Cele două săptămâni în care am sechestrat surprinzătorul Cubot X9 pentru a-l cunoaște mai bine au trecut mult mai rapid și mai plăcut decât m-aș fi așteptat, prin urmare a sosit momentul să vă vorbesc și vouă, pe larg și cu lux de amănunte, despre el.
Trebuie să recunosc, așteptări prea mari n-am avut de la el. O fi de vină proveniența, o fi din cauză că n-am auzit prea multe despre fabricantul să, sau poate pur și simplu e vorba de percepția pe care, de-a lungul timpului, ne-am format-o față de produsele chinezești.
L-am purtat cu mine peste tot, fără excepții, și chiar a evitat la limită de câteva dezastre, printre care și o baie rece în lacul Bâlea. E un smartphone norocos, n-a luat nicio trântă, am avut mare grijă să nu o facă, dar asta și fiindcă materialul poros ar carcasei i-a oferit aderența suficientă pentru a nu-mi aluneca „printre degete”.
Specificații tehnice
V-am mai spus ce ascunde sub capotă, dar chiar și așa, pentru ca review-ul să fie complet, readuc în atenția voastră principalele caracteristici ale Cubot X9:
- Ecran de 5 inchi, OGS, IPS, 16M, HD (1280 x 720), 320 dpi.
- Cameră principală de 13 MP și una secundară, frontală, de 8 MP.
- Chipset MT6592M de 1.4GHz, octa-core, 2 GB de memorie RAM.
- Chipset grafic Mali-450 MP4.
- 16 GB spațiu de stocare.
- Dual-SIM, 3G, GPS, A-GPS, WIFI, Bluetooth.
- Android 4.4.4 32-bit.
Conținutul cutiei
În cutia în care vine ambalat smartphone-ul Cubot X9 veți găsi două folii de protecție (una am aplicat-o deja pentru a proteja ecranul pe durata testării dispozitivului), un încărcător de 1A și un cablu de date, un ghid de utilizare și un cartonaș cu instrucțiuni de punere în funcțiune, o husă de plastic, o cheiță de deschidere a sloturilor SIM și MicroSD/Nano SIM.
Cineva mă întreba pe email dacă include card de memorie, cablu OTG și folie tempered glass. Nu, din păcate nu le include, dar când i-am spus asta s-a arătat foarte nemulțumit.
Nu include nici voucher la următorul concert al lui Robbie Williams, nici măcar bilete pentru un sejur de două persoane la Viena pentru următorul Valentines Day. Zgârciți chinezii…
Cutia include ceea ce ai nevoie pentru a utiliza smartphone-ul și alte chestii în plus, cum ar fi husa de plastic ce s-a adeverit a fi foarte practică și două folii de protecție de foarte bună calitate. În cazul altor dispozitive care costă mult mai mult, dai bani și pe extra-urile acestea!
Construcție
Smartphone-ul e unibody, adică dintr-o bucată. Nu-i poți schimba bateria și nici nu trebuie să-i desfaci capacul pentru a introduce cardul de memorie sau cardurile SIM. Pe de o parte e un mare dezavantaj, că după ce acumulatorul actual ajunge la sfârșitul perioadei de viață nu te vei descurca singur, ci va trebui să ceri neapărat ajutorul unui service pentru a-l în locui; apropo, habar n-am dacă este posibil așa ceva.
În cazul unei căzături mai zdravene, fiindcă n-are cine să absoarbă forța impactului, e de așteptat ca dispozitivul să se aleagă cu mai mult decât o zgârietură; e un minus ce afectează toate dispozitivele unibody.
Apropo de materiale, ambele includ în componență niște particule lucioase. În fotografii acestea fac ca dispozitivul să pară prăfuit, dar cu ochiul liber acestea se observă doar la o examinare foarte atentă.
Din punct de vedere al finisajelor, fabricantul a avut grijă și nu prea. Deși e zdravăn fixat în carcasă și nu va crea probleme, USB-ul nu e așezat perfect la locul lui. Pe lângă asta, pânza care protejează difuzorul frontal, cel pentru apeluri, e de o proastă calitate și acumulează praf ceva de speriat, dobândind rapid un aspect învechit.
