După aproape doi ani în care a fost în diferite locații, NAS-ul s-a întors acasă, unde funcționează impecabil deși e destul de bătrânel. Surprinzător e faptul că încă primește actualizări periodice pentru aplicațiile native și sistemul de operare, acesta din urmă ajungând între timp la versiunea 5.0.1.2376.
Actualizările l-au salvat de pensionare, fiind cele care m-au motivat să-l desfac, să-l curăț de praf, să-i schimb pasta termoconductoare și să-i aduc câteva îmbunătățiri. Diferențele se fac remarcate inclusiv la transferul de fișiere, viteza practic dublându-se repetând aceeași sarcină.
Pasta termică a micuțului Alpine AL-314 era trecută și de prima, și de-a doua tinerețe, dar judecând după dimensiunea cooler-ului montat, temperatura procesorului pare să fie ultimul motiv de îngrijorare al celor de la QNAP, așadar nu sunt convins că din cauza ei NAS-ul dădea semne de oboseală.
De vină sau nu, acum e proaspătă și de cea mai bună calitate, ventilatorul care-i asigură răcirea este curat, iar scheletul metalic ce ține împreună toate componentele, mai lucios ca niciodată după dușul cald în care s-a lăfăit. Cel mai complicat a fost să-i desfac capacul și, odată demontate și curățate toate componentele, să-i remontez placa ce găzduiește conexiunile SATA.
Totuși, mă așteptam să fie ceva mai modular, însă la construcția sa au fost utilizate mai multe nituri decât mi-ar fi plăcut să găsesc. Oricum ar fi, personal nu cunosc pe nimeni care să fi realizat această operație unui NAS, așadar cred că aceste aspecte nu erau pe lista de priorități a inginerilor care l-au proiectat.
Folosesc NAS-ul aproape în exclusivitate pentru backup, fiind configurat să pornească automat în fiecare sâmbătă pentru a descărca backup-urile generate de serverul pe care se află acest blog și fișierele care de-a lungul săptămânii au urcat în OneDrive de pe telefoanele noastre, așadar nu prea știe ce-i greul.
Rareori, când nu le găsesc prin alte surse, îl mai pun să descarce filme sau emisiuni de pe torenți, chestia asta se poate întâmpla de două, maximum trei ori pe an. Ce mă sâcâia pe mine era că de vreo două ori mi s-a întâmplat să-l găsesc gâfâind, cu procesorul și memoria RAM utilizate în totalitate, și-am pus asta pe seama memorie RAM, așa că am profitat de ocazie și am dublat-o pe cea cu care venise din fabrică.
Iar ca să fie treaba bună, RAID-ului 1 format din trei HDD-uri de 1TB i-am mai adăugat și un cache SSD format din două discuri de 120GB cu care oricum nu aveam altceva mai bun de făcut. Ca să fie treaba, treabă și viteza de citire și scrie a datelor de pe NAS cea mai bună cu putință.
Diferențele se simt, după cum spuneam, inclusiv la transferul fișierelor, când văd cum mii de screenshot-uri de câțiva KB sunt transferate cu 100-110 MB/s (rareori și pentru foarte scurt timp coborând la 50-60MB/s). Vorbim, după cum spuneam, de fișiere de mici dimensiuni, nicidecum de filme, ISO-uri sau arhive.
Și toate asta în condițiile în care HBS-ul era ocupat cu sincronizarea OneDrive-ului…
Așadar, dacă aveți un NAS și e mult mai lent decât era atunci când l-ați achiziționat, începeți prin a-i schimba pasta termoconductoare, configura un cache SSD sau, dacă niciuna dintre acestea nu funcționează, faceți-i upgrade memoriei RAM și poate mai amânați cu vreo câțiva ani momentul pensionării sale. La mine a funcționat, iar atât timp cât actualizările încă-l vizează, n-am motive întemeiate pentru a-i căuta un substitut.
