Petrec zilnic cel puțin 8 ore în fața desktop-ului, de-asta port ochelari, timp în care nu folosesc doar Windows, ci și GNU/Linux, pe al doilea mai mult virtualizat în primul, prin VMware Workstation, dar am ajuns recent la concluzia că de Windows mă mai leagă doar Photoshop, Notepad++ și WinSCP.
După o săptămână de la instalarea Linux Mint 18 pe desktop, săptămână în care, apropo, am folosit mai mult Windows 10, mi-am zis că n-are rost să mai amân experimentul pe care mă tot tentează să îl fac de mai bine de doi ani: să folosesc timp de o lună, indiferent ce s-ar întâmpla, doar GNU/Linux.
Zis și făcut! Am creat o imagine a Windows 10 la care să apelez în cazul în care pe 10 ianuarie ajung la concluzia că folosind altceva decât Windows mai mult mă complic, am mutat datele importante pe Expansion, formatat atât SSD-ul cât și HDD-ul, și am instalat Antergos.
Dar curând mi-am dat seama că Antergos nu e o distribuție GNU/Linux pentru utilizatorul de rând, cel care nu știe cum să reacționeze când una din desele actualizări ale Arch îl pun în șah. Manjaro ar fi fost o altă opțiune, distribuție la care ajung doar actualizările testate de către dezvoltatorii săi.
Pentru mine ar fi fost chiar mai simplu, însă nu ar fi ajutat pe nimeni, iar acest experiment nu îl fac doar pentru mine, ci și pentru a-i ajuta pe cei interesați să renunțe la Windows să-și facă o idee cu privire la sacrificiile pe care trebuie să le facă și beneficiile pe care le vor avea trecând la GNU/Linux.
Am formatat încă o dată desktop-ul, am descărcat, instalat și configurat Ubuntu 16.04.
De ce Ubuntu 16.04
Când spui „Linux”, spui „Ubuntu”. În opinia mea, Ubuntu a fost prima distribuție care reușit să aducă GNU/Linux în PC-ul omului de rând, în birourile și sufrageriile zugravilor, contabililor și directorilor, și a făcut asta într-o perioadă în care doar programatorii și hackerii își puteau permite să folosească altceva decât Windows și Mac OS.
Ubuntu mai are de pus multe la punct, nu are o compatibilitate hardware la fel de bună ca Arch și derivatele acestuia, dar se bucură de popularitate, se poate lăuda cu cea mai mare comunitate și a câștigat atenția celor mai mulți dezvoltatori de aplicații, fiind, de cele mai multe ori, prima opțiune de care țin cont cei care dezvoltă în mod normal aplicații pentru Windows și Mac OS.
Personal nu cunosc nicio altă distribuție GNU/Linux care să se bucure de atât de mult sprijin, iar cu site-uri dedicate de talia Web Upd8 și OMG! Ubuntu nu se poate lăuda niciuna. Cu alte cuvinte, cea mai bună alegere pe care o poate face cineva care a folosit doar Windows, sau doar Mac OS, atunci când dorește să încerce GNU/Linux, este, incontestabil, Ubuntu.
Iar când spun Ubuntu nu mă refer strict la distribuția cu același nume, ci și la derivatele sale, printre care nu pot să nu menționez Linux Mint, Ubutunu Mate, Kubuntu și Elementary OS.
Scopul și durata
Scopul propus este acela de a afla dacă pot renunța permanent la Windows. Folosind două sisteme de operare, în dual boot, nu m-a ajutat să mă lămuresc. N-a făcut-o deoarece treceam de la unul la celălalt în funcție de operațiile de realizat chiar dacă la fiecare salt aveam nevoie de o perioadă de acomodare cu mouse-ul, cu scurtăturile de tastatură, șamd.
De exemplu, în Windows m-am obișnuit să folosesc Run command pe post de lansator de aplicații, ori asta face ca de multe ori să apăs din instinct Win+R, tastez Notepad sau Calc și să fiu nedumerit, preț de câteva secunde, că nu s-a întâmplat nimic când am apăsat Enter, după care îmi dau seama că e normal să nu se întâmple nimic devreme ce fac asta din Linux.
