O săptămână cu Linux Mint 17.3 Cinnamon

Săptămâna trecută, cu rare excepții și pentru scurte perioade, am folosit doar Linux Mint. Nu planificasem să fac asta, dar tocmai împrumutasem un virus care știam că mă va ține câteva zile în casă cu Fervex și ceaiuri și șervetele aproape; ar fi fost păcat să nu profit de ocazie.

Linux Mint 17.3 Cinnamon

Știți care a fost primul lucru pe care l-am făcut după instalare? Să caut metode de reactivare a monitorului după oprirea lui conform setărilor planului de energie implicit. Frustrant.

Chiar nu aveam de gând să-i las pe cei de la NVIDIA să-mi strice planurile, astfel că am pus mâna pe șurubelniță și am renunțat la placa video dedicată, decizie care s-a adeverit a fi cea mai adecvată cu putință pentru a evita neplăceri.

Nvidia în Linux Mint 17.3

În zilele care au urmat am avut parte de o experiență de utilizare plăcută, Linux Mint Rosa comportându-se excelent indiferent dacă-l foloseam pentru browsing, pentru a „consuma” multimedia ori pentru a corecta sau îmbunătăți, asistat de Sublime, cod PHP ori JavaScript.

Nefiind pasionat de jocuri și neavând starea necesară pentru altceva, m-am mulțumit cu a folosi computerul la activități tipice pentru marea majoritate a posesorilor de PC-uri, adică fără a trece granițele operațiilor la efectuarea cărora Linux Mint este, în opinia mea, fruntaș.

Ce vreau să spun prin toate astea e că, dacă folosiți PC-ul pentru a vedea fotografiile făcute în parc sau în concediu, pentru a descărca sau reda fișiere multimedia, lucra cu documente și foi de calcul, verifica email-ul sau afla noutățile de pe conturile pe rețelele de socializare, chiar nu aveți motive să folosiți Windows. Puteți să vă bucurați de o mai bună experiență făcând exact aceleași lucruri din Linux Mint.

Linux Mint e rapid și foarte stabil dacă a fost instalat într-un sistem compatibil. Vine din oficiu cu tot ce ați putea avea nevoie pentru a-l folosi acasă ori într-un birou în care nu este impusă rularea unui soft specific dezvoltat în exclusivitate pentru o anumită platformă.

Dacă folosiți computerul pentru jocuri offline complexe, pentru postprocesare fotografiilor sau editare video, cum este și cazul meu, mi-e greu să cred că vă veți simți comozi folosindu-l. E o constatare personală, prin urmare indicat ar fi să încercați și să trageți voi înșivă concluzii.

Aventura mea s-a încheiat, temporar, azi, că modul de a-mi câștiga existența nu-mi permite momentan să aleg, dar a voastră ar putea începe, iar Linux Mint continuă să fie cel mai bun camarad pentru a face primii pași în universul GNU/Linux.

2 Comentarii

  1. Si eu l-am recomandat mereu. Cred ca-i cea mai user-friendly distributie Linux la ora actuala, si asta datorita interfetei grafice cu care vine in mod implicit. Altfel, as spune ca-i Ubuntu, dar bara si meniul Dash poate speria utilizatorul.
    Eu folosesc Ubuntu (dual-boot) in special cand vreau sa ascult muzica tare pe laptop. Are acea functie de permite difuzoarelor sa duca mai mult de „100%”. Si nu se aude deloc rau. Dar de ce sa mint, netul zboara pe Ubuntu, fix cu aceleasi extensii in Chrome.

  2. salut….am instalat versiunea asta de Linux pe un Laptop Sony VAIO SVE1513C1EW cu procesor Intel® Pentium® 2020M 2.40GHz, 4GB, 500GB, AMD Radeon HD 7650M 1GB,……..ce setari trebuie sa fac sa pot vedea filme pe un smart LG …am incercat si sa dublez ecranele si sta 1 min si ma scoate afara din acea setare……mic help

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.