Îmi plac listele, iar în această ocazie vă voi face cunoscută lista programelor de editat video-uri pe care le folosesc și recomand acelora dintre voi care, la un moment dat, veți avea nevoie pentru a modifica, scurta sau uni fișierele video personale ce-au imortalizat momente pe care le considerați suficient de importante încât să doriți păstrarea lor peste ani.

programe de editat video-uri gratuit

Ce mai trebuie menționat încă de pe acum e că nu exclud posibilitatea ca unele dintre programele ce vor forma lista și care în acest moment sunt distribuite gratis, să devină shareware, un tip de software oferit contra cost, însă disponibil în versiune de probă, limitată sau nu, pentru o perioadă determinată de timp. Nu o singură dată s-a întâmplat asta cu programele gratuite foarte bune.

Index articol:


  1. Movie Maker, editor video gratuit, oferit de Microsoft
  2. VSDC Video Editor, editorul video care trebuie neapărat încercat!
  3. Avidemux, editor video dedicat operațiilor elementare
  4. Wondershare Video Editor, „fratele vitreg“ al Premiere Pro
  5. Machete Video Editor Lite
  6. VideoPad Video Editor, un editor video pentru profesioniști
  7. Alte programe de editat video-uri

1. Movie Maker, editor video gratuit, oferit de Microsoft

Am ales să încep lista cu editorul video gratuit dezvoltat și menținut de către compania Microsoft, cea care, după cum știți, se află și în spatele sistemelor de operare Windows, din mai multe motive, printre care acela că Movie Maker îndeplinește toate condițiile pentru a fi considerat cel mai indicat utilizatorilor ce filmează și editează video-uri în scopuri personale.

Program de editat video gratuit - Movie Maker

Deși gratuit, nu este cu nimic mai prejos decât multe dintre editoarele video profesionale existente pe piață, însă de acest lucru vă veți convinge și singuri de îndată ce-l veți instala în propriile voastre computere cu un sistem de operare Windows.

Interfața sa a fost atent structurată pentru ca Movie Maker să se numere printre cele mai intuitive programe din categoria sa, ceea ce-l face ideal pentru persoane care vor edita video-uri folosind un astfel de soft pentru prima dată în viață. Utilizându-l veți putea tăia, îmbunătăți, monta sau uni mai multe fișiere video fără prea mult efort însă cu rezultate profesionale. În plus, Movie Maker oferă posibilitatea publicări online a clipurilor video obținute cu ajutorul său, în contul personal avut pe YouTube, Vimeo, Facebook sau OneDrive, scutindu-ne astfel de efectuarea unor operații în plus.

publicare vlipuri video online

Editorul video Movie Maker este distribuit gratis în cadrul pachetului Windows Essentials. Recent am vorbit, într-un articol pe care i l-am dedicat în întregime, despre pașii ce vor trebui urmați pentru descărcarea și instalarea sa în orice computer cu Windows Vista sau o versiune mai nouă.

2. VSDC Video Editor, editorul video care trebuie neapărat încercat!

Niciunei liste a celor mai bune editoare video nu trebuie să-i lipsească VSDC Video Editor, dar dacă o astfel de listă există, aceasta ar trebui ignorată din simplul motiv că cel care a întocmit-o nu avea altceva mai bun de făcut. În cazul de față, nu am început cu el deoarece, în opinia mea, se numără printre cele pe care nu le veți putea folosi fără a le parcurge manualele de utilizare.

VSDC Video Editor

E vizibil faptul că dezvoltatorul său este conștient de existența acestor neajunsuri prin apariția, în cele mai recente versiuni, a șabloanelor ce automatizează într-o oarecare măsură cele mai comune operații de editare video, printre care cel ce permite crearea prezentărilor video folosind fotografii, dar dacă îl veți instala îmi veți da dreptate atunci când spun că este loc de mai bine.