Folosind timp de 30 de zile doar Ubuntu, nimic altceva, îmi va fi mult mai clar dacă într-adevăr nu pot avea același randament pe alt sistem de operare decât Windows. În tot acest timp voi expune pe blog experiențele avute, cum am făcut aia sau cealaltă, ce alternative am găsit la aplicațiile pe care le foloseam zilnic, ce-mi lipsește și ce nu.
Dacă vreți să tratez un subiect anume, să realizez și descriu proceduri de interes care vă pot părea complicate, ori dacă aveți întrebări întrebări legate de Ubuntu, vă stau, ca de obicei, la dispoziție. În fine, nu-mi mai rămâne decât să declar începerea experimentului #olunăculinux!
Scalarea in linux cum se face, de la 100% la 125% sau 150%, stiu ca se pot mari fonturile dar nu e acelas lucru. Cred ca ai zis odata asta si te-am contrazis, aveam un monitor mic, patrat si nu mi-am dat seama :)
Nu-mi mai amintesc discuția. Referitor la scalare, eu o ajustez din setările monitorului. Iar dacă fonturile nu se văd cum ți-ar plăcea, citește asta.
ms, eu am incercat pe linux mint si nu am gasit iar acum am incercat de pe un stick cu ubuntu si am gasit rapid si se vad fonturile fara sa fac ce e in articolul acela. Ca paranteza , in linux cand ma uit pe youtube la un clip 1080p procesoru sta la peste 70% si pe windoes 10 sta undeva la 10-20%, depinde de video, am incercat si instalat cu Ubuntu sau Linux Mint, acum imi place windows 10 si nu am mai incercat, poate e prea nou procesoru :)
Load mare aveam și eu când foloseam driverul nouveau, dar am instalat unul proprietar și problema a fost rezolvată.
la mine nu s-a rezolvat nici cand l-am instalat pe cel de la intel ce venea cand cautam drivere cu programul din linux mint, nu mai stiu cum se numea, nici nu am mai incercat de atunci daca nu m-a incurcat windows 10, dar inca imi place linux
Făcea asta pe toate browserele, sau doar pe Firefox? Întreb deoarece la un moment au fost ceva probleme cu HTML5 pe Firefox.
cred ca doar Firefox am incercat atunci dar cand am incercat azi setarea cu scalarea am incercat iara de pe stick, tot Firefox, si e la fel incarcarea, plus de asta in windows 10 mi se pare ca se misca mai rapid in ori ce, am ssd intel, nu din gama de varf. In trecut am incercat o luna si ceva Ubuntu pe un procesor intel vechi, cred ca 60nm, ram ddr2 si hard si nu aveam asa incarcare, ba chiar in windows 7 era mai mare incarcarea pe acel sistem, era invers ca in situatia asta in care am componente noi, pe acel sistem vechi linux mergea mai rapid ca windows si acum e invers
Din ce am citit atunci pe net am inteles ca e prea nou procesoru si e de la drivere si ca pe viitor se rezolva
am instalat linux mint 18 cinnamon 64bit si sunt placut surprinsa: pot reinstala chrome (ceea ce pe xp nu mai poti, odata ce l-ai dezinstalat), acceseaza automat reteaua (inclusiv wi-fi) de net, poti vedea filme traduse online fara nici o problema, pot accesa orice mail din orice retea, am ofiice editare word , excell, etc gratuit… inca nu am instalat photoshop sa vad daca accepta. concluzia: pentru home, se poate renunta definitiv la windows (care costa, iar linux e gratis).
Nu ma prind de ce nu ai ramas pe Linux Mint. Din cate stiam eu, au acelasi depozit de aplicatii. Doar ca nu-i Ubuntu. Da, ai precizat ca Ubuntu e cel mai popular, dar de ce?
