Am reinstalat recent Windows 10 pe laptop, iar ca de fiecare dată când fac acest lucru, odată adus la zi cu toate actualizările de securitate i-am omorât fără excepție toate serviciile cu care Microsoft l-a blindat pentru a ne „îmbunătăți experiența” și fără de care PC-ul se comportă la fel sau chiar mai bine.

Chiar dacă mi-am făcut un obicei din a folosi WPD pentru a face acest lucru, fiindcă nu-l mai folosisem de o bună bucată de timp și eram curios să văd dacă s-a schimbat în vreun fel, de data aceasta am rulat mai întâi O&O ShutUp10.

Înainte de a modifica ceva în astfel de programe, chiar mai înainte de a dezactiva crearea punctelor de restaurare și, de preferat după crearea unei imagini de sistem având Windows 10 configurat și cu toate driverele actualizate, e recomandat să exportați să exportați setările implicite și dispune astfel de un mod rapid de reveni la acestea.

În O&O ShutUp10 se face din meniul File » Export settings:

Dacă nu doriți să vă bateți capul prea tare cu găsirea setărilor optime, puteți opta pentru aplicarea modificărilor recomandate, acțiune pe care o puteți realiza din meniul Actions:

Nu vă recomand, în schimb, utilizarea celorlalte două, care pot fi destul de problematice pe majoritatea configurațiilor, blocând inclusiv servicii și caracteristici pe care un utilizator obișnuit le-ar putea necesita, cum ar fi accesul aplicațiilor la microfon și webcam.

Desigur, dacă știți ce faceți puteți oricând să aplicați toate setările disponibile (ultima opțiune din lista de acțiuni) și să reveniți asupra lor în caz că apar probleme. Pe de altă parte, dacă doriți să încercați setările pe care le folosesc actualmente și care nu mi-au creat niciun fel de probleme, descărcați de aici fișierul de configurare și importați-l în O&O ShutUp10.

Iar dacă nu doriți ca niciuna dintre aceste caracteristici „de îmbunătățire a experienței” de utilizare a Windows 10 să se reactiveze pe ascuns în viitor, dezactivați și instalarea automată a actualizărilor Windows. E aproape imposibil de realizat din Windows, dar puteți oricând apela la aplicații terțe precum Windows Update Blocker sau StopUpdates10.

Eu îl prefer pe primul pentru interfața-i minimalistă, dar ambele fac același lucru: creează un nou proces în Windows a cărui singur scop este acela de a împiedica serviciul Windows să se reactiveze automat.

Totuși, această acțiune este periculoasă pentru cineva neatent la actualizările de securitate publicate de către Microsoft. E important să reactivați periodic Windows Update pentru a permite instalarea tuturor actualizărilor de securitate disponibile.

Acestea fiind spuse, e incredibil cât de mult exagerează Microsoft cu serviciile de colectare a datelor, dar presupun că se fac bani frumoși din spionarea propriilor utilizatori, suficienți încât nici pentru o companie avidă după bani să mai reprezinte o problemă faptul că cineva îi folosește sistemul de operare fără a dispune de o licență atât timp cât pe respectivul nu-l deranjează să nu poată schimba tema și nici prezența pe spațiul de lucru a unui mesaj banal.

Publicitate:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.