, RebornOS, precum si BlackArch. Cu BlackArch nu am reusit sa deschid nici internetul, asa ca l-am scos din Ventoy.
Pt laptop nu am folosit nimic in afara de Windows 10 si Linux Mint care functioneaza ireprosabil. Nu sunt un fan obsedat de Linux, dar cand in Windows 10, Kaspersky Total Security din trei in trei secunde, spune ca a blocat nu stiu ce site rau intentionat, logic ca ma enervez si sterg W10 si pun orice distro de Linux, pe care-l gasesc mai rapid.
De obicei nici nu prea folosesc SSD sau HDD, ci doar usb-ul cu Ventoy plin cu distrouri de Linux. E mai simplu sa ai RAM, CPU, MB si fara SSD sau HDD. Sunt curios ce mai modifica virusii atunci ? ISO-ul din usb ? RAM-ul din placa video/grafica, asa cum ne avertizeaza Bitdefender de 10 ani incoace ?