Achiziționat sâmbătă, de la Altex (unde încă se mai găsește la ofertă), pentru a-l utiliza strict cu Linux Mint 17.3 Cinnamon, Aspire-ul E5-573-P18J arată foarte bine și pare ideal pentru conferințe Skype, browsing și multimedia. Un singur lucru îi lipsește: driverul plăcii wireless.

Când spuneam că laptopurile care se vând cu Linux, se vând astfel pentru a evita costurile cu licențierea Windows-ului, mi-au sărit în cap toți „linuxiștii” retarzi care n-au înțeles ce-am vrut să spun acolo.

Revenind la Aspire, nici după cinci ore de încercat tot ce era omenește posibil, n-am reușit să-i fac wifi-ul să funcționeze, iar pe forumuri mi se răspunde cu: „E o tehnologie prea nouă, mai așteaptă și o să se rezolve! Într-un an, cel mult doi, se rezolvă sigur!”.

Mai aștept băieți, nu-i vorbă, dar dacă și-l cumpăra un om obișnuit, care voia doar să se dea cu el pe Google și YouTube, nu-i așa că făcea ceva pe el Linpus OS fără interfață grafică și fără conectivitate esențială pentru un laptop?!? Firește că făcea și pe bună dreptate!

L-am rezolvat simplu, cumpărând un dop și urmând indicațiile de aici, dar și ăia de la Acer, și cei de la Altex, sunt niște măgari. Primii fiindcă scot pe piață un laptop cu Linpus OS pentru care oferă doar drivere de Windows 8.1 și Windows 10, ceilalți deoarece  nu te-avertizează că laptopul, așa cum îl vând ei, e inutilizabil și cam atât.

Altfel, laptopul e mișto și se comportă foarte bine pe Windows 10, făcând ceea ce ar fi trebui să facă fără probleme în Linux Mint-ul pentru care a fost cumpărat.

20 comentarii
    1. Ba se poate și e chiar simplu, însă licența trebuie achiziționată. Eu am avut o licență nefolosită de Windows 7 căreia i-am făcut upgrade.

    1. wtf.. n-am auzit de asa ceva pana acum. Am citit articolul integral, dar credeam ca ai scris la caterinca Linpus.

  1. salut Cristi.
    Inainte de toate, vreau sa spun ca urmaresc cu mare interes articolele tale si, nu de putine ori, am gasit rezolvari pe saitul tau.
    Spuneam ca am avut o problema cam asemanatoare cu a ta si, ca nu stiu daca avea relevanta si in cazul tau. Dupa ce am instalat VOYAGER (pe acelasi hdd, in partitie diferita) in dualboot cu windows 8.1, am descoperit ca nu puteam activa placa wifi. dupa o zi in care am incercat de toate, am ajuns aici: https://wiki.ubuntu-it.org/Hardware/DispositiviSenzaFili/Broadcom
    si aici: https://wiki.ubuntu-it.org/Hardware/AbilitareDriverProprietari
    Desi la mine a dat rezultate, fiind vorba de un laptop mai vechi, nu stiu daca si in cazul tau v-a fi la fel, insa imi doresc din tot sufletul sa stiu ca te-am ajutat.
    P:S: Pe saitul producatorului nu exita nici-o informazie referitoare la drivele pentru linux?

  2. am gasit si asta :https://askubuntu.com/questions/715037/no-wifi-on-acer-aspire-e5-573-on-any-linux-platform
    It appears that you need but are missing the required firmware. With a working internet connection by ethernet, tethered or whatever means possible, open a terminal and do:

    wget https://github.com/kvalo/ath10k-firmware/archive/master.zip
    unzip master.zip

    sudo cp -r ath10k-firmware-master/QCA9377 /lib/firmware/ath10k/

    sudo mv /lib/firmware/ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-5.bin_WLAN.TF.1.0-00267-1 /lib/firmware/ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-5.bin

  3. O solutie ar fi cumpararea unui adaptor wireless pe usb de care sa stii ca functioneaza sigur pe Linux. Stiu ca sunt niste bani in plus… dar daca nu gasesti o alta solutie nu ai ce face, poate sa-l returnezi .

  4. Acum 2 zile am instalat si eu windows 10 pe un acer asemanator , se misca bine nu zic ca nu , insa ptr un i3 parca putin c-am nasol si nu imi place mouse lui deloc e prea sensibil

  5. Salut Cristian, am si eu niste intrebari:
    Daca instalez Linux Mint sau Ubuntu in dual boot cu windows 10, exista un risc oarecare sa stric hard diskul?
    Iar windows-ul 10 este afectat?
    Exista posibilitatea sa afectez cumva viteza de scriere/citire a harddiskului daca instalez windows/linux de prea multe ori, sau ce altceva as putea sa stric daca fac aceasta actiune de prea multe ori?
    Multumesc mult pentru ca ai citit acest comentariu, si penntru eventuale raspunsuri!

    1. Nu te va afecta cu nimic dualboot linix/windows, insa da orice hdd are o anumita limita de formatare: ce-i drept e o limita mare cu multe 00000

  6. Cristian încearcă cu Linux Fedora , vezi dacă vede wifi-ul . Eu am un Acer Aspire 3050 ( o vechitură ) și în Ubuntu , Linux Mint , Debian nu vede wifi-ul dar in Fedora îl vede .

  7. Am vizitat pagina Linpus. pa ce au ei la descarcat, e cu totul si cu totul altceva decat ce am primit instalat pe Acerul E5-573 cumparat, care nu avea dect o linie de comanda si muuulte fisiere lipsa(era un fel echivalentul free dos). Daca arata sistemul ca in poze nici nu ma mai chinuiam sa pun altceva pe el, cel mult sa pun un wine sa mearga sam broadcaster 4.9(pe windows 10 nu merge, dar pe linux merge :)))) ) ca in rest avem cam tot ce trebu pe el.

  8. Detin exact acest model de laptop luat tot de la altex de prin august 2016 si, pot spune ca a mers din prima si wireless si dupa ce am scos panarama de limpus de pe el am bagat mai intai un Windows 10, pe care il folosesc si acum doar ca e cea mai noua versiune, creators update. Am instalat pe el n sisteme si Windows si linux si cel mai ideal merge pe Windows 10. Doar instalez windowsul si am toate driverele instalate la sfarsit, mai putin cel de la video care si-l updateaza in cateva minute dupa instalare. Am mai bagat si Windows 7, si 8 chiar dar, enervant, ba nu gaseam ceva drivere, ba cautam aiurea si tot degeaba, mai ales pe 7, si intr-un final am ajuns tot la Windows 10 home pe 64 bit. Am folosit si n versiuni de linux pe el de când il am, gen mint, manjaro, pclinuxos, solus, pclite, ubuntu, si altele parca, dar cel mai mult mint mate si manjaro, si ceva timp pclinux mate, si singure si in dual boot cu Windows 10, dar setat in bios pe legacy, si pana la urma am ajuns la 10 simplu. A, si, ca uitasem, a doua zi de când il luasem de la altex, i-am schimbat hdd-ul si am bagat un ssd de 250 ca frigea cam tare acel wd de 500gb inclus si ssd-ul ce il am acu e si mai rapid si mai linistit si mai rece si, pe langa asta am mai pus 8 gb ram pe langa cei 4 ce-i avea, acu merge struna. Dupa aproape un an de când il am si forja pe el, si sisteme n pe el si jocuri si mers de multe ori zi si noapte, arata si merge de zici ca il am de max o luna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.