Primul lucru pe care-l faci atunci când îți cumperi un SSD este să-i verifici valoarea TBW, adică terabiții scriși, iar asta deoarece fabricanții garantează o valoare fixă pentru fiecare model în parte. După ce ai trecut de valoarea respectivă ești pe cont propriu. Doar că…

valori tbw ssd

Deși teste am făcut cu multe, le-am ales pe astea trei, cele mai utilizate dacă ar fi să ne luăm după recomandările de pe principalele forumuri și site-uri de specialitate, și chiar dacă screenshot-urile de mai sus par manipulate, nu sunt.

Mai grav, inclusiv aplicațiile oficiale ale unor producători de SSD-uri afișează date eronate:

sandisk ssd dashboard

Ai putea lua de bună respectiva informație și considera că vânzătorul te-a păcălit, ori ai putea bănui ceva virus creat special pentru a-ți toca SSD-ul. În realitate e vorba de o aplicație făcută de cineva care habar n-are să interpreteze respectivele date și nici nu l-a interesat subiectul.

În fine, singura aplicație care în cazul de față interpretează și afișează corect valorile citite de pe SSD prin S.M.A.R.T este DiskSmartView, dar știu asta fiindcă am făcut și alte verificări.

Un alt instrument bun, multiplatformă, cu care putem obține informații utile despre discuri este smartmontools. Acesta, în Linux îmi afișează următoarea valoare:

smartctl linux

În Windows valoarea citită cu același instrument diferă puțin, dar e normal având în vedere că între ambele capturi de ecran am realizat diverse operații.

smartctl windows

Formula de calcul pentru a obține valoarea TBW actuală în GB pornind de la valoarea LBA citită prin S.M.A.R.T este LBAs * 512 (Sector size) ÷ 1073741824 (bytes într-un gigabyte). În cazul de față, dacă nu mă înșel, calculul de făcut este:

calcul twb lba

Așadar, nici vorbă de mii de GB cum afișează CrystalDiskInfo, SanDisk SSD Dashboard, etc.

Îmi pare rău că înainte de a instala Linux pe Ultrabook n-am fost curios de valoarea TBW a SSD-ului SAMSUNG PM851 instalat în acesta.

smartctl samsung pm851

Mi-ar fi afișat CrystalDiskInfo 14278656126 GB?

smartctl samsung pm851 lbas

Adică cu 14.278.583 TB mai mult decât garantează SAMSUNG? Vorbim, totuși, de o diferență de câteva milioane de TB, dar văzând cum a interpretat datele SanDisk-ului n-ar fi exclus.

Dacă nu doriți să vă complicați făcând calcule, găsiți un calculator TBW aici. Valorile de care aveți nevoie, Sector size și Total LBAs Written le puteți obține cu smartctl în doar câteva secunde, indiferent de sistemul de operare pe care îl folosiți. Sau cu DiskSmartView.

2 comentarii
  1. Cam toate utilitarele oferite de producator „scartaie” uneori.
    Lucru observat la doua softuri de la ADATA si Kingston, cand functioneaza corespunzator, cand te trezesti cu o eroare.
    Cel putin la ADATA sta o groaza pana iti intra in SSD Toolbox sa iti fie afisata interfata grafica de interactiune, daramite sa ai date 100% reale : P .

    Am observat in screenshot-ul utilitarului SSD-Z, la sectiunea Over-Provision nu este alocat un spatiu cat de cat mare.
    Se tot recomanda pe net la partitionarea SSD-ului sa lasam si un spatiu nealocat, sa nu utilizam intreaga sa capacitate, in scopul mentenantei acestuia, realocarea sectoarelor problematice (BAD-uri) etc…
    Mit sau realitate si acest fapt?
    Scuza-mi curiozitatea : D .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.