Întrebarea din titlu am primit-o recent de la un cititor al blogului și m-a cam lăsat perplex. Ca să vă fie mai ușor să înțelegeți și de ce am avut această reacție, am să vă ofer mai întâi câteva explicații. În ceea ce mă privește, nu am păstrat mai mult de o zi în propriile-mi device-uri cu Android, nici măcar de curiozitate, un „task killer”.
Pentru aplicațiile pe care nu vreau să le văd rulând în fundal am o singură soluție: dezinstalarea. De-asta nu găsiți și nu veți găsi vreodată în telefonul meu Facebook Messenger sau alte devoratoare de energie și resurse (sau cel puțin nu veți găsi până când nu se inventează un nou tip de acumulator care să le asigure dispozitivelor actuale cel puțin 72 de ore de autonomie).
Dacă se întâmplă să am neapărat nevoie de una dintre acestea, o instalez, rezolv problema și scap cât mai repede de ea. Cele care rulează veșnic în fundal, cum ar fi Chrome, Spreaker, Google Play Music, Waze, Telegram sau WordPress, dacă au fost vreodată închise forțat, s-a întâmplat deoarece nu mai răspundeau la comenzi.
Când telefonul da semne de oboseală (iar Mi 5-ul obosește foarte rar, cam la 1-2 luni), îl repornesc și-mi văd mai departe de-ale mele, dar în ultimele 6 l-am repornit doar pentru actualizarea versiunii sistemului de operare Android.
Însă nu mă băgați prea tare în seamă, nu sunt un expert în domeniu, eu doar am făcut experimente și m-am documentat din ce-mi pune Internetul la dispoziție pe acest subiect. Dacă indiferent de ce spun alții doriți să nu vedeți umbră de aplicație rulând în fundal, aveți metode mai bune!
Ce i-am recomandat celui de care vă vorbeam mai sus, și ce le recomand tuturor celor care doresc să facă același lucru?!? Să dezactiveze capacitatea proceselor de a rula în fundal, chestie care se poate face din Opțiunile pentru dezvoltatori ai oricărei versiuni actuale de Android:
Iar cu asta ați terminat! De fiecare dată când părăsiți o aplicație, aceasta se va închide și nu va mai consuma nici energie, nici resurse! Firește, nici nu veți mai primi notificări de la aplicații, nici de existența noilor email-uri nu veți afla fără a interveni, dar asta este o cu totul altă poveste și contează mai puțin atunci când tot ce vă interesează e să-i dedicați ultimul amper al acumulatorului aplicației de care aveți nevoie în respectivul moment.
Mulțumesc!
Interesant, am optimizat Android-ul dar chestia asta nu stiam de ea.
Multumim!
Teoretic este posibila o asemenea setare, practic insa, nu prea…..sau cel putin nu pe toate dispozitivele. Am incercat pe un Allview X2 Soul si am limitat procesele de fundal la 4. Sub aceasta limita am intampinat diverse erori.
Care e diferența dintre opțiunea de mai sus, „nu păstrați activitățile” și selectarea „fără procese în fundal”?
E android nu ios ,deci niciuna ;)
Prima le omoară complet, ca și cum ar fi vorba de o eroare, ceea ce poate duce la pierderea datelor șamd (detalii aici), în timp ce a doua ignoră serviciile în execuție.