Când calculatorul nu se oprește, ci doar i se stinge ecranul, în Windows 10 încercați asta!

Am achiziționat recent un ultrabook Dell E7250 pentru a-l utiliza exclusiv cu GNU/Linux, însă despre care, dincolo de specificațiile-i tehnice și faptul că dpdv estetic n-are cusur, nu știam mare lucru, iar pentru a decide dacă-l păstrez sau trimit înapoi aveam nevoie să-l folosesc cel puțin câteva ore, așadar în prima zi l-am lăsat cu Windows 10-ul ce venea preinstalat.

Fiindcă știam din proprie experiență că firmele care se ocupă cu repunerea în circulație a PC-urilor nu vor pierde niciodată timpul cu configurarea lor (nu s-a făcut niciodată profit din asta pe segmentul lor), ci se vor limita la reinstalarea Windows-ului (dar și asta fiindcă-s obligate de legea de protecție a datelor personale să se asigure că le vând goale), și (mai mult pentru a evita returul motivat de lipsa acestora), să le instaleze driverele lipsă cu DriverPack sau alte soluții similare, mai întâi i-am descărcat și instalat manual fiecare driver în parte.

După cum știți, instalarea driverelor presupune și repornirea PC-ului, ei bine, acesta se oprea doar uneori după primirea comenzii de repornire, iar când nu se oprea nu-mi rămânea altă soluție decât să mențin apăsat butonul de pornire/oprire și să-l forțez astfel să o facă.

Nu era pentru prima dată când mi se întâmpla asta sub Windows 10, chiar pe ASUS, despre care știu că n-are nicio problemă tehnică, mi se mai întâmplase de câteva ori, de regulă după instalarea sistemului ori a driverelor, așadar cunosc și câteva soluții pentru soluționarea problemelor de acest gen.

Dezactivarea pornirii rapide a Windows 10

De regulă, atunci când calculatorul nu se oprește sau nu repornește la primirea comenzii o face din cauza pornirii rapide, activată implicit pe sistemele compatibile, dar care poate fi dezactivată din setările planului de alimentare.

Pentru asta, executați în caseta Run comanda powercfg.cpl:

powercfg.cpl

În Opțiuni de alimentare faceți click pe Alegerea acțiunii butoanelor de alimentare:

Opțiuni de alimentare

Modificare setări care sunt indisponibile în prezent:

Modificare setări care sunt indisponibile în prezent

Și debifați caseta Activare pornire rapidă:

Activare pornire rapidă

Iar cu asta problema opririi ar trebui să se rezolve. Dacă nu se rezolvă, încercați să identificați în Managerul de dispozitive componenta hardware care împiedică oprirea calculatorului.

Actualizarea driverelor și oprirea dispozitivelor

Începeți cu verificarea driverului Intel Management Engine Interface. Pentru asta, executați comanda devmgmt.msc și faceți click dreapta pe dispozitivul cu același nume.

Intel Management Engine Interface

La Versiune driver veți vedea versiunea actuală instalată:

versiune driver

Verificați pe site-ul producătorului că aceasta este cea mai recentă versiune publicată, iar în cazul în care este, descărcați și instalați versiunea precedentă. În caz contrar, actualizați.

De asemenea, dacă ați adăugat recent dispozitive la PC, și o spun deoarece eu am avut probleme cu oprirea după înlocuirea adaptorului de rețea, asigurați-vă că nici driverul acestuia nu împiedică oprirea PC-ului. Partea mai puțin distractivă e că rezolvând această problemă e posibil să provocați alta, cea despre care v-am vorbit aici.

Iar dacă v-ați confruntat cu această problemă și ați rezolvat-o în alt fel decât cele prezentate mai sus, sper să nu fiți egoiști și să ne spuneți și nouă cum…

5 Comentarii

  1. Cristian am si eu o problema mi-a crapat ssd l-am inlocuit am instalat window10 si la inchidere imi apare Microsoft.NET Framework si nu se inchide calculatorul l-am denzistalat din activare caracteristici acelasi lucru, o sugestie va rog multumesc

  2. As avea si eu o intrebare simpla presupun. Am facut o gramada de setari la laptop deoarece aveam ping foarte mare in jocuri si nu am remediat problema. Si ma gandeam sa incerc sa l resetez ca merge di ce in ce mai greu duoa ce am umblat peste tot, dar nu am windows 10 activat.. se poate intampina vreo problema dupa ce ii dau resetare la.setarile din fabrica?

    1. Nu știu să-ți spun cu certitudine, niciodată n-am resetat Windows-uri neactivate, dar nu cred că ar trebui să apară probleme.

  3. Vă salut domnule CRISTIAN ! Urmaresc cu plăcere blogul dv.
    pentru care vă felicit ! Sunt profesor de muzica,vioară si pian si mi-am cumparat de putin timp pt partituri ,carti,lucru office,programe de scris muzică etc, un laptop Lenovo ideapad C340 cu touchscreen .A venit cu win 10 home preinstalat si as face upgrade cu win 11 pro original .Laptopul are configuratia : 4 ga de ram si 128 ga ssd.Toate bune su frumoase,porneste rapid dar cand dau restart trebuie sa astept minute bune.M-a imbolnăvit nu alta…asa ceva nu am vazut in viata mea nici pe laptopuri vechi. As vrea sa cumpar alte nemorii ,2 de 8Ga ,un Ssd de 1 Tb si un windows 11 pro original pe usb 3 .0 de la emag.Se merita domnule Cristian sa fac investiția asta???Daca laptopul asa e construit din fabrică…nici nu știu ce să mai spun,daca si lucrul cumparat la țiplă nu e bun atunci ce sa mai fac? Va mulțumesc anticipat domnule Cristian si astept raspuns !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.