Fiindcă dintotdeauna m-au fascinat automatizările domestice pe care le vedeam prin filme, în special cele invocate cu o simplă comandă vocală, mi-am împânzit casa cu diverse dispozitive, în special senzori și relee.
Totul a început în toamnă cu o promoție la Google Home din cadrul căreia formau parte gratuit o priză și un bec wifi de la Xiaomi; culmea, dispozitivele pe care le-am utilizat cel mai puțin în tot acest timp.
Cum integrarea ambelor se rezuma la asocierea lor în aplicația Mi Home și interconectarea conturilor de Google și Xiaomi, de la adăugatul în coș la aprinderea și stingerea becului și a unei veioze pe care, de altfel, până atunci nu o prea folosisem fiindcă era destul de incomod să o aprindem sau stingem, a fost doar un pas.
Înainte de a decide între un sistem sau altul am început sa mă documentez pe subiect. Din fericire, ajungeam la spectacol cu întârziere, drept urmare documentația găsită în acest sens era suficient de bogată încât să elimine orice dubii: aveam nevoie de un sistem accesibil inclusiv offline, iar dacă era și ieftin cu atât mai bine.
Serverul
Pentru o disponibilitate maximă inclusiv offline, utilă atunci când îți pică netul ori serverele furnizorului au vreo problemă tehnică (au fost destule cazuri în ultimii 2-3 ani încât să merite ținut cont de acest aspect), pentru a putea interacționa cu dispozitivele se recomandă utilizarea unui server local. Eu am optat pentru un Raspberry Pi B 3+ și Home Assistant.
Astfel pot controla în orice moment, din exteriorul sau interiorul casei, online sau offline (conectat, firește, la rețeaua locală), de pe mobil sau PC, fiecare dintre dispozitivele cu care mă interesează să interacționez în acest fel.
Apropo de Home Assistant (Hassio), probabil voi publica în viitor un tutorial de configurare pentru toți cei interesați să obțină aceleași rezultate deși, după cum poate fi observat și în screenshot-uri, nu e vorba de mare lucru (la fel de adevărat e și că multe dispozitive așteaptă să fie integrate pentru când voi putea să-mi fac timp de ele).
Releele ESP8266
Avantajul utilizării întreruptoarelor și prizelor disponibile în comerț e că nu trebuie să-ți bați capul cu cositorirea, programarea și/sau resoftarea modulelor DIY de tip ESP8266, dar sunt și unele situații în care n-ai altă alternativă fiabilă sau cel puțin nu o găsești la un preț decent.
De exemplu, încercând să automatizez luminile din sufragerie fără a anula întreruptoarele convenționale instalate cap-scară, toate releele din comerț pe care le-am încercat prezentau latență de 1-2 secunde la activare indiferent de cum le integram în circuitul electric. Pare o nimica toată, dar e frustrant când după ce toată viața te-ai obișnuit să ai lumină instant la apăsarea butonului întreruptorului acest lucru nu se întâmplă.
Soluția a fost simplă și a constat în utilizarea unui releu conectat la un ESP-01S cu Espurna.
Desigur, ce vedeți mai sus este doar un prototip făcut în grabă, însă e perfect funcționăl și, cel mai important, e fix ce ne trebuia nouă: putem in continuare aprinde și stinge lumina de la întreruptor cum o facem și înainte însă cu diferența că acum o putem stinge din pat, din cealaltă cameră sau inclusiv de la mii de km distanță.
Senzorii
Când spui „senzori” gândul îți zboară la utilizarea lor pentru crearea de automatizări, însă pe lângă faptul că te poți folosi de ei pe post de termostat sau pentru a declanșa o alarmă, aceștia se dovedesc a fi extrem de utili in multe alte situații cum ar fi monitorizarea temperaturii și umidității aerului din locuință.
Senzori pot fi de două tipuri: cei care se conectează direct la router sau la telefon prin bluetooth, și cei cu care interacționezi prin intermediul unui hub. Personal îi prefer pe ultimii.
Cei care necesită un hub sunt de preferat din varii motive. În primul rând nu îți saturezi wifi-ul cu ei, dar la acest mare avantaj se mai adaugă și consumul infim de energie, prețul redus, securitatea sporită, etc.
Principalul dezavantaj al acestora e că nu pot fi utilizați fără un hub, de regulă cel proprietar (ex.: Xiaomi, Tuya, etc), dar interoperabilitatea va veni la un moment dat, e firesc să se întâmple.
Și cam atât deocamdată din seria pe acest subiect. Nu de alta, dar tocmai am ajuns acasă și singura șansă de a scrie pe blog e să fac asta in drum spre sau dinspre serviciu… Problemele secolului XXI.
În următorul vom vedea și câteva exemple practice de automatizări cum ar fi schimbarea prin comenzi vocale a canalelor TV, creșterea sau reducerea volumului acestuia, șamd.
Salutare, mulțumesc pentru articol, foarte interesant, sunt curios cum ai modificat Releele ESP8266…alimentarea lor știu ca se face la 5V și programarea daca poți te rog frumos sa i-mi spui, mulțumesc !
Curând, promit, de îndată ce termin cu actualizarea severului și migrării datelor.