Am început să folosesc Ubuntu deoarece era… diferit; foarte diferit de ceea ce eram obișnuit să percep ca fiind un sistem de operare. Așa am ajuns să-l utilizez ca OS principal pe laptop-ul personal, în dual-boot cu Windows 7, și vorbind cât se poate de sincer, încă nu știu care dintre aceste OS-uri îmi este mai util, ambele au plusurile și minusurile lor, ambele rulează excepțional de bine! Și că tot veni vorba de nemulțumirile mele, în ceea ce privește Ubuntu, de când acesta a fost înzestrat cu interfața Unity, parcă nu mai este ceea ce era; parcă și-a pierdut tot farmecul chiar dacă din punct de vedere al aspectului și noilor funcții incluse trebuie să recunoaștem că este o reușită imposibil de contestat.
Probabil mă înșel, nu zic nu, ci din contră, admit că în realitate lucrurile ar putea sta diferit. Adică accept că e posibil ca Unity să fi reușit performanța de a transforma un fork al Debian într-o distribuție Linux cu identitate proprie! Dar pentru mine unul, din păcate, a fost avântul de care aveam nevoie pentru a începe căutarea de interfețe alternative.
Am încercat și Gnome 3, am revenit și la versiunea clasică a acesteia, am instalat și alte interfețe renumite… Nimic! Parcă nu era totuna… Mi-a intrat mie în cap că Linux trebuie să fie diferit dar în același timp elegant și ușor de folosit; caracteristici, sau mai bine spus calități foarte greu de găsit la interfețele grafice populare ce-ți dau impresia că imită aparența OS-urilor ce domină lumea.
Pornind în căutarea distribuției Linux perfecte, un cititor al blogului ce mi-a devenit amic de aproape un an, @mrpfn, mi-a recomandat să încerc Linux Mint. Plecând urechea la recomandarea primită, l-am reinstalat după foarte mult timp în care îl ignorasem complet. Așa am descoperit Cinnamon, una dintre interfețele native ale acestei distribuții Linux, de care m-am îndrăgostit la prima vedere:
Logic, n-am rămas pe Mint, ci am instalat în Ubuntu doar ceea ce mă interesa de la acesta, respectiv, interfața Cinnamon. Interfață pe care, de altfel, o recomand cu căldură tuturor celor care nu văd nimic interesant nici în Unity, nici în Gnome 3.
Ce avem de făcut pentru a dispune de Cinnamon în Ubuntu:
- Prima dată, instalăm Cinnamon:
sudo add-apt-repository ppa:gwendal-lebihan-dev/cinnamon-stable sudo apt-get update sudo apt-get install cinnamon
După instalare, închidem sesiunea curentă apoi, în fereastra de logare, alegem interfața grafică Cinnamon:
Așteptăm inițierea noii sesiuni apoi repornim calculatorul pentru a permite interfeței Cinnamon să încarce toate fișierele de care are nevoie pentru a rula corespunzător.
Și dacă îmi permiteți, aș mai adăuga că vă recomand să încercați tema ElementaryOS pentru Cinnamon. Sunt convins că o să vă placă iar instalarea sa e foarte simplu de realizat dacă o veți face prin intermediul panoului de control Cinnamon Settings.
Sapatamana asta o sa reinstalez ubuntu numai din cauza acestui articol… Arata super interesant interfata Cinnamon. :)
Sincere multumiri pentru acest articol care duce munca de lamurire cititorilor referitor la aceasta interfata.
Fără tine n-ar fi existat :)
Pe langa alte nspe mii de articole reusite, ce mai conteaza unul :P
Foarte util tutorialul, multumesc Cristi. Nu e zi sa nu intru pe site :).
Ai perfecta dreptate cind spui „…Linux trebuie să fie diferit dar în același timp elegant și ușor de folosit…”. Si chiar ESTE diferit. Si elegant. Si usor de folosit. Ubuntu e foarte cunoscut si „copiat” tocmai pentru ca este bun. „Copiat” in sensul ca si Mint se bazeaza pe Ubuntu, la fel ca multe alte distributii. M-am jucat (ca nu pot spune ca am folosit la modul serios) cu multe distributii de Linux folosind emularea cu VirtualBox (este free), pe care dealtfel o recomand cu foarte foarte multa caldura. Si daca o sa va placa Linux, atunci treceti pe instalarea folosind dual boot.
