Pentru a putea afla de ce nu pornește calculatorul, înainte de toate va trebui să identificăm posibilele cauze, iar în rândurile de mai jos vom vorbi despre cele mai comune dintre acestea, dar și despre cum le putem înlătura pentru a „repune calculatorul pe picioare”.

porneste calculatorul

Deși nu pare, cauzele pot fi atât de natură hardware (defecțiuni ale componentelor, componente care nu au fost introduse complet în slot, sau componente incompatibile între ele), cât și software (lipsește managerul de boot,  BIOS-ul a fost configurat necorespunzător, etc). Începem cu primele.

Sursa de alimentare s-a „ars”

Din cauza supratensiunilor din rețeaua electrică (supratensiuni provocate de către defecțiunile unor echipamente din cadrul acesteia, cum cele din punctele de transformare ), urmare a unor descărcări electrice pe durata furtunilor, sursa de alimentare poate ceda.

Pentru a proteja componentele sursei de alimentare, producătorii acestora le dotează cu o siguranță care „se arde” dacă tensiunea care va trece prin ea este superioară cele maxime suportate de circuitul intern al sursei (transformator, condensatori, etc.).

siguranta sursa alimentare

În cazul în care calculatorul nu pornește „din senin” sau după o furtună puternică, solicitați ajutorul unui electrician sau al unui electronist. Aceștia vor putea verifica dacă sursa de alimentare a calculatorului are în construcție o astfel de siguranță și constata dacă aceasta a cedat și trebuie înlocuită cu una nouă.

Costul acestei intervenții nu este unul ridicat, iar dacă aveți un prieten electrician sau electronist, scăpați cu o cafea bună sau un simplu „mulțumesc”. Înlocuirea sursei este, în primul rând, mult mai costisitoare și de cele mai multe ori nenecesară.

Problemele plăcii de bază

Dacă sursa de alimentare nu dispune de protecție împotriva supratensiunilor, acestea se vor descărca pe placa de bază, ducând la defectarea acesteia. Primii care cedează sunt, de regulă, condensatorii. De cele mai multe ori daunele sunt vizibile, în sensul că în preajma acestora apar urme de fum, sunt mult mai bombați decât ceilalți sau prezintă urme de material plastic topit.

condensatori arși pe placa de bază

Și de această dată rezolvarea o găsiți la un electronist bun, care-i va identifica și înlocui pe cei care au cedat cu alții în perfectă stare de funcționare, identici ori similari.

Costurile achiziționării și înlocuirii acestora nu se ridică la cele generate de achiziționarea altei plăci de bază, dar pot fi o scuză numai bună pentru a efectua un upgrade calculatorului, în caz că aveați în calcul o astfel de operație și așteptați doar un impuls.

O altă cauză comună este scurtcircuitul. Acesta are loc de cele mai multe ori pe placa de bază, și tot de cele mai multe ori, vinovatul este chiar suportul de prindere al cooler-ului procesorului (CPU).

suport cooler procesor

Înainte de a trece mai departe, vă recomandăm să verificați că suportul metalic al cooler-ului CPU nu este în contact direct cu placa de bază, iar dacă este, introduceți între acestea un material izolant.

Probleme ale cablurilor și conexiunilor

Dacă recent ați curățat calculatorul de praf sau ați intervenit în interiorul unității pentru a adăuga un ventilator, a unui un hard disk, ori pur și simplu pentru a înlocui pasta termoconductoare, e posibil să fi atins vreun cablu, un conector sau un slot. În astfel de cazuri calculatorul nu pornește deoarece una dintre conexiunile componentelor sale sunt imperfecte.

Poate fi vorba, de exemplu, de placa video, sau de unul dintre modulele de memorie RAM care nu a fost reintrodus corect în slot, ori pinii săi nu fac bine contact din cauza prafului și a scamelor care s-au acumulat în interiorul slotului.

porneste calculatorul

În astfel de cazuri problema care împiedică funcționarea calculatorului poate fi eliminată prin simpla deconectare a cablurilor și a celorlalte componente, curățarea acestora de praf cu pe pensulă sau o perie moale, și reconectarea lor.

Alte probleme ce pot împiedica pornirea calculatorului

Deși suntem convinși că pentru mulți dintre voi n-ar trebui să vorbim despre acest subiect, nu o singură dată, eu și colegii din service-ul tehnic în care lucram în urmă cu câțiva ani, am fost chemați la domiciliul clienților pentru a că priza sau triplul prin care era alimentat computerul cu energie electrică erau pur și simplu defecte sau funcționau aleator. Încă mai avem poze făcute în astfel de ocazii, iată un exemplu:

prelungitor scurtcircuitat

Atât de dese au fost aceste cazuri încât, de fiecare dată când unul dintre colegi era solicitat la sediul sau domiciliul unui client pentru o problemă de acest gen, ceilalți îl întrebam dacă are prelungitor la el.

Când Windows-ul nu pornește, însă calculatorul o face

Aceasta este cauza problemelor software care împiedică pornirea calculatorului. Poate fi vorba de o configurare incorecta a ordinii de bootare, caz în care vă recomand să citiți indicațiile din articolul pe acest subiect scris de colegul Cristian pe blogul său personal.

În cazul în care calculatorul pornește, însă pe ecran este afișat mesajul BOOTMGR is missing, găsiți o rezolvare chiar în materialul spre care aveți link în denumirea erorii, prezentată tot de colegul meu.

Ajunși aici, sperăm ca data viitoare când vă veți confrunta cu această problemă vă va fi mai ușor să aflați de ce nu pornește calculatorul și ce puteți face pentru remedierea situației. Dacă problema diferă de cele tratate mai sus, vă invităm să ne-o descrieți într-un comentariu postat la acest ghid și vom încerca să vă dăm o mână de ajutor.

14 comentarii
  1. Buna ziua, la mine se manifesta foarte ciudat calculatorul. Aleatoriu acesta nu porneste. Dupa ce apas pe butonul power, o fractiune de secunda se aprind ledurile, ventilatoarele se invart cam o jumatate de tura, dar apoi se opresc toate si calculatorul nu porneste. Daca repet aceasta operatiune face la fel fara sa porneasca calculatorul. Asta se intampla aleatoriu si asta este enervant. Apoi am gasit si cauza, daca scot cablul de internet porneste, dupa care bag cablul la loc si totul merge normal. Care ar fi problema mea? Multumesc

    1. Buna ziua! La mine calculatorul nu porneste deloc. Deci,atunci când il bag in priza,pornesc deodată ventilatoarele si atat. Si nu mai porneste nimic. Ce as putea sa fac? Multumesc

    2. Buna Ziua.
      Posibil o problema de natura, fizica, o componenta cedeaza.
      Suspecti de serviciu in acest caz tind sa cred ca sunt placa de baza ce posibil are probleme ori sursa.
      Cel mai bine apeleza catre un service IT solicitand diagnosticarea si remedierea problemei, daca nu aveti suficiente cunostinte tehnice in depanarea problemelor de acest fel.
      Mai degraba asa, decat sa provocam alte stricaciuni suplimentare.

  2. La mine pornește o secunda se învârte ventilatorul un pic și apoi la butonul de pornire se aprinde un led galben care pâlpâie în continu și rămâne asa nu se mai întâmplă nimic după. Și dacă conectez mausul și tastatura la el nu se aprind ledurile la tastatura și la maus

    1. Îl scoți din priză și scoți modulele de memorie RAM. Montezi unul dintre acestea la loc și încerci să-l pornești.
      Dacă nu pornește, îl înlocuiești cu altul, și tot așa până îl identifici pe cel problematic.
      De asemenea, ar putea fi de vină bateria CMOS, aceasta trebuie înlocuită periodic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.