Am achiziționat de curând un SSHD (Solid State Hybrid Drive), adică o combinație între un SSD (Solid-State Drive) și un HDD (Disc Dur). SSHD-ul, spre diferență de Hard Disk-urile convenționale, include și o memorie flash (NAND) care acționează pe post de cache, în scopul oferirii Hard Disk-ului performanțe apropiate unui SSD, la un preț accesibil. Modelul achiziționat de mine, Seagate THIN SSHD, are o capacitate de 500GB și m-a costat 320 lei, dar este disponibil și la 1TB și costă 530 lei.

Seagate Thin SSHD 500

Deși l-am cumpărat pentru a-l monta în caddy-ul ocupat până atunci de un Hard Disk de 160 GB care începuse să dea semne de ducă, —între noi fie vorba, era și timpul să facă asta având în vedere „traumele” la care l-am supus de-a lungul timpului— înainte de a face acest lucru am instalat pe el Windows 8.1 pentru a mă convinge că performanțele oferite se apropie de cele ale unui SSD.

Cât de mult contează memoria NAND de 8 GB…


Prima repornire a laptopului după instalarea și configurarea sistemului de operare Windows 8.1 x64, a durat conform scriptului Restart-Time, 43 de secunde:

primul restart sshd

Cea de-a două repornire, a necesitat 6 secunde mai puțin decât prima:

restart 2 sshd

Începând cu a 6-a repornire, dovadă că memoria NAND de 8GB folosită pe post de cache, începuse să-și facă simțită prezența în SSHD, timpul de repornire a laptop-ului nu a depășit 27 de secunde:

restart 6 sshd

Și pentru a înțelege despre ce timpi vorbim, având Windows 8.1 instalat pe SSD-ul Kingston HyperX 3K, laptop-ul repornește în 24 de secunde:

restart ssd

Așadar, SSD-ul oferă laptopului cu Windows 8.1 o pornire cu doar 3 secunde mai rapidă, dar să nu uităm că acest SSD are 120 GB și costă 485 lei, în timp ce SSHD-ul are 500 GB și costă 320 lei!

Cum funcționează un SSHD, dacă nu v-ați prins deja…


Pentru specialiști și ingineri, Wikipedia are o explicație decentă. Pentru ceilalți, am și eu o explicație, simplificată cum nu se poate mai mult:

Atunci când deschidem, în Word sau în orice alt program, o imagine aflată pe SSHD, aceasta, deși e găzduită pe HDD, trece mai întâi prin cache (memoria NAND), cea „împrumutată” de SSHD de la SSD:

prima accesare a fișierului

Cache-ul SSHD-ul va păstra o copie a acelei imagini. La următoarea accesare, în loc ca imaginea să fie iar încărcată iar de pe HDD, ea va fi livrată de cache (memoria NAND), care este mult mai rapid:

următoarele accesări ale fișierului

Cu alte cuvinte, fișierele accesate des vor fi găzduite de memoria NAND și livrate de pe aceasta, în timp ce fișierele mai puțin utilizate vor fi păstrate pe Hard Disk.

Fișierele cele mai accesate au prioritate înaintea celorlalte, indiferent dacă acestea sunt sau nu parte a sistemului de operare sau a programelor. Cu cât este mai accesat un fișier, cu atât mai mult va fi păstrat în cache, respectiv memoria NAND a SSHD-ului. Așa se explică de ce laptop-ul meu a pornit mult mai rapid după câteva reporniri; toate fișierele necesare pornirii și funcționării sistemului de operare, au fost copiate în memoria NAND și încărcate de pe aceasta, adică în componenta SSD a SSHD-ului. Dacă modificăm un fișier, modificările aduse acestuia vor fi scrise și pe HDD.

Rezultatele testelor nu surprind…


SSHD Viteza scriere/citire

Iar motivul e simplu: majoritatea programelor de acest fel nu utilizează același fișier de la un test la altul, ci un fișier nou, iar în acest fel cache-ul nu este utilizat în timpul testului.

Dar sunt și programe care știu că au de-a face cu un SSHD și oferă rezultate chiar interesante!

Concluzii

Din punct de vedere al performanței, după ore bune de utilizare a laptopului, pot să vă spun că n-am simțit nici o diferență între Windows 8.1 funcționând pe SSD și Windows 8.1 funcționând pe SSHD. Or fi existat diferențe, nu zic nu, dar au fost atât de minore încât eu unul nu le-am sesizat.

