Mâine împlinesc o săptămână cu Ubuntu 16.04 ca unic sistem de operare pe desktop (sistemul pe care care îl folosesc atât în scopuri personale cât și profesionale), suficient pentru a afla care dintre setările inițiale au fost de bun augur și care nu. Așadar, în rândurile ce urmează, vă voi vorbi despre cum am configurat Ubuntu 16.04 în funcție de necesitățile mele.

Configurare Ubuntu 16.04 și 16.10 după instalare

Am ales Ubuntu 16.04 (Xenial Xerus) deoarece este versiunea LTS curentă, adică versiunea cu asistență pe termen lung ce va primi actualizări de securitate până în 2021, cea mai stabilă dintre cele două lansate anul acesta, dar recomandările de configurare sunt valabile și pentru 16.10.

În plus, mă număr printre cei care consideră că pentru a fi perfect stabilă, versiunile Ubuntu nu ar trebui instalate înainte ca acestea să împlinească cel puțin 4 luni de la lansare, perioadă suficientă pentru identificarea și remedierea bug-urilor tipice.

Acestea fiind spuse, să începem!

Configurare Ubuntu 16.04 după instalare


1. Configurarea și instalarea actualizărilor

Primele două lucruri pe care-l fac imediat după instalarea Ubuntu? Schimb wallpaper-ul și elimin din Launcher (bara de activități) iconițele aplicațiilor de care nu am nevoie să se afle acolo.

unlock from launcher

După care trec la instalarea actualizărilor, acțiune pe care, de regulă, o execut folosind Terminalul, dar care poate fi efectuată și cu ajutorul aplicației Software Updater.

particularizare updates

Indiferent de cum veți alege să instalați actualizările, vă recomand ca mai întâi să renunțați cele oferite prin ramura Backports, care, mie unul, aproape de fiecare dată când le-am păstrat mi-au adus mai multe bătăi de cap decât beneficii.

Puteți face acest lucru din aplicația Software & Updates, fila Updates, dezactivând pur și simplu caseta Unsupported updates (xenial-backports):

Unsupported updates

Iar dacă tot sunteți la acest pas, puteți alege cum să vă fie livrate actualizările. De exemplu, eu am optat pentru verificarea lor la fiecare două săptămâni, descărcarea și instalarea automată doar a actualizărilor de securitate, preferând ca disponibilitatea celorlalte să-mi fie doar anunțată.

La închiderea comenzii veți fi invitați să reîmprospătați depozitele. Apăsați Reload.

Acum puteți deschide Software Updater și instala toate actualizările fără a vă face griji că ceva ar putea „crăpa” din cauza unor actualizări netestate. După instalarea tuturor actualizărilor, reporniți sistemul (uneori vi se va solicita, alteori nu; eu prefer repornirea de fiecare dată).

Cât timp se descarcă și instalează actualizările, vă sfătuiesc să nu realizați operații de instalare sau dezinstalare, iar asta deoarece pot apărea probleme.

2. Instalarea driverelor

Niciun sistem de operare nu funcționează cum ar trebui să o facă dacă nu dispune de driverele care-i permit să comunice eficient cu componentele. În Ubuntu 16.04 instalarea driverelor e simplă, dar necesită puțină atenție. Pentru ca Ubuntu să identifice driverele necesare, deschideți aplicația Additional Drivers, sau accesați fila cu același nume a aplicației Software & Updates.

nvidia driver ubuntu

Atunci când o astfel de versiune este disponibil, optați pentru instalarea celei însoțite de eticheta „tested”, în 99% din cazuri fiind cea cu care n-am avut probleme.

3. Activarea scurtăturilor de taste Ctrl+C și Ctrl+V în Terminal

În Ubuntu, multe operații se fac mai ușor din Terminal. Acesta se lansează rapid apăsând combinația de taste Ctrl+Alt+T. După cum veți vedea, nu veți putea copia sau lipi comenzi din/în acesta prin combinațiile de taste Ctrl+C sau Ctrl+V, însă le puteți activa cu ușurință.

Deschideți-l și accesați meniul Terminal » Preferences:

Terminal - Preferences

În fereastra ce se va deschide derulați până la ramura Edit, apoi faceți dublu click pe acțiunea a cărei scurtături de taste doriți să o înlocuiți.

scurtaturi noi terminal

Ajunși aici, cred că toată lumea știe ce are de făcut pentru a instala, folosind comenzile pe care le voi posta în continuare, codecurile și aplicațiile pe care eu le consider esențiale pentru Ubuntu 16.04.

