Am început să folosesc Linux Mint 17.2 Rafaela în 8 iulie (adică la o săptămână de la lansarea oficială), pe laptop, în dual boot cu Windows 7 și, după publicarea RTM-ului acestuia, cu Windows 10. Prima instalare am făcut-o din necesitate; aveam de configurat pentru un client ceva mai special și-n Windows nu aveam instrumentele necesare, așa că am profitat de ocazie pentru a vedea și cu ce noutăți ne întâmpină Linux Mint 17.2. Ideea e că mi-a plăcut experiența într-atât de mult încât ieri dimineață am migrat desktop-ul de la Windows 10 RTM la Rafaela.

Screenshot from 2015-07-18 21:06:59

Mi-am propus să păstrez Linux Mint până în momentul lansării versiunii finale a Windows 10, dar dacă experiența continuă să fie la fel de plăcută ca și până acum, nu exclud varianta păstrării acestei distribuții ca sistem host și a Windows 10 ca guest virtualizat în VirtualBox.

La instalare am optat pentru versiunea x64 Cinnamon. Pentru UI am folosit iconițele pachetului Numix Circle, tema Linux Mint modificată în așa fel încât să-mi fie comod să interacționez cu aplicațiile (am modificat diverși parametri ai barei de activități și ai sistemului de notificare).

Driverul video

Selection_004

Pentru GTX650 am instalat și activat folosind Driver Manager versiunea 346.72 a driverului binar NVIDIA, iar până în momentul de față n-am experimentat niciun fel de probleme de performanță ori stabilitate. Chiar și după 12 ore de utilizare a PC-ului n-am experimentat nici „congelări” și nici black screens, ori acesta e un lucru mare pentru o distribuție Linux bazată pe Ubuntu.

Aplicațiile implicite

Firefox e la fel de leneș cum era și pe Ubuntu sau Antergos, prin urmare instalarea navigatorului Chrome devine esențială dacă se dorește o experiență plăcută la navigare. Nu m-a impresionat nici vizorul de imagini implicit, Eye of GNOME, care nu știe multe, printre care ce e aceea imagine RAW și cu ce se afișează, în ciuda interfeței foarte bine pusă la punct.

Screenshot from 2015-07-18 21:17:28

Pentru a putea vizualiza fotografii NEF (Nikon Electronic Format/ RAW) am instalat Nomacs, un vizor de imagini devenit de o bună bucată de timp favoritul meu la acest capitol. Acesta, pe lângă faptul că oferă posibilitatea afișării unui număr impresionant de formate de imagini, include și câteva instrumente de corectare rapidă a fotografiilor.

Screenshot from 2015-07-18 21:11:29

Pentru a asculta muzică și radio am păstrat Banshee. Sunt mare fan Audacious, dar Banshee se integrează mult mai bine în Rafaela decât oricare alt player audio.

Screenshot from 2015-07-18 23:01:13

Google și Microsoft nu iau în serios Linux, prin urmare nu există clienți oficiali pentru Drive și OneDrive care să merite efortul instalării, așadar am revenit la Dropbox, un serviciu de care am fugit în ultima perioadă din cauza vitezei de sincronizare destul de reduse comparativ cu cea oferită de concurenții direcți. În Linux Mint observ că descarcă fișiere la 4 MB/s, cam la jumătate din viteza medie înregistrată în Windows.

Selection_007

Totuși, ce mă interesează pe mine la el în mod special este caracteristica LAN sync, cea care evită ca transferul dintre mobil și PC să se facă via cloud.

Virtualizare

Pentru că virtualizarea face parte din viața mea profesională, sistemele de operare Linux based le rulez în QEMU-KVM, cea mai bună alegere la acest capitol în opinia mea. În schimb, pentru a virtualiza Windows 7 și Windows 10 folosesc tot VirtualBox ca și până acum.

Screenshot from 2015-07-18 21:20:03

Altfel, lista aplicațiilor mele preferate în Linux a rămas neschimbată.

Ar mai fi de spus că mi-e foarte comod să lucrez cu Linux Mint, mult mai ușor decât cu Antergos sau Fedora, cu care am flirtat îl ultimii doi ani.

Screenshot from 2015-07-18 21:22:11

În primul rând mi-e mai ușor fiindcă am memorat involuntar comenzile folosind ani la rând Ubuntu și Elementary OS, iar Linux Mint le moștenește de la primul. În al doilea rând mă ajută interfața grafică. După ajustările de rigoare, aceasta e asemănătoare celei pe care o aveam în Windows 8.1 încă din martie. Va urma…

Publicitate:
23 comentarii
  1. „am modificat diverși parametri ai barei de activități și ai sistemului de notificare”, „După ajustările de rigoare” – teach / show us master :))

  2. În sfârșit, moooaaamăăă … un articol de nota 10 (ZECE) – LINUX !!! :D
    Eu folosesc XFCE, este mai light, dar cum gusturile nu se discuta… noah…
    Băieții din comunitatea Mint nu lasa sa scape pachete netestate la update, deci un punct forte zic eu și de ce nu un plus de stabilitate a sistemului… sunt multe de zis dar să-l lăsăm pe Cristian să ni le destăinuie. :D

    1. Tot xfce folosesc si eu, dar pe arch linux 64 biti. Dupa ce m-am obisnuit deja cu linux nu m-as mai intoarce sa fiu cobai de update-uri pe Windows. Cand foloseam Windows in trecut aveam update-urile inchise dar chiar si-asa dupa 1 luna sistemul incepea sa mearga ca ceapa. Linuxul l-am „mostenit” odata cu hardul si are peste 3 ani, din care 1 an l-am folosit eu si merge impecabil. Nu contest mai sunt hibe si pe linux la update-uri dar nu mi s-a intamplat sa crape sistemul, mai crapa cate-o aplicatie dar apoi la urmatorul update problema se rezolva sau gasesc pe net solutii.

