Am găsit zilele trecute un program de reparat hard disk-ul care m-a scutit de foarte multe bătăi de cap, dându-mi posibilitatea de a scoate de pe un HandyDrive, înainte de a fi prea târziu, fotografiile făcute pe durata concediului de anul trecut.
Înainte de a ceda, hard disk-urile dau semne de avertizare. De exemplu, vitezele de citire și scriere sunt mult mai lente decât de obicei, inclusiv cele realizate la nivel de hard disk prin copierea sau mutarea fisierelor dintr-un folder în altul. Apoi sunt zgomotele. Cu cât sunt mai intense și dese, cu atât mai aproape este ziua în care hard disk-ul ce le produce își va da obștescul sfârșit.
Acestea fiind spuse, nu vă faceți iluzii deșarte. Hard disk-urile sunt dispozitive mecanice cu câteva componente în mișcare și-n contact unele cu celelalte, așadar apare fricțiunea. Un efect cunoscut al fricțiunii este uzura, iar uzura unei componente fizice nu poate fi anulată prin software.
Software-ul poate doar să-i indice firmware-ului hard disk-ului sectoarele de care nu trebuie să se atingă, iar acesta le izolează și ignoră pe cele corupte până la noi indicații, dând utilizatorului un mic răgaz pentru a extrage de pe respectivul dispozitiv de stocare fișierele neafectate.
Programul Disk Heal face ceva asemănător: intervine asupra sistemului de operare pentru a corecta directive și permisiuni, obligând regenerarea index-ului acestora. Astfel, fișierele de pe hard disk la care sistemul nu avea acces, pot fi reaccesate și extrase în siguranță.
În cazul în care aveți noroc, iar problemele nu sunt de natură hardware, adică nu sunt defecțiuni tehnice, Disk Heal identifică erorile hard disk-ului și aplică unul dintre remediile care de cele mai multe ori au dat rezultate satisfăcătoare.
Repararea propriu zisă a hard disk-urilor cu defecțiuni tehnice, adică cele care au atins numărul maxim de cicluri de scriere și citire, cele care au suferit lovituri, căzături sau supuse timp îndelungat unor vibrații incompatibile cu funcționarea, se va mai putea face doar în laboratoarele specializate în recuperare datelor, singurele care vor putea înlocui componentele defecte.
Reperarea unui hard disk folosind Disk Heal
După descărcarea și instalarea programului Disk Heal, rulați-l în calculator, accesați fila Fix, după care introduceți în caseta din dreptul primului rând litera alocată hard disk-ului defect de către sistemul de operare Windows și apăsați butonul verde din dreptul acesteia.
Nimeni, nici măcar dezvoltatorul programului, nu vă poate garanta că problemele hard disk-ului vor fi remediate făcând asta, dar nici nu aveți ceva de pierdut încercându-vă norocul. Dacă acesta se adeverește a fi de folos, scoateți rapid datele de pe HDD și mutați-le repede pe unul nou, într-un serviciu de stocare cloud, sau scrieți-le pe CD-uri ori DVD-uri înainte de a fi prea târziu.
Alte instrumente utile incluse în Disk Heal
După cum veți vedea, deși n-au nici o treabă cu tematica abordată în acest articol, Disk Heal vine la pachet cu câteva instrumente utile oricărui utilizator Windows, fiecare dintre acestea regăsindu-se în cadrul filei Tweaks.
Disk Heal este gratuit și poate fi utilizat în orice calculator cu Windows XP, Vista și Windows 7, cu condiția ca respectivul calculator să dispună de cel puțin 32 MB de memorie RAM.
Între noi fie vorba, eu m-aș asigura că memoria RAM instalată depășește cantitatea de 1GB. Deși se poate spune că a fost abandonat de către dezvoltatorul său, îl puteți descărca în continuare de aici, iar de funcționat, funcționează fără probleme pe versiunile Windows menționate.
hmm.. tocmai am constatat ca hdd meu are ceva probleme…am descarcat Crystal diskInfo si nu iese tocmai bine…stare de sanatate:rau , cateva sectoare realocate(134),200 sectoare instabile… nu sunt expert in ale calculatoarelor…programul asta ma poate ajuta cu ceva?..e vorba de un laptop acer aspire oneD257,inca in garantie ,il folosesc de cateva luni doar,am contactat deja producatorul! de ce ar putea ceda asa repede hard diskul? Am cooler la el, nu scoate zgomote ciudate, am avut grija de el.. multumesc ..
Alina, ai posibilitatea să-i golești conținutul pe un HDD extern ?!?
