În 25 septembrie am început să folosesc CloudFlare Pro ca CDN unic pentru acest blog. Foloseam MaxCDN înainte, de care eram mulțumit, dar voiam să încerc și altceva. Un motiv în plus pentru a testa CloudFlare mi-l dăduseră tot ei, în iulie, când au anunțat disponibilitatea data center-ului din București, primul din țara noastră.
Cu o rețea impresionantă răspândită de-a lungul și de-a latul lumii, CloudFlare n-are cum să ofere un serviciu CDN de proastă calitate, garantând încărcarea rapidă a site-ului tău indiferent din ce colț al lumii este accesat. Doar că…
Media e mai bună cu CloudFlare, dar unde mă interesează pe mine, în București, că de acolo provin mare majoritate a vizitatorilor blogului, consider că diferența nu e suficient de mare încât să merite să plătești 20$ lunar. Aveam așteptări mai mari…
Un hosting în București ar fi mai indicat, dar în xServers nu prea mai am încredere deși m-au asigurat că s-au pus multe la punct între timp și chiar au insistat să le ofer șansa de a demonstra acest lucru, iar cei de la WebFactor, chiar dacă nu sunt un blogger mare și influent, s-au comportat exemplar și mi-au sărit în ajutor chiar și atunci când le-am adresat întrebări stupide pentru a le testa răbdarea și atitudinea la solicitările banale.
Cei care se întreabă ce are a face importanța mea în blogosferă românească în toată socoteala asta, ei bine, citisem la un moment dat, nu îmi mai amintesc unde, că dacă nu ești blogger mare și influent, cei de la WebFactor te tratează aiurea. Well, la mine n-a fost cazul.
Din punct de vedere al conexiunii, WebFactor pare un hosting de evitat pentru cei a căror vizitatori nu provin din Cluj, sau din județele vecine acestuia. Dacă este sau nu vina lor nu știu să vă spun, cert este că înregistram timpi mult mai buni de încărcare în București atunci când aveam blogul găzduit pe un VPS de la xServers, media n-a trecut niciodată cu ei peste 5 secunde, iar asta în condițiile în care abia anul acesta am optimizat considerabil codul sursă al șablonului, am renunțat la scripturi, am început să comprim fișierele statice, de la js-uri și css-uri la imagini, reducând cu mai bine de 1MB dimensiunea totală a fișierelor temei.
Cum e configurat CloudFlare
Merită menționat acest aspect, altfel „concluziile” mele n-au nicio valoare. Iată, așadar, cum e configurat CloudFlare pentru acest blog:
Voi păstra CloudFlare pentru cititorii din afara României, aceștia reprezentând aproape 19% din totalul celor care trec pragul blogului zilnic, și care cred că au sesizat îmbunătățiri în ultima lună. Un alt motiv pentru a-l păstra îl reprezintă prețul.
Eu folosesc CloudFlare pentru 3 site-uri, prin urmare, plătesc 10$/site, că doar pentru primul site înscris se plătește 20$, pentru toate celelalte plătești doar 5$/site.
În prezent CloudFlare are servere în România?
Ai scris: „Voi păstra CloudFlare pentru cititorii din afara României, aceștia reprezentând aproape 19% din totalul celor care trec pragul blogului zilnic” – înţeleg că există posibilitatea/setare în contul de la ei, prin care să poţi filtra doar traficul din afara României să treacă prin serverele CloudFlare?
Mulţumesc pt. răspunsuri.
Da, au. Și da, traficul poate filtrat, însă nu mă refeream la asta.
salut, 2 ani mai tarziu.. :))
try in CF urmatoarele reguli cheie
Browse Cache TTL 1 zi
Cache Level – Cache everything
Edge Cache TTL – 7 zile
spor :D