Pe scurt, în caz că nu știați deja, BitTorrent este un protocol care facilitează, prin fragmentarea fișierelor de mari dimensiuni, transferul rapid al acestora din urmă între două sau mai multe dispozitive. Aplicații precum µTorrent, qBittorrent sau Vuze pot funcționa datorită lui.

bittorent-sync

Compania a cărui nume îl poartă, cea care l-a inventat și dezvoltat de-a lungul timpului, n-a vrut să accepte niciodată că pirateria e singurul motor ce-o ține în mișcare. Drept dovadă avem un amalgam de inițiative eșuate de a-și demonstra potențialul, printre care:

Project Maelstrom, un browser web bazat pe Chromium și protocolul BitTorrent, conceput pentru a facilita pirateria, eliminând singura slăbiciune a site-urilor web ce distribuie conținut ilegal: necesitatea unui serverele web care să le găzduiască.

Dacă auziți pentru prima dată de existența acestuia, nu e grav. A murit subit înainte ca prima versiune stabilă să vadă lumina zilei, din simplul motiv că toți cei care distribuie ilegal conținut o fac pentru bani, nicidecum pentru binele public, libera circulație a informației și/sau răzvrătirea contra consumerismului, cum susțin cei mai mulți dintre ei.

Săpând puțin mai adânc pe subiect, veți descoperi că un site găzduit în P2P are șanse infime de monetizare, deci e neinteresant pentru „uploaders”, iar pentru celelalte tipuri de site-uri soluțiile convenționale sunt infinit mai fiabile.

BitTorrent Bundle Now, un nou standard al protocolului BitTorrent care permite descărcarea fișierelor după efectuarea unei acțiuni anume de către cel interesat de obținerea lor, cum ar fi abonarea la un newsletter, vizitarea unui site sau plata unei taxe.

Singura problemă e că pe platforma asociată sunt doar necunoscuți pe care nu vrea nimeni să-i cunoască, iar în condițiile în care 20 de lei ni se pare un preț exagerat pentru a vedea un film la cinema, e clar cât de bine a prins la public un site cu un astfel de conținut.

De-asta se închide la mai puțin de un an de la relansare.

BitTorrent Sync Resilio, o alternativă pentru Dropbox, care permite transferul și sincronizarea de fișiere între mai multe dispozitive. N-a prins la public din varii motive, printre care acela că ambele dispozitive, cel care trimitea și cel care primea, trebuiau conectate simultan la Internet.

În condițiile în care nu duceam lipsă de servicii pentru transferul fișierelor de mari dimensiuni, nu e de mirare că zilele-i sunt numărate. Firește, BitTorrent (compania) a dat vina pe asocierea denumirii cu pirateria, dar acum, după ce l-au rebotezat în Resilio, cred că s-au prins că n-avea nicio treabă una cu cealaltă.

Iar exemplele pot continua, că BitTorrent Inc. n-a vrut să accepte că popularitatea i se datorează doar pirateriei de pe urma căreia a făcut milioane prin plasarea de aplicații dubioase în kitul de instalare al propriilor clienți, ci a insistat să și demonstreze că a fost în locul potrivit la momentul potrivit, că în locul protocolului inventat de ei putea fi oricare altul.

Lipsa de perspectivă se observă în milioanele cheltuite zadarnic de către proaspeții directori puși pe liber cu ocazia celui de-al doilea val de concedieri din cadrul companiei în mai puțin de 18 luni. Nu zice nimeni că-i ușor să ții pe val o companie tehnologică, dar când e vizibil că fără piraterie n-ai avea nicio șansă să supraviețuiești, măcar acceptă-ți soarta.

Nu știu ce părere aveți voi, dar pentru mine e tot mai clar încotro se îndreaptă lucrurile. De la americani la nemți, în line dreaptă și-n zig-zag, lumea a înțeles că pirateria înseamnă furt indiferent de scuza pe care o găsești atunci când piratezi.

E tot mai greu să piratezi software, iar cel mai bun exemplu îl avem cu Office și Photoshop care, dacă în trecut puteau fi activate folosind un serial oarecare sau un .dll pus unde trebuie, acum integrează sisteme mult mai complexe ce-i țin departe pe cei care apreciază open source doar fiindcă-i ceva gratis.

Poate greșesc, dar ceva îmi spune că e doar o chestiune de timp până la implementarea unei noi versiuni a DRM, una care să-i țină departe pe cei care care nu doresc sau nu-și permit să plătească pentru ceea ce consumă din plăcere.

Revenind la BitTorrent, ce mă deranjează e că se insinuează foarte tare vinovăția utilizatorilor în eșecurile lor, ca și cum doar utilizatorii ar fi vinovați că o percep drept o companie pro piracy, de la care nu vor să cumpere nimic, ci doar să primească gratis.

Pe bune că nu înțeleg de ce se comportă de parcă tocmai au descoperit că programele lor n-au fost descărcate de milioane de ori exclusiv pentru a trage ISO-uri Linux mai rapid.

Publicitate:
4 comentarii
  1. Ramin uimit cum ai pus punctul pe I si ai spus lucrurilor pe nume! Am citit de 2 ori articolul si cred ca mai revin la el! Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.