Dpdv al stabilității Mint 18 e departe de Ubuntu 16.04 sau Mint 17.3 (pe care îl am pe laptop), sau cel puțin e pe sistemul meu, unde contează.
Am si eu „subiect” la care as vrea sa imi zici solutia/parerea ta.
Se poate ca un player video sa faca ce face bsplayer?? Adica ma intereseaza cum pot configura playerul video din linux sa imi pot misca imaginea filmului sus/jos astfel in cat banda neagra sa ramana la baza de jos a imaginii si pe acea banda neagra sa imi pot pune subtitrarea, care binenteles se downloadeaza automat. Mersi, eu nu am gasit chestia asta pe nici un player si de aia inca mai rulez windows. CEVA CA IN POZA ASTA
https://s23.postimg.org/fkjq4pkkb/poza.jpg
Chestia asta o face VLC. Tools » Preferences » Show settings » All » Video » Filters » Croppadd. În sectiunea Padd dai valoarea 75 la Pixels to padd to bottom.
Te reîntorci la filtre, bifezi Video scalling și introduci croppadd în caseta de sub listă. Salvezi modificările și „problema” e ca și rezolvată. Mai multe detalii ai aici.
Mersi.
Si daca am SSD imi poti recomanda niste setari anume ce trebuie facute?
Ubuntu 16.04 și versiunile derivate știu să aibă grijă de SSD. Dacă ai SSD și HDD, poți găzdui Home pe HDD, cum am făcut eu, situație în care fișierele personale se vor scrie pe HDD.
Am un laptop lenovo cu un singur ssd. Toate informatiile le tin pe un NAS.
Acum o sa caut sa vad care ditributie sa o instalez…
Dacă vrei, poți configura Ubuntu să scrie temporarele în RAM, asta dacă poți sacrifica 2 GB de ram.
Îți recomand Ubuntu sau Linux Mint, sunt mai prietenoase și-n plus vei avea, cel puțin o lună de aici înainte, tutoriale de ajustare și particularizare.
Mult succes.
Eu aș renunța la windows doar silit. M-am jucat un pic cu Linux, nu consider că merită efortul (și mai ales timpul) învățării unui nou sistem de operare când cel vechi nu-mi face probleme.
Mulțumesc!
Nici mie nu-mi făcea figuri Windows 10, dar dacă pot face din Ubuntu ceea ce făceam din el, de ce să nu profit pentru a învăța ceva nou?
Antipaxi merita sa ai habar de linux, pe mine ma ajuta
nu stiu ce e de invatat la o distributie gen Ubuntu, Mint, Manjaro, sunt mult mai simple decat Windows
Nu e vorba de distribuția în sine, ci de de alt mod de lucru. Înveți să faci lucrurile altfel, iar multă lume fuge fix de chestia asta și pe bună dreptate.
E ca si cum ai trece de la IOS la Android, mai greu e in primele zile, dupa care incepe sa-ti placa. Important e sa ai un PC 100% compatibil cu distributia aleasa. Pentru filme, muzica, office si navigare, un Ubuntu/Manjaro este tot ce ai nevoie.
Buna seara!
Am instalat Debian LXDE 32 bit si o placa video Gigabyte GeForce6200, 8xAGP, 512MB GDDR2, 64bit, DVI.Problema este ca nu imi vede decat 256 din memoria de 512 MB…
Am instalat si Windows Xp iar aici imi vede toti cei 512,ma gandeam ca placa de baza este cam ciudata.
Nu am instalat driver-ul nvidia ci folosesc driverul linux.
Aveti idee ce poate fi?Va pot oferi mai multe detalii daca doriti.
Multumesc!
O seara buna!
Tind să cred că vina o poartă driverul folosit. Deși consider Debian o distribuție peste cunoștințele și experiența mea, am instalat-o în octombrie de curiozitate. Uneori, după inactivitate sau blocarea pc-ului, mediul grafic se bloca. Am rezolvat problema instalând driverele după indicațiile de aici.
