Laptopul actual l-am cumpărat în 1 octombrie 2012. De atunci și până acum l-am folosit mai mult ca unitate centrală decât ca portabil (acasă, acesta fiind conectat în permanență la un monitor SyncMaster SA300, o tastatură —Logitech K360— și un maus wireless + sistem audio). Nu prea avea de unde să adune praf, așa că n-am avut motive să-l desfac pentru a-l curăța.
Săptămâna trecută am fost la țară, undeva în apropiere de Brăila. Ei, acolo e raiul prafului! Niciunde n-am văzut și înghițit atât praf ca acolo! Oricât m-am chinuit eu să-l protejez, cooler-ul laptopului a tras tot praful de care avea nevoie pentru a părea în timpul funcționării un bondar nebun în călduri. Astăzi am ajuns la capătul răbdărilor și m-am apuca să-l curăț. El e:
Credeți și spuneți ce vreți, dar pentru 1 an și două luni de funcționare, la care se mai adaugă și o sesiune la Brăila, praful pe care îl vedeți în imaginea de mai sus e chiar o nimica toată. Eu mă așteptam să-l scot cel puțin cu lopețica…
Am desfăcut șuruburile, l-am aspirat bine, apoi i-am curățat fiecare paletă cu bețișoare vătuite înmuiate în spirt. A ieșit „bibilică cu ou cu tot”! Și fiindcă tot am făcut laptopul bucățele pentru a putea avea acces la cooler, ar fi fost păcat să nu-i schimb și pasta termoconductoare. Cât despre pasta termoconductoare folosită, să știți că nu am ținut cont de conductivitatea și rezistența termică a acesteia, densitatea, vâscozitatea și dimensiunea medie a particulelor. Am cumpărat ce-am găsit la „service-ul de la colț”, 7 lei bucata. Nici nu avea rost să procedez altfel. Pe bune acum, chiar există persoane care sunt de părere că fabricanții folosesc Arctic Silver 5 la asamblarea sistemelor?!?
Pasta veche era deja coaptă, așa că am curățat-o cât am putut de bine cu bețișoare vătuite înmuiate în soluție specială de curățat și purificat procesoarele Akasa Tim Clean AK-TC, că alta n-aveam; pe bune, soluția aceasta o am de vreo 5 ani.
Am montat totul la loc și am început să mă bucur că nu mi-au mai rămas șuruburi în plus, așa cum se întâmpla aproape de fiecare dată când desfăceam un laptop.
Am pornit Core Temp și l-am lăsat să-și vadă de treaba lui în timp ce eu mi-am văzut de misiunea mea din Modern Warfare 3. După aproximativ o oră de împușcat ruși în căpățână, am ieșit din joc să verific temperaturile maxime atinse de procesor. Am văzut următoarele:
După cum puteți observa și voi, cea mai mare temperatură a fost înregistrată de Core #2, 65 °C, ceea ce nu este deloc mult având în vedere că procesorul poate lucra liniștit chiar și la temperaturi de 100 °C. Cu alte cuvinte, pasta aceea de 7 lei nu-i chiar atât de proastă pe cât se spune, chiar dacă nu-i pe bază de argint, perle, smaralde și alte aberații. Gata mamaie!
Voi la ce interval de timp curățați laptopul / desktopul de praf? Dar pasta termoconductoare, o schimbați des? Ce pastă obișnuiți să folosiți și de ce?
:) Eu il curat la un intrevat de 3-4 saptamani cu un spray cu aer comprimat , de desfacut nu am desfacut nici`unul ca imi e frica :)).
Ai grijă cu desfăcutul, am auzit că explodează ușor! :D
Interesant si totodata bună intrebare. Eu nu am curatat laptopul de 3 ani. M-ai pus pe gânduri. Mersi …
Înseamnă că tu chiar ai motive să pregătești lopețica! Tobe, ai… :)
Eu l-am curatat la 3 ani(3 ani garantie)si nu avea mai nimic in el! E adevarat ca nu-l scot din casa!
Depinde și unde locuiești și cum îl folosești. Dacă zona în care locuiești e ferită de praf, se înțelege. Eu, din păcate, am avut ghinionul să stau chiar lângă bulevarde ori străzi cu trafic intens.
:))) nu explodeaza dar imi e frica sa nu rup ceva pe acolo :)
Ai grija, ca e grav.
Si eu era sa imi prind urechile la inceput, dar in timp, mi-am luat inima in dinti, mi-am legat urechile cu un bandaj ca sa nu le agat si mi-a iesit treaba de minune.