4. Instalarea codecurilor multimedia

Dacă veți asculta muzică și viziona filme pe computerul în care ați instalat Ubuntu, veți avea nevoie de codecuri, la fel ca în Windows și Mac OS.

Codecuri Ubuntu 16.04

Acestea pot fi instalate prin Ubuntu Software sau executând în Terminal comanda:

sudo apt install ubuntu-restricted-extras

Vi se va cere să confirmați, prin tastarea literei Y, că doriți instalarea pachetelor disponibile. Pachetul include cele mai utilizate codecuri, fonturile Microsoft, pluginul Flash Player, etc.

Mai mult ca sigur, imediat după instalarea pachetului își va face apariția următoarea fereastră:

failure to download extra data files

Apăsați butonul Run this action now, tastați parola când vi se va cere, așteptați ca fereastra Terminal ce a fost deschisă automat să dispară, apoi apăsați Close.

5. Instalarea Unity Tweak Tool

Unity Tweak Tool este un instrument foarte util pentru particularizarea mediului desktop Unity. Cu ajutorul acestora putem alege comportamentul Launcher-ului, a casetei de căutare, a ferestrelor și spațiilor de lucru, particulariza gesturile, activa teme sau pachete de pictograme, șamd.

unity tweak tool

Se instalează în Ubuntu 16.04 din Ubuntu Software sau folosind comanda:

sudo apt install unity-tweak-tool

Nu voi intra în detalii acum, e suficient de complex încât să trebuiască tratat într-un articol dedicat.

6. Instalarea temei Arc

Îmi place foarte mult tema Arc, chiar mai mult decât Numix. Dacă doriți să o instalați, o puteți descărca de aici.

descarcare deb ark

După descărcare, faceți dublu-click pe fișierul .deb. Se va deschide Ubuntu Software, în cadrul căruia va trebui să apăsați buntonul Install.

instalarea temei arc in ubuntu

Activarea temei Arc se va face din Unity Tweak Tool, secțiunea Appearance, ramura Themes:

activare arc darker

Eu prefer varianta Arc-darker, cea pe care a-ți putut-o observa în screenshot-urile postate în articolele despre Ubuntu publicate în ultimele zile pe blog.

6.1 Particularizarea culorilor utilizate în Terminal

Singura chestie care-mi displace la tema Arc e că-mi schimbă schema de culori folosită în Terminal, în special a fundalului, care devine alb după activare temei. Dar „problema” se rezolvă foarte ușor!

Deschideți Terminal și accesați-i meniul Edit » Profile preferences. Debifați caseta Use colors from system theme, apoi alegeți culorile preferate.

schma culori terminal

Iar dacă tot vorbim de particularizare, haiteți să vă arăt și cum puteți obține și actva același pachet de pictograme pe care-l folosesc eu.

7. Instalarea pictogramelor Numix Circle

Pentru ca picrogramele din Nautilus (omologul Windows Explorer în Ubuntu) sau din Launcher să fie identice celor văzute în screenshot-urile din postările recente, puteți instala pachetul Numix Circle.

sudo add-apt-repository ppa:numix/ppa
sudo apt update
sudo apt install numix-gtk-theme numix-icon-theme-circle

După instalare, acesta poate fi activat din Unity Tweak Tool, secțiunea Appearance, ramura Icons.

8. Instalarea programelor de care aveți nevoie

La acest capitol nu vă pot ajuta foarte mult, iar asta deoarece fiecare dintre noi avem nevoi diferite. Ce pot face, în schimb, e să încerc să vă ajut să găsiți o alternativă la programele pe care le foloseați în Windows, în cazul în care pe cont propriu sau ajutați de Google nu reușiți.

Pentru aplicațiile comune, cum ar fi VLC Media Player, Chromium,  șamd, puteți apela la Ubuntu Software, magazinul de aplicații al Ubuntu 16.04.

ubuntu software

Tastați în caseta de căutare a acestuia programul dorit, apoi apăsați butonul Install pentru a-l instala, pe modelul cunoscut în Android.

instalare software ubuntu

Vi se va cere să tastați parola, apoi programul respectiv va fi instalat.

