Google Home (Nest) Mini: quick review

Asistentul „inteligent” de la Google, Google Home Mini sau, mai nou, Google Nest Mini, este în realitate doar o boxă Bluetooth capabilă să răspundă la întrebări simple sau să reacționeze la o serie de comenzi preconfigurate. Chiar inutil neacompaniat de alte dispozitive IOT.

google home/nest mini

Se mai și activează din senin chiar dacă nu ascultă comanda OK Google, dar asta, se pare, se întâmplă și din cauza faptului că e presetat să înțeleagă dialecte indiene, unde „Google” se pronunță inclusiv „Gogo”. Cu alte cuvinte, nerecomandată utilizarea lui în dormitor…

Vine însoțit de un manual de utilizare, asta deși se presupune că-i inteligent și-ar putea ca la prima utilizare să te întrebe dacă vrei să-ți explice cum să-l folosești. Mai mult, nu poate fi configurat fără un smartphone în care, în prealabil a fost instalată aplicația nativă Home.

Din aplicație, asta fiind singura chestie pe care o găsesc utilă la el, îi pot fi configurate diverse rutine formate dintr-o serie de comenzi preconfigurate sau customizate.

De exemplu, poate fi configurat pentru ca atunci când îi spui „OK Google! Bună dimineața”, să-ți răspundă cu „Bună dimineața Roberto”, iar apoi să-ți ofere prognoza meteo, să te informeze despre starea traficului în drum spre serviciu, să aprindă sau stingă un anumit bec sau priză IOT, iar mai apoi să-ți citească sau redea ultimul buletin de știri al radio-urilor, televiziunilor sau ziarelor care s-au sinchisit să-l integreze, un playlist anume din Spotify, etc.

Noi îl folosim pentru a asculta muzică în bucătărie. Am cocoțat boxele Logitech pe frigider, le-am conectat la receptorul Bluetooth Philips, iar pe ambele le alimentăm printr-o priză IOT.

Astfel, când îi dăm asistentului comanda „Pune muzică!”, asociată unei rutine cu același nume creată în acest scop, activează priza, se conectează prin Bluetooth la receptorul Philips și lansează ultimul playlist ascultat în Spotify. La comanda „Liniște” oprește tot.

Ah, mai știe să-ți găsească telefonul. Îl întrebi unde e și-l face să sune, însă funcționalitatea aceasta se pierde odată cu adăugarea unui nou membru al casei.

Teoretic, ar trebui să-ți răspundă atât la comenzi primite în limba în care este configurat cât și la comenzi în engleză. În practică face o tocăniță între ambele, răspunzându-ți de multe ori pe dos, adică îl întrebi în engleză și-ți răspunde în spaniolă, sau viceversa.

Mă veți întreba de ce i-ai da comenzi în engleză avându-l setat în spaniolă. Pentru că de multe ori nu știe răspunsul dacă-l întreb în spaniolă, iar majoritatea răspunsurilor le ia din Wikipedia, iar dacă aceasta nu are nicio pagină referitoare la subiect în limba spaniolă, îți sugerează să cauți în Google. Inteligent nevoie mare.

Nu poate reda posturi radio din altă țară deși toate posturile redă prin TuneIn, unde sunt disponibile. Știe, în schimb, să-ți pună o anumită frecvență. De exemplu, îi poți cere 87,3 Fm din Madrid, Valencia, etc. și o face fără probleme.

Integrarea cu alte servicii se realizează prin interconectarea conturilor, deci neapărat trebuie să le dai acces la contul Google unor terți, majoritatea din China, cu tot ce presupune asta.

Nu se pot instala aplicații direct în dispozitiv, memoria e doar pentru firmware sau, cel mult, pentru datele vocale. Cu alte cuvinte, neconectat la Internet Google Home-ul nu poate fi utilizat nici măcar ca boxă Bluetooth.

Colectarea datelor personale nu poate fi dezactivată complet. Toate comenzile pe care i le dai le înregistrează și le urcă în cloud, dar n-am găsit nicio modalitate de a le șterge pe cele care n-au acolo cel puțin trei luni, pe cele de ieri, de exemplu.

Google spune că asistentul nu înregistrează nimic dacă nu recunoaște comanda, dar acesta se activează, după cum vă spuneam și mai devreme, acesta se mai activează și din senin, deci e posibil să ajungă în cloud și altceva decât simplele comenzi date la un moment dat.

3 Comentarii

  1. @cristianls Frațică, mai bagă și niște articole despre linux. Tu „ești de vină” pentru că am trecut de la win la linux. Așa că fă-ți datoria! :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.