Săptămâna trecută, miercuri mai exact, mi s-a pus rău pata sa-mi iau un iMac, așa că am vrut să comand unul de la eMac. N-am vrut să mă arunc la modelul nou, ci la cel anterior, de circa 3300 lei, cu i5, 4 GB RAM, etc. Chiar dacă nu era pe stoc, ci disponibil doar la comandă, am comandat și am așteptat să mă sune cineva de la eMag și să-mi spună când va ajunge. N-a sunat nimeni până joi seara; am sunat eu, am întrebat, mi s-a spus că am slabe șanse ca acesta să ajungă în mai puțin de 3-4 săptâmâni. Am renunțat. Joi seara am dat o tură prin mai multe magazine gen Flanco, Altex, Domo, etc. Nimic. Aceeași poveste. Aveau modelele mai noi, cele de 5000 de lei, nu cel pe care mi-l puteam lua eu fără să mă bag în gaură, așa că m-am răzgândit, m-am întors acasă și am comandat componentele care știam că trebuie să funcționeze cu OS X 10.9 Mavericks fără prea multe bătăi de cap. M-au costat 1700 de lei chiar dacă am cumpărat o placă video dedicată (ce-i drept, nu foarte nouă) și un procesor mult mai bun decât cel al iMac-ul pe care pusesem eu ochii.

Piesele au ajuns ieri, tot ieri am asamblat sistemul (voi publica în curând un articol care va conține detalii despre ce componente am folosit, montarea lor și instalarea OS X 10.9 în curând), am instalat și configurat, migrat aproape 1 TB de fișiere de pe celelalte sisteme, în fine, l-am pus la punct și chiar sunt mulțumit de felul în care se comportă.

https://www.youtube.com/watch?v=K2diSYNyxSU

Tot ce regret acum e că am comandat doar 4 GB de memorie RAM, dar am crezut că va fi suficient văzând că Apple comercializează iMac-uri cu această cantitate de memorie. Ei bine, nu-i suficientă! Deși e rapid la utilizarea obișnuită, dacă pornesc înregistrarea desktop-ului sau, de exemplu, forțez puțin Photoshop-ul, devine mai leneș.

Oricum, n-au intrat zilele în sac. Azi nu mai am timp, că la 5 dimineața plec spre Hunedoara, dar joi când o să mă întorc, o să am grijă să aduc cu mine un modul RAM de cel puțin 4 GB; și fiindcă tot am adus vorba de plecare, până joi vă las în compania lui Paul.

13 comentarii
  1. As recomanda chiar 16 GB, evident… dupa buget ! In ce priveste configuratia calculatorului astept cu nerabdare articolul. Nu pentru ca as fi fan Apple ci doar din pura curiozitate, am mai citit despre Hackintosh-uri (un articol interesant era pe Lifehacker.com) dar acum as avea ocazia sa pot cere si alte lamuriri. Tot din curiozitate, daca te-ai documentat, se recomanda memorii rapide?, sistemul are performante mai bune odata cu cresterea frecventelor de lucru ale memoriei ? Ca idee, chiar nu stiu daca exista vreun benchmark de comparatie intre OS X si Windows, pentru aceeasi configuratie de calculator! Asta ar insemna o eventuala instalare dual-boot, si mai ales stiu ca asta inseamna TIMP, si exact timpul este o resursa (din pacate) ne-regenerabila si i-recuperabila. A, si daca se poate, tot in articol, o lista cu softurile folosite si echivalenta lor, sa zic asa, cu Windows. Spor !!!

    1. Pentru 16 GB la 1600 MHz, că și eu m-am gândit la asta, prețul ar fi urcat cu 800 de lei. N-am vrut să investesc acești bani până când nu eram complet sigur că ține șmecheria. Acum știu că ține și mai știu că dacă mai adaug 4 GB, o să am suficient. Poate pe viitor voi mai adăuga, că am loc de 4 module. Și da, e recomandat memorii cât mai rapide, la fel ca pe Linux și Windows.
      Ca să-ți faci o idee, OS X e instalat pe SSD. Sistemul e gata de butonat în 10 secunde, dar voi veni cu filmare în curând).
      Ca performanțe, deși e tot pe SSD însă are doar 4 GB de memorie RAM nu 12 GB câți am pe laptopul cu Windows 8.1, OS X pornește mai rapid, programele se deschid și răspund la comenzi mai rapid, sau, cel puțin, asta e prima impresie.
      Lista softurilor o voi publica imediat după publicarea tutorialului de instalare.

  2. Felicitari pentru noua achizitie! Sa il butonezi sanatos! Si pe mine ma ducea gandul sa imi fac un iMuc (asa ii spun eu Hackintosh-ului) :)) La cat ai dat pe componente chiar merita.

    1. Nici eu nu renunț la Windows. Am un MacBook din 2008 și tot am folosit Windows și Linux zi de zi. Sistemul acesta nu schimbă cu nimic lucrurile în afară de faptul că nu voi mai folosi și acasă laptop-ul. Va fi.. triple boot, cu Windows 8.1, OS X 10.9 și Ubuntu.
      Mulțumesc!

