Ani de zile am folosit Dropbox doar pentru a sincroniza fișiere între dispozitive, însă pentru sincronizarea fișierelor în rețea există o aplicație mult mai eficientă: Syncthing. Dacă pentru sincronizarea cu Dropbox, OneDrive, Google Drive și alte zeci de aplicații similare este nevoie neapărat de o conexiune la Internet, cu Syncthing această necesitate dispare și sincronizarea se realizează mai rapid, viteza de transfer a fișierelor fiind limitată doar de capacitatea rețelei locale.

Syncthing: sincronizare fișiere în rețea

Syncthing nu depinde de un server central, cum se întâmplă în cazul serviciilor menționate ori a alternativelor gratuite de tip auto-găzduite cum ar fi ownCloud sau Nextcloud, singura condiție pentru a funcționa e ca minimum două dintre dispozitivele configurate în lanțul de sincronizare să fie conectate simultan.

Astfel, dacă folosiți trei dispozitive, două PC-uri și un telefon, chiar dacă unul dintre PC-uri se află acasă iar celălalt la birou, sincronizarea între respectivele PC-uri se va realiza prin intermediul telefonului (acasă între PCu-ul personal și telefon, la birou între acesta din urmă și PC-ul de acolo).

La instalarea sa, Syncthyng, prin interfața-i grafică la care putem restricționa accesul prin intermediul unui cont specific, ne oferă posibilitatea de a adăuga una sau mai multe „mape”, adică foldere locale ale căror conținut dorim să-l sincronizăm pe alt dispozitiv. După instalarea Syncthing pe un alt dispozitiv conectat la aceeași rețea, acestea „se văd” reciproc și ne oferă posibilitatea de a le sincroniza.

Dacă dispuneți de un home server cu Proxmox ori un NAS, puteți crea un container LXC al acestuia. Eu l-am configurat astfel și am uitat de el, sincronizarea făcându-se în background de îndată ce unul dintre clienții ale căror fișiere au suferit modificări este conectat la rețea.

În setările avansate ale fiecărui folder partajat putem adăuga sau revoca autorizații pentru fiecare dispozitiv în parte, astfel încât, spre exemplu, datele personale să nu ajungă în PC-ul de la birou. Eu  îl folosesc pentru a-mi sincroniza screenshot-urile și notițele din Obsidian, dar  Syncthing poate fi folosit pentru sincronizarea oricărui tip de fișiere, inclusiv ale celor de configurare ale aplicațiilor configurând spre sincronizare directorul respectiv.

Pentru a nu satura rețeaua în configurațiile care includ sincronizarea fișierelor de mari dimensiuni, din interfața grafică a Syncthing putem limita vitezele de încărcare și descărcare în funcție de necesități. De asemenea, dacă în respectiva rețea mai sunt și alte dispozitive cu Synchting cu care nu dorim să sincronizăm fișiere, le putem ignora și evita astfel notificarea care ne înștiințează de prezența lor.

Pentru un ghid detaliat despre utilizarea sa, aruncați o privire peste ghidul începătorului, însă nu căutați vreo integrare oficială cu iOS, deocamdată nu există client oficial pentru acest sistem de operare, de vină fiind politicile Apple privind accesul la fișiere, implementate sub motivații SF, tipice celor din Cupertino. Spre binele nostru, desigur.

2 comentarii
    1. Din nefericire, se pare că nu vor mai exista actualizări pentru aplicația pentru Android, conform site-ului oficial. Iar eu speram la o adaptare pentru iOS …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.