9. Instalarea programelor comune

În această categorie intră 7-Zip, Google Chrome, Telegram, Skype, șamd. Iată cum se instalează fiecare dintre acestea:

  • Google Chrome – se instalează descărcându-i de aici pachetul .deb.
  • Skype – se instalează descărcându-i de aici pachetul .deb
  • Sublime – alternativă la Notepad++ (code editor), se instalează descărcând de aici pachetul .deb.

7-Zip – se instalează executând în Terminal comanda:

sudo apt install p7zip-full

Nu dispune de interfață proprie, dar imediat după instalarea sa veți putea dezarhiva .rar și .7z direct din meniul contextual, opțiunea Extract

  • Telegram – se instalează descărcând de aici arhiva pentru Linux. Se extrage conținutul acesteia, se accesează folderul Telegram și se execută fișierul executabil cu același nume.
  • VirtualBox – în caz că lucrați cu mașini virtuale, sau dacă vreți să aveți un Windows la îndemână pentru orice eventualitate, se instalează din Ubuntu Software.
  • uTorrent – nu e necesar. În Ubuntu 16.04 și 16.10 veți găsit Transmission, un client excelent.

Audacious – programul meu preferat pentru ascultat muzică. Îl găsiți în Ubuntu Software. Pentru cei interesați, sau melancolici, vine la pachet cu un skin asemănător Winamp.

audacious

Alte programe pe care le folosesc și pe care, desigur, vi le recomand, găsiți în articolul pe această temă publicat în urmă cu trei zile.

10. Alegeți unde să fie afișate meniurile

Dacă preferați ca meniurile aplicațiilor din Ubuntu să fie afișate în cadrul aceleiași ferestre. Puteți alege unde să fie afișate meniurile din Appearance » Behavior.

locatia meniurilor ubuntu

Însă nu uitați că puteți face mult mai mult cu Unity Tweak Tool, a cărui interfață este suficient de intuitiva încât să vă puteți descurca și fără ajutorul cuiva mai experimentat.

11. Conectați și configurați perifericele Bluetooth

Două probleme mari și late le-am rezolvat instalând BT Manager (același care până de curând nu-mi oferea nici o șansă pentru a utiliza fără a reconfigura la fiecare repornire a computerului perifericele Bluetooth). Mausul Microsoft Designerreceptoarele Bluetoothcăștile Sonytelefonul, toate îmi funcționează acum fără probleme.

dispozitive bluetooth conectate

Se instalează executând în Terminal următoarea comandă:

sudo apt install blueman

După care îl veți găsi în lista aplicațiilor, sau cu ajutorul casetei universale de căutare.

12. Configurarea firewall-ului

Antivirus n-am instalat niciodată în Ubuntu, nu voi pune nici în versiunea 16.04. În primul rând nu o fac fiindcă viruși pentru GNU/Linux nu prea există fiindcă nu-i suficient de popular acolo unde contează, pe desktop. Dacă mai apare vreunul rătăcit, e blocat rapid prin update-urile de securitate.

În schimb activez firewall-ul. Acesta poate fi activat atât prin Terminal, cât și cu ajutorul unui client. Un astfel de client este GUFW, pe care îl găsiți cu ușurință: căutându-l după nume în magazinul de aplicații Ubuntu Software. Nici nu aveți mult de configurat la el.

GUFW

Selectați profilul Home, apoi mutați comutatorul din dreptul Status pe poziția pornit și asta a fost tot. Puteți închide GUFW și interveni doar dacă va bloca vreunul dintre programele instalate (mie nu mi-a blocat absolut niciunul în ultimii ani).

13. Control  multimedia de la distanță

Folosesc Unified Remote de ani buni pentru a-mi opri sau porni calculatorul de la distanță, pentru a opri sau porni muzica, ori pentru a-i crește ori diminua sonorul.

unified remote

Pe Android folosesc versiunea Full (eu am cumpărat-o ci fiindcă mi-a plăcut mult și mi-ar părea rău să dispară sau să nu mai fie actualizată), dar cea gratuită e ideală pentru a vă face o idee despre ce este vorba. Link-uri spre ambele găsiți pe site-ul său oficial.

În Ubuntu se descarcă de aici pachetul .deb și se instalează ca oricare altul. După instalare, panoul de configurare al Unified Remote se va deschide într-o fereastră a browserului, iar de acolo veți putea autoriza clienți, reporni serverul, etc.