Nu am mai folosit demult Ubuntu, si se pare ca noua interfata nu este dintre cele mai inspirate, dar Cinnamon chiar m-o facut curios. Linux a ajuns acum sa fie placut si usor de utilizat, respectiv o utilizare „normala” pentru un utilizator obisnuit. Pentru vazut filme, ascultat muzica, navigat pe net, documente cu cuvinte (word) sau cifre (calcul tabelar), si multe multe aplicatii, este solutia ideala, nu neaparat din cauza gratuitatii (!!) programelor. Discutia este lunga si a fost enorm dezbatuta pe forumuri. Personal un singur soft (de desenare asistata) nu am reusit nicicum sa-l fac sa mearga cu emularea in ‘wine’, dar si pentru asta egzista solutia cea mai valabila: VirtualBox for Linux !!! Deci se poate.
Si revin cu invitatia pentru toti cei care au o minima curiozitate, de a testa/incerca/folosi Linux, respectiv o distributie de Linux (in articolul de azi Ubuntu) cu VirtualBox sau VMWare Player, sau pentru cei care doresc un CD/DVD bootabil Live, trebuie sa descarce imaginea ISO, obtinand un CD /DVD complet functional, fara nici o alta instalare.
Dacă tot ai adus vorba de VirtualBox, cum rulează W7 la tine ? La mine e totul OK mai puțin aero…
Ups, eu am ramas inca la XP (procu nu biruie) si singura varianta de Win7 (!) care am testat-o in VirtualBox a fost Tiny7, un iso de 700 MB cit sa incapa pe un CD si a mers perfect intr-o masina cu 512 MB RAM si 128 MB placa video. Singura chestie e ca Tiny7 este numai in varianta 32 biti. In ce priveste interfata aero, ma lasa rece, eu personal fiind interesat de performanta si mai putin de aspect. Dar o sa incerc si o varianta ‘full’ sa vad cum se misca, dar pot sa spun din experienta, mai ales pe calcu slabutz care il am, ca programele emulate in VB functioneaza cu viteza incredibila, si daca as pune si modul „full-screen” atunci chiar ca cineva nu ar sesiza (sau nu ar sesiza usor) ca e totusi o varianta emulata. A, ar mai fi ceva, setarea „Enable 3D Acceleration” de la optiunea „Display” din setarile masinii virtuale, eu nu o folosesc.
Cu mai mult timp în urmă am reușit să activez Aero pe Virtual Box! Dar nu mi-a mers decât o dată nu mai știu ce am făcut apoi, ca am instalat o versiune mai noua de Virtual Box sau altceva nu am dat pe moment importanță și nu știu exact cauza. În orice caz dacă vrei să încerci eu am reușit urmărind acest clip.
mai oameni buni sa va explic dc s-a pus interfata unity pt ca in cativa ani Ubuntu va fi disponibil si pt telefoane mobile gratuit , deaceea a avut loc aceasta transformare si probabil vor mai fi multe. Sa vedeti atunci cand va fi disponibil pt telefoane mobile cum multi vor urma pe Ubuntu si vor modifica sa fie si pt telefoane si desktop aceeasi distributie cum au facut astia de la microsft win 8 numai ca win 8 a furat multe din ubuntu sa le fie rusine . nici mie nu imi place in mod deosebit unity dar m-am obisnuit cu el iar ce e in acest articol stiam am sa aplic ca si asa am dual boot.
Mai am o intrebare aveti idee dc cand intru pe youtube sau orice site si ascult un videoclip se aude mai sacadat? nu e buffer ci asa se aude. In ubuntu ultimu lts instalat. si daca se poate face cv ca in orce browservar pun tot la fel e. Multumesc anticipat
Din câte știam, Unity a apărut deoarece proiectul Gnome fusese abandonat de programatorii ce-l dezvoltau. Mult mai târziu a început să se vorbească despre ceea ce încerci tu să ne explici. Oricum, vezi detalii pe OMG! Ubuntu; eu îl urmăresc de ani buni.