Salut, foarte interesante articolele tale despre NAS-uri. Eu doresc sa-mi construies unul dintrun pc mai vechi, und intel cu 4 coreuri si 16Gb ram, un ssd 2,5 de 250Gb si poate 2 sau 4Tb hdd pt stocare. Ma intereseaza sa stochez carti in format pdf si videouri de pe youtube. Doresc sa le accesez din reteaua interna prin fir sau fara. Ma gandesc la OMV, Debian sau Linux Mint. Intrebarea mea pt tine este daca exista vreun fel de server special pe care sa-l instalez, pt a avea toate aceste documente si videouri disponibile pe reteaua interna? Precizez ca nu sunt interesat de Ubuntu si tot ce are SNAP pe el / ele, pt ca-mi restarteaza cam toate computerele. Nu am nevoie nici de backupuri, nici de raid egal ce numar, numai ceva sa-mi pot accesa documentele, ca sa nu mai umblu cu stickul usb dupa mine prin casa. Nu le voi accesa nici din reteaua externa, doar intern. Ce ma sfatuiesti sa instalez ? tinand cont ca nu ma deranjeaza un Linux pt desktop si nu neaparat pt server.
Dacă vrei ceva simplu, alege OMV pentru facilitățile pe care ți le pune la dispoziție pentru containere Docker, etc. În schimb, dacă n-ai nevoie de așa ceva și tot ce vrei e să ai HDD-uri partajate, instalează Proxmox și în acesta un container LXC Turnkey File Server.
Pentru multimedia și stocare fișiere în rețea folosesc Proxmox + File Server + Jellyfin + Navidrome la care am conectat un HDD extern de 2TB ce-mi acoperă necesarul. NAS-ul QNAP îl țin strict pentru backup.
Multumesc pentru sfat. Am sa aleg Proxmox impreuna cu LXC Turnkey File Server, pt ca am studiat articolul tau despre instalarea si setarile Proxmox si pare incurajator, cu toate ca-mi voi prinde urechile.
N-am mai incercat asa ceva pana acum.
Am sa astept totusi pana vei publica, daca vei publica cumva, si instalarea LXC Turnkey File Server.
Am dat o fuga pe youtube pentru a vedea cum se face instalarea LXC Turnkey File Server si m-am convins deja, ca daca nu vei face tu acea descriere despre instalare, nu ma voi apuca de absolut nimic, pentru ca nu reusesc sa execut dupa youtube. Sunt o gramada de setari acolo pentru un amarat de hdd, ca nu ma incumet sa realizez asa o operatiune singur.
Asa cum am scris mai sus, voi astepta cu rabdare, aparitia articlului scris de tine, daca bine-nteles vei avea placerea pentru asa ceva.
Multumesc inca odata pentru articolele interesante pe care le publici pe blogul tau. Ma gandeam daca ai face si pe youtube un fel de prezentari cu toate articolele pe care le-ai publicat pana acum.
Am incercat sa urmaresc niste youtubari romani si nu m-au convins de loc, ca au ceva de spus.
Cred ca ai avea un succes teribil pe youtube, mai ales cu partea de Linux, Retelistica si Stocare de date, astea cred ca sunt cele mai cerute subiecte din domeniul calculatorului. Bine-nteles mai este si Programarea sau ceva gen Baze de date, dar nu am cautat inca pana acum, pentru ca ma depaseste total inca acest subiect. Sunt interesat de subiectul Linux, nu pentru ca nu mi-ar placea alte sisteme de operare, ci pentru faptul ca pare sa fie cel mai deschis tuturor celor care vor sa invete direct fara sa investeasaca destul de mult, ca bani ma refer. Pentru celelalte sisteme de operare nu cred ca mi-as permite sa scot destul de mult din buzunar, asa ca voi ramane mult timp inca la Linux, din convingere si economie practica.
Daca vremurile se vor schimba in viitor, poate voi incerca sa invat si restul de sisteme de operare, dar cred ca Linux e un sistem de operare asa de vast, ca foarte greu poti sa-l cuprinzi inro viata de om.