Nu pot decat sa iti urez succes si tie, in momentul in care te hotarasti … :D
Lăsând gluma la o parte, dacă nu știi ce faci, e mai bine să-l dai pe mâna celor de la service-ul autorizat atunci când temperaturile o iau razna. Oricum, 50 de lei nu te fac mai bogat și nici mai sărac.
Ia uite inca un harnicut, la fel ca mine.
Eu am pus mana pe laptop-ul prietenei mele, acum ceva vreme in urma. Mai mereu mi se plangea ca se inchidea de nebun, cand ii era lumea mai draga.
Zilele trecute mi s-a pus si mie pata si l-am desfacut surub cu surub, dar m-am speriat cand am ajuns la sectiunea coler/pasta.
Ma gandeam sa imi aduc aproape un ciocan si o dalta, ca sa inlatur pasta, dar am reusit destul de repede (chiar si fara spaclu, daca va vine sa credeti).
Cat despre cooler, hmm .. cum sa va explic eu.. arata de parca a stat in toti cei 3 ani de viata a laptopului, la tara la Cris :))
Dupa ce am dat bine cu matura, am ras cu spaclu, am dat cu var si.. la fel ca si in cazul lui Cris, am ramas fara suruburi (spre surprinderea mea), totusi am ramas cu o problema. Se incinge in continuare si se culca pe o ureche. Adevarat, mai rar decat inainte, dar totusi..
Cat despre pasta folosita, asa cum spunea si Cris .. am luat-o de la „service-ul de la colt” si am mai luat si o galeata. Sa imi ajunga pentru toate procesoarele din Romania.
Momentan, eu dau vina pe pasta, pentru ca imi pare a avea probleme.
Acum, dupa ce am folosit din ea, parca e maioneza taiata. S-a separat si in plus, a tras aer in seringa, in draci. Nu mai are aceeasi vascozitate, sper sa fie doar asta de vina. :)
Îți dau un pont: când cumperi pastă, de 3 sau 20 de lei, asigura-te că e de culoare gri. Cea albă la seringă e cea mai proastă dintre toate.
Adaung un comentariu spunand urmatoarele:
– nu are importanta culoarea, ci proprietatiile.
– in trecut locuiam intr-un oras de prin judetul HD si procuram pasta termoconductoare de culoare alba (sub numele de pasta siliconica era stiuta de vanzatoare).
– in prezent folosesc aceasi culoare pentru pasta dar spre surprinderea mea rezultatele sunt foarte bune.
De stiut ca nu trebuie pus nici prea multa pasta dar nici prea putina pasta. Eu pun dupa ochi (2 bobite de orez).
Temperaturile sunt foarte bune (rar pc-ul de acasa ajunge la temperaturi de 70 grade, asta cand bro iti pune costumul de gaming), undeva intre 40-50 grade, difera de la cpu la cpu (AMD/Intel).
Am simtit asta pe pielea mea.
Am mai avut pasta alba, dar nu a fost la fel ca asta.
Si cand te gandesti ca am luat pasta la recomandarea unui „meserias” de la un service din mall (Computer Upgrade, mai exact, pentru cei care vor sa evite service-ul minune).
Se pare ca service-ul din colt, isi poate schimba locatia oricand si gasesti acelasi cunoscator acolo :)
E a doua oara cand iau pasta alba, dar de acum incolo, m-am invatat minte. :)
Mersi mult de pont, o sa tin cont de el :)
O să explic curând cum e cu pasta asta conductoare. E mai simplu decât își imaginează mulți.
era si mai bine daca puneai si niste fotografii sa arati cum ai pus pasta pe procesor,eu imi curat unitatea o data pe an,inainte de craciun :) poate trebuie si de paste sau nu.dar eu nu o duc la tara.
Eu am unitatea de 5 ani jumatate. N-am desfacut-o niciodata. Pur si simplu cred ca bag aspiratorul in el(evident la cea mai mica putere de absorbtie) Coolerul e cam zgomotos si cred ca intr-adevar e din cauza prafului. Sa-nteleg ca doar desfac unitatea din suruburile laterale si fac curat? Asta-i tot ce trebuie sa fac?
Eu il curat de praf la 6 luni (chiar daca nu e cine stie ce.,doar pe coolere putin mai mult,dar nu intr-o maniera exagerata),iar pasta o schimb la 1 an jumatate daca e uscata,daca nu la 2 ani obligatoriu! :D
Am desfăcut multe calculatoare și vreo 4 sau 5 laptop-uri, dar la absolut niciunul nu am am schimbat pasta de la procesor. Am demontat piesă cu piesă, dar nu și acel radiator sau conductor de cupru (sau ce rahat e) de la laptop care vine pe procesor. Mi-am zis mereu să fac și asta, dar am amânat de fiecare dată achiziționarea unui tub de pastă. Am 2 carduri la Fnac și cred că zilele următoare mă duc să-mi iau și eu una și alte cele.
laptopul personal îl demontez la un an și ceva, atunci când simt că cooler-ul trage din ce în ce mai greu și simt că se încălzește. Am desfăcut de curând Pavilionul lu’ cumnata și mai aveam puțin și găseam și crocodili în el :)). Ăla mi-a dat cele mai multe dureri de cap.