În schimb, iar în cazul acesteia vorbim clar de un plastic rezistent și de bună calitate, a fost prelucrată cu foarte mare atenție. Rama lucioasă de culoare neagră contribuie la oferirea unui aspect plăcut.
Per general, deși observ că fotografiile n-au prea reușit să imortalizeze acest lucru, datorită felului în care a fost concepută și executată carcasa, dispozitivul arată la fel de bine ca unul de top. Pe partea cu sloturile pentru carduri, în dreptul acestora, am remarcat că nu există un punct de sprijin, iar din această cauză are un mic joc. Astfel, carcasa poate fi apăsată spre interior acelor circa 2 mm.
Nu-mi place că are camera principală expusă la zgârieturi. Problema o rezolvă husa de plastic în care vă recomand să păstrați în permanență smartphone-ul, care asigură față de suprafețele pe care acesta este așezat o distanță suficient de mare pentru a proteja camera.
O margine ceva mai evidențiată, sau o mică teșitură cum am văzut în cazul multor smartphone-uri, ar fi asigurat protecție și dacă telefonul ar fi fost folosit fără husă, dar fabricantul, și chiar nu-i înțeleg motivele, a preferat să nu-și bată capul cu așa ceva.
Performanță & autonomie
Cubot X9 se comportă surprinzător de bine în jocuri. N-am fost capabil să găsesc un joc care să nu ruleze în condiții decente pe el. E drept că nici nu fac parte din categoria celor care-și cumpără un smartphone pentru a se juca pe el, prin urmare n-am instalat cine știe ce jocuri.
Chipsetul MT6592M lucrează bine în compania celor 2 GB de memorie RAM și a chipsetului grafic Mali-450, dar dacă și sistemul de operare ar fi fost optimizat pentru acestea, sunt convins că am fi vorbit nu doar de o performanță bună, ci de una foarte bună și un consum de energie mult mai redus.
Antutu îl poziționează peste Xiaomi Redmi Note, ceea ce nu e deloc rău, iar dpdv al autonomiei cică ar sta mai bine decât 50% dintre dispozitivele testate, ceea ce e incredibil dacă ținem cont de faptul că vorbim de un dispozitiv cu un acumulator de doar 2200 mAh.
Apropo de acumulator, aceasta asigură lejer utilizarea în regim normal a smartphone-ului timp de 12 ore. Pentru mine, un regim normal este descris de o activitate ce cuprinde vreo 60-90 de minute de convorbiri, 15-20 de fotografii, aproximativ 30-40 de mesaje pe WhatsApp, folosirea Gmail pentru citirea și trimiterea a unor 15-20 de email-uri, cam două ore pe Feedly și Drippler și, evident, conexiune permanentă la Internet prin 3G.
Pe de altă parte, în jocuri nu cred că am depășit pragul de 3 ore, deși niciodată n-am jucat neîntrerupt atâta timp. Prin oraș, atunci când mă deplasez dintr-un punct al altuia în mediile de transport prefer să citesc știri, dar pe durata călătoriilor în provincie, știind că am la îndemână un încărcător, am completat nivele ca un adolescent. Adică la fel de ambițios; din punct de vedere al abilitaților, dacă m-ați vedea cum joc vă asigur că m-ați bănui de cel puțin un anumit handicap locomotor.
Ecranul & difuzoarele
Ecranul e aproape foarte bun. Nu foarte bun deoarece culorile nu sunt chiar atât de vii pe cât mi-ar fi plăcut, dar se apropie de ceea ce oferă un Super Amoled. Luminozitatea este bună în lumină puternică, inclusiv atunci când acesta este scăldat de razele soarelui, vizibilitatea în unghiuri închise este decentă, iar aici își spune cuvântul panoul IPS.
Din păcate ecranul nu este protejat în niciun fel, prin urmare va trebui fie să vă bazați pe foliile de protecție din pachet, fie să comandați altele tempered glass.
