Știați că punând în practică doar câteva sfaturi simple veți putea prelungi considerabil atât autonomia cât și durata de viață a bateriei smartphone-ului sau tabletei?!? Vă voi explica în continuare ce (și de ce) trebuie făcut, pe înțelesul tuturor, așa cum v-am obișnuit.

Procent de  încărcare baterie, statistică afișată de telefon

N-are rost să ne pierdem timpul cu sfaturi inutile gen „închideți aplicațiile pe care nu le folosiți”, „reduceți luminozitatea display-ului”, „dezactivați vibratorul și bluetooth-ul”, „dezactivați Wi-Fi-ul atunci când ecranul este stins”, „folosiți 2G, nu 3G”, s.a.m.d. Chestiile astea le știm cu toții, sau mă rog, le știm toți cei care știm că un bec aprins consumă energie electrică.

Despre bateriile litiu-ion, din telefoane și tablete

Bateriile litiu-ion funcționează pe baza mișcării ionilor între electrozii pozitiv și negativ. În teorie, un astfel de mecanism ar trebui să funcționeze la nesfârșit, însă ciclurile, temperatura ridicată și îmbătrânirea scad performanțele în timp. Producătorii adoptă o abordare conservatoare și specifică durata de viață a Li-ion în majoritatea produselor de larg consum ca fiind între 300 și 500 de cicluri de descărcare/încărcare.

În 2020, bateriile mici pentru dispozitive portabile aveau deja o durată de viață de aproximativ 300 de cicluri, în timp ce smartphone-urile moderne au o durată de viață de 800 de cicluri și mai mult. Cele mai mari progrese sunt înregistrate în cazul bateriilor pentru vehicule electrice, în condițiile în care se vorbește despre o baterie care să parcurgă un milion de kilometri și care să reprezinte 5 000 de cicluri.

Evaluarea duratei de viață a bateriei pe baza numărării ciclurilor nu este concludentă, deoarece o descărcare poate varia în profunzime și nu există standarde clar definite pentru ceea ce constituie un ciclu (a se vedea BU-501: Noțiuni de bază despre descărcare). În locul numărării ciclurilor, unii producători de dispozitive sugerează înlocuirea bateriilor pe baza unei date, dar această metodă nu ia în considerare utilizarea. O baterie se poate defecta în intervalul de timp alocat din cauza utilizării intense sau a condițiilor nefavorabile de temperatură; cu toate acestea, majoritatea pachetelor durează considerabil mai mult decât indică ștampila. (sursa).

Iată câteva sfaturi cu adevărat utile:

  • Încărcarea și descărcarea bateriei, dăunează durata de viață și autonomia acesteia. Specialiștii măsoară asta în „cicluri de încărcare”, iar termenul se referă la încărcarea completă. Adică la încărcarea de la 0% la 100%. Din acest motiv este recomandat să încărcăm bateria smartphone-ului și tabletei ori de câte ori avem ocazia! Da, chiar și atunci când e descărcată doar 50%. Și nu, asta nu-i va afecta autonomia sau durata de viață, iar explicația o aveți la punctul următor.
  • Pe dispozitivele actuale (adică nu mai vechi de 4 ani), menținerea smartphone-ului sau tabletei conectate la încărcător n-ar trebui să reprezinte o problemă, iar asta deoarece aceste dispozitive decuplează automat alimentarea externă atunci când nivelul de încărcare al bateriei ajunge la 99%. Chiar și așa, vă recomand să evitați menținerea încărcătorului cuplat mai mult de 24 de ore. Pe iPhone, spre exemplu, poate fi limitată încărcarea bateriei la 80%. E demonstrat de diverse studii că durata de viață a bateriilor poate fi prelungită astfel, ajutând la fel de mult ca evitarea descărcării acesteia sub 20%.
  • Atunci când cumpărăm un smartphone sau o tabletă, observăm că bateria acestora este încărcată la jumătate deși noi am fost primii care i-au desfăcut ambalajul. Explicația e simplă: acesta este nivelul ideal de păstrare a bateriilor Li-Ion. Așadar, dacă știți că nu veți utiliza smartphone-ul sau tableta o perioadă mai lungă de timp, înainte de oprirea și punerea lor la păstrare, asigurați-vă că nivelul de încărcare al bateriei se află între 40% și 60%.
  • Evitați încărcarea bateriei de la altă sursă decât cea oferită de fabricant! Iar asta e foarte important! Dacă pentru cunoscători e vorba de A și W, pentru ceilalți există o explicație mult mai simplă: USB-ul calculatorului nu oferă aceeași putere de încărcare precum cea oferită de încărcătorul original, acesta fiind și motivul pentru care bateria se încarcă mult mai rapid de la încărcător. Desigur, această problemă ar putea fi remediată în curând cu un accesoriu precum The Practical Meter, dar asta e altă poveste…
  • Nu încărcați bateria folosind o sursă de încărcare cu mai mulți amperi decât cei ai încărcătorului original chiar dacă mulți insistă că aceasta este o metodă de încărcare mai rapidă. E complet fals! Limitarea se face chiar de hardware-ul dispozitivului, iar un încărcător mai puternic, cel mult poate provoca incendierea dispozitivului.
  • Evitați, pe cât posibil, încărcarea rapidă. Chiar dacă această tehnologie ne poate salva atunci când ne grăbim, la birou, sau când ajungem acasă, putem lăsa bateria să se încarce complet într-un ritm normal, nefiind constrânși să procedăm altfel.
  • Descărcați complet, măcar o dată pe lună, bateria smartphone-ului și tabletei. În acest mod „îi amintim” acesteia când este descărcată șau încărcată complet. Procedeul se numește calibrare și este necesar pentru o interpretare mai bună a informațiilor de către dispozitiv. Și mai simplu: e posibil ca telefonul să vă indice că bateria este descărcată în proporție de 80%, dar în realitate procentajul să fie altul.
  • La încărcarea citidiană, încercați ca nivelul de descărcare al bateriei să nu treacă de 80%, iar aici repet sfatul de la primul punct: reîncărcați bateria ori de câte ori aveți ocazia, dar evitați ciclurile scurte! Adică nu cuplați încărcătorul dacă știți că-l veți deconecta în următoarele 5-10 minute.
  • Feriți dispozitivul de căldură și frig. Adică nu lăsați smartphone-ul în soare vara, sau în buzunarul exterior, iarna.

Dintre toate astea, rețineți în mod special acestea două: nu lăsați bateria să se descarce sub 20%, nu o reîncărcați peste 80% dacă nu este neapărat necesar. Pe noile modele de iPhone, spre exemplu, încărcarea bateriei poate fi limitată la 80%. Pe modelele mai vechi, este disponibilă doar încărcarea optimizată, care face cam același lucru.

Aceasta poate fi activată din Configurări » Baterie » Stare sănătate și încărcare baterie:

optimizare încarcare baterie iphone

Ca te obicei, sfaturile de mai sus sunt bazate pe informațiile și rezultatele experimentelor realizate în cei 4 ani în care mi-am tocit coatele specializându-mă în electronică și telecomunicații, dar și pe experiențele proprii și alte informații acumulate de-a lungul timpului, motiv pentru care consider că sunt pe cât se poate de valabile.

Drept exemplu, în urmă cu câțiva ani în urmă, eu și Oana ne-am cumpărat același model de smartphone. Eu i-am încărcat bateria așa cum v-am recomandat și vouă mai sus. Oana îl încărca pe al ei, de regulă, doar după ce „murea la datorie”. Rezultatul: al meu încă mai rezistă până a doua zi deși îl folosesc intens. Al ei, în schimb, în mai puțin de 2 ani de utilizare nu rezistă nici pe stand-by mai mult de 5 ore (între noi fie vorba, ea numește asta „ghinion”; eu îi spun „neglijență”, deși știu că a făcut-o intenționat pentru a-și putea cumpăra mai repede unul nou).