nu am nimic pe el de salvat,il folosesc doar pt a ma conecta la internet,sa vb cu ai mei,ca sunt departe de casa…ma tot intreb daca nu cumva o proasta reformatare a dus la aceasta problema:l-am dus la „dr” ca nu mai incarca windows-ul, cerculetul se invartea si 20 minute;cand mi l-a adus acasa am vazut ca imi instalase win 7 ultimate eu avand prima data win 7 starter cu 2 partitii pe una win pe alta android;acum doar o partitie,imediat dupa aceea a inceput sa imi apara mesajul de alerta windows-problema cu hdd…
– Bad sectors cannot be fixed, Only marked as unusable and then replaced by spare ones (which are limited) A simple chkdsk from command prompt can do this (along with the /R switch) but there’s no
point bothering as it’s probably not gonna last anyway. Bad sectors are usually caused by a faulty read/write head scratching the HDD’s magnetic platter (hence are physical) and could multiply over time (and for the record, bad sectors cause file corruption, Data that was on a good sector that turned bad simply becomes unreadable) Also, A complete head crash (clicking) can occur eventually (Making the HDD completely unusable) so to sum it up, An HDD with bad sectors should not be trusted! Better use that warranty –
… Daca in garantie ai probleme deja du-l inapoi , cum spune si articolul de mai sus 1 problema fizica Nu se poate remedia cu un soft , sectoarele rele eventual vor fii sarite pa viitor la scriere , dar vor aparea tot mai frecvent ptr.ca capul zgarie platanul , si asta nu este bine . Numai agonia HDDului o prelungesti eventual .Mai incearca si Chkdisc sa rulezi , eventual descarca HD Sentinel , e cel mai bun analizor dupa cate stiu
…Google how to…
https://tinyurl.com/bwzn3zx
am inteles cum sta treaba cu platanul si cu capul,curios e ca e foarte silentios nu ar avea nici un semn de „moarte” daca nu ar fi windowsul cu mesajul de alerta!!!!multumesc mult sper sa se rezolve cu garantia daca nu voi fi nevoita sa cumpar altul si cu siguranta voi schimba marca:(((
Am cumparat un laptop de la cineva stare ff buna dar avea wind 8 pe el si nu mi-a placut am pus pe el wind 7 32 de biti din gresala in loc de 64 si am dat ier format si am pus wind 7 64 biti a inceput sa faca probleme cateodata.cand deshid ceva joc sau doar simple poze()se blocheaza iar luminita de la laptop care arata cand lucreaza merge intermitent la cu interval de 1 secunda iar dupa vreo 10 min isi revine…parerea mea ii ca s-a dus hardul,am vreo sansa sa il repar?nu a fost trantit,lovit etc…
Verifică hdd-ul așa, sau mai avansat cu HDD Regenerator (comercial).
Nimic nu se compara cu HDD Regenerator. Asta spund din ce am testat eu pana acum. Si mai este unul dar sa mor daca imi mai aduc aminte cum se numea …
E posibil sa se piarda ceva date ,daca folosesc acest program ?
Hdd se incinge destul de tare ,si as fi tentat sa-l folosesc
Apeleaza la un service pentru recuperarea ori transferul datelor pe un alt mediu de stocare.
Sugerez sa faci acest lucru pentru o siguranta sporita a datelor in cazul in care sunt importante.
In caz contrar poti face aceste operatiuni de unul singur dar sa nu faci mai mult rau decat bine si sa ai surpriza sa devina nici mai mult nici mai putin decat o bucata de metal nefolositoare.
nu pot descarca corect Disk Heal imi dă eroare 339 precum o componenta TABCTL32.OCX lipseste sau e invalida
Testeaza HDD Regenerator ori HDShredder.
salut la mine miso zgariat discu din hard cum pot sa imi recuperez datele?
Doar la o firmă specializată pot recupera datele.
Daca hard disk-ul de la laptopul meu s-a stricat de tot adica atunci cand deschid laptopul imi apare ca hard disk-ul este stricat si se face ecranul albastru mai am vreo sansa se a repara acel hard disk ???
Apeleaza catre un service specializat ori achizitionarea un HDD nou/sh pentru inlocui componenta defecta.
buna, am dat un disk cleanup la un hdd extern si am sters niste fisiere sistem. acum windows nu mai pot vedea hardul. Cu programul easeUS free l-am scanat si vede tot dar nu pot recupera ca e cu bani si nu imi garanteaza nimeni ca isi face treaba.
Ce program pot folosi sa scaneze si recupereze fisierele sistem? exista ceva trial sa-mi fac macar o data treaba cu el sau altceva sa fiu sigur ca e ok? multumesc anticipat
Nu, nu poti recupera fisierele de sistem.
Reinstaleaza de la zero sistemul de operare, fiind varianta optima in acest caz.
Dacă nu ar fi trecut de la ata la data mi-aș pune hdd de pe pentium 4 imediat pe i7 care îl am acum . Nici un hdd nu mi-a crăpat în 4 unități ce am avut si mai am doar ca sugestia mea e să nu vă încrederi în programe ce fac minuni ce au 10_20 mb. free si atotstiutoare. Pe unitatea precedenta am făcut trafic de vreo 2-3 terabiti si tot așa funcționează să dus doar placa video ca na,iesise din garanție în rest utilizați programele dedicate hdd-ului,cele vechi si arhicunoscute,eseus,acronis,etc. Succes.
Dacă nu ar fi trecut de la ata la sata mi-aș pune hdd de pe pentium 4 imediat pe i7 care îl am acum . Nici un hdd nu mi-a crăpat în 4 unități ce am avut si mai am doar ca sugestia mea e să nu vă încrederi în programe ce fac minuni ce au 10_20 mb. free si atotstiutoare. Pe unitatea precedenta am făcut trafic de vreo 2-3 terabiti si tot așa funcționează să dus doar placa video ca na,iesise din garanție în rest utilizați programele dedicate hdd-ului,cele vechi si arhicunoscute,eseus,acronis,etc. Succes.
Ți s-a ” dus ” placa video pentru că ieșise din garanție? Amuzant.. eu am folosit placi video și 5-6 ani, dețin mai multe calculatoare în casă și din experiența, daca ai grija de PC , nu prea se duce* nimic din el. Hdd urile într-adevăr sunt o parte sensibila , dacă folosești torente și alte lucruri care le solicită timp îndelungat, dar chiar și așa, țin ani de zile. Doar hdd urile folosite la sisteme de supraveghere ” crapă ” repede. Cât despre reparare , nu există așa ceva. Salvezi datele de pe el daca mai poți , daca nu, pa și pusi.. iei altul nou.
Hardul extern nu este vazut de pc. Deci cum folosesc aplicatia?