Pe de altă parte, este unul dintre cele mai complete editoare video gratuite disponibile actualmente, concluzie la care veți ajunge și pe cont propriu de îndată ce veți face cunoștință cu toate uneltele de editare și procesare video, efectele și, nu în ultimul rând, filtrele artistice sau de îmbunătățire, foarte utile pentru sporirea atractivității clipurilor video personale. Îl puteți descărca de pe videosoftdev.com, fără nici un fel de costuri ori compromisuri și chiar vă recomand să o faceți cu prima ocazie.

Iar dacă tot vorbim de un produs al VDSC, profit de ocazie pentru a vă reaminti sau, după caz, aduce la cunoștință existența convertorului video al aceluiași dezvoltator, printre cele mai bune în materie de conversii video de la un format la altul.

3. Avidemux, editor video dedicat operațiilor elementare

Ideal pentru efectuarea modificărilor elementare, Avidemux este genul acela de program de editare video gratis la care vei apela pentru a tăia, uni, extrage sau converti clipuri și înregistrări video între formatele AVI, MPEG, ASF, H.263, 3GB, MPEG-4, MKV și FLV, fiind ideal pentru acest tip de operații.

Avidemux - program de editare video

Nu dispune de la fel de multe filtre sau efecte speciale precum ceilalți componenți ai listei, iar asta deoarece, după cum vă spuneam și mai sus, nici nu a fost gândit și conceput pentru asta. Include câteva filtre, e drept, dar dacă doriți așa ceva by default vă sfătuiesc să alegeți altceva. Nu o spun fiindcă n-ar fi util și în acest scop, ci fiindcă altele se descurcă mult mai bine la acest capitol.

Tăierea unui video folosind Avidemux

Eu apelez la el în special pentru a fragmenta înregistrările video și păstra doar momentele esențiale surprinse în acestea. Pentru o astfel de operație trebuie doar să încărcați fișierul video, să indicați punctul de pornire (prin apăsarea butonului A) și a celui final (prin apăsarea butonului B), apoi să salvați fragmentul obținut astfel.

taiere fragment video cu Avidemux

O altă calitate aparte este compatibilitatea sa cu practic toate sistemele de operare pentru PC-uri. Astfel, indiferent dacă folosiți Windows în paralel cu o distribuție Linux, BSD sau Mac OS X, nu veți fi nevoiți să instalați câte un program de editare video diferit, compatibil cu fiecare în parte.

Îl puteți obține de pe site-ul său oficial, loc în care veți mai găsi, de asemenea, resurse și tutoriale gratuite, precum și un forum în care puteți cere ajutorul comunității care s-a format de-al lungul anilor în jurul său.

4. Wondershare Video Editor, „fratele vitreg“ al Premiere Pro

Dacă Adobe Premiere Pro —considerat de foarte mulți drept cel mai bun program de editare video— ar fi avut un frate vitreg, acela ar fi fost Wondershare Video Editor. Într-adevăr, mai are mult până să atingă acel nivel, dar nu la fel de mult ca altele.

Mă determină să fac această comparație interfața practic trasă la indigo după cea a produsului de la Adobe, numărul mare de filtre, animații, efecte speciale și de tranziție ce pot fi aplicate video-urilor cu ajutorul său, fiind ideal pentru realizarea de montaje complexe.

Wondershare Video Editor - program editare video

Chiar dacă la prima vedere ar putea sugera contrariul, vă asigur că este suficient de intuitiv încât să poate fi utilizat chiar și de către utilizatorii neexperimentați fără ca aceștia să fie nevoiți să parcurgă mai întâi, cum am văzut că se întâmplă în cazul programului de editare video VSDC, ocupantul celei de-a doua poziții în lista de față, a unui manual de utilizare.

Formate video compatibile

Impresionează și prin numărul mare de formate de fișiere video cu care este compatibil: AVI, DV, DIF, NUT, H261, H264, NSV, FLV, MKV, MP4, M4V, PSP, 3GP, MOV, MPG, MPEG, VOB, DAT, EVO, RM, RMVB, TS, TP, TRP, M2TS, WMV, ASF, DVR-MS.