24 comentarii
  1. Utile sfaturi – mulțumesc frumos!
    Las și eu urarea de zi senină și cu spor – poate ți-o prinde bine… :)

  2. Foarte interesant articolul. Îl consider de nota 10 din multe puncte de vedere. E ceva ceea ce nu citești zilnic. Știam că bateriile astea noi nu au probleme cu ”frecatul” în priză, dar chiar nu-mi trecea prin cap că poți prelungi durata de viată exact așa cum ai scris la punctul 2. Eu îl încarc mereu când ajunge pe la 20, 15, 10%.. depinde de mai mulți factori. Dacă știu că voi pleca undeva și bateria e 40%(exemplu) îl încarc fără probleme.

    Lumia 720 mă ține 3 zile destul de utilizat pe net, și dacă bateria e 40..30% sigur mai ține o zi. Pe C5-03, dacă se apropie de jumătate, trebuie să-l încarc, altfel o să am surprize.

  3. Foarte bun articolul, multumesc mult. De 2 zile mi-am luat si eu primul meu smartphone…nu e chiar nou…are vreo luna. Deci odata pe luna il las „sa moara” ?

  4. Acum cateva luni mi-am cumparat o tableta Allview alldro3speedduo, pe care am dus-o la garantie cam de 3-4 ori numai din cauza problemelor cu acumulatorii, de fiecare data primind un nou incarcator. Insa ultima data cand am trimis-o aceasta era intr-o stare jalnica; acumulatorul umflandu-se, aproape a despicat tableta in doua si a afectat vizibil ecranul. Dupa ce am primit-o nu am mai avut probleme foarte mari, dar de cate ori o las la incarcat mai mult de 10-12 aceasta se incarca cel mult 50%-60% iar daca o las mai putin se incarca 100%. Intrebarile mele sunt care este timpul optim pentru a incarca o tableta si daca ar fi cazul sa cumpar un alt incarcator mai bun. Multumesc anticipat !

    1. Eu am avut încărcătorul standard și o lăsam la încărcat 2 ore, adică până când indicatorul bateriei (acumulatorului) indica încărcarea completă. Din câte știu, tableta ar trebui să dispună de un sistem de întrerupere a energiei în momentul în care bateria e încărcată complet, dar în cazul tău se pare că acesta nu funcționează.

    1. Nici vorbă de așa ceva. Formatările se făceau acumulatorilor NiMH, dar majoritatea a continuat să formateze și Li-ion, de aici și confuzia.

  5. Va rog! Dati-mi un sfat, eu am cumparat o tableta evolio mondo hd. De noua bateriea tinea incarcata cam 2 ore. Dar acum nu stiu ce sa intimplat ca tine incarcata cam 6-7 minute va rog datimi un sfat!

    1. Aplicații multe instalate sau baterie ajunsă la sfârșitul ciclurilor de viață. Singurul care te poate ajuta e service-ul autorizat.

  6. Salut Cristian. Anul trecut mi-am cumparat un acumulator pentru un smartphone de la un service GSM. Cei de acolo mi-au recomandat sa fac 3 cicluri complete de incarcare descarcare, adica sa las acumulatorul la incarcat timp de 10 ore dupa care sa-l folosesc pana se inchide smartphone-ul, dupa care sa reiau procesul. Dar din cate stiu acumulatorii Li-Ion nu se formateaza. Pana la urma trebuia sa fac asa cum am fost sfatuit sau nu?

    1. Nu, nu trebuia, dar unii au rămas fixați pe rutina NiMH. Rău mare nu-i face, dar nici bine, nefiind recomandată descărcarea acumulatorilor Li-ion sub 20% pentru prelungirea duratei de viață. Eu întotdeauna mi-am încărcat telefonul când am avut ocazia, la fel și laptopul, indiferent dacă bateria era la 25, 30, 50 sau 70%.