Cât despre problema cu sunetul, ai instalat ubuntu-restricted-extras?
dap am instalat. da . numai cand dau pe videoclipuri e asa. inainte la variantele trecute am avut probleme cu java. acuma cu sacadatu la sunet. videclipu merge ok doar sunetu merge mai sacadat. poate gasesti tu sau cnv o solutie
Te întrebam fiindcă eu avusesem aceeași problemă din cauză că lipsea flash player. Placa audio a fost detectată corect sau ai recurs la additional drivers pentru a o instala?
da o decteaza corect ca ti-am zis toate merg , filme , muzica sunete e totul ok. decetia placii audio nu am avut niciodata probleme in nici o distributie linux nici video , am flash tot cumam zis daca am pus restrict include tot
Ai încercat să dezactivezi efectele vizuale să vezi dacă face același lucru (logout » 2D)
pai nu am efecte vizuale active
Dacă n-ai efectele activate, driverele sunt toate instalate perfect, îndeplinești cerințele hardware recomandate (nu minime), extra-urile sunt instalate, problemele apar chiar și dacă dezinstalezi toate extensiile puse pe browser, atunci înseamnă că problema e de la instalare. Reinstalează! Iar dacă problema persistă, atunci asigură-te că totul e exact la fel cu ceea ce am spus eu mai sus. Problemele de genul ăsta chiar nu pot avea altă proveniență.
am citit pe diferite forumuri problema e de la flash player , dar se pare de cand si-a facut ultimele update ieri nu mai sacadeaza , ca si-a facut niste update ubuntu. va sfatuiesc pe toti folositi variante de linux ori ubuntu care sunt lts long time suport sunt mult mai stabile decat cele care apar la 6 luni , pt ca pe cand se maturizeaza reapara bugurile etc apar altele si tot asa. Oricum cv nou modificari vizbile nu apar daca va puneti versiuni noi. Chiar imi pare bine ca ubuntu a marit suportu la el pe 5 ani la cel lts.
LTS-urile sunt cele lansate în Aprilie! La fiecare 6 luni se lansează o versiune nouă. Un 04 (LTS) și un 10, ca să zicem așa.
eu stiu ca lts e cel pt 5 ani. at care sunt cele care se lanseaza la 5 ani din variantele ubuntu? sau incurc ca mam zapacit
Deci, te încurci în știință.
LTS, se lansează în Aprilie (luna 04) și au support îndelungat. Dar se lansează o nouă versiune de LTS în fiecare an.
ai dreptate asa e.
Cristian cum pot sa imi pun poza la avatar?
Îți faci cont pe https://ro.gravatar.com/ folosind adresa de email cu care comentezi de obicei.
Foarte util articolul,chiar ma pregateam sa sterg ubuntu din dual boot dar acum m-am razgandit.Mersi :)
Din cate stiu nu exista nici o aplicatie pe linux,care sa suporte voice si videocall cu yahoo messenger :(
Salut.
Ai putea sa explici te rog cum instalezi tema ElementaryOS Theme 1.4 pe ubuntu 12.04 in conditiile in care am instalat Cinnamon?
Multumesc.
p.s.Mentionez ca am downlodat tema si am intrat si in Ciinamon setings
am inteles ca trebuie sa pun noua tema in /usr/share/themes dar nu pot copia acolo tema.nu ma lasa.deci nu o pot selecta din cinnamon setings
imi apare o fereastra cu mesajul : „The folder „ElementaryOS” cannot be copied because you do not have permissions to create it in the destination.”
Deschide nautilus cu comanda: sudo nautilus
E CLAR ca GRESESC EU CU CEVA.
Am dezarhivat folderul in home/downloads/elementaryOS.
ai putea sa imi zici asa”mura in gura ” si intreaga linie de comanda?
multumesc.
Nautilus= Windows Explorer din Windows
„sudo nautilus”, fara ghilimele, va deschide Nautilus cu privilegii de administrare. Din această fereastră mergi la folderul în care ai descarcat și extras tema. Copiezi conținutul temei și-l lipești în locul celei existente. Logic, vei rescrie peste.
multumesc.
sunt incepator.
Pe Ubuntu x64 nu imi arata asa desktopul dupa ce instalez cinnamon,ceva nu e in regula…
N-ai instalat tema recomandată!
Hei , te-ai mutat pe un nou domeniu ??? de la ce vine nib?!?