Toate aceste calități mă face să-l suspectez că în viitorul apropiat nu va mai fi distribuit gratis, ci contra cost, iar asta deoarece se vede clar că scopul dezvoltatorilor săi este acela de a-și face intrarea în micile afaceri dezvoltate în jurul evenimentelor de zi cu zi, iar când spun asta mă refer la studio-urile foto și video ale căror fotografii îi vedem la nunți, botezuri, onomastici, șamd.

Update în 8 Martie 2016: După cum suspectam, ajuns la maturitatea necesară, acestui editor video gratuit i-a fost schimbată identitatea, devenind Filmora, și totodată convertit în shareware, adică un software comercial ce poate fi utilizat gratuit pentru o perioadă de timp determinată.

5. Machete Video Editor Lite

Un alt veteran al nișei este și Machete Video Editor Lite, folosit de către dezvoltatorii săi pe post de catapultă a utilizatorilor spre versiunea-i premium. Chiar și așa, rămâne un program de editat video gratis recomandabil utilizatorilor ce preferă o procesare mai rapidă în detrimentul numărului mare de filtre, efecte și instrumente avansate de editare.

program de editat video gratuit - Machete Video Editor Lite

Asemenea celorlalte soluții prezentate, permite tăierea, contopirea, decuparea sau scindarea în mai multe fragmente a clipurilor video în format AVI sau VMW. O compatibilitate și mai bună se poate obține doar făcând upgrade la versiunea premium, respectiva versiune permițân prelucrarea, printre altele, și fișiere video în format  MKV, 3GP, 3G2, MP4, MOV, WMA, MP3, WAV, AVC și FLV.

Deși e vorba de o caracteristică pe care o regăsim în mod normal în componența playerelor video, Machete Video Editor Lite permite efectuarea instantaneelelor și oferă posibilitatea salvării acestora în cele mai comune formate de fisiere de imagine, respectiv JPEG, PNG și BMP.

Detalii, link de download și tutoriale

Mai multe detalii despre el găsiți pe site-ul oficial, loc din care îl și puteți descarca gratis sau accesa tutorialele care vă vor ghida în scopul efectuării celor mai comune operații de editare video. Dacă vă place și doriți să faceți pasul la versiunea comercială pentru a beneficia de compatibilitate mai bună și un număr mai mare de instrumente, o veți putea face chiar din cadrul celei gratuite oricând.

6. VideoPad Video Editor, un editor video pentru profesioniști

VideoPad Video Editor nu este un editor video complet cu care, printre altele, putem tăia video-uri în format AVI, WMV, ASF, MPG, MPEG, MPE, VOB, MOV, 3GP, MP4, M4V și FLV. Cu alte cuvinte, acesta permite tăierea și modificarea oricărui fișier video preluat de pe camera digitală, din telefonul mobil, tablete sau dispozitive MP4, DVD, CD, s.a.m.d.

VideoPad program de editat video gratuit

Tăierea unui video se face din cadrul panoului Sequence prin determinarea porțiunilor ce vor fi șterse și respectiv, păstrate. Mutați cursorul la secunda din care doriți să înceapă secvența din film pe care doriți să o păstrați, apoi apăsați butonul Cut apărut deasupra cursorului. După eliminarea secvențelor pe care nu le doriți, o veți putea salva pe cea rămasă apăsând butonul Export Video.

Mai multe detalii, link de download și inclusiv un tutorial care descrie pas cu pas procedura pe care tocmai am menționat-o, găsiți în articolul pe care i l-am dedicat pe celălalt site. Aș fi putut repeta și aici toate aceste informații, dar sincer vă spun că nu văd rostul.

Alte programe de editat video gratis

Chiar dacă lista celor mai bune programe de editare video tocmai s-a încheiat în mod oficial, vă las în continuare alte câteva softuri asemănătoare la care puteți apela în caz că niciunul dintre cele pe care vi le-am recomandat deja nu corespund necesităților sau preferințelor voastre.

