Microsoft a inclus în Windows 10 soluția de virtualizare Hyper-V, până nu demult disponibilă doar în versiunile Windows Server. Prin intermediul acesteia putem crea, în computerele cu hardware compatibil, alte computere virtuale (mașini virtuale) în care vor putea fi instalate și testate sau utilizate alte sisteme de operare, inclusiv distribuții GNU/Linux.
Pentru a putea instala și folosi Hyper-V în propriul computer, în construcția acestuia trebuie să se regăsească un procesor cu tehnologie VT-x, iar virtualizarea hardware să fie activată în BIOS. Pentru a vă asigura că procesorul îndeplinește această condiție, în cazul în care nu sunteți siguri de acest lucru, puteți apela cu încredere la CPU-Z.
Pentru a verifica dacă virtualizarea hardware este activată, accesați BIOS/UEFI și căutați o opțiune având denumirea Intel Virtualization Technology, Virtualization sau VTx. Aceasta se regăsește de regulă în Security » System security, sau în BIOS Features:
După activarea sa apăsați F10, salvați modificările și reporniți computerul. După încărcarea sistemului de operare, tastați optionalfeatures în caseta RUN și apăsați Enter. În fereastra ce se va deschide bifați caseta Hyper-V, iar mai apoi dați click pe butonul OK.
După efectuarea modificărilor, în scopul activării noii caracteristici, vi se va cere să reporniți sistemul. Repornirea va avea ca efect apariția Hyper-V în lista programelor instalate, în lista celor afișate sub litera H.
În cazul în care aceasta nu este de găsit, tastați „MMC” în caseta de căutare și cu siguranță își va face apariția. La prima rulare, înainte de crearea unei mașini virtuale, vă recomand să creați un Virtual Switch Manager. Dezactivați Secure Boot imediat după crearea fiecărei mașini virtuale UEFI în care intenționați să instalați o distribuție GNU/Linux.
Prima operație este necesară pentru a permite mașinilor virtuale accesul la rețea, în timp ce a doua va evita apariția erorii „The image’s hash and certificate are not allowed„.
În ceea ce mă privește, prefer virtualizarea în Hyper-V a sistemelor de operare Windows, la fel cum în GNU/Linux nici nu mai vreau să aud de altceva decât de QEMU-KVM. Spor!
Cred, numai cred, ca se poate doar in Win 10 Pro, fiindca la mine (Win 10 Home) nu apare Hyper-V. Sau trebuie activat si altceva?
Așa este, Hyper-V se regăsește doar în versiunea Pro. Am rectificat titlul.
Sal, am un xeon E5450 si win 10 enterprise cand vreu sa activez hyper -v am acolo niste casute dintre care una hiper -v platform cu 2 alte casute,una dintre ele nu o pot bifa hiyper-v -hypervisor,cred ca este din cauza ca nu suport proc-ul meu ,intrebarea este daca nu pot bifa aceasta casusa o sa merga hyper-v pentru a creea masini virtuale?
Am dezinstalat și reinstala fără a bifa respectiva casetă și nu am putut crea mașina virtuală deoarece nu putea configurată o interfață de rețea. Așadar, presupun că răspunsul este negativ, dar ține cont că sunt destul de novice pe Hyper-V.
Iti multumesc pt raspuns.
La mine win 10 pro nu recunoaste nimic legat de virtualizare, pe win 7 a mers fara probleme, pe mizeria asta deloc (am incercat tot e posibil in bios si windows dar degeaba….)