Pe vremea când la radio nu predomina publicitatea, ci muzica, ascultam radio de dimineața până seara, în surdină, cât să ascundă zgomotele urbane. Acum nu mai pot face asta. Aici, lângă Madrid, e imposibil să găsești un post de radio care să nu întrerupă playlistul la fiecare 2-3 melodii cu publicitate sau mesaje absurde (la Cadena 100, de exemplu, ți se amintește după fiecare melodie că ai parte de muzică fără întreruperi timp de 60 de minute). Forțat să caut o alternativă, am apelat la vechea tabletă cu Android.

Tableta veche transformată în player multimedia

I-am instalat YouTube Music, pe care oricum îl plătesc în cadrul abonamentului YouTube Premium, am conectat-o la boxele Edifier și pe ambele le alimentez de la aceeași priză inteligentă, astfel că li se taie curentul la 23:00 și le revine când apăs eu butonul, chestie care se întâmplă în fiecare dimineață.

Ca să nu fie doar player multimedia, i-am instalat și Clock Screensaver, aplicație pe care deja o foloseam pe un telefon vechi, prea modest în resurse pentru a putea fi utilizat la altceva, pus în raza vizuală atunci când sunt așezat la birou. Aceasta afișează ora, data și procentul de încărcare a bateriei.

Clock Screensaver pe telefon cu Android

Dacă n-aș fi avut home serverul, poate i-aș fi instalat și Syncthing pentru a face posibilă sincronizarea fișierelor între desktop și laptop-ul personal, rareori pornite simultan, de cel mult 2-3 ori pe ani. Deoarece dispune de un ecran și o cameră foarte bune, ar fi putut fi transformată, cu ajutorul Slideshow Wallpaper, într-o ramă foto digitală, sau într-o cameră de supraveghere, cu Alfred.

Am un unchi care folosește un telefon în acest scop, iar calitatea video-urilor, pe timp de zi, este cum mult peste ceea oferă camerele de supraveghere chinezești de genul celor de la Yi și Xiaomi. O alternativă ar fi Simple Nanny, care funcționează în rețeaua locală și transformă două dispozitive cu Android într-un sistem de supraveghere CCTV fără acces la Internet.

Iar dacă niciuna dintre astea nu vă tentează, aruncați o privire peste Touch Portal și Remote System Monitor. Prima nu e doar o clonă software a El Gato Stream Deck, ci oferă o sumedenie de funcționalități utile inclusiv celor care nu fac streaming, cum ar fi configurarea de macro-uri, automatizări, etc.

A doua, în schimb, e doar un monitor de resurse a computerului de tip client-server, oferind informații în timp real despre procesor, memoria RAM, placa video, temperaturi, ș.amd., fiecare dintre acestea utile pentru identifica punctele slabe ale unui sistem fără a părăsi jocul ori aplicația ce rulează în acel moment.

De asemenea, mai puteți transforma vechiul dispozitiv cu Android într-un centru de control pentru casa inteligentă folosind aplicații precum WeMo sau Kasa Smart pentru controlul prizelor inteligente, pentru gestionarea luminilor și altor dispozitive smart, sau într-un e-reader excelent cu aplicații precum Kindle sau Scribd, obținând astfel acces la mii de cărți și documente.

În concluzie, n-ar trebui să țineți într-un sertar, unde nu va face altceva decât să se degradeze, victimă a obsolescenței programate, un dispozitiv căruia încă îi puteți da tot felul de întrebuințări.

Un comentariu
  1. E marfa faza cu clock screensaver. Nu m-am gandit niciodata la asta. O sa fie utila in garaj. Eu am folosit un astfel de telefon prin 2016 cand am scris si eu ceva de genul, pe post de telecomanda. Dar si ocazional drept navigatie offline pe Golf, cand il aveam, si pe post de music player in garaj. Ar merge si pe post de dashcam si camera de supraveghere in camera copilului. Asta din urma am testat cu o tableta care era indreptata spre patutul copilului si accesam ocazional camera cu telefonul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.