  • WAX – este un program de editat video gratis specializat în efecte speciale. Folosindu-l veți putea dota filmările personale cu fantastice efecte și animații 3D. Asta da, printre punctele sale forte nu se numără și ușurința de utilizare, fiind mai degrabă indicat celor familiarizați cu soluții avansate de editare și procesare video. Îl găsiți aici și e totalmente gratis.
  • Free Video Joiner – deși nu este un editor video în adevăratul sens al cuvântului, se adeverește a fi foarte util pentru unificarea rapidă a mai multor fișiere multimedia în scopul obținerii unuia singur, principalul său atu fiind compatibilitatea cu cele mai răspândite formate de fișiere de acest tip, printre care AVI, Divx,XviD, MPEG4, WMV, MPEG (MPEG1 and MPEG2), MP4, MOV, DVD și VCD. Îl găsiți pe site-ul său oficial, de unde îl puteți descărca gratis.
  • ffDiaporama – este programul la care vă recomand să apelați cu încredere dacă tot ce vă doriți de la un editor video gratuit este capacitatea sa de a crea prezentări (slideshows) folosind poze și imagini din colecția proprie. Este disponibil în două versiuni, experimentală și stabilă. Sfatul meu este să o descărcați pe a doua, însă voi decideți. Le puteți descărca de aici pe ambele, gratis.

Iar asta ar fi tot deocamdată. Cu noi propuneri vor reveni de îndată ce voi afla de existența unui editor video pe măsura celor menționate, după cum v-am obișnuit, după instalarea și utilizarea sa timp de cel puțin câteva săptămâni. Iar dacă aveți propuneri, ei bine, le aștept cu deosebit interes!

15 comentarii
    1. Bună Sandrina,si eu lucrez cu așa ceva,e bun,vreau să te mai întreb ceva despre acest program.

  1. Am instalat windwos movie maker , am un film care acum depaseste capacitatea unui DVD si as vrea ca sa scurtez o portiune din acesta prin eliminarea unor momente mai putin interesante ca apoi sa il trec pe un DVD si sa il trimit colegilor.
    Am citit ce ati scris dv. dar cum fac sa tai (sa ascund ) acea portiune si sa mi ramana restul filmului?

  2. Vad ca postul e editat in 2016… nu ai auzit de DaVinci Resolve ?!? Are varianta free pe tote sistemele (macOS, Windows si Linux). Varianta profi costa cam 300 EUR si este peste Final Cut sau Premiere (am lucrat cu ambele inainte).

  3. Salutari!
    Cu totala lipsa de experienta in procesarea video, caut un soft care sa imi permita sa compar 2 video simultan.
    Ce este important este ca ambele video sa porneasca in slow motion la acelasi click.
    Mai concret trebuie sa compar 2 sportivi ce executa acelasi element.
    Va multumesc!

  4. Bună seara!
    Vă rog frumos să-mi spuneți ce se poate face cu VIMEO? M-ar fi interesat dacă există platforme care să ne ajute să facem filmulețe/ filmări cât mai bune calitativ, care să poată fi postate . Sau fără cameră de filmat nu se poate?

  5. Mulțumesc dar de ce la Filmora, 0e parcursul întregului videoclip apare o banda pe care scrie Filmora……. Pot sa fac astfel încât sa dispară?

    1. salut, ai reusit cumva sa faci sa dispara banda cu filmora?
      si eu am patit la fel. mersi!

  6. Foarte bun articolul, doar că am vrut să-i dau share pe twitter dar nu am găsit butonul de share la articol, doar facebook si google ai.

  7. Salutare. As avea nevoie de un sfat . Am un laptop cu ssd 126 gb. Vreau sa fac editare video simpla, clipuri scurte. Folosesc Videopad. E ok sa lucrez cu tot proiectul pe partitia C (singura) , adica material brut, software, cache, fisier video rezultat ? Asta daca ocupa cam 1,5 gb un fisier si cativa gb fisierele brute ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.