Nu mai vorbesc de cate distributii are si fiecare cu comenzile lui pentru CLI.
Pare complicat, dar chiar nu e, totul depinde de câte HDD-uri vei avea în PC-ul în care instalezi Proxmox. Să mă explic… Atunci când instalezi Proxmox, dacă procedezi ca mine, configurezi stocarea astfel încât OS-ul și stocarea alocată template-urilor să ocupe puțini GB (40-80), restul putând fi utilizat la VM și LXC.
Dacă, în schimb, preferi ca Proxmox să fie pe un disc anume, un SSD de mică capacitate, să spnem, iar stocare pe un HDD de 1-2TB, va trebui să configurezi directoarele și să le dai acces. Asta e puțin mai complicat însă procedura e intuitivă (lucrez în timpul liber la un articol pe această temă, ar trebui să apară luna asta pe blog).
Referitor la YouTube… complicat cu situația mea actuală, slabe șanse.
Multumesc pentru raspuns. Voi astepta cu rabdare noul articol, deoarece prefer sa am pe un ssd mai mic gen 250 Gb sau maxim 500 Gb Proxmox instalat, si in rest daca as putea sa atasez si sa detasez cum doresc eu hddurile, ar fi cel mai perfect. Nu stiu cum voi atasa si detasa hddurile si daca asta va fi cu putinta fara sa deranjeze Proxmox-ul, dar sunt dispus sa incerc orice metoda care poate tine niste date in hdduri.
Mai citisem o varianta pt net, ca pot construi un server la care sa fie legate toate calculatoarele din casa si din server sa stabilesc niste reguli, cine si cum/cat ar putea accesa serverul. Pe server ar tebui sa fie stocate absolut toate Pdfurile si Videoclipurile. Insa ceea ce-mi da batai de cap numai cand ma gandesc, este cum pot scoate eu dintrun server doua cabluri de internet, stiind ca orice computer normal are doar o mufa de internet. Am vazut ca exista placi de retea cu 2, 3 sau chiar 4 spatii / locuri pt introdus cablu de internet, dar nu stiu daca-mi garanteaza cineva, ca din serverul principal, poate iesi internet pe cele 4 sau cate locuri are placa de retea. Ca sa nu mai vorbim de pretul unei astfel de placi de retea, care ajunge undeva la 260 de euro minim sau chiar mai mult. Mai e si o situatie stupida, internetul vine de la Vodafone printrun cablu caaxial si intra in routerul lor gratuit, ceea ce impiedica foarte mult crearea in server direct a modemuli si a routerului. Partea de Wifi nu sunt deloc interesat de ea, deci pot renunta la ea foarte usor, doar ca iarasi, aceasi situatie stupida pe piata, un modem doar cu cablu coaxial si DOCSIS parca 3.0 nici macar 3.1 costa minim 300 de euro, si nu merita investitia, pentru ca nu ai siguranta ca se va potrivi la reteaua Vodafone. Asa ca, fericiti cei care primesc internetul, fara cablu coaxial si au alta mufa de intrare.
Pentru tot ce am scris aici, am stat nopti intregi pt internet, cautand ce companii produc routere cu cablu coaxial si Docsis de la trei in sus, dar nu exista vreo garantie ca functioneaza dupa ce-l cumperi, pentru ca vine din America, acolo nu au ca in Europa acelasi tip de Docsis, cek European e facut mai nu stiu cum , fata de cel din America, asa ca am lasat-o balta, cu ideea cu modem si router pentru server. Iar ideea cu server facut dintrun computer acasa, se loveste de placa de retea care nu cred ca poate da internet mai departe restul calculatoarelor din casa. Nu am construit niciodata un gen de server cu placa de retea si de aceea nu vreau sa ma frig, chiar si cu o placa veche de retea, sa zicem cumparata la mana a doua.
Asa ca ramane ideea cu Proxmox pe ssd si sa atasez eu hddurile ca pe globurile de la bradul de Craciun, cand si cum am eu chef, daca se poate asa ceva.