  3. Aha.. interesant. Bine că ai timp să faci toate chestiile astea, că eu n-am. Sunt puțin invidios, dar îmi trece. Se apropie cu pași rapizi ziua când îmi iau și eu o jucărie nouă. Întâi trebuie să îmi petrec Paștele în țară și să las un laptop acasă. La întoarcere, chiar din prima zi.. eu așa sper, dau fuga la magazin :D. Abia aștept. Aproape era să cumpăr un Acer acum 3 săptămâni.. era superb laptopul.. superb. La 777 euro, redus de la 900. Atât că avea doar 6 celule. Era un i7, 8 Gb RAM la 1600, 2Gb Nvidia 740 parcă, hard disk nu mai știu, dar nu era SSD. Usb-uri 3.0, hdmi.. și tot ce-mi doream pe el.. Îmi pare rău că nu mai îmi aduc aminte toate detaliile..

    Ce-mi recomanzi, să insist pe baterie cu 8 celule? Aș putea să îl iau chiar și cu 4GB RAM 1600 că mai am eu un modul nou la fel. SSD nu știu dacă îmi trebuie neapărat. Îmi pot lua în timp. Sau să-l iau cu un hdd mic să-l schimb eu cu un SSD.

    Ar mai fi ceva.. în Belgia nu există laptop-uri la magazin cu tastatură querty, ci doar azerty,. aici e o mică problemă, dar până la urmă trebuie să mă adaptez.

    1. Laptopul meu e i7, 12 GB RAM la 1600 MHz, SSD + SSHD. Bateria ține 4-5 ore, în funcție de ce fac cu el, și e de 6 celule. Ce vreau să spun e că trebuie să-l alegi în funcție de autonomie și, dacă ar fi după mine, aș insista pe ceva compatibil cu Linux, Windows și OS X, că vorba aia „dacă tot dai un ban…”. Dar clar, tu decizi.

  4. Cu OSX mai puțin.. că nu prea mă interesează așa mult. Bineînțeles că vreau să rulez Linux pe orice laptop pe care l-aș avea.. ce mă poate împiedica? Am înțeles oarecum ideea cu UEFI și că poți trece de el. Până la urmă, dă-l naibii. Forțez formatarea hdd-ului. Mor de ciudă când suntem ”obligați” să alegem laptop-uri sau pc-uri cu sistem de operare pre-instalat. Trebuia să fie la alegerea fiecăruia. Aici toate-s cu Windows 8. E vreo marcă anume care nu se pupă cu Linux? Eu am instalat pe Acer și Lenovo, ceva mai vechi, dar fără nici o problemă. În orice caz, nu cred că iau altceva. Tot un Acer, Lenovo, sau un Asus.

    M-ai făcut curios în legătură cu compatibilitatea Linuxului cu sistemul. Mai multe informații legate de autonomie față de ceea ce vezi la fața locului oferit de producător, nu știu cum ai afla.. doar să pleci documentat.. ceea ce nu mi se întâmplă des :D Acer-ul de-l văzusem eu era foarte foarte fain. Păcat că n-am reținut tot de la el. O să sap pe net să văd ce găsesc.

  5. Citesc de mult timp articolele tale sau, mai bine spus de cand m-am apucat sa instalez si eu distributii Linux cu interfete prietenoase…Am o configuratie Desktop,relativ noua, o placa de baza Gigabyte 970 bine dotata, cu BIOS UEFI, SATA 3, USB 3.0., posibilitati crossfire pt video, socket AM3+ (sper ca nu esti subiectiv cu cei care nu folosesc Intel…), un procesor AMD FX cu 6 nuclee, tactat la 4,2 GHz, memorii RAM DDR3, 1600 Hz 8 GB, SSD (cotat de punctajul WIn 7 cu 7,9, adica maxim)…un sistem desktop facut dupa buget mic dar, de la care doream performante, totusi… Voiam sa te intreb ce anume schimbari a realizat instalarea multi-boot de OS Linux, Windows 7 de boot-a ” şaptele” ÎN DOAR CÂTEVA SECUNDE (VB SERIOS)…La SSD este fireasca o bootare rapida…7-15 secunde, să zicem dar în 3-4 secunde nu am văzut…Surpriza a venit când am instalat şi un Hackintosh (de data asta nu în multi boot, el singurel pe SSD)…nu stiu ce setari a făcut (suplimentar de ce am setat eu) că mi-a overclock-at memoriile la frecventa maxima, 2000 Hz, în timp de sistemul vechi le cobora la 1333 MHz) iar procesorul, care nativ este setat „elastic” pe domeniul 3,5 -4,2 MHz este tactat acum, direct pe 4 GHz…Windows-ul zbârnie acum…aşa cum se mişcă un Apple Nativ ( mai stau din când în cand pe un iPad şi iPhone ale fiicei iar la Studio pe un MAc..şi am văzut diferenţa)…Deci, am instalat un OS X pe SSD, pe care apoi l-am sters si la reinstalarea Windows-ului acesta funcţiona excepţional!!! Evident că pe placa am setat modul AHCI, că folosesc setari ale BIOS ului pe care le salvez într-un anume Profil, pe care le pot încărca ulterior (avatajul UEFI) dar cred ca totul a plecat de la acest OS X…(e un UNIX…)..Mai e ceva…desi SSD- are viteze de scriere conform specificatiilor tehnice, de cca 450 MB/sec, maxim configuratia actuala atinge viteze la scriere , nu citire, (fişier mkv de 3 GB) de peste 1 Gb/sec…stiu ca pare de necrezut dar mă minunez şi eu de ce schimbări a putut să facă acest OS X 10.9. Mavericks…Există o explicaţie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.