    2. Mie nu mi-a mai „crăpat” Windows de la update-ul de mai bine de 3 ani. Afirmației „cobai de update-uri pe Windows” nu îi înțeleg rostul. De fapt, nu înțeleg de ce nu se poate scrie comentarii la un articol despre Windows fără a se menționa Linux și viceversa.

  3. Felicitări pentru articol!

    Eu am experiență cu Virtualbox numai pe windows ca gazdă

    Spune-mi și mie te rog de ce zici că QEMU-KVM e cea mai bună alegere
    E vorba de performană, compatibilitate sau ușurință în utlizare?

    Am aceeași placă video, dar folosesc windows
    Spune-mi te rog cum merg jocurile pe linux, dacă ai încercat?

    1. O explicație completă ai aici. Pe lângă cele menționate acolo, pe Linux întotdeauna am obținut o performanță mai bună de la OS-urile Linux virtualizate în QEMU-KVM decât în VMware & VirtualBox.

  4. Tocmai ce am instalat Virtualbox 5 pe Windows
    A fost adaugată paravirtualizarea, ceea ce după spusele lor îmbunătățește performanța

    Dacă la „Paravirtualization interface” se lasă pe default pentru pentru guest-uri Windows va fi aleasă Hyper-V, iar pentru Linux KVM, din testele mele
    Bineînțeles se pot alege și manual

    Mă gândesc că dacă ai încerca din nou cu Virtualbox 5 și să alegi KVM ai putea să obții performanțe comparabile cu cealaltă opțiune

  5. Wow, arata superb. Spune-mi te rog, ce iconite si tema ai folosit? Nu prea sunt fan al celor „din fabrica” in Linux Mint. Mersi anticipat.

  6. Am încercat și eu Linux Mint 17.2 KDE varianta pe 64 biți și la instalare Ubicuity crapă ca prostul. Fără debug chiar la început în sesiunea live, cu debug cînd ajunge la instalarea grub unde e mai nasol că am deja partițiile celor 4 hdd-uri băgate într-un btrfs raid și n-am vrut să reformatez tot ca un bou cum vor pinguinii deștepți

    N-am mai insistat că sunt prea leneș deși e foarte posibil să poată fi recuperat|reînviat din subvolumul mint dedicat fără prea mari eforturi din moment ce a ajuns la grub și a trecut peste copierea fișierelor

    Păcat, sesiunea live arată bine

  7. Am incercat si eu versiunea 17.2 x64 de la Linux Mint, dar, din pacate, am o problema (pe care comunitatea spune ca a rezolvat-o). Mai precis, detin nVidia GTX 850 iar cu orice driver instalat (din managerul de drivere) „imi ingheaza monitorul”, fiind nevoit sa dau sleep pentru a-si reveni.

    Tu nu ai avut asemenea probleme cand utilizezi placa nVidia? Sau ramai numai pe grafica de la Intel?

  8. Ai putea sa ma ajuți? Am un laptop Asus cu Nvidia 820m,si de fiecare data când instalez driverul din terminal, zeci de metode diferite, ori crapă interfață, ori ecran complet negru, iar la fiecare pornire apar tot felul de erori. Încerc de ceva timp sa instalez driverul Nvidia în linux mint 17.3 dar fără rezultat, iar în driver manager nu îmi apare nimic. Ce pot sa fac?

    1. sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
      sudo apt-get update
      sudo apt-get install nvidia-346
      

      Aștept să-mi spui dacă a funcționat.

  9. Linux sufera pentru o lipsa de drivere in special la placile WiFi sau stickuri WiFi. M-am chinuit multa vreme sa adaptez un astfel de driver pentru un stick bunicel, dar nu am obtinut decat o conexiune cu de 10 ori mai lenta decat pe Windows. Am incercat o emulare de drivere din Windows in Linux, dar nu a mers. Asa ca daca vrei echipament de Linux musai sa verifici si daca are drivere. Per ansamblu Linux Mint este o versiune curatata de gunoaiele Canonical, iar desktop managerul Cinnamon este cel mai bun si stabil. Cine vrea sa comunice prin internet sa foloseasca Linux si sa stea departe de Windows. Doar faceti un dump al conexiunilor tcp la calculatorul vostru sa vedeti cum comunica Windows X o multime de informatii in afara, continuu, inclusiv … screenshot-uri ale ecranului! Asa ca daca folositi Windows dezactivati legatura la internet si asigurati-va ca asa va ramane pe toata durata sesiunilor voastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.