Nu știu dacă o să ajute, dar eu aș încerca acea metodă dacă nu m-ar tenta Ubuntu sau Linux Mint.
Multumesc, tot la asta ma gandeam si eu.
O seara minunata!
Cu multă plăcere, asemenea!
Nu mai am windows din 1996… A fost greu. Mi-a venit sa renunt de multe ori.
Majoritatea timpului folosesc Fedora (am o istorie legata de distributiile RPM). M descurc cu Fedora/Centos/Redhat dar, pentru o utilizare comoda Ubuntu, Mint sau Elementary sunt mult mai ok.
In ultima vreme LibreOffice, Gimp si Inkscape se dezvolta excelent si suplinesc programele de pe windows.
In plus unele programe Windows pot fi rulate pe linux cu Wine – ceea ce in anumite situatii extraordinar. Desigur se mai poate sa ai Windows in Virtual Box sau KVM – dar asat e un soi de trisare.
Chiar si jocurile merg in ultima vreme prin Steam. La inceput maximul ce l-am obtinut a fost KillBill. Cand au fost portate Doom si Quake am dat bere colegilor.
Se poate sa traiesti exclusiv cu linux. Daca esti geek. Sau daca esti parinte de geek – i-am instalat mamei Ubuntu acum 6 ani – pana acum n-am fost chemat sa fac suport.
De când sunt pe cont propriu am avut doar tentative eșuate. Habar n-am dacă de data aceasta voi reuși, sau dacă în Ianuarie mă voi întoarce la Windows ori îmi voi cumpăra un iMac, și sincer îți spun că felul în care ai ales să-ți închei comentariul mă cam descurajează. :|
Folosit Linux Mint ultima versiune, timp de aproximativ 2 săptămâni. După ultima actualizare a kernel-ului laptopul meu a rămas fără sunet! Nu mai „vedea” ieșirea prin boxe ci doar cea prin căști. Comutat la OpenSUSE. Testez în continuare.
Intenționez să achiziționez un laptop nou, un Asus, buget în jur de 3500 lei, și să instalez & folosesc exclusiv Linux.
Puteai reveni la Kernel-ul anterior, știi asta, nu?
OpenSuse mi s-a parut o distributie foarte stabila, doar ca nu am reusit sa ma obisnuiesc cu KDE :(
@cipy, tu ce folosești?
Știu, am și încercat dar la restart, în GRUB mi-a dispărut Linux Mint. Mai era doar testul de memorie și Windows 7 ?
Teoretic, un „sudo gedit /etc/grub/grub.cfg” și setarea la „default=0” a kernel-ului dorit, ar trebui să oblige Linux Mint să pornească cu respectivul Kernel după un „sudo update-grub” indiferent cum apare în GRUB.
Din luna aprilie am trecut pe Manjaro XFCE, inainte am folosit Ubuntu si alte distributii bazate pe Ubuntu (Linux Mint, ElementaryOS, Zorin OS). Din luna februarie 2014 nu am mai avut instalat pe PC nicio versiune de Windows si nici nu i-am simtit lipsa :).
Interesantă alegere! La mine pe PC Manjaro XFCE (cel default din câte știu) nu bootează de pe USB fără artificii (alterare valori grub pentru grafica nvidia; cu driverele non-free îngheață mediul desktop imediat după pornire), de aceea mi-e teamă să-l recomand „publicului larg”, dar altfel cred că e cea mai sigură și stabilă distribuție Arch.
Pentru utilizare „acasa” consider ca Linux-ul este exact ceea ce trebuie. Singurul motiv pentru care ai avea nevoie de Windows/ Mac ar fi un program care nu are compatibilitate Linux (sau echivalent) (pentru mine ar fi Autocad).
Spre exemplu, acasa (pe desktopul nou achizitionat) folosesc doar Linux Mint sau Ubuntu (in mod uzual) desi am incercat numeroase distribuitii iar pe laptop-ul de serviciu, evident Windows.
Pentru mine asta e formula castigatoare.