  7. Buna, tocmai mi-am cumparat un nou acumulator original pentru un samsung S3. Ma tine mai mult de o zi, insa atunci cand il incarc se incarca foarte greu (de exemplu 6% in 2 ore, cu telefonul stins). Intr-o seara l-am pus la incarcat stins cu 16% si dimineata cand l-am aprins avea 3%. E o problema a sistemului sau a bateriei?

    1. Încearcă următoarea chestie:
      Tastează *#9900# (ca și cum ai apela acest număr).
      Selectează Low Battery Dump
      Alege din listă Turn ON

  8. Salutare! Recent mi-am cumparat o tableta Asus Zenpad z300cl z3560. Cand am pornit-o avea bateria 52%. Dupa 3 zile de utilizare optima(cam o ora, o ora jumate pe zi) a ajuns la 13% si am bagat-o la incarcat. Apoi sa am „surpriza”(din neglijenta) sa citesc in manualul de utilizare ca trebuie tinuta la incarcat 8 ore inainte de prima utilizare, cu incarcatorul din pachet la o priza impamantata, lucru pe care nu l-am facut dupa cum se poate observa. In manual nu spune nimic de vreun efect advers in caz contrar, dar cine este mai priceput imi poate spune daca pe viitor aceasta neglijenta va putea avea efecte neplacute asupra duratei de viata cat si a autonomiei bateriei? Multumesc anticipat!

    1. Nu îți fă griji, la niciun dispozitiv cu acumulator Li-ion n-am mai făcut „formatarea” de care încă mai vorbesc manualele și n-am avut niciodată probleme.

  9. Am o tableta LENOVO-TAB 2 A 7-20 si de fiecare data cand nu o folosesc o inchid.De cateva zile am observat ca mi se descarca asa inchisa pana la 0%.Imi poti spune cam care ar fi cauza?

  10. Buna! Am comandat un telefon, care are o baterie Li-Ion de 3000 mAh. Cam cat timp ar trebui sa-l tin la incarcat in cazul in care vine cu bateria descarcata? Am vazut pe youtube ca modelele astea de HomTom au o banda subtire si semitransparenta de plastic lipita undeva pe partea de sus a bateriei. E nevoie sa dezlipesc banda aceea de acolo? Am vazut ca mai inainte de a porni telefonul, tipii de pe youtube il desfac, si dezlipesc banda de pe baterie. Bateria nu va pati nimic daca desfac banda?

    1. Plasticul respectiv e lipit pe borne pentru a evita ca telefonul să pornească în cutie. Firește că trebuie dezlipit, altfel telefonul nu va fi alimentat. Referitor la încărcare, prima dată ar trebui încărcat 100% având telefonul oprit.

  11. Salut Cristian, incantat de blogul tau, l-am adaugat si in Feedly.

    Am o intrebare, am cumparat recent un telefon si mai paranoic putin am zis sa fac totul ca la carte, asa cum zice la manual, l-am pus la incarcat initial, apoi l-am folosit normal pana s-a inchis, si incarcat iar pana la 100%, desi stiam ca e bine sa il incarci mai des, in prima faza pentru primele 2-3 cicluri am zis sa nu risc.

    Acum intrebarea mea este, citisem undeva ca nu e recomandat sa il incarci nici pana la 100%, ca cel mai ok e ca bateria sa o incarci pana la 80-90% maxim si sa nu o lasi sa scada mai jos de 40-20% sau ceva pe acolo, iar ocazional la o anumita perioada sa ii mai faci acel ciclu de incarcare-descarcare.. ce parere ai cu evitarea incarcarii pana la 100%?

    Multumesc!

  12. Salut , am luat un telefon vonino volt x cu baterie li-po de 4000mah , intradevar ma tine 2 zile dar am facut prostia sa il pun la incarcat si am adormit , trebuia sa fie 0-100% in 2.5-3 ore dar eu l-am lasat 7 , am observat ca se descarca putin mai repede decat de obicei , il am de 2 saptamani , ce zici , o sa isi mai revina daca il incarc regulamentar , se descarca de la 2% la 1% in 10 minute , deci 10 min pe procent de 1% , e bine pentru 4000 mah?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.