Dacă acum ar trebui să aleg între un SSD și un SSHD, l-aș alege pe al doilea și n-aș avea nimic de pierdut, ci din contră, m-ar costa mai puțin și mi-ar oferi mai mult spațiu pentru stocarea datelor.

Publicitate:
52 comentarii
    1. Intel, de exemplu, garantează 37 TB de date scrise (20 GB/zi). În practică, e greu să estimezi durata de viață a SSD-urilor altfel, dat fiind faptul că nu se scriu zilnic aceeași cantitate de date pe acestea.

    2. durata de viata in acest caz nu mai e o problema grava ca in cazul SSD, tocmai din prisma pretului si a capacitatii.

    1. Intel, de exemplu, garantează 37 TB de date scrise (20 GB/zi). În practică, e greu să estimezi durata de viață a SSD-urilor altfel, dat fiind faptul că nu se scriu zilnic aceeași cantitate de date pe acestea.

    2. durata de viata in acest caz nu mai e o problema grava ca in cazul SSD, tocmai din prisma pretului si a capacitatii.

  1. Ideea montării unui HDD în locul DVD-ului la laptop mi se pare o idee superbă, și această mică minunăție technologică numită „caddy” e binevenită. Fie pentru montarea unui HDD normal, fie SSD, în funcție de buget(!). Chiar acum (25oct) prețul apare ca fiind 303.99 lei la discul de 500 GB, și 503.49 lei de 1 TB. Chiar că mă tentează să fac o „mică îmbunătățire” laptopului personal.

  2. Ideea montării unui HDD în locul DVD-ului la laptop mi se pare o idee superbă, și această mică minunăție technologică numită „caddy” e binevenită. Fie pentru montarea unui HDD normal, fie SSD, în funcție de buget(!). Chiar acum (25oct) prețul apare ca fiind 303.99 lei la discul de 500 GB, și 503.49 lei de 1 TB. Chiar că mă tentează să fac o „mică îmbunătățire” laptopului personal.

  3. salut!
    am o intrebare. Pot repune imaginea de back-up ghost pe sshd? treaba este ca nu prea pot sa fac o noua instalare, pt ca a venit laptopul cu win 8 preinstalat si fara kit media?
    multumesc!

    1. Toate softurile văd SSHD-ul precum un HDD convențional, așadar, ar trebui să poți. Nu știu să-ți spun sigur deoarece eu nu-l folosesc. Backup-uri fac doar cu instrumentul integrat în Windows.

    2. multumesc!
      ma interesa sa stiu daca in momentul in care pun imaginea pe hdd-ul sshd stie singur sa foloseasca partitia de 8gb
      dar mai mult ca sigur o sa-mi iau un ssd ca sa nu am nici-un fel de problema!
      bafta!

    1. Deci, să ne înțelegem, că se pare că n-ai citit articolul, sau, cel puțin, l-ai citit în fugă. Nu există nicio partiție de 8GB. N-ai acces la ea și nu o poți controla în vreun fel. Aceasta este gestionată automat și in exclusivitate de către firmware-ul SSHD-ului.

  4. Foarte interesant acest SSHD…dar cum se instaleaza,caci nu am gasit inca un tutorial!Poate ne explici in mare cum sa instalam acest SSHD

    1. Se instalează ca orice Hard Disk. Nu-i nimic diferit. Îl montezi în PC/laptop și gata.

  5. Am citit review-ul tau, am achizitionat de la un magazin online cu 300 lei, de 500 GB, Seagate, l-am montat pe un Vayo, se simte diferenta, acum ramane de vazut fiabilitatea in timp, oricum m-ai ajutat mult in luarea deciziei, multumesc, SSD-urile inca sunt prea scumpe.

