Deși pare greu de crezut, multe dintre dispozitivele cumpărate de marile companii ies din cutie direct pe banda de reciclare, cum este și cazul laptopului aflat la baza acestei postări, un Compaq nx7300 din 2007 căruia am vrut să-i dau șansa de a deveni util macar o dată de-a lungul existenței lui instalându-i MX Linux 19 „patito feo” (aș fi preferat Ubuntu 18.04, dar acesta a refuzat să booteze și nici chef de bibilit nu aveam).

Compaq nx7300

I-am pus un SSD, i-am înlocuit cele două module de RAM de 512Mb fiecare cu altele de 2GB și respectiv 1GB (e destul de complicat să mai găsești module DDR2 în ziua de azi) și habemus laptopum de folosit fără a-i purta de grijă: Se strică? Se reciclează.

E adevărat, SSD-ul își spune cuvântul, dar chiar și așa e incredibil cum MX Linux poate oferi o experiență plăcută la utilizarea unui laptop fabricat în urmă cu 13 ani și al cărui procesor n-are nicio șansă în fața celui mai low-budget telefon al momentului.

La MX Linux 19 nu-mi place estetica interfeței Xfce, niciodată nu mi-a plăcut, o percep ca pe un soi de corcitură între Unity-ul Ubuntu și Cinnamon-ul Linux Mint-ului, dar o găsesc suficient de practică încât să nu simt nevoia să o înlocuiesc.

Fiind construit pe Debian, la fel ca Ubuntu și Linux Minut, două dintre distribuțiile GNU/Linux pe care le-am utilizat cel mai mult în ultima vreme, n-am avut nevoie de o perioadă de acomodare pentru comenzile uzuale așa cum a fost, de exemplu, atunci când am instalat pentru prima dată Antergos.

Cu mici, chiar insignifiante excepții, experiența la utilizare este una plăcută. Nu agață la browsing și nici la redarea video-urilor pe YouTube, la editarea imaginilor urcate pe blog, redactarea articolelor sau conectarea în remote prin ISL sau RDP, ultimele două esențiale în activitatea mea zilnică.

Deocamdată nu i-am instalat niciun IDE, nici măcar al Arduino, dar din ce am apucat să experimentez în cele câteva ore de când îl folosesc nu cred că îmi va da probleme pentru a modifica un sketch sau, ocazional câteva linii de cod php și css.

Ca să vă faceți o idee despre cât de încântat sunt de cum funcționează, deși intenția era să-l folosesc drept server web local pentru teste, devine rezident acolo unde pe cel uzual nu mă lasă inima să-l folosesc, adică în bucătărie, în garaj, etc.

În fine, deoarece nu pretind ca această postare să se transforme într-un review mă voi opri aici, însă nu înainte de a vă recomanda să aruncați o privire peste MX Linux în cazul în care actualmente folosiți altceva pe un PC mai vechi ori modest în resurse, incapabil să ofere o experiență plăcută cu Windows.

Publicitate:
10 comentarii
  1. @cristianls Mersi de articol. M-ai făcut curios, o să-l încerc în vm să văd ce-i poate pielea. Și eu sunt adeptul unui distro bazat pe debian/ubuntu (am Ubuntu 18.04 gnome, ca sistem de zi cu zi).

    1. Nu mă costă nimic să încerc. Poate în weekendul următor îi fac o imagine și-i pun Manjaro. De ce întrebi, îl folosești?
      Ms!

  2. Folosesc de mult timp Linux MX cu Xfce după ce am trecut mai întîi prin Ubuntu și Linux Mint. In ce mă privește nu pot să-i reproșez nimic; stabilitate, viteză… Nu văd de ce m-aș întoarce la distribuțiile anterioare…

  3. @Cristian Da, folosesc Manjaro dar KDE pe NUC-ul meu i5 generatia a 6-a dar ma bate gandul sa iau un laptop refurbished pe care sa-l folosesc strict pentru Manjaro, care imi place foarte mult si cu care chiar m-am acomodat i ultimele luni.

  4. In topul popularitatii de pe Distrowatch MX este de ceva vreme in primele pozitii.
    Eu cochetez cu Linux Mint si PeppermintOS de ceva vreme.
    De nu as mai avea nevoie de cate ceva de pe windows mai ca as migra de tot dar inca nu ma lasa inima.

    1. @Marian asa este, MX e apreciat si chiar imi pare rau ca nu am apucat sa il testez si chiar mi-a starnit curizitatea de vreme ce sta in top de atata vreme. Momentan am ramas totusi cu Manjaro, care, cum spuneam, imi place foarte mult. Si eu as migra de pe Windows 10 dar am o problema: imi trebuie OneNote pentru mai multe lucruri iar aplicatiile OneNote cu Electron sunt greoaie iar versiunea OneNote online este dezamagitoare. Asa ca … mai stau pe Windows 10, mai mult pentru munca ? Si mai sunt inca vreo 2-3 programe pentru care trebuie sa mai aman ?

  5. Am incercat si eu acest Linux MX, dar la fel ca Mint, Ubuntu, Manjaro, Debian, Zorin OS si alte Distrouri, ingheata desktopul si nu mai pot face nimic altceva, decat sa astept sa se dezghete singur. Am observat ca se blocheaza mai ales in Opera sau Vivaldi. Mai am noroc cu Firefox, dar uneori si cu el se blocheaza. Am crezut ca este de la partea grafica a procesorului Intel, asa ca am cumparat ieri o placa video Asus GeForce GT1030, dar nicio sansa, ingheata la fel de des in Opera. Problema este ca ingheata pe oricare computer care are Intel ca procesor (am 4 in total ). Singurul care functioneaza este un computer cu Ryzen. Cele cu Intel le voi folosi doar cu W10 de acum inainte si voi cumpara numai Ryzen ca procesor. De altfel este plin netul la o cautare pe google cu „linux freezes mouse still moves”.
    Informatii hardware in acest Pastebin.

    Comentariu editat!
    Ca sa evitam un comentariu kilometric am adaugat intr-un pastebin informatiile postate.

  6. Bună ziua,
    Vă rog, puteți să mă ajutați să corectezi aceasta? (imaginea: https://imgur.com/tjKY6vQ)
    Am instalat ca de obicei, dar pe Linux MX nu vrea să ruleze, atunci când vreau să vizualizez un fișier LOG (creat de GAMESS US). Pot să creez formule 3D, pot crea ulterior un INP de intrare pe GAMESS, dar rezultatele din LOG nu le citeste.
    Pe Ubuntu, Debian, LinuxMint, AcademiX totul e OK, dar pe Linux MX??

  7. Salut Cristi, am o problema, am acelasi model de laptop dar la mine nu merge sunetul, am instalat MX Linux, Linux Mint si Manjaro, nu merge si pace. Ma poti ajuta? Multumesc mult!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.