As vrea sa stiu daca se poate: ce driver potinstala in ubuntu 16.04 32b pentru geforce gt 520m cuda?
100% nu-ți poate recomanda nimeni un driver care să funcționeze fără a dispune de aceeași grafică, dar cel folosit de mine, 367.57, care, apropo, funcționează impecabil, include support pentru modelul utilizat de tine. Eu l-aș încerca.
@Cristian, incearca sa faci stik-ul bootabil folosind alt program ex: SUSE Studio Imagewriter, am avut si eu probleme de boot cu stick-ul facut cu Unetbootin.
S-ar putea să ai dreptate aici. Aveam la dispoziție doar laptopul, pe el am Mint 17.3, și am dat „restore image”. Voi încerca și așa cum îmi recomanzi, deși fără a-l instala, mai mult de curiozitate. Iar în timp ce scriam asta mi-am amintit că și cei de la Antergos insistă asupra faptului că ar trebui folosit tool-ul de la SUSE pentru evitarea problemelor.
Un program/arhivator care sa se descurce cu imagini ISO cu windows in linux? Poate pare banal dar am avut probleme cand sa fac un stick bootabil cu windows din linux sau sa deschis o imagine iso cu windows desi ori ce alt ceva iso care sa nu fie windows imi functiona normal. Acum poate merge de la sine, am incercat unetbootin si ceva arhivatoare din magazin dar nu e ce am in 7 zip sau simplitatea din rufus, sper sa intelegi , stiu ca pare ciudat daca nu ai patit. De emxplu cand deschideam o imagine iso cu linux vedeam ce avea, cand deschideam cu windows nu , era gol, cand faceam un stick cu linux mergea, cand cu windows , nu. Din windows merge normal. In concluzie, modificarea/manipularea imaginilor ISO cu windows din linux nu era posibila dar cu imagini de linux sau alt ceva , da
Da, 7zip.
Salut băieţi.
Aici scrie un babalâc de peste 50 de ani care a redescoperit Linux în ultimii ani. Pe mine mă speriase, efectiv, ideea de a scrie comenzi în consolă!!! Dar Linuxul de azi nu mai este cel de pe „vremea mea”, ehei…
Nu vreau să deranjez prea tare, aşa că acum mă limitez la doo` chestii:
1. Vă scriu aici de pe Puppy Linux Tahrpup 6.0.5. Puppy ăsta e mai puţin cunoscut, că vine tocmai… de la canguri, dar e simpatic. E ca un căţel care „şterpeleşte” papa de la marele Ubuntu şi bunicul Debian, iar aceştia nu se supără, dimpotrivă. Sunt nevoit să îl folosesc acasă din motive de buget redus, este ideal pentru computere vechi. Mai este el ideal şi pentru altceva. Google fie cu voi!
2. Pentru că acesta (Puppy) este construit în special pe binaries din Ubuntu 14 Tahrpup, lansez o întrebare ce se poate transforma în dezbatere: Ubuntu 14 sau 16 ??? Că şi 14 este aşa-numitul Long Term Service, încă este suportat şi mi se pare mai bine pus la punct decât mai noul 16 LTS. Zic şi eu, ca amatorul.
(PS: Linux Mint nu îmi place de nici o culoare, testat pe alte configuraţii. Mult zgomot pentru prea puţin. Părerea mea!)
Mulţumesc! Am băgat blogul la Bookmarks pe Firefox şi revin zilele astea.
Bun venit pe blog!
Au trecut aproape 8 luni de la lansarea 16.04, deci suficient ca dpdv al comportamentului aceasta să se ridice la nivelul 14.04. Așadar, dacă aș fi avut 14.04 și aș fi fost mulțumit și nici nu m-ar fi interesat noutățile din 16.04, cred că n-aș fi avut motive să fac upgrade.
Astazi este 10 ianuarie, mergi in continuare cu o distributie linux, sau te intorci la sistemul de operare care mie cel putin mi-a mancat sute de ore reinstalandu-l?