  6. Salut Cristian am o problema cu hard disk-ul actual la descarcarea de pe torrent la fisiere mai mari de 10 gb imi da disk overload si mi se blocheaza laptopul , cred ca e de la hard disk si vreau sa il schimb dar nu stiu ce sa i-au sa imi fie bun sa nu am de facut update la bios . Am ales intre acest sshd de pe magaziunul online cel sau WD Black WD5000BPKX la 7200 rpm de pe emag .Am un laptop Hp Compaw 8710p si nu stiu daca merge sshd sau cel cu 7200 rpm . Imi poti propune un hard disk bun pentru modelul meu de laptop . Am un procesor intel centrino pro T7500 dual 2.20GHz si 4 gb ram .Mi se incalzeste si extrem de tare chipul grafic dar nu ar avea ce sa aiba cu descarcarea , imi poti recomanda si o pasta buna pentru laptopuri. Mersi anticipat

    1. Alege SSHD. Ai performanțe mai bune, nu trebuie să modifici nimic în BIOS.
      Cea mai bună e Artic Silver 5.

  7. Buna Cristian am si eu un sshd exact la fel,problema este ca nu mai vad memoria nand de 8Gb in my computer propietes(cum imi dau seama daca ssd din hd sau memoria nand de 8Gb e defecta?).Am instalat 2 sisteme de operare in dual boot windows7 si linux mint16 mate,functioneaza ireprosabil.Acuma sa trecem la treburi serioase vreau sa fac update firmware la acest sshd(firmware original sm14) si chiar nu stiu procedura de instalare,cu ajutorul programului seatools for windows am reusit sa descarc firmware sm15 de aici in colo sunt lemn tanase te rog da-mi cateva sfaturi iti multumesc anticipat

    1. Memoria nand nu a fost afișată niciodată. Ea e gestionată în mod automat de către firmware. Pentru update firmware, accesezi https://apps1.seagate.com/downloads/request.html, introduci numărul de serie, apoi descarci firmware-ul. Extragi fișierul descărcat și găsești în acesta un instrument, în bootable tools, USBboot-SeagateFirmwareUpdate.LaptopSSHD-KahunaV-SM16.sgpti-31603.USBsetup. Conectezi un pendrive USB gol la PC și rulezi instrumentul. În timpul instalării, ți se va cere să alegi litera cu care este identificat pendrive-ul în Windows. Bifezi caseta „This will erase […]”, apoi apeși Create. Bootezi de pe pendrive și instalezi firmware (e opțiunea 1, cea cu download firmware).
      După instalare, pornești Windows și verifici cu SeaTools că ai firmware SM16 instalat. Exemplu:

    2. multumesc de info stick-ul usb e ocupat o sa folosesc un cd,cum fac operatiunea cu pc deschis sau cu el inchis

  8. doresc sa achizitionez un laptop de 15,6 Lenovo flex 2 cu HDD 500 + 8 gb cache. se poate monta aditional un SSD? are loc pe langa HDD-ul existent?

  9. Am vazut ca Lenovo ideapad Z710 are un astfel de SSHD, la acest model de laptop mai este loc pentru o alta unitate HDD, dar ca si laptop ce parere ai despre el? Se gaseste ceva mai bun la acelasi pret?

  10. Salut. Ma bate gandul sa imi schimb hdd cu un sshd Seagate de 1tb. Laptop Dell latitude 3540. Ai putea sa imi spui ce performante ar avea in conditiile in care nu vreau sa instalez windows 8? si spatiul il voi tine ocupat cu fisiere multe de mici dimensiuni (mp3). nu am doar anumite fisiere pe care sa le accessez des. ai idee s-ar simti mare diferenta in windows? ms anticipat

    1. Dacă vei instala Windows pe el, da, se vor simți diferențe de performanță. Eu am acest THIN SSHD în 2 laptopuri, un ASUS K55A și un MacBook. În ASUS a funcționat o perioadă în paralel cu un SSD Kingston HyperX 3K, dar cum ASUS-ul îl folosesc doar pentru browsing și multimedia, am mutat SSD-ul pe desktop și am instalat iar Windows în SSHD. Nu sunt diferențe importante de performanță. Evident, e nevoie de câteva zile, uneori chiar 2,3 săptămâni până când firmware-ul SSHD-ului învață căror fișiere să le ofere prioritate, apoi zici că ai Windows pe un SSD.

  11. scuze cred ca nu am specificat corect. nu vreau win 8 dar nici linux sau altceva. o sa instalez windows 7. intrebasem in ideea in care citisem pe undeva ca pt performante optime la un ssd/sshd trebuie instalat windows 8, care mie nu imi place.

    1. Cine a spus că SSHD funcționează mai bine pe Windows 8 sau 8.1 nu știa ce vorbește. Windows (xp, vista, 7, 8, 8.1, 10, etc), habar n-are că lucrează cu un SSHD, el îl consideră HDD. SSHD-ul ar un firmware care etichetează fișierele des accesate și le mută în memoria nand, pentru a putea fi accesate mai ușor și mai rapid. De regulă, dacă nu deschizi o melodie de 200/ori pe zi, fișierele cele mai „accesate” vor fi cele ale sistemului de operare și programelor pe care le deschizi la fiecare pornire a PC-ului.

