Principalul motiv pentru care încă mai fac root telefoanelor mele este Xposed Framework, o platformă de aplicații care facilitează modificarea aspectului și a comportamentului celui mai utilizat sistem de operare pentru dispozitive mobile, fără a-i altera fișierele sau periclita buna funcționare, cu ajutorul unor extensii cunoscute sub denumirea de module.
Xposed Framework, pentru a mă asigura că toată lumea înțelege despre ce este vorba, se comportă ca un filtru, sau și mai bine spus, ca o folie autocolantă pe care o aplicați asupra mobilierului atunci când vreți să-i schimbați aspectul sau aderența, păstrând formatul.
Peste acea folie puteți lipi abțibilduri sau lăsa copii să o deseneze. Dacă ulterior doriți să recuperați aspectul original al mobilierului, dezlipind folia acesta va redeveni cel dinainte, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Avantajele folosirii Xposed Framework în Android
Alterarea reversibilă a aspectului și comportamentului sistemului de operare Android, ca și cum despre aplicarea unei teme asupra acestuia ar fi vorba, rămâne principalul avantaj al folosirii platformei Xposed, dar mai sunt și altele.
1. Implementarea de noi funcționalități în Android
Să presupunem că Google a implementat în cea mai recentă versiune a Android o nouă caracteristică pe care o considerați deosebit de utilă și așteptați cu nerăbdare ca fabricantul dispozitivului vostru să implementeze în următoarea versiune de firmware.
Dar versiunea nouă a firmware-ului fie nu mai ajunge niciodată, fie a sosit deja neînsoțită de caracteristica respectivă. Pentru a vă vedea dorința împlinită, aveți de ales între a instala un ROM custom, cum ar fi CyanogenMod, sau achiziționa un telefon nou, nu? Nu neapărat!
După cum știți, sunt mândrul și mulțumitul posesorul al unei brățări Mi Band. Printre altele, aceasta poate permite deblocarea inteligentă a telefonului, acesta putând fi configurat pentru a nu mai solicita introducerea unui cod de deblocare sau citirea amprentei dacă detectează brățara în imediata apropiere.
Din păcate, fabricantul telefonului meu a considerat că n-am nevoie așa ceva, prin urmare n-a preluat și păstrat, la momentul preluării și adaptării Android 5.1, Smart Lock, caracteristica nativă care implementează această funcționalitate.
Ați spune că e un capăt de drum. Nu este! Unul dintre modulele pentru Xposed Framework, No Lock Home, se asigură că nu mi se va cere să deblochez telefonul atât timp cât acesta este conectat la o rețea Wi-Fi sau un dispozitiv Bluetooth de încredere.
https://youtu.be/rcXLlYd_O70
Și nu e singura caracteristică pe care o puteți adăuga telefonului vostru în acest fel, dar vom vorbi despre celelalte în seria de articole dedicate în întregime modulelor pentru Xpoosed Framework la care lucrez acum.
2. Modificarea comportamentului aplicațiilor
Singura modalitate oficială de a rula YouTube în background este să vă abonați la YouTube Red. Dar acest serviciu nu este disponibil pentru moment și în România. Dacă nu preferați să folosiți o aplicație terță pentru a beneficia de această opțiune, ci să folosiți în continuare aplicația oficială, puteți instala în Xposed modulul YouTube Background Playback.
Spre diferență de cel anterior, de această dată e vorba de un modul care nu dispune de o interfață grafică, ci de unul care, după descărcare, instalare și activare, adaugă aplicației YouTube capacitatea mult râvnită de utilizatorii de smartphones.
3. Particularizarea avansată a telefonului cu Android
GravityBox este unul dintre cele mai complete module pentru Xposed Framework, de altfel, cel despre care vă voi vorbi cel mai mult și mai des în următoarele articole pe acest subiect, deoarece cu ajutorul său putem particulariza nu doar aspectul și comportamentul sistemului de operare, ci și cel al butoanelor hardware, al ecranului, camerei foto și aplicațiilor.
Avându-l instalat într-un sistem de operare de ale căror performanțe suntem mulțumiți, cum este și cazul meu, nu vă veți mai dori să folosiți un ROM custom, ci vă veți dezvolta propria versiune a firmware-ului perfect pentru voi din toate punctele de vedere.
Sper că v-am convins că Xposed Framework merită cunoscut și utilizat, și mai sper că v-am stârnit și curiozitatea de a afla mai multe despre el și modulele sale.
Convins de acest lucru v-am pregătit deja o serie de articole foarte interesante pe subiect, în care descriu tot ceea ce trebuie să știți, începând cu instalarea Xposed Framework în orice device cu Android, până la modulele pe care vi le recomand și felul în care vor trebui folosite ele în scopul obținerii unor rezultate cât mai satisfăcătoare cu putință.
Meizu MX5 vine cu duble tab to unlock screen stock sau l-ai adăugat printr-un mod?
Îl are din fabrică, dar gestul poate fi activat și cu GravityBox.
Te-as ruga, daca poti, sa incluzi si aceasta informatie in viitorul tutorial despre acest modul, cum se activeaza si cum se foloseste. Multumesc.
Da, bineînțeles.
Ar fi o idee buna, consider functia de apsare dubla pentru trezirea ecranului, indispensabila pentru orice dispozitiv.
Abia astept articolele cu Xposed Framework pentru ca am o problema, nu pot da install/update din framework si am eroarea asta: https://drive.google.com/file/d/0B1_ki7jEPQl8NnJFU1RaMVprOG8/view Am un s5 4g+ ( G901f ) cu Snapdragon 805
Nu e o eroare. Dacă ai făcut instalarea din custom recovery, ai instalat versiunea greșită a SDK-ului.
Am instalat Xposed Framework .apk „de.robv.android.xposed.installer_v32_de4f0d.apk”, nu din custom recovery. Voi incerca si din custom recovery. Mersi!