Personal, nu cunosc niciun fabricant de electronice cu un catalog atât de diversificat precum cel al Xiaomi, companie care produce de la prelungitoare la televizoare și chiar purificatoare de apă. Eu însumi folosesc multe dintre produsele sale, iar astăzi vă voi prezenta unul dintre acestea, unul numai bun la cheile omului: Xiaomi Mini USB WiFi.

Xiaomi Mini USB WiFi

Micuțul dispozitiv, ce poate fi achiziționat la prețuri cuprinse între 12 și 18 lei, este atât router cât și adaptor wireless de buzunar, moduri de lucru între care poate comutat prin intermediul aplicației oficiale pusă la dispoziția noastră de către fabricant.

Vine ambalat într-un banal plic de plastic, în care veți mai găsi, pe lângă șnurul cu care poate fi agățat la chei, un ghid rapid de utilizare care, deși la prima vedere poate părea inutil tuturor nevorbitorilor limbii chineze, include un cod QR și un link spre aplicația oficială.

Iar dacă tot am adus vorba de aplicație, să știți că aceasta, deși suficient de intuitivă încât să nu vă fie greu să configurați și utilizați dispozitivul, nu dispune de versiune în limba engleză.

Din fericire, comunitatea formată în jurul Xiaomi nu te lasă niciodată la greu, astfel nu vă va fi deloc greu să localizați una dintre zecile de versiuni neoficiale traduse. De una dintre aceste versiuni mă voi folosi pentru a descrie sumar modul de funcționare a micului gadget.

Instalare MiWiFi

După instalarea aplicației MiWiFi, la rularea acesteia, în zona de notificarea a Windows își va face apariția un mic panou din care veți putea particulariza hotspot-ul wireless sau comuta între cele două moduri de lucru disponibile. Nu sunt multe de spus despre aceste operații și drept urmare nici nu voi spune, screenshot-urile din galeria vorbind de la sine.

Dacă vă întrebați ce viteze de download și upload pot fi atinse printr-o conexiune stabilită cu ajutorul Xiaomi Mini USB WiFi, ei bine, conectat la desktop-ul de pe care lucrez, care este la rându-i conectat prin cablu la un Archer C2, configurat pe un Fiberlink 100, am înregistrat următoarele viteze de upload și download într-un test efectuat de pe Xiaomi Mi 5:

Următoarele teste efectuate având telefonul conectat direct la router n-au avut rezultate mai bune, ci unele similare. Sunt convins că diferențe s-ar fi simțit dacă conexiunea la Internet ar fi fost mai bună, dar deocamdată nu vă pot oferi mai multe detalii cu privire la acest aspect.

Xiaomi Mini USB 2.0 WiFi

Mai trebuie să știți că Xiaomi Mini USB WiFi nu este plug & play, așadar instalarea aplicației devine practic obligatorie pentru a-l putea utiliza. Dacă veți achiziționa unul pentru a crea cu ajutorul său un hotspot wireless atunci când nu aveți altă posibilitate de conectare, asigurați-vă că aplicația nu va lipsi din stick-ul USB avut în permanență asupra voastră.

5 comentarii
  1. But why? Eu merg în afară de vreo 4, 5 ori pe an, uneori stau la hoteluri cu net gratis, alteori plătesc. Sunt unii mojici care cer x$/zi pe un singur device. Atunci plătesc pentru un device, și-mi fac frumușel în cameră un hotspot folosind laptop-ul, cu Connectify sau similar, și am net și eu (laptop + telefon), și Pisi, și, recent, de Paște, încă 8 membri de familie.
    Nu înțeleg exact cu ce m-ar ajuta gadget-ul ăsta. Nu-s condescendent sau ceva, chiar nu înțeleg.

    1. Pe mine mă ajută în multe locuri, în special în cele în care singura conexiune disponibilă e configurată PPPoE pe un desktop.

    2. Similar oarecum, înțeleg eu, cu sistemul hotelier descris mai sus. Adică tot user/parolă, numai că implică un desktop cu conexiune ethernet fără adaptor wi-fi. Iar tu vii cu gadget-ul, îl conectezi la desktop-ul respectiv, instalezi progrămelul și creezi un hotspot. Și, în altă ordine de idei, gadget-ul are și funcție de adaptor wi-fi, pentru un desktop sau, doamne ferește, dacă ți se strică adaptorul de la laptop?
      Dacă e așa, atunci am avut eu un deficit de atenție când am citit articolul.

      LE- Recitesc acum și are întradevăr viteze impresionante pentru un lucru atât de mic.

  2. Salut Cristian!

    Am si eu o intrebare: Care e raza de acoperire daca il folosesti ca adaptor wifi, vreau sa il cumpar pentru desktop sa scap de cabluri?

  3. eu ma pregatesc sa hackintoshesc un laptop, sa instalez un macos distro (mavericks, ca are interfata mai 3d, nu asa flat ca in ultimele distributii), si cum in cazul meu e vorba de un acer cu o configuratie hardware nu tocmai prietenoasa cu cerintele apple, e foarte posibil ca pe partea de networking sa dea rateuri. si atunci, un astfel de wifi usb adapter se dovedeste foarte util ca solutie externa. in cazul deskurilor, se cumpara o placa pci. pe lap e mai simplu, recurgem la stickuri usb.
    am si eu jucaria de la xiaomi. o sa vad zilele astea cat de american friendly este chinezaria asta mica :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.