Ai fost primul care și-a dat seama! Bravo! nib = peniță (vârf de stilou). Vroiam un domeniu .ro, iar acesta e singurul dintre cele disponibile care mi-ar fi plăcut să le folosesc. E un nume scurt și se potrivește perfect pentru un blog personal. Zic eu… Tu ce părere ai?!?
Eu am observat de la ora 12 fix când am intrat pe site de pe calculatorul de la școală, dar nu am apuc să te întreb atunci. Intenționam să te întreb dar văd că a făcut-o altcineva înaintea mea. din partea mea poți să ai orice domeniu, eu accesez site-ul din bookmark, deci nu stau să scriu adresa ca să ma deranjeze în vrun fel. Apropo de treaba cu Google Reader, s-a activat faviconul.
Apropo de favicon, aici chiar ai fost primul care a observat! :)
cristian, icep prin a deschide nautilus cu „sudo nautilus” DAR nu ma lasa sa navighez decat in folder-ul home ceea ce e ok DAR 2, NU imi vede tema ElementaryOS desi stiu clar ca am pus-o acolo….
Vre-o idee???
Ține cont că nautilus se deschide pe folderul Home (utilizator root). Va trebui să accesezi folderul cu utilizatorul tău.
DAAA!!!De atatia ani pe windows si de mai putini pe MacOS si NU VEDEAM efectiv folder-ul Home dupa ce intraam cu sudo nautilus.Enervant a mai fost.Multumesc mult cristian.Sper ca nu te-am zapacit prea tare cu intrebarile.
Foarte frumoasa interfata insa am o mica problema. Am instalat si aplicat tema ElementaryOS insa nu reusesc sa schimb tema ferestrelor in cel mai bun caz obtinand ceva de genul: https://shareimage.ro/images/46gni1norw7wnjht3tnk.png . M-ai putea ajuta?
Nu pot vedea imaginea. 403 Forbidden.
Imi cer scuze! Am urcat-o pe alt site: https://img11.imageshack.us/img11/9793/capturdin20120715122532.png
Tema ai instalat-o așa cum i-am explicat lui ionut ?!?
Nu. Am dat sa mi se afiseze folderele ascunse apoi am facut unul numit „.themes”. Acolo am lipit continutul arhivei si apoi am aplicat tema din Cinnamon Settings.
Cristi
3 iunie 2012 at 13:40 #
Deci, te încurci în știință.
LTS, se lansează în Aprilie (luna 04) și au support îndelungat. Dar se lansează o nouă versiune de LTS în fiecare an.
Cristi tin sa te anunt ca faci o greseala daca zici ca se lanseaza o noua versiune LTS un fiecare an…intradevar este mereu in Aprilie dar este din 2 in 2 ani!!!
Da, ai dreptate, o dată la 2 ani. Încurcam barza cu lebăda.
Salut,
mi-am instalat si eu aceasta interfata pe Ubuntu 12.04, iar la urmatorul restart am primit un crash de la interfata (si nu nu mai merge aceasta interfata), plus ca nu imi mai merge touchpad-ul de la laptop dupa ce am primit acest crash.
cum as putea rezolva problema ?
multumesc
Încearcă dezinstalarea cu această comandă: sudo apt-get purge –auto-remove cinnamon cinnamon-common gir1.2-accountsservice-1.0 gir1.2-caribou-1.0 gir1.2-clutter-1.0 gir1.2-cogl-1.0 gir1.2-coglpango-1.0 gir1.2-gconf-2.0 gir1.2-gdesktopenums-3.0 gir1.2-gkbd-3.0 gir1.2-gnomedesktop-3.0 gir1.2-json-1.0 gir1.2-muffin-3.0 gir1.2-polkit-1.0 gir1.2-upowerglib-1.0 gir1.2-xkl-1.0 gjs libcaribou-common libcaribou0 libgjs0c libjs-jquery libmozjs185-1.0 libmuffin0 mesa-utils muffin-common
Am rezolvat sa dezinstalez, si acum mi-am instalat Gnome 3.8, dar as vrea sa revin la Cinnamon (parca imi place mai tare), si as vrea sa aflu: ca sa instalez din nou Cinnamon, ar trebui sa dezinstalez Gnome? sau le pot avea pe ambele instalate ?
Multumesc.
Instalează Cinnamon și alege-l ca interfață principală. E suficient. Nu trebuie să dezinstalezi Gnome.
Multumesc frumos !