  12. Buna ziua… tuturor
    Intrebarea e : ce se intampla cand se defecteaza Cache-ul ssd??
    mai functioneaza sau nu hardul(trece in regim de functionare normal ca un hdd sau nu mai functioneaza deloc? )
    daca se defecteaza …banuesc ca datele pot fi recuperate asemanator unu hdd normal…?

  13. Salut,
    Am o intrebare cu privire la SSDH si SSD, am un SSHD care se misca foarte bine in Windo…, doar ca acum doresc sa imi iau si un SSD.Vreau sa instalez Windo…pe SSD, iar SSHD-ul sa fie doar de stocare. Am mai citit pe undeva ca ar fi o mica problema de compatibilitate si ca o sa scoata un sunet ciudat SSHD-ul. Ai auzit despre asa ceva?
    Multumesc.

    1. Nu este nici o incompatibilitate! SSD este vazut ca SSD, SSHD este vazut ca HardDisk drive! Numai ca hardul inloc de memoria lui standard de 32/64/128mb ca re o are Partea de memorie flash 8Gb este folosita ca memorie chash! Instaleaza linistit si SSD si sshd! Nu v-a fi nici un conflict!

  14. Salut Cristian,

    Am cumparat un SSD de 250GB si l-am montat pe un Dell Latitude e6420. Nu a mers. Din ce am inteles eu era din cauza bios-ului care nu suporta SSD urile (il vede la intamplare la butare).
    Crezi ca un SSHD s-ar comporta la fel cu un SSD?

    Gabi

    1. N-ar trebui să-l detecteze altfel decât detectează un HDD. Apropo, ai făcut o instalare curată și ai cea mai recentă versiune de BIOS instalată? Întreb deoarece Dell insistă că E6420 n-are nici o problemă de compatibilitate cu SSD-urile, dar nu ești singurul, unii recomandând inclusiv soluții stupide.

  15. Salut Cristian ,

    Am achizitionat de curand un laptop ce are hardul de 1 tb si 24 gb cache ( SSHD)
    Cand creez partitiile pentru a instala windows-ul cea de la SSD o las intacta nu ?
    Adica nu mai creez o partitie si pentru SSD .

    Multumesc !

    1. Niciodata ne te vei putea atinge de cei 24Gh memory flash al hardiskului! La formatare SSHD este vazut ca HD

  16. Salut Cristi,sunt novice in materie,tocmai ce imi da semne de CRASH HDD-ul original,cred ca din cauza unui soc suferit acum ceva timp.Am un HP pavilion G6,merge instalat un SSHD?Eventual astept sugestii,multumesc!

    1. Parerea mea sincera este sa te pregatesti de niste mici sacrificii financiare si sa mergi pe ideea achizitionarii unui HDD clasic de capacitate mare pentru stocarea informatiilor sensibile sau nu in varianta clasica si pentru rapiditatea unui sistem de operare/aplicatiilor de lucru un SSD de 120 GB, in aceeasi forma recomandata si in imaginea din articol, anume montat intr-un caddy.
      Ori te poti gandi la un HDD extern de capacitate mare si iti poti alege unul mai mic doar sa il inlocuiesti pe cel ce iti face probleme.
      Succes!

  17. Multumesc,mi-ai fost de un real ajutor,nu cred ca o sa ma complic,o sa achizitionez un HDD clasic de 1 terra,dar nu stiu ce brand sa aleg,cel cu care este echipat acum lap.este HITACHI…

    1. Cu placere.
      Sincer nu doresc a te da peste cap in privinta brandului sugerand aici sa te axezi pe fiabilitate.
      Marea majoritate a magazinelor online promoveaza Western Digital, Seagate, Toshiba meritand sa te axezi pe aceeasi linie a produselor promovate.
      Eu zic cel mai bine sa ceri un sfat avizat si pe acest topic, avand mai multe informatii si posibile recomandari in functie de necesitati.
      Succes si bafta la achizitie.

    2. Hardurile Toshiba sunt foarte bune! Acum depinde tu ce alegi! Si cati bani vrei sa dai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.