Cam atât deocamdată…

Nu știu cât de utile vă vor fi aceste informații, însă eu sper ca citindu-le să vă vină măcar cheful de a testa timp de câteva zile Ubuntu 16.04. Dacă nu-i de voi, aia e, important e să folosiți sistemul de operare ce corespunde necesităților voastre. Apropo, cum puteți ști sigur care vă place mai mult dacă altceva în afară de Windows n-ați încercat recent?

17 comentarii
  1. Multumiri pentru toate informatiile,recunosc ca sunt novice in tot ce inseamna Linux,am testat diferite distributii inspirat de tutorialele tale.Delasarea si complexitatea unor aspecte (de exemplu lucrul in Terminal ma omoara) m-au impedicat sa aprofundez.Asa ca…orice informatie este mereu bine primita.

    1. Adrian, ba eu îți mulțumesc pentru timpul îndelungat în care ai rămas fidel blogului! S-au adunat ceva anișori… :)

  2. Mulțumesc și eu! Mă bucur că faceți asta la fiecare versiune pentru că astfel treceți și prin noile features ale variantei de Linux pe care o folosiți! Aștept cu nerăbdare și următoarele articole cu recomanări, tutoriale etc.

  3. Salut din nou.
    Mno, deci până mă gândesc eu cum să tai porcul (de pe listă), iar vin cu 2-3 chestii:
    1. Vezi de ce sunt eu tradiţionalist şi încă apreciez Ubuntu 14 LTS? Chiar şi acela are câteva „service pack” şi cred că vor mai veni şi altele. Am un amic şi mai paranoic decât mine, instalează update după minimum o lună. E mult mai bun la diverse Linux, o să revin cu nişte chestii după ce îl întreb şi, bineînţeles, după ce binevoieşte să mă lămurească. Mereu spune că Ubuntu se traduce prin Windows gratuit, dar asta nu îl împiedică să îl folosească intens. Aprob şi folosesc, idem. Puppy ăla e altă discuţie…
    2. Nu am văzut încă (e drept că nici expert nu sunt) distribuţie de Linux la care să fie atât de mari diferenţe între variantele stabile denumite LTS la ei şi variantele de pamplezir, multe dintre ele nişte aiureli. Părerea mea!
    3. Acuma să te văd dacă eşti în stare să treci la loc, în dreapta, butonaşele de minimizat, maximizat şi închis fereastra. Aia chestie, taică. După asta încerc şi eu şaişpele.
    Succes!

    1. Păi da, despre „sub capotă” vorbeam şi eu. Fel de fel de chestii insuficient testate şi optimizate.
      Treaba cu mutatul butoanelor am spus-o mai în glumă, mai în serios. Ştii bine că oamenii încearcă de multă vreme să-i înveţe pe englezi să nu mai meargă pe contrasens. Degeaba!!! Iar eu vreau să-l determin pe Mark să pună butoanele la locul normal, auzi chestie…

    2. Acum am înțeles și-ți dau dreptate, însă nu știu nici cum ar putea testa mai mult decât o fac. Într-o LTS se păstrează toate caracteristicile bune ale celor trei versiuni care apar după ea, dar problema e că foarte mulți fug fix de acele versiuni, astfel, șansele ca toate bug-urile să fie identificate la timp sunt diminuate.

  4. Cel mai mult imi place la Ubuntu 16 ca am reusit sa-i mut Launcher (bara de activități) jos, nu-mi placea deloc in stanga.

    1. Eh, 14-le e deja la 14.04.5. Şi mai e timp până în 2019.
      Notă, pentru oricine citeşte asta: aşa sunt eu, ironic. Uneori gratuit şi degeaba. Dar e deja prea bun pentru un program (O.S) gratuit. Măcar să fie aşa cele pe care dăm şi o grămadă de bani.
      Şi încă ceva: dacă ai devenit fan Linux, insistă!!! Repet celorlalţi: NU mai este Linuxul de odinioară, nu vă mai speriaţi degeaba. Încercaţi, e gratuit. Vă pune părul pe moaţe dar asta e o chestie utilă. Iaca eu, la 52 de ani, deja începusem să am probleme cu circumvoluţiunile. Parcă e mai bine de la o vreme încoace.

  5. Intrebarea mea este daca ubuntu 16.04 este compatibil in dual boot cu un PC cu doua procesoare Intel Xeon la 3.4GHz pe 64 de biti

  6. [sudo] password for armin:
    Reading package lists… Done
    Building dependency tree
    Reading state information… Done
    E: Unable to locate package blueman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.