Difuzoarele lasă de dorit. Ca intensitate sunetul este bun pe ambele, dar din punct de vedere al calității, iar aici mă refer la claritate înainte de toate, nu vă așteptați la miracole. Bass-ul e aproape inexistent, prin urmare veți prefera să urmăriți clipuri muzicale doar în căști, cum este civilizat, nicidecum prin difuzoare, ca specimelele pe care le vedem prin autobuze.
Interlocutorul vă va auzi bine indiferent de zgomotul ambiental, iar acesta nu se va auzi în ecou atunci când activați modul handsfree. Microfoanele, în special cel pentru atenuarea zgomotelor ambientale, adică a celor de fond, poziționat în imediata apropiere a modulului foto principal, face o treabă nemaipomenită în identificarea sunetelor ce trebuiesc izolate.
Camera foto
E bună dar mai trebuie lucrat la ea. Totuși, înainte de a trage idei pripite trebuie să țineți cont că sunt foarte pretențios când vine vorba de fotografii. Atât de pretențios încât n-am găsit un smartphone care să coste mai puțin de 2500 de lei care să facă fotografii pe placul meu. Formați-vă o părere pornind de la premisa asta.
Dacă lumina nu ajută, fotografiile sunt zgomotoase, prin urmare nu vă cumpărați un Cubot X9 dacă vreți să faceți poze cu el focului de tabără, cocktail-urilor din cluburi și icoanelor și moaștelor din catedrale și mănăstiri. Genul acesta de fotografii nu-s pe placul domnului, a domnului care a proiectat această cameră, desigur.
Nu doar pentru eternitate, ci și pentru pomenire, vă pun la dispoziție 24 de mostre mult mai concludente decât orice descriere posibilă. Le-am făcut în diferite condiții de luminozitate tocmai pentru ca să înțelegeți ce anume capturează senzorul camerei foto principale.
Pentru a vedea mostrele la rezoluția originală, faceți click pe săgeata verde a galeriei.
Focalizarea este foarte lentă și în majoritatea cazurilor greșită, iar aberațiile cromatice sunt la ordinea zilei. Pentru fotografii artistice merge, dar dacă nu vă interesează să faceți artă, ci fotografii de revistă, cumpărați-vă un DSLR. În schimb, pentru fotografii de Facebook cu lingura-n ciorbă e nemaipomenit, la fel și pentru selfie-uri făcute la 4 dimineața, la fel de bun e și pentru a vă fotografia copilul când a împlinit 1 an, 1 an și-o zi, 1 an și 2 zile, șamd.
Sistemul de operare, interfața și aplicațiile
Întotdeauna mi-am dorit un Android pur, fără bloatware, iar Cubot X9 mi-a oferit asta. Totuși, sistemul de operare, Android 4.4.4, vine chel și insuficient optimizat. Pe de o parte, faptul că nu vine însoțit de aplicații reprezintă un avantaj: bateria ține mai mult.
Pe de altă parte parcă ți-ai dori să faci mai multe cu telefonul „out of the box”, dar parcă nu e chiar așa de rău când știi că în magazinul Play te așteaptă milioane de aplicații pentru toate gusturile și necesitățile.
Printre aplicațiile pe care le veți regăsi pe el se numără cele impuse de Google, majoritatea inutile sau mai proaste decât alternativele lor. Fabricantul a dotat dispozitivul cu browser de fișiere, aplicație pentru radio, lanternă, gesture control, HotKnotApp (pentru transferul rapid de fișiere), reportofon și organizator.
Configurat astfel, sistemul va consuma în medie doar 25% din cantitatea totală de memorie RAM, ceea ce e bine și remarcabil totodată, iar puternicul procesor se va simți în largul lui. Rezultatul e lipsa lag-ului, răspunsul instant la comenzi și temperaturi scăzute. Cu alte cuvinte, dacă vreți să simțiți ceva cald între degete vă pot sugera soluții, cum ar fi să vă cumpărați altceva, de exemplu ceva dotat cu un Snapdragon 810.
