După cum știți, pe laptopul semi-personal folosesc doar Linux Mint. Singura chestia care-mi displăcea la Linux Mint, și de care se plâng cei mai mulți dintre cei pe care i-am convins că această distribuție este tot ce au nevoie pentru a lucra sau „consuma” conținut multimedia, era autonomia bateriei, care nici trasă de păr nu se lăsa înduplecată să o egaleze pe cea a sistemului de operare conceput în Redmond.
Autonomia este foarte importantă, că un laptop nu ți-l cumperi pentru a-l utiliza lângă o priză, ci pentru a putea lucra oriunde te-ai afla, inclusiv în autocar, tren sau avion, tocmai de aceea fiecare ajutor de îmbunătățire a autonomiei, cât de mic ar fi, nu trebuie ignorat.
Pe lângă metodele de economisire a energiei pe care le cunoaștem cu toții, de la reducerea consumului prin închiderea aplicațiilor nenecesare, la diminuarea luminozități ecranului, în GNU/Linux dispunem două aplicații care fac mult mai mult de atât: TLP și PowerTop.
TLP – Linux Advanced Power Management
Încep cu TLP deoarece este soluția pe care eu, personal, o folosesc și instalez în laptopurile tuturor celor pe care i-am convins să folosească GNU/Linux. Se instalează și configurează cu ușurință, operație care nu ar trebui să dureze mai mult de câteva minute, după care poți, pur și simplu, uita de existența sa.
Nefiind disponibilă în depozitele oficiale, pentru instalarea sa va trebui mai întâi adăugat, în lista celor de încredere, depozitul pus la dispoziția noastră de către dezvoltator.
sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp sudo apt-get update
Cât despre instalare, este cea tipică:
sudo apt-get install tlp
După instalare, deși ar trebui să se activeze în mod automat începând cu următoarea pornire a laptopului, aplicația TLP poate fi activată manual executând comanda de mai jos:
sudo tlp start
De asemenea, pentru rapoarte care să includă și HDD-urile S.M.A.R.T, vă recomand să instalați și instrumentul smartmontools:
sudo apt-get install smartmontools
De asemenea, puteți verifica starea bateriei, executând în terminal comanda:
sudo tlp-stat -b
Ca urmare a executării comenzii anterioare, TLP va afișa un raport privind starea bateriei la acel moment, raport ce va include informații cu privire la capacitatea totală a acumulatorului, capacitatea totală ce poate fi atinsă actualmente, nivelul actual de încărcare, etc.
Pentru un raport mai detaliat, executați comanda:
sudo tlp stat
Răspunsul primit după executarea acestei comenzi va fi similar celui vizibil în capturile de ecran din galeria inferioară și cuprinde informații despre cele mai importante componente.
În ceea ce vă privește, nu va trebui să faceți nimic după instalarea și activare TLP, aplicația fiind cea care se va ocupa de toate, de la comutarea procesorului dintr-un mod de lucru la altul, la suspendarea porturilor USB sau a dispozitivelor de stocare neutilizate.
PowerTop
Lansată, dacă nu mă înșel, în primăvara anului 2007, PowerTop este o altă aplicație care ne ajută să reducem consumul de energie a laptop-urilor cu procesoare Intel. Aceasta se poate instala prin adăugarea în lista celor de încredere a unuia dintre depozitele ce o găzduiesc.
sudo apt-add-repository ppa:izx/bleeding sudo apt-get update sudo apt-get install powertop
După instalare, pentru ca aceasta să monitorizeze consumul de energie al laptopului și să vă sugereze luarea unei măsuri ori a alteia, PowerTop va trebui rulată executând comanda:
sudo powertop
La rulare, PowerTop va afișa o listă a principalilor consumatori, disponibilă în cadrul filei Tuneables, la care ajungem cu ajutorul tastei Tab. Pentru a-l dezactiva pe oricare dintre aceștia, apăsați tasta Enter și problema este ca și rezolvată.
Atenție, asta nu vrea să spună că tot ce apare acolo trebuie „tras pe linie moartă”! Dacă doriți să sporiți autonomia laptopului renunțând la o caracteristică sau componentă dintre cele care apar în listă, interesați-vă mai întâi ce efecte va avea dezactivarea asupra sistemului.
În concluzie, dacă doriți o metodă simplă și eficientă de creștere a autonomiei laptopului pe care în utilizați cu o distribuție GNU/Linux, optați pentru TLP. În schimb, dacă doriți să aveți posibilitatea de a alege ce se păstrează și la ce se renunță, mizați pe PowerTop.