Dintre toate ce am demontat, doar la laptopul meu mi-a rămas un surub. Unul care prinde tastatura. Am observat asta când am văzut-o mai săltată spre colțul stânga sus :). Am șurubul, dar poate data viitoare îl pun.
Singura mare problemă pe care o întâmpin este scoaterea tastaturilor. E imposibil să nu scrijelesc puțin din carcasa laptopului pentru că mereu folosesc un vârf de șurubelniță sau vârful la un briceag. Ce mă sfătuiești?
Iei un card de credit/debit/fidelitate, îi ascuți (polizezi un colț), și te folosești de el, în loc de șurubelniță de plastic moale.
Interesant. La asta nu m-aș fi gândit :D. Mă săturasem să tot cojesc din laptop-uri.
Pc-ul personal il curat ori de cate ori este nevoie,sta langa urechea mea si aud tot ce misca.Pasta termoconductore folosita este made in Polonia,cred ca se gaseste peste tot si costa exact 7 lei.Am folosit si pasta de calitate mult mai buna,dar si scumpa,in timp am ajuns la concluzia ca nu merita investitia pentru sisteme simple.Tot la capitolul materiale de curatat includem nelipsitele betisoare pentru urechi,dischete de bumbac pentru demachiat si alcool izo.Pentru procesoarele cu pasta super uscata alcoolul este ok,trebuie rabdare sa se inmoaie si se curata usor.Daca nu s-a demontat de mult coolerul nu strica o pornire inainte de demontare,incalzirea pastilei procesorului ajuta la o demontate mai usoara.La laptopuri este putin mai dificil cu demontarea,fiecare producator amplaseaza diferit suruburile de prindere.Pentru a nu amesteca „marfa” la demontare asez suruburile pe birou dupa o schema ce respecta amplasarea in carcasa,in multe cazuri sunt suruburi diferite ca lungime si trebuie sa le punem acolo unde au fost.In rest…atentie si rabdare.Cel mai „batran” laptop demontat era fabricat in 1999,si ca o curiozitate intre radiator si procesor nu avea pasta termoconductoare,transferul de caldura se facea cu ajutorul unui praf negru (arata ca funinginea),Am cautat informatii despre respectivul material,dar nu am gasit nimic pe net.
Apropo de șuruburi, laptopul actual are șuruburi de aceeași lungime și grosime aproape peste tot. Excepție fac:
1. 4 șuruburi ce fixează carcasa acolo unde este DVD-ROM-ul + 1 șurub special de susținere a acestuia.
2. 1 șurub special care susține adaptorul wireless.
3. 4 șuruburi speciale ce susțin procesorul.
Alaturi de cele descrise de tine mai sunt diferite suruburile de la balamale,suruburile de fixare tastatura (acolo unde este cazul),aici trebuie specificat ca sunt laptopuri ce au tastatura fixata pe partea frontala si laptopuri ce au tastatura fixata prin suruburi amplasate pe spatele carcasei,in general aceastea sunt diferite.Toate aceste diferente sunt facute in primul rand de producator,dar si de modelul laptopului.
Eu vorbeam de laptopul meu (ASUS K55A).
E posibil sa fi fost praf de carbon, avand in vedere ca pe pastele termice noi scrie carbon free:)
Eu il curat cu compresorul la 8 bari presiune ramane ca nou , atentie insa la taste incep sa sara daca insisti mult pe ele .
Si eu am un laptop Toshiba de 4-5 ani, pe care il aspir cand mi-a duc aminte dar de desfacut,curatat si/sau schimbat pasta inca nu am facut,In viitorul apropiat am sa-l desfac si curatat de praf.
Salut! Am o problema cu laptopul si nu stiu ce are. Am laptopul de un an de zile si a inceput sa fie foarte zgomotos. De ceva vreme se incalzeste foarte tare si face un zgomot precum cel al unui aspirator. Cateodata se se mai blocheaza, ruleaza un pic cam greu, dar cel mai deranjant este zgomotul si faptul ca se incalzeste. Presupun ca sunt ventilatoarele laptopului cele care fac acel zgomot. Stiti cumva ce as putea face?
Da, să-l cureți de praf! Problema e că laptop-ul e încă în garanție, așa că ar trebui să iei legătura cu un service autorizat.
Dar daca ma apuc sa-l curat, trebuie sa-i schimb si pasta termoconductoare?
Si inca ceva:
dc placa de baza mi se incalzeste pana la 70 grade? E grav?
La unele modele e OK, dar cum n-ai specificat despre ce PC vorbim, nu-ți pot da detalii. De curățat, dacă n-ai pastă, nu te apuca să desfaci cooler-ul.
Am un Sony Vaio PCG-6E1M. Numele placii de baza este Sony VGN-S3HP. Stiu este vechi laptopul.
Dar ventilatorul face cam mult zgomot in gamming. Ma cam ingrijoreaza.
Am aplicat pasta termoconductoare ieftina, l-am curatat, si acum deabia ajunge la 45 grade in gamming!!!
Pasta ieftină își pierde din proprietăți mult mai rapid. Asigură-te că o înlocuiește mai des (6-7 luni).
Acum l-am pus pe un gratarel de carne sa stea mai sus sa respire si sa traga aer mai mult si mi-a mai scazut temperatura cu 6-7 grade
mai, romane. daca vin Rusii sa stii ca te sparg si_ti dau burhaile afara. nu te atinge de ei, prostule
Vezi c-ai greșit pastilele.
Am un laptop HP 2000 si cand il aprind a inceput sa baraie rau cred ca este de la cooler ca se si vede prin gaurelele alea de pe margine praf .
Nu stiu cum sa-l desfac puteti pune un link cu un tutorial ?,ceva ?
Multumesc de intelegere.!
Îți poți face o idee din acest video. Tutorial poate face doar unul care dispune de același model, sau cel puțin de un laptop din aceeași serie.
Bunicel articolul doar ca ai dat-o in bara cu recomandarea pastei de 7 lei. Dar nah, asta e romanul tipic. Nu intelege prea bine si nici nu-l intereseaza prea mult, vrea doar sa fie ieftin. Las-o ba ca merge asa :)
Diferenta nu se vede dupa ce ai pus suruburile inapoi si ai pornit laptopul, diferenta se va vedea dupa 1-2 saptamani de utilizare.
Si financiar daca vorbim, un tub de arctic silver e 35. Un tub ajunge pentru 3 aplicari, deci 1 an jumate. Daca nu reusesti sa strangi 35 ron in 18 luni, faci ceva gresit. Chiar merita sa risti cu chinezarii ieftine ca sa economisesti 28 de lei la 1 an jumate ?
Am spus ce-am folosit, nu ce recomand. Dar așa-i românul, citește printre rânduri și întotdeauna le știe pe toate mai bine. BTW, după un an am schimbat-o cu una „premium” primită la achiziționarea coolerului Noctua, care se vinde separat cu vreo 65 de lei, dar n-am sesizat nicio diferență. Procesorul, la fel ca și în cazul celei de 7 lei, conform HWINFO, stă în medie tot pe la 45 – 65.
Daca iau o pasta de 3.5g si o folosesc o data, cat va fi valabila pana la urmatoarea utilizare ?
Are ceva daca , am desfacut putin latopu si i-am sters prafu ? Nu am demontat nici o piesa (elicia / procesoru) . Am dat incet cu aspiratoru pe unde avea praf . Nu l-am curatat nici odata si il am de 4-5 ani luat la mana a doua . Dar dupa ce am dat cu aspiratoru si i-am luat prafu de la suprafata merge mai binisor . Vreau sa stiu daca sunt riscuri , daca da imi puteti spune cum se rezolva ?
Multumesc , anticipate !
Posibilele probleme in cazul in care optai sa desurubezi si sa demontezi componentele sunt posibilele contacte imperfecte ori faptul ca nu mai reusesti sa iti dai seama de ce ai ramas cu 2-3 suruburi in plus :P
In rest,nu ai ce sa patesti daca esti rabdator si meticulos.
Am un Toshiba Satellite de vreo 9 ani.Nu l-am curatat niciodata.Il mai suflam cu pistolul de aer comprimat cand lucram pe TIR.Merge si azi.
buna seara am un procesor amd…de 3,7ghz….de un an de cand miam luat unitatea… si am maxim ram… adik 32gb …as dori sa stiu la cat timp sa schim pasta…? si daca nu il folosesc decat pe fcb…un cs 1.6….si un winamp…un mail… deci nare importanta cat este de solicitat ?…multumesc
Are importanță cât e de solicitat, dar la fel de importantă e și calitatea pastei aplicate. Eu o schimb cam la 6 luni pe desktop, la 1 an pe laptop.
Am schimbat pasta si merge mai bine laptopul doar ca nu mai merge tastatura… Ce sa intamplat?
Ai deranjat conexiunea dintre tastatură și placa de bază.