Revenind la seriozitatea impusă în circumstanțele date, căldura nepărintească se va face simțită în jocuri. Simțită, dar nu nesimțită, adică în parametri acceptabili atunci când puterea de calcul a întregului ansamblu este pusă la treabă.
Concluzii
Dacă n-aș vrea să investesc mai mult de 200$ într-un smartphone, Cubot X9 ar fi alegerea mea fără să stau pe gânduri. E un smartphone bun, cu aspect plăcut și performanțe peste ce te-ai putea aștepta de un dispozitiv cu un cost atât de redus.
E drept că bateria nu este una pe măsura configurației, dar dacă veți utiliza telefonul în regim normal, aceasta vă va oferi necesarul de energie pentru a ajunge la sfârșitul zile fără probleme. Pentru zilele în care „veți trage de el” fără a avea prize prin preajmă aveți alte soluții, cum ar fi acumulatorii externi pe care-i găsiți la prețuri foarte bune.
Calitatea apelurilor, comparativ cu cea oferită de companionul meu actual, este excelentă. Veți auzi și vă veți auzi clar, să nu aveți nicio îndoială din acest punct de vedere.
Jocuri cărora să nu le facă față cu brio veți găsi, sunt sigur de asta, dar la fel de sigur sunt că veți avea în jocuri o experiență mult mai bună decât alții ale căror smartphone-uri „de renume” i-au costat de 3 ori mai mult.
În fine, asta primiți pentru 129,99$, preț în care este inclus și transportul spre România, dacă îl comandați de pe GearBest, magazinul care mi l-a pus la dispoziție.
Salut,
Bai frate e chiar misto telefonul! As dori sa asa ceva, insa nu prea am incredere in magazinele online. Poti te rog sa faci un tutorial despre cum as putea cumpara, sigur, de pe site-urile straine?
Multumesc.
Da, voi face.
Eu am facut comenzi online din china doar de pe Tinydeal pentru ca aveau niste pretturi mai mici si avea si transport catre Romania prin PostNL, adica Posta Olandeza. Si prin acest serviciu ajungeau coletele la posta de cartier. Acuma s-a cam stricat treaba cu comenzile din china pentru ca inclusiv prin acest serviciu PostNL, coletele ajung la Posta Vamala si acolo trebuie platite niste taxe in plus, tva si daca valoarea coletului depaseste 150$ se mai plateste inca o taxa. Prin DHL si alt serviciu erau taxele mai mari, in afara de valoarea produsului cumparat trebuia sa mai dau cev abani in plus maia les prin DHL si trebuia sa arat si factura. Eu plateam prin paypal. La Gearbest nu stiu ce metode de plata au si ce taxe sunt catre Romania dar o sa ma uit si eu la ei pe site.
Păi tocmai am spus că e diferit: coletele trimise de GearBest vin din Londra, adică UE, nu din China. În UE nu plătești taxe vamale și crede-mă, nici costul DHL nu e identic cu cel pe care-l plătești pentru un colet care vine din Asia.
La gearbest au stocuri si in EU si in China, iar in EU au mai putina marfa. Daca voi comanda un telefon sa zicem asa cu stocul din china o sa ajunga coletul tot la posta vamala. Doar daca aleg ceva un produs care il au ei in EU ca e prin Uniunea Europeana si nu trebuie sa mai platim alte taxe.
Aveam impresia că vorbim despre Doogee. Nu știu cum ai ajuns să scrii aici despre taxe vamale, eu eram convins că ai răspuns acestui comentariu. Well, în cazul Doogee, Cubot X9 și alte smartphone-uri care vor mai apărea pe blog, expediția se face din Londra.
Pentru cele care nu se află în depozitul din Londra ai dreptate, se plătesc taxe vamale.
Salut Cristi!! :) frumos telefon
Sunt de acord cu,conditia 1,am indeplinit condita 2.Pachetul contine:2 folii de protectie,1 incarcator de 1A,un cablu de date,ghid de utilizare,cartonas cu instructiuni de punere in functiune,husa de plastic,o cheita de deschidere asloturilor SIM si MicroSD/Nano.Aplicatiilepreinstalate